Bölgemizdeki potansiyel iş gücünün, iş piyasasının ihtiyaçları doğrultusunda nitelikli hale getirilmesi, mesleki eğitim veren kurumların çeşitlendirilmesi, sayılarının artırılması ve verilen eğitim altyapısının geliştirilerek ihtiyaç odaklı hale getirilmesiyle, iş piyasasının ihtiyaç duyduğu nitelikli insan kaynağının yetiştirilmesi sağlanacaktır.
Hizmetler ve sanayi sektörü, Bölgemizin ekonomik büyüme ve istihdamı açısından önemli bir yere sahiptir. Bölgemizde mesleki ve teknik eğitim kurumlarına devam eden öğrencilerin oranı, diğer orta öğretim öğrencilerine kıyaslandığında ülkemizde üst sıralarda yer almaktadır. Bununla birlikte Bölgemizde lise mezunlarının iş gücüne katılım oranı %57 iken ülke ortalaması %52’dir. Yine Bölgemiz meslek liseleri ve dengi okulları mezunlarının iş gücüne katılım oranı %64 iken Türkiye ortalaması %60’tır.
Bölgemiz lise mezunlarının iş gücüne katılım oranında gösterdiği başarının, diğer eğitim durumuna sahip bireyler tarafından da gerçekleştirilmesini hedeflemekteyiz. Bu doğrultuda, Ajans olarak Bölgemizdeki genç nüfusun istihdam edilebilirliğine katkı sağlayacak faaliyetler yürütmeyi planlamaktayız.
Bölgemiz ekonomik faaliyetler açısından bir mozaiğe benzemektedir. Antalya ili bölgemizdeki diğer illerden hem sosyal hem de iktisadi açıdan farklılaşmaktadır. Bölge illeri doğum hızı açısından Türkiye ortalaması altında olmasına rağmen Antalya ilinin yoğun göç alması sebebiyle ülke ortalaması üzerinde bir nüfus artış hızına sahiptir. Isparta ve Burdur illeri ise özellikle fakülte ve yüksekokul mezunları alanında göç veren illerdir. Bu şehirlerde bu yükseköğrenim mezunları için iş imkânlarının artırılması kalifiye iş gücünün bu illerde kalmasını teşvik edecektir.
Burdur ili mermercilik ve süt üretimi ile öne çıkan bir ilimiz olup veteriner hizmetleri, hayvancılık faaliyetleri sebebiyle ilde gelenekselleşmiş bir sektör oluşturmuştur. İlimizde imalat sanayinde önemli bir bilgi birikimi mevcut olmakla birlikte bu sektörde kalifiye istihdamın artırılması ihtiyacı bulunmaktadır. Madencilik ve tarım makineleri imalatında önemli firmaların bulunduğu ilimizde bu alanda yapılacak yatırımlar, bu sektörlerde istihdamı artıracaktır.
Isparta ilinde gelenekselleşen sektörler olmakla birlikte imalat sanayinde önemli bir istihdam mevcuttur. Bununla birlikte ilde insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri alanları giderek önem kazanmaktadır. İlde son yıllarda yapılan sağlık yatırımları sektörün çevre illerine göre daha fazla yerelleşmesine katkıda bulunmuştur. Sektörün daha fazla büyümesi, ilin sağlık hizmetleri konusunda bir merkez olmasına katkıda bulunacaktır. Diğer yandan tekstil ürünleri imalatı da istihdamda önemli yere sahiptir. Bu sektör ilde iş yeri başına sağlanan istihdam bakımından ilk sırada gelmektedir. Tekstil yatırımlarının artması işsizlikle mücadelede önemli avantajlar sağlayabilecektir.
Bölgemizde Mesleki Eğitim
- Bölgemizde istihdamın büyük bir kısmı başta turizm olmak üzere hizmet sektöründe yoğunlaşmıştır.
- Tüm sektörlerde ödenen ücret, diğer bölgelere oranla ortalama ücretin altında kalmaktadır.
- Bölgemiz, Ülkemizin en fazla göç alan 2. bölgesi durumundadır.
- Bölgemiz illerinden Antalya ili Burdur ve Isparta’ya göre sektörel olarak farklılık arz etmektedir. Ancak bu üç ilde ortak nokta işverenlerin açık olan işler için aradığı özelliktir. “Yeterli Mesleki Bilgi ve Tecrübe” bu üç ilde de açık işlerde en fazla aranan özellik olmaktadır. İşbaşı eğitimin işverenler tarafından en çok talep edilen eğitim türü olması bu talebi doğrular niteliktedir.
Isparta’da Makine-Ekipman Üretimi Sektörü
Isparta’da tesis ve makine operatörleri ve montajcılar en fazla açık olan iş kollarıdır
Burdur’da Mermercilik
Burdur’da imalat, madencilik ve taş ocakçılığı, en fazla açık olan iş kollarıdır
Antalya’da Turizm Sektörü
Antalya’da en fazla istihdam sağlayan turizm sektörünün en fazla açık iş olan sektör olması sürpriz değildir. İş değiştirmenin yaygın olduğu sektörde açık iş göçle kapatılmakta, tecrübe birikimi oluşmamaktadır.
Ajans olarak Bölgemizin en fazla iş açığı olan alanlar başta olmak üzere ihtiyaç duyulan nitelikli iş gücü talebini karşılamak üzere ilgili kurumlarla işbirliği halinde teorik ve işbaşı eğitim programları gerçekleştirmekteyiz. 2021 yılı içerisinde «CNC Freze Tezgâhı Operatörlüğü» mesleğinde yaklaşık 100 kişinin eğitim alarak başta savunma sanayi, tarım makineleri imalatı, yapı ürünleri imalatı vb. sektörlerde istihdamları sağlanacaktır. «CNC Freze Tezgâhı Operatörlüğü» eğitimi ile başlattığımız istihdam garantili eğitim programlarımızı, özel sektör ile işbirliği halinde gelen talepler ve istihdam taahhütleri çerçevesinde diğer alanlarda da uygulamayı planlıyoruz.
2019 Yılı Mesleki Eğitim Teması Çalışmalarını Gerçekleştirdik
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından kalkınma ajansları için 2019 yılı teması olarak belirlenen mesleki ve teknik eğitim kapsamında Ajansımız ile il milli eğitim müdürlükleri işbirliğinde Antalya, Burdur ve Isparta illerinde 3 gün süren «Mesleki ve Teknik Eğitim Farkındalık Etkinlikleri» gerçekleştirdik. Akademisyenler, meslek lisesi ve meslek yüksekokulu mezunları ile öğrencilerin buluştukları toplantılarda, meslek hayatında karşılaşabilecek zorluklar ve başarı için neler yapılacağı gibi konularda önemli bilgiler verildi. Öğrenciler, firmalara gerçekleştirilen teknik gezilerde işyerlerini görüp çalışmalarla ilgili bilgi sahibi olurken, Ajansımız uzmanları meslek liselerindeki eğitim çalışmalarında da mesleki ve teknik eğitimin önemini anlatıp öğrencilere ve öğretmenlere fikirlerini projeye nasıl dönüştürebilecekleri konularında proje hazırlama eğitimleri verdi.
Meslek Lisesi Öğrencileri İle Sanayicileri Buluşturduk
Ajansımız koordinasyonunda, il milli eğitim müdürlükleri ile işbirliği halinde, meslek lisesi öğrencilerine ‘mesleki farkındalık kazandırmak ve mesleki motivasyonu artırmak’ amacıyla imalat sanayindeki firmalara pandemi tedbirleri kapsamında teknik geziler gerçekleştirdik.
İstihdam Garantili «CNC FREZE TEZGÂHI OPERATÖRÜ» Eğitimlerini Gerçekleştiriyoruz
Gerçekleştirdiğimiz saha ziyaretleri ve sektör araştırmaları neticesinde, organize sanayi bölgelerinde faaliyet gösteren imalat sanayi işletmelerinde “CNC Freze Tezgâhı Operatörlüğü” alanında eğitimli personel ihtiyacı olduğunu tespit ettik. İhtiyaç duyulan nitelikli personelin yetiştirilmesi amacıyla Ajansımız koordinasyonunda, Burdur Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü ve Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi işbirliği ile istihdam odaklı eğitimler düzenlenmesinin Bölgemizdeki işgücü kapasitesinin arttırılmasına faydalı olacağını değerlendirerek gerekli çalışmalara süratle başladık. Kamu-Sanayi-Üniversite üçgeninin bir araya gelmesi noktasında birleştirici rol oynayan Ajansımız aynı zamanda sektörün ihtiyaçlarını da göz önünde bulundurarak doğru iletişim mecralarıyla organizasyonu kamuoyuna duyurmuştur.
Çalışma kapsamında özel sektör ile diyalog halinde sektörün talebini karşılamak üzere bir eğitim programı ve müfredat oluşturuldu. Söz konusu program kapsamında başvuruda bulunan yaklaşık 100 genç arasından 24 kişi kursiyer olarak seçildi ve eğitimlere başlandı.
2019 Yılında Mesleki Eğitimin Geliştirilmesi Mali Destek Programını Uyguladık
Ajansımız, yenilikçi model ve yöntemler kullanarak mesleki eğitimin kalitesinin artırılması ve Bölgenin ihtiyaç duyduğu nitelikli personel ihtiyacının karşılanması amacıyla 2019 yılında «Mesleki Eğitimin Geliştirilmesi Mali Destek Programı» proje teklif çağrısı ilanına çıkmıştır. Bu çağrı kapsamında;
- Yenilikçi mesleki eğitim modellerinin geliştirilmesi ve mesleki eğitim altyapısının (sınıf, laboratuvar, atölye, makine-teçhizat ve eğitim materyalleri) iyileştirilmesi ile
- Mesleki eğitime erişimde güçlük çeken kesimlerin (engelliler, hükümlüler vb.) mesleki eğitime erişiminin kolaylaştırılması
önceliklerine hitap eden projelere destek verilmiştir.
Program devam etmekte olup tamamlanan projeler kapsamında şu ana kadar:
Uçak Bakım Amaçlı Meslek Lisesine Uçuş Simülatörü Kazandırdık
“Hayallerimiz Uçuşa Geçiyor” isimli proje ile öğrencilere simülasyon teknolojisinden yararlanılarak Antalya ve Dünya semalarında uçuş deneyimi yaşatılıyor. Uçuş simülatörü eğitimleri ile kokpit temel sisteminin ve cihazlarının kullanımının bir replika üzerinde deneyim imkânı sunularak öğretilmesini içeren yenilikçi bir mesleki eğitim modeli tasarlandı. Proje kapsamında Aksu Uçak Bakım Teknolojisi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bahçesinde bulunan Boeing 737-400 tipi yolcu uçağının kokpitine uçuş simülatörü yerleştirildi. Uçağın kokpitinden çıkan orijinal ekipmanlardan eğitim amacıyla kullanılmak üzere sınıf ortamında bir kokpit replikası da kurulmuş oldu.