KALKINMA AJANSLARI
Mesleki Eğitim
Karacadağ Kalkınma Ajansı Diyarbakır, Şanlıurfa

Genç nüfus oranının Türkiye ortalamasının çok üstünde olduğu bölgemizde, insan kaynakları niteliğinin iyileştirilmesi, işgücü piyasası ile eğitim sistemi arasında uyumun sağlanması önem arz etmektedir. Ajansımız, hayat boyu öğrenme yaklaşımından hareketle genç nüfusun iş yaşamının gerektirdiği beceri ve yetkinliklere sahip olması için uygun beceri geliştirme ve kişisel gelişim programları ile desteklenmesi, girişimcilik kültürünün yaygınlaştırılması, uygulamalı eğitim imkanlarının iyileştirilerek nitelikli işgücü ihtiyacının karşılanması için  mesleki eğitim alanına yoğunlaşmayı hedeflemektedir.

Bölgemiz genç ve dinamik nüfus yapısı ile Türkiye’nin yakaladığı demografik fırsat penceresinden, doğru sosyal politikalarla en çok yararlanabilecek bölgelerden biri olarak ön plana çıkmaktadır. Bölgemizdeki genç nüfus potansiyelinin ekonominin ihtiyaçlarıyla uyumlu bir şekilde geliştirilmesi ve becerilerinin güncellenmesi, ekonomik ve sosyal kalkınmaya hizmet eden önemli bir gerekliliktir. Bu kapsamda meslekî ve teknik eğitimin de yerel, ulusal ve uluslararası iş piyasalarının beklentilerine uygun yapılandırılarak genç nüfusumuzun gerekli bilgi, beceri ve yetkinliği kazanmasını sağlamak önem arz etmektedir. 

Bölgemizin tarım ve hayvancılık potansiyelinin üretimde daha katma değerli hale getirilebilmesi  gıda ürünleri imalatı, tekstil ürünleri ve giyim eşyaları imalatı, tarım  makine ve ekipman imalatı sektörlerinde, nitelikli iş gücünün karşılanması, mesleki ve teknik eğitimden geçmiş insan kaynağı ile mümkündür.

Diyarbakır ve Şanlıurfa’daki zengin tarihi ve kültürel mirasın turizme kazandırılması ile başta konaklama, yiyecek ve içecek sektörleri olmak üzere hizmetler sektörünün tamamında kalifiye eleman ihtiyacı doğurmaktadır.

Diyarbakır’da faaliyete geçen yeni nesil mesleki ve teknik eğitim merkezlerinden olan Diyarbakır Sanayi Mektebi bünyesinde farklı sektörlerde kullanılan tasarım ve yazılım programları, gelişmiş teknolojilere sahip eğitim materyalleri, online ve uzaktan eğitim sistemi ile ilde ihtiyaç duyulan pek çok alanda eğitim programları düzenlemektedir.

Bölgemizde toplam nüfusa oranı %64 olan 2.4 milyonluk  30 yaş altı nüfus, işgücünün her kademesinde ihtiyaç duyulan beceri ve yetkinlikler için ciddi bir istihdam potansiyeli oluşturmaktadır. Bu potansiyelin değerlendirilmesi için bölgemizde var olan  mesleki ve teknik eğitim lise, meslek yüksek okulu ve mesleki eğitim merkezlerine ilaveten  nitelikli insan gücüne donanım ve beceri kazandırılması için diğer kurum ve kuruluşlarımızın da oluşturduğu yapılar mevcuttur. Ticaret ve sanayi odaları, borsalar, esnaf sanatkar odaları, OSB ve sanayi sitelerinin  konuya olan ilgileri sonucu meydana gelen bu mesleki eğitim yapıları sayesinde yatırımcıların ve sektörlerin talep ettiği daha nitelikli bir işgücü ortaya çıkmaktadır.

Diyarbakır ve Şanlıurfa illerimizde genç işgücü potansiyelinin değerlendirilmesi, bölgemizin emek yoğun sektörlerinin açığa çıkardığı istihdam avantajlarının yatırımcılar için bir cazibe merkezi haline gelmesi, girişimcilerin yetkinlik ve becerilerinin artırılması açısından mesleki eğitimin önemli olduğunun farkına varılmıştır. Bu kapsamda Diyarbakır ve Şanlıurfa’da özellikle sanayi sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin kalifiye işgücü ihtiyacını gidermeye yönelik hizmet verecek, aynı zamanda teknoloji geliştirmeye yönelik ortak kullanım alanları sağlayacak yeni nesil mesleki eğitim merkezlerinin kurulmasına destek olunmuştur.

Bir Bakışta  Bölgemizde Mesleki Eğitim

* Türkiye’nin en genç ve dinamik nüfusuna sahip bölgemizde tarım, sanayi ve hizmet sektörlerinde istihdam edilecek kalifiye insan kaynağı ihtiyacı bulunmaktadır.

* Bu ihtiyacın karşılanmasına yönelik mesleki-teknik eğitim liseleri, meslek yüksek okulları ve mesleki eğitim merkezleri gibi konvansiyonel eğitim merkezlerinin yanı sıra bölgedeki ticaret ve sanayi odaları, borsalar ve esnaf sanatkar odaları, OSB ve sanayi siteleri de kendi bünyelerinde mesleki eğitim alanına ilgi göstermektedir.
 
* Bölgemize yatırım yapan yatırımcıların, kendilerine sağlanan devlet destek ve teşviklerinden sonra öncelikli olarak talep ettiği konuların başında nitelikli işgücü bulunmaktadır.

* Özel sektörün aradığı beceri ve yetkinlik ile bölgemizdeki genç işgücünü  buluşturmak için bölgemizdeki kurumlar arasında işbirliği ve koordinasyon sağlanmıştır.

* İstihdam edilecek işgücüne nitelik kazandırmanın yanında bölgemizdeki girişimcilik kültürünün yaygınlaştırılması ve girişimcilerin donanımlı hale getirilmesi için de mesleki eğitim alanına yatırım yapılmakta ve bu uygulamalar desteklenmektedir.

Bölgesel politikanın uygulayıcı kurumlarından biri olan Ajansımız mesleki eğitim konusunda kuruluşundan bu yana faaliyetlerde bulunmaktadır. Özellikle bölgemizin işgücü ihtiyaçlarının karşılanması ve üretim altyapılarının ulusal kalkınmaya hizmet edecek şekilde geliştirilmesi için mesleki ve teknik eğitimin bölgesel ihtiyaçlara uygun olarak tasarlanması ve hayata geçirilmesi için çalışmalar yürütülmektedir. Bu çerçevede yerel ihtiyaçları yerinde tespit eden Ajansımız, mesleki ve teknik eğitimin geliştirilmesi ve iyileştirilmesinde önemli roller almış ve almaya devam etmektedir.

Ajansımız güdümlü proje desteği ile kurulan ve  hizmet vermeye başlayan “HOSAB Küme Koordinasyon Merkezi”nde Ajansımızın önerisiyle Harran Üniversitesine bağlı olarak Şanlıurfa OSB Meslek Yüksek Okulunun açılması sağlanmıştır. Bu MYO’da tekstil teknolojisi, giyim üretim teknolojisi, ayakkabı tasarımı ve üretimi, gıda teknolojisi ve elektrik  bölümleri açılmış olup elektronik, pamuk eksperliği, mekatronik ve endüstriyel ürünler tasarımı bölümleri için de başvuru yapılmıştır.

Şanlıurfa OSB Meslek Yüksek Okulunun açılması sağlanmıştır. Bu MYO’da tekstil teknolojisi, giyim üretim teknolojisi, ayakkabı tasarımı ve üretimi, gıda teknolojisi ve elektrik  bölümleri açılmış olup elektronik, pamuk eksperliği, mekatronik ve endüstriyel ürünler tasarımı bölümleri için de başvuru yapılmıştır.

Diyarbakır ilimizde özel sektörün nitelikli işgücü talebi ve bu niteliklere özellikle genç ve kadınların uyum sağlayabilmesi, işletmelerin ulusal ve uluslararası piyasalarda rekabet gücünün geliştirilmesi ve sürekliliğinin sağlanmasında nitelikli işgücü oluşturulması amacıyla Diyarbakır Sanayi Mektebi Tasarım ve Eğitim Merkezi CMDP Projesi tamamlanarak 2020 Ekim ayında faaliyete geçmiştir.

 

Şanlıurfa ilinde Ajansımızın güdümlü proje desteği ile Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası tarafından “Şanlıurfa Teknoloji Geliştirme ve Eğitim Merkezi Projesi (ŞUTGEM)” yürütülmüştür. Proje ile Şanlıurfa’da özellikle sanayi sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin kalifiye işgücü ihtiyacını gidermeye yönelik hizmet verecek, aynı zamanda teknoloji geliştirmeye yönelik ortak kullanım alanları sağlayacak merkez hayata geçirilmiştir.

Şanlıurfa OSB içerisinde kurulan ŞUTGEM, ildeki ve OSB’deki yatırımcılara ve firmalara yetişmiş işgücü sağlayacaktır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geleceğim Mesleğim’ mottosuyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın öncülüğünde  faaliyetler gerçekleştirilmiştir. Üstteki görselde bu kapsamda gerçekleştirdiğimiz etkinliklere katılan katılımcı sayısı, girişimcilik kapsamında kurulan şirket ve verilen eğitim sayıları yer almaktadır.

Ayrıca sanayimizin rekabet edebilirliğinin ve verimliliğinin yükseltilmesi, yüksek katma değerli ve ileri teknolojili ürünlerin üretilmesi, nitelikli işgücüne sahip bir sanayi yapısına dönüşümün sağlanması için mesleki eğitim sisteminin iyileştirilmesi ve farkındalığın artırılması gerekliliğinden hareketle Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda 2019 yılında "Mesleki Eğitim"  temasında "Geleceğim Mesleğim" mottosuyla çeşitli faaliyetler yürütülmüştür. Mesleki eğitim temasında ulusal ve yerel düzeyde Diyarbakır ve Şanlıurfa'da; Mesleki ve Teknik Eğitim Bilgilendirme Toplantıları, Hami Okul Uygulaması-Usta Çırak Buluşmaları, Usta-Çırak Buluşmaları, Girişimcilik Eğitimleri, Meslek Okullarının Teknik Altyapılarının İyileştirilmesi, İnovasyon Eğitimleri, Tasarım Odaklı Düşünme, Eğitimleri ve Etkili Sunuş Teknikleri Eğitimleri gibi temaya uygun faaliyetler gerçekleşmiştir.

 

Okullarımızda Gerçek  Hayattaki ile Aynı Sanal Şirketler Kuruyoruz

Ajansımız tarafından Şanlıurfa ve Diyarbakır il milli eğitim müdürlükleri ve Genç Başarı Eğitim Vakfı ile birlikte lise öğrencilerinin girişimcilik kültürünü deneyimlemeleri, iş fikirlerinin ticarileşme aşamalarını uygulamalı bir şekilde öğrenmelerini hedefleyen GENÇBIZZ Lise Girişimcilik Programını 3 yıldır uyguluyoruz. GENÇBIZZ Lise Girişimcilik Programı ile dönem içerisinde Diyarbakır ve Şanlıurfa’da programın uygulanacağı okulların öğretmenlerine öğrencilerin takım kurmaları, ticari hayatı öğrenmeleri, bir mal üretmeleri ve kendi ürünlerini pazarlamaları konularında yol göstermeleri amacıyla eğitici eğitimleri verilmektedir. Yürütülen bu eğitici eğitimleri sonucunda Diyarbakır’da ve Şanlıurfa’da kurulan firmalara mentörlük ve danışmanlık destekleri veriyoruz. Kurulan bu firmaların yaptığı inovatif ve yenilikçi ürünler ile Türkiye çapında yarışmalara katılımını sağlıyoruz.

Desteklerimizle Kurulan  Yenilikçi Mesleki Eğitim Merkezlerini Bölgemizdeki  Sektörlerin Talepleri Doğrultusunda Yönlendiriyoruz.

Ajansımız koordinasyonunda yürütülen çalışmalar sonucunda; Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Şanlıurfa OSB ve Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası işbirliği ile Şanlıurfa OSB içerisinde yer alan ve Ajansımız güdümlü proje desteği ile hayata geçen Şanlıurfa Teknoloji Geliştirme ve Eğitim Merkezi bünyesinde bulunacak meslek liselerinin  alanlarını imalat sektörlerinin talepleri doğrultusunda oluşturuyoruz. Uygulamalarını OSB’deki firmalarda yapmalarını sağlıyoruz.

 

Genç Girişimci ve Yatırımcılara Çağın Gerektirdiği Eğitimleri Veriyoruz

Desteklerimizle kurulan Diyarbakır Sanayi Mektebi Tasarım ve Eğitim Merkezi gibi yenilikçi mesleki eğitim merkezlerinde genç işgücü ve girişimcilerin ihtiyaç duyduğu günümüz teknolojileri ile ilgili eğitimler verilmesi için yönlendiriyor ve destekliyoruz.