KALKINMA AJANSLARI
Sosyal Girişimcilik
Çukurova Kalkınma Ajansı Adana, Mersin

Sosyal Girişimcilik; alışageldiğimiz girişimcilik faaliyetlerinin sosyal bir amaç doğrultusunda hayata geçirilmesidir.

Bir sosyal girişimin temel başarı kriteri ise; klasik bir girişimde olduğu gibi kâr değil, içinde bulunduğu çevrenin sosyal sorunlarının çözümünde ortaya koyduğu sosyal faydadır.

Sosyal Girişimcilik Bölgemiz Ekonomisinin Dinamik Bir Unsuru Olabilecek Potansiyele Sahiptir

Sosyal girişimler;

  • Dezavantajlı grupların ekonomik hayata katılımı için fırsat yaratır,
  • Sosyal ve ekonomik refahı artırmaya yönelik inovasyonu takip eder ve uygular,
  • Yeni iş imkanları sağlar,
  • Çevresel ve toplumsal sorunlara  karşı yeni çözüm ve yaklaşımlar sunar.

Sosyal girişimcilik alanında bugüne kadar bölgemizde yürütülen çalışmalar, bu alanda farkındalık geliştirmeye ihtiyacımız olduğunu ve aynı zamanda potansiyelimizin ne kadar güçlü olduğunu göstermiştir.

Son dönemlerde yaşanan göç, salgın ve çevresel sorunlar (orman yangını vb.) göz önünde bulundurulduğunda, sosyal girişimcilik; bölgemizin hem ekonomik hem de sosyal kalkınmasında önemli bir araç olacaktır.

Bölgemize göçle gelen nüfusun sosyoekonomik ve kültürel sorunlarının çözümü, mevsimlik tarım işçilerinin sosyal ve mekânsal yaşam koşullarının iyileştirilmesi, kadın, engelli, genç, çocuk ve yaşlıların toplumsal yaşama eşit biçimde ve aktif katılımlarının desteklenmesi, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması, çevre dostu teknoloji ve yenilikçi uygulamalar yoluyla temiz üretimin geliştirilmesi, kırsal alanda yoksulluğun önüne geçilmesi gibi konular bölgemizin sosyoekonomik kalkınması açısından oldukça kritiktir. Bu alanlarla ilgili farkındalığın artırılması ve aynı zamanda yenilikçi ve yaratıcı çözümlere dayanan sosyal girişimcilik çalışmalarının teşvik edilmesi; sosyal girişimciliği güçlendirecek, bölgemizdeki sosyal girişimlerin sayısının artmasını sağlayacaktır.

Sosyal Girişimciliği Sonuç Odaklı Program Yaklaşımı ile Geliştireceğiz

Ajansımız, 2020 yılından itibaren program odaklı bir yaklaşımla Çukurova Bölgesi’nde girişimcilik ekosisteminin geliştirilmesine yönelik çalışmalar yürütmektedir. Bu çerçevede, orta vadeli bir dönem için dizayn ettiğimiz Girişimciliğin Geliştirilmesi Sonuç Odaklı Programı ile Adana ve Mersin’de kadın ve genç girişimciliği ile sosyal girişimciliği geliştirmeyi hedefliyoruz.

Sonuç odaklı program yaklaşımının bir gereği olarak, ilgili tüm paydaşlarla kolektif çalışmalar yürütmeyi ve böylece Adana ve Mersin’de sosyal girişimcilik potansiyelini doğru yönlendirmeyi önemsiyoruz. Bunun için bölgemizde sosyal girişimcilik konusunda bilgi ve tecrübeye sahip üniversite, kamu kurumu ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte çalışıyoruz. Bu sayede bölgemizin sahip olduğu beşeri ve ekonomik sermayenin de verimli kullanılmasına katkıda bulunuyoruz.

Girişimciliğin Geliştirilmesi Sonuç Odaklı Programı sayesinde  bölgemizde sosyal girişimcilik ve sosyal kooperatifçilik konusunda farkındalık yaratmayı, önümüzdeki 3 yıllık süreçte en az 30 sosyal girişim projesinin uygulanmasını, en az 5 sosyal girişimin başarılı bir şekilde hayata geçmesini planlıyoruz.

Bölgesel Düzeyde Eğitim Programları ile Gençlerin Sosyal Girişimcilik Alanında Bilgi ve Becerilerini Artırmalarına Destek Olacağız

Ajansımız; gençlerin, çevrelerinde karşılaştıkları sosyal sorunlara çözüm üreten sürdürülebilir iş modelleri geliştirmeleri için sosyal girişimcilik üzerine bir eğitim programı geliştirmektedir. 

Bu eğitim programı ile;

 
  • Gençlere dünyadan ve Türkiye’den ilham verici sosyal girişimcilik örneklerini aktarmayı,
  • Fikir geliştirme atölyeleri ile gençlerin bölgemize özgü sosyal sorunlara çözüm geliştirmelerine destek olmayı,
  • Gençlerimizin sosyal girişimcilik alanında uzman kişilerden mentorluk desteği alarak fikirlerini hayata geçirmelerine yardımcı olmayı planlıyoruz.

Eğitim programı neticesinde gençlerin; sosyal işletme, adil ticaret, sosyal sorumluluk, yeşil pazarlama alanlarında farkındalıklarının, bilgi ve yeteneklerinin artmasını ve sosyal sorunların çözümü için yeni bakış açıları kazanmalarını sağlayacağız.

  




 

 

Sosyal Girişimcilik Eşleştirme Programı ile

Bölgelerarası Düzeyde Sosyal Girişimciliği Ön Plana Çıkarıyoruz

  • Ajansımız, Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı, Ankara Kalkınma Ajansı ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı işbirliğinde 2021 yılında uygulanacak “Sosyal Girişimcilik Eşleştirme Programı” ile sosyal sorunlara yönelik girişimcilik temelli çözümlerin geliştirilmesine destek olacaktır.
  • Program dahilinde; atölye çalışmaları, eğitimler ve mentorluk desteği içeren bölgesel etkinliklerin ardından her bölge özelinde, başarılı sosyal girişim fikirlerini seçmek üzere finaller organize edilecektir. Bölgesel finallerde başarılı olan sosyal girişimcilerin ulusal bir organizasyonda bölgelerini temsil etmeleri sağlanacak ve başarılı girişimciler için araştırma, geliştirme ve uygulama desteği sağlanacaktır.

 

 

Uluslararası İşbirlikleri Yardımıyla Bölgemizdeki Sığınmacılar ve Ev Sahibi Toplumda Kadınlar ve Gençler için Sosyal Girişimciliği Teşvik Ediyoruz

  • Suriye’de yaşanan siyasi istikrarsızlıklara bağlı olarak, ülkemiz yakın dönemde yoğun bir göç dalgası ile karşı karşıya kalmıştır. Ajansımız faaliyet alanı olan Çukurova Bölgesi de, ülkemizde en yoğun göç alan bölgelerden biri olmuştur. Buna bağlı olarak, sığınmacıların bölgemizde yaşayacağı sosyal ve ekonomik sorunlara yönelik müdahale ihtiyacı doğmuştur. 
  • Ajansımız, bölge sorunlarının çözümünde uluslararası işbirlikleri de kurmaktadır. Bu kapsamda, sığınmacılarla ilgili halihazırda çalışmalar yürüten UNDP, Dünya Bankası, GIZ, ICMPD gibi uluslararası kuruluşlar ile sığınmacıların sosyal ve ekonomik sorunlarının çözümü için ortak çalışmalar gerçekleştirilmiştir.
  • 2021 yılından itibaren; Avrupa Birliği’nin Türkiye'deki Sığınmacılar için Mali Yardım Programı (FRIT) çerçevesinde, yaklaşık 39 milyon Avro bütçe ile Adana ve Mersin’i de içine alacak şekilde toplam 11 ilde «Türkiye’de Sığınmacılar ve Ev Sahibi Toplum Arasında Sosyal Girişimcilik, Güçlendirme ve Uyum (SEECO) Projesi» uygulanacaktır. 
  • SEECO Projesi; Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Dünya Bankası Türkiye yürütücülüğünde, sığınmacılar ve ev sahibi toplumda kadınların ve gençlerin geçim şartlarının iyileştirme ve sosyal uyumlarına katkıda bulunma hedefi doğrultusunda sosyal girişimlere teknik destek ve finansman desteği sağlamayı öngörmektedir.
  • Ajansımız, SEECO Projesi kapsamında Adana ve Mersin’e yönelik yerel operasyonlarda koordinasyon görevini üstlenmektedir.
  • SEECO Projesi ile 4.400 paydaşın sosyal girişim konusunda kuluçka ve hızlandırma hizmetinden faydalandırılması ve 3.500’ün üzerinde sosyal işletmeye hibe desteği sağlanması planlanmaktadır.



 

 

 

SEECO Projesi kapsamındaki iller; Adana, Mersin, Gaziantep, Adıyaman, Kilis, Mardin, Hatay, Osmaniye, Kahramanmaraş, Diyarbakır ve Şanlıurfa’dır.