KALKINMA AJANSLARI
Sosyal Girişimcilik
Ankara Kalkınma Ajansı Ankara

Ajansımız, toplumsal sorunlara etkili, sürdürülebilir çözümler bulmayı ve toplumsal sorunların çözümünde yeni bir model olarak karşımıza çıkan sosyal girişimciliği yaygınlaştırmayı amaçlamaktadır. Bölgede Ajansımızın destekleriyle gelişmiş olan teknoloji girişimciliği tecrübelerinden de faydalanılarak Ankara’da sosyal girişimcilik ve sosyal inovasyon ekosistemi güçlendirilecektir.

Sosyal girişimciliğin desteklenmesiyle gençlerin toplum, çevre ve diğer sosyal alanlara ve sorunlara duyarlı çözümler geliştirmeleri ve bu çözümleri ile hem kendileri hem de dezavantajlı gruplar için alternatif istihdam alanları oluşturmaları sağlanacaktır.

Sosyal girişimcilik, Ankara’da sosyal  ve ekonomik kalkınmanın desteklenerek toplumsal sorunlara etkili, sürdürülebilir çözümler bulunmasında önemli bir faaliyet alanıdır. Sosyal girişimler, sosyal amaçlarını gerçekleştirmek için gelir ve kâr elde edebilirler, ancak ticari girişimlerden farklı olarak kâr payı dağıtmazlar. Sosyal sorunları; yenilikçi hizmet, ürün veya model geliştirerek çözmeyi hedefleyen sosyal girişimler; bölgenin sahip olduğu beşeri sermaye, üniversite, sivil toplum kuruluşları, kamu kurum ve kuruluşları ve özel sektör potansiyeli ile toplumsal dönüşümde öne çıkmaktadır.

Bölgede genç işsizliği, yaşlı nüfustaki artış, engellilerin toplumsal uyumda yaşadıkları problemler, kadınların istihdam süreçlerinde yeterince yer alamaması ve artan yoksulluk, yeni çözümlerle desteklenmesi gereken alanlardır. Ajansımız tarafından sosyal girişimcilik alanında yürütülen çalışmalar ile söz konusu alanlarda ihtiyaç duyulan çözümlerde girişimcilik bakış açısı ile sürdürülebilir ve katılımcı yapılar desteklenmektedir.

Sosyal girişimciliğin geliştirilmesi ve bu sayede sosyal sorunların çözümünde yenilikçi çözümlerin geliştirilmesi için gerekli tüm araçlar Ankara’da bulunmaktadır.

Azalan kaynaklar ve karmaşıklaşan sorunlar karşısında sosyal girişimciliğin dünyada etkinliği gün geçtikçe artmaktadır. Ancak ülkemizde ve bölgemizde sosyal girişimcilik örnekleri yeni yeni ortaya çıkmaktadır. Sosyal girişimcilik alanında gelişim açısından; bölgemizin sahip olduğu güçlü beşeri sermaye, ileri teknoloji alanında birçok çözüm üreten teknopark ve üniversiteler, aktif sivil toplum ağları ile karar alma süreçlerine erişim ve etki gücü yüksek yapılardır.

Bölgede genç nüfusun kendileri için bir istihdam alanı olarak sosyal girişimciliği görmesi, engelli bireylerin sosyal inovasyon ve sosyal girişimcilik faaliyetleri ile toplumla bütünleşmesine katkı sağlanabilmesi önem taşımaktadır. Ayrıca sosyal kooperatifler aracılığı ile dayanışma içerisinde toplumsal faydanın ön plana çıkarılması, ileri teknoloji şirketlerinin toplumsal ve çevresel sorunlara çözüm üretme potansiyelinin sosyal fayda temelinde artırılması gerekmektedir.

Ankara’da Sosyal  Girişimciliğe Bakış

  • Ankara’da bulunan ileri teknoloji şirketlerinin toplumsal ve çevresel sorunlara çözüm üretme kapasiteleri artırılmalıdır.
  • Bölgenin sahip olduğu beşeri sermayenin yenilikçi ve sürdürülebilir iş modelleri ile yeni istihdam alanlarına yönlendirilmesi gerekmektedir.
  • Sosyal sermayenin güçlendirilmesi için sosyal girişimcilik alanında farkındalığın geliştirilmesi önemlidir.
  • Sosyal girişimcilik konusunda mevzuat, finans, farkındalık ve eğitim alanlarında yapılar oluşturulması gerekmektedir.
  • Toplumsal ve çevresel sorunlara çözüm üreten sosyal girişim sayısının artması desteklenmelidir.
  • İnsan odaklı üretim, dayanışma ekonomisi, toplumsal değer üretme ve sürdürülebilir gelecek konularında sahip olunan kurumsal ve beşeri yapılar desteklenmelidir.

Ajansımız, Ankara’da sosyal girişimcilik ekosistemini güçlendirerek toplumsal sorunlara etkili, sürdürülebilir çözümler bulunmasında bir model olarak sosyal girişimciliğin yaygınlaştırılmasını amaçlamakta ve bu amaçla çeşitli çalışmalar yürütmektedir.

Ajansımız sosyal sermayenin gelişimi, eğitim, sağlık, istihdam gibi alanlarda bölgeye özgü çözümlerin gelişimini, faaliyete başladığı 2010 yılından itibaren mali ve teknik destekler başta olmak üzere farklı yöntemlerle birçok alanda desteklemiştir. Destekler daha çok kamu, akademi, STK gibi bu alanlarda faaliyet gösteren kurumsal yapıların ürettiği çözümlere kaynak aktarımı, kurumların iş birliği geliştirmeleri ve bu alanda faaliyet gösteren bireylerin kapasitelerinin desteklenmesi şeklinde seyretmiştir. Bu destekleme yaklaşımı her ne kadar sosyal kalkınma anlamında bölgenin gelişimine destek sağlasa da kökleşmiş ve sistem değişimi gerektiren sosyal sorunların çözümünde daha etkili ve yenilikçi çözümlere ihtiyaç duyulmuştur. 

Bölgesinin kalkınmasına öncülük eden politikaların geliştirilmesi için bölgedeki paydaşların iş birliği oluşturmasına liderlik eden Ajansımız, toplumsal sorunların çözümünde yenilikçi yaklaşımlar olarak sosyal inovasyon ve sosyal girişimcilik çalışmalarına 2015 yılından itibaren hız vermiştir.

Sosyal Girişim Ankara (SGA) Platformu: Ankara’da sosyal girişimcilik ekosistemi aktörlerini bir araya getirmek, yeni aktörlerin oluşumuna destek vermek ve onları güçlendirmek amacıyla kurmuş olduğumuz bir platform olan SGA, kamu kurumları ve uluslararası kurumların katılımı ile genişlemekte ve çalışmalarını kamu alanında savunuculuk boyutuna taşımayı amaçlamaktadır.

Gençler için Sosyal Girişimcilik Programı ve Yarışması:  Ajansımız 2019 yılında “Gençler için Sosyal Girişimcilik Programı ve Yarışması” nı hayata geçirmiştir. Program  ile üniversite öğrencileri başta olmak üzere gençlerin sosyal girişimcilik ile ilgili farkındalıklarının, bilgi ve yeteneklerinin artırılması ve başarılı sosyal girişimcilik modellerinin desteklenerek hayata geçirilmesine destek olunması ve bu sayede sosyal girişimci sayısının artırılması hedeflenmiştir. 

Sosyal Girişimcilik ve Sosyal Yenilikçilik Mali Destek Programı: Ajansımız sosyal girişimcilik alanında özel olarak hazırlanan Türkiye’deki ilk mali destek programını 2019 yılında hayata geçirmiştir.  2020 yılında uygulamaya başlanan program ile Ankara’da sosyal girişimcilik ve sosyal yenilik ekosistemi güçlendirilerek toplumsal sorunlara etkili, sürdürülebilir çözümler bulmak ve toplumsal sorunların çözümünde bir model olarak sosyal girişimciliği yaygınlaştırmak amaçlanmaktadır. 

2016 yılında hayata geçirdiğimiz Sosyal Sorumluluk Platformu (SSP) ile sosyal sorumluluk projelerine kaynak ayıran/ayırma potansiyeli olan ve doğru proje ortağını arayan şirketler/kamu kurumları/bireysel bağışçılar ile faaliyet gösterdikleri alanlarda uzmanlığa sahip ve faaliyetlerine destek arayan sivil toplum kuruluşları arasındaki iletişimin kolaylaştırılması amaçlanmaktadır.  

Bölgesel Kooperatifçilik Programı: Kırsal kalkınmada önemli bir yeri olan kooperatiflerin kapasitelerinin geliştirilmesi; yönetim, planlama, inovasyon ve pazarlama gibi alanlarda bilgi ve kabiliyetlerinin artırılması ile rekabet güçlerinin iyileştirilmesi amacıyla Ankara Kalkınma Ajansı tarafından çeşitli çalışmalar yürütülmektedir. Bu kapsamda eğitimler düzenlenmekte,  Ankara’da yer alan kooperatiflere mentorluk hizmeti ve danışmanlık sunulmakta, yeni kooperatiflerin kurulması teşvik edilmekte, saha ziyaretleri yapılmakta ve kooperatiflerin ilgili hibe programlarına başvurmaları teşvik edilmektedir.

Ajansımız nitelikli eğitim sahibi genç nüfusu fazla olan ve teknoloji girişimciliği alanında önemli başarılar elde eden Ankara girişimcilik dünyasına sosyal girişimciliği tanıtmayı ve bu ortamı güçlendirmeyi görev edinmiştir. Geleceğin girişimleri toplum, çevre ve diğer sosyal alanlara ve sorunlara duyarlı çözümler geliştirecektir. Bu kapsamda Sosyal Yenilik ve Sosyal Kalkınma Sonuç Odaklı Programı 2021-2023 dönemini kapsayacak şekilde geliştirilmiştir. Sonuç odaklı program ile:

  • Sosyal yenilik ve sosyal girişimcilik konularında bilgi ve farkındalığın artırılması
  • Bölgede sosyal girişimciliğin ve sosyal yeniliğin Ankara’nın çevre bölgeleri de dâhil olmak üzere teşvik edilmesi için öncelikli alanların tespit edilmesini,
  • Sosyal yenilik ve girişimcilik konularında ağ ve ortaklık yapılarının geliştirilmesi
  • Sosyal girişimcilik aktörlerinin ve çatı kuruluşlarının kapasitelerinin geliştirilmesine yönelik desteklenmesini,
  • Bölgede sosyal yenilik uygulamalarının artırılmasını,
  • Sosyal sorumluluk farkındalığının arttırılarak sosyal sorumluluk faaliyetlerinin teşvik edilmesini amaçlamaktayız.

Sosyal Yenilik ve Sosyal Kalkınma Sonuç Odaklı Programı ile sosyal girişimciliğin teşvik edilmesi, dezavantajlı grupların güçlendirilmesi ve sosyal sermayenin yeni formlarının oluşturulmasına yönelik Ajansımızın liderliğinde bir sistem dönüşümü planlıyoruz. Kamuda ve toplumun tüm kesimlerinde sosyal ilişkiler ve yeni iş birlikleri yaratan yenilikleri ifade eden sosyal yenilik uygulamalarında örnek modeller çıkarmayı hedefliyoruz. Bu dönüşümü sağlamak üzere üç yıllık program kapsamında öncelikle bölgemizde sosyal yenilik ve sosyal girişimcilik alanında tüm ilgili paydaşlarımızı bilgilendirme faaliyetlerine öncelik vereceğiz. Program kapsamında Ajansımızın önderliğinde sosyal sorunların çözümünde çalışan kurum ve kuruluşlar ile bu alanda çalışmaya eğilimli gençleri bir araya getiren iş birlikleri geliştirecek adımlar atacağız.

2021-2023 Sosyal Yenilik ve Sosyal Kalkınma Sonuç Odaklı Program Yaklaşımı

Program yaklaşımı ile sosyal sorunların çözümünde geleceğin iş modeli olarak görülen “sosyal girişimcilik” ön plana çıkarılacaktır.  Ajansımız sosyal faydayı artırma ve sosyal iş modelleri geliştirme amaçlı fikir ve çözümlerin üretilmesi için bölgede kapasite geliştirmeye yönelik çeşitli çalışmalar yapacaktır. Sosyal girişimleri destekleyen aracı yapıların gelişmesi, sosyal girişimlere yeni fon kaynakları sağlanması ve sosyal inovasyonun gelişimine uygun ortamların hazırlanması ve desteklenmesi de program döneminde gerçekleşecektir. Sonuç odaklı program döneminde gerçekleştirilen faaliyetler sayesinde bölgedeki paydaşlarımızın da süreçlere aktif katılımı ile bölgenin sosyal kalkınmasında önemli bir gelişime birlikte tanık olacak olmanın heyecanını taşıyoruz.

Sosyal Girişimcilik Alanında Farkındalığı Artıyoruz

Öğrenciler, sivil toplum kuruluşları, kamu kurumları ve girişicimler gibi farklı hedef gruplarına yönelik sosyal girişimcilik farkındalık eğitimleri, bilgilendirme faaliyetleri gerçekleştireceğiz. Sosyal girişimcilik kavramının tanıtımı, geleneksel girişimcilikten farkı, toplumsal ve çevresel sorunların çözümünde bir model olarak sosyal girişimcilik, gençler için girişimcilik ve istihdamın bir aracı olarak sosyal girişimcilik konularının aktarılacağı programlar sayesinde bölgedeki sosyal girişimcilik bilincini geliştireceğiz.

Ankara Sosyal Girişimcilik Ekosistemini Güçlendiriyoruz

Ajans, teknik destek ve mali destek programları ile sosyal girişimcilik alanında çalışan üniversiteleri, kuluçka merkezlerini, ortak çalışma alanları gibi yapıları ifade eden aracı kurumları destekleyeceğiz. Sosyal yenilik ve sosyal girişimcilik alanında finans, mevzuat, eğitim ve farkındalık konularında gerekli düzenlemelerin yapılması için ihtiyaçların tespit edilmesine yönelik kamuda inovasyon toplantıları gerçekleştirerek, sosyal girişimlerin gelişimi için uygun politikaların

Bölgesel ve Ulusal Yarışma Programlarıyla Sosyal Sorunlara Gençlerin Yenilikçi Çözümler Geliştirmelerini Sağlıyoruz

“Sosyal İnovasyon ve Sosyal Girişimcilik Yarışması” ile gençlerin yaşadıkları bölgelerde karşılaştıkları sorunlara çözüm üreten sürdürülebilir iş modelleri geliştirmelerini destekleyeceğiz. Yarışma programlarını sadece sosyal çözümlerin yenilikçi yaklaşımlarla çözümünü teşvik etmeyi amaçlayan bir organizasyonla sınırlamayıp katılımcı gençlerin ilk fikirlerini somut iş modellerine dönüştürebilecekleri bir süreç şeklinde tasarlayacağız. Yarışmaya hazırlık süreçleri sayesinde bölgesel uygulamalar ile gençlerin sosyal girişimcilik alanında farkındalıklarının, bilgi ve yeteneklerinin geliştirilmesi, sosyal sorunların çözümü için yeni bakış açılarının kazandırılması ve başarılı sosyal girişimcilik modellerinin hayata geçirilmesini hedefliyoruz. 

Yeni Sosyal Girişimlerin Kurulumunu Sağlıyoruz

Sosyal yenilik ve sosyal girişimcilik yarışma programları ile belirli olgunluk aşamasına gelmiş iş fikri sahiplerine mentorluk yaparak iş fikirlerini işletmeye çevirmelerini planlıyoruz. 2019 mali destek programı ile yeni sosyal girişimlerin kurulumu için sağladığımız teşviklere 2021-2023 sonuç odaklı program döneminde daha bütüncül desteklerle devam edeceğiz. Gençlere alternatif istihdam alanı olarak sosyal girişimciliği özendirmek için üniversite gençlik toplulukları, gençlerle çalışan kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve uluslararası kurumlarla iş birliğine giderek bölgemizde yeni sosyal girişimlerin kurulması yönünde projeler geliştireceğiz. Ayrıca sosyal girişim türlerinden olan sosyal kooperatif yapılarının kurulması üzerine kırsaldaki kadın toplulukları, dernekler ve kamu kurumları ile birlikte hareket ederek kadın istihdamını da artırmayı hedefliyoruz.

Sosyal Girişimler için Yeni Pazarlar Geliştiriyoruz

Ajansımız mali destekleriyle olgunlaşmalarına destek olacağımız işletme ya da kooperatif gibi farklı türlerdeki sosyal girişimlerin mali bağımsızlık kazanmalarını ve daha fazla istihdam sağlayan yapılara dönüşmeleri için çalışacağız. Ankara’da faaliyet gösteren sosyal girişimcilerin, ürettikleri hizmet, faaliyet ve programları satın alabilecek kurumlarla bir araya gelebileceği etkinlikler yaparak birlikte iş yapma kapasitelerinin arttırılması ve tedarik zincirlerinin kurulmasını teşvik edeceğiz. Sosyal girişimlerin mal ve hizmet sağlamanın yanı sıra topluma sağladıkları faydayı ön plana çıkararak kamu ihale süreçlerine dahil edilmeleri yönünde mevzuat düzenleme ihtiyaçlarını analiz edeceğiz. Girecekleri yeni pazarlara sosyal girişimleri hazırlamak için onların teknik kapasitelerini de geliştireceğiz. Sosyal girişimleri bölge ekonomisinin güçlü birer aktörleri olmaları yönünde geliştireceğiz.

Sosyal Etki Ölçümünde Örnek Uygulamalar Gerçekleştiriyoruz

Ölçülemeyen şeylerin geliştiremeyecek olduğu bilinciyle hem Ajansımızın program faaliyetleriyle oluşturacağı sosyal etkinin hem de desteklediğimiz paydaşlarımızın sosyal etkilerinin ölçümü için örnek modeller geliştireceğiz. Sosyal girişimcilik alanında uyguladığımız ülkenin ilk mali destek programının sosyal etkilerini görebileceğimiz bir etki yönetim çerçevesi oluşturacağız. Bu sayede desteklerimizin geliştirilmesi gereken yanlarını kanıta dayalı olarak tespit edip hem toplum hem de yararlanıcılar açısından daha fazla sosyal etki oluşturan yeni destek programları tasarlayabileceğiz.