KALKINMA AJANSLARI
Kaynak Verimliliği
Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı Çankırı, Kastamonu, Sinop

Endüstriyel gelişim sürecinde ortaya çıkan çevresel sorunlara yönelik alınan tedbirler rekabet ortamını her geçen gün daha fazla etkilemektedir. Doğal kaynakların sürdürülebilir olarak üretilmesi, işlenmesi ve tüketilmesi konusunda işletmelerin farkındalık düzeylerinin artırılarak bilinçli hareket etmesi gerekmektedir. Bu amaçla bölgemizde faaliyet gösteren işletmeler ve kurumların kaynakları verimli kullanabilmesi,  ulusal ve/veya uluslararası düzenlemelere hızlı uyum sağlayabilmesine yönelik faaliyetler yürütmekteyiz.

Bölgemizde, ağaç ürünleri, madencilik, otomotiv yan sanayii, tıbbi gaz sistemleri imalatı ve döküm sanayi gibi enerji ve su tüketiminin yüksek olduğu emek yoğun sektörler bulunmaktadır. Bu sektörlerin üretim süreçlerinde kullanılan kaynakların daha verimli kullanılması amacıyla işletmelerin farkındalıklarının artırılmasına yönelik çalışmalar yürütmekteyiz. Ayrıca, kaynak verimliliği konusunda Bölgemizdeki işletmelerin mali ve teknik kaynaklara erişiminin kolaylaştırılması hedeflenmektedir.

Bölge illerinde istihdamın yoğunlaştığı sektörler Kastamonu’da madencilik ve ağaç işleri; Çankırı’da gıda imalatı, otomotiv yan sanayii, tekstil ve konfeksiyon, metal endüstrisi ve elektrikli ev aletleri; Sinop’ta ise konfeksiyon, metalik olmayan diğer mineral ürünler ve plastik ve kauçuk ürünleri imalatıdır. Bölgedeki sanayi kuruluşlarının yalın üretim sistemleri ile insan kaynaklarını etkin kullanması ve üretim süreçlerini sürekli iyileştirerek rekabet güçlerini artırması hedeflenmektedir.

Bölgede artan imalat sanayi yatırımları ve mevcut işletmelerin kapasite artışı yatırımları kaynakların daha da etkin kullanılmasını zorunlu hale getirmektedir. Bölgemizde uluslararası işletmelerin tedarik zincirinde bulunan sanayi işletmelerinin kaynak verimliliği konusunda örnek teşkil edecek önemli çalışmaları bulunmaktadır. İyi uygulama örneği olarak gösterilebilecek bu tür çalışmalarının tüm bölge özeline yayılması ve işletmelerin kurumsal kültürlerinin bir parçası olması için çalışmalar yapmaktayız.

Bir Bakışta Bölgemizde Kaynak Verimliliği

  • Bölgemizde enerji verimliliği kapsamında yenilenebilir kaynaklardan enerji üretimine yönelik yatırımlar yapılmaktadır    
  • Kaynak verimliliği bölgedeki işletmeler açısından iyileştirmeye açık alan olarak görülmektedir.
  • Sanayi işletmelerinin kurumsal kapasitelerinin artırılması ve nitelikli iş gücüne olan ihtiyacın karşılanması için üniversite-sanayi işbirliğinin artırılmasına yönelik çalışmalar yürütülmelidir.
  • Bölge Üniversitelerinde mühendislik alanında öğrenci sayısının az olması nedeniyle teknik personel temini için çevre illerden faydalanılması avantaj sağlamaktadır.
  • Bölgede kaynak verimliliği konusunda işletmelere örnek olacak rol modellerin geliştirilmesi ve başarı hikayelerinin oluşturulmasına yönelik çalışmalara ihtiyaç bulunmaktadır.
  • İşletmelerin büyük çoğunluğunun aile şirketlerinden oluşması kaynak verimliliğinde yapılacak çalışmalarda kurumsallığa önem verilmesi gerekmektedir.

2020 ve 2021 yıllarında kaynak verimliliği teması altında çalışmalarımız devam etmektedir. Son 2 yıldır, bölgede kaynak verimliliği konusunda gündem oluşturma ve işletmelerin bilgi ve becerilerinin geliştirilmesi ile ilgili çalışmalar gerçekleştirilmektedir.

Yaptığımız işbirlikleriyle işletmelerin üretim süreçlerinde herhangi bir yatırım yapmadan iyileştirme sağlanmasına yönelik danışmanlık faaliyetleri yürütmekteyiz.

2020 ve 2021 yıllarında bölgedeki işletmelerin verimlilik proje ödüllerine başvuru yapmasını sağlıyoruz. Bölgede farkındalığın oluşturulması için seminerler ve işletme ziyaretleri gerçekleştirilyoruz.

Yönetim danışmanlığını da içine alacak şekilde kaynak verimliliği temasının bölgedeki işletmelerin gündeminde kalması için çalışmalara devam ediyoruz.

Verimlilik artırıcı projeler (VAP) destekleri hakkında enerji tüketimi yoğun olan işletmelerin bilgi sahibi olması için çalışmalar yürütmekteyiz.

 

 

 

 

Bölgemize kaynak verimliliği konusunda işletmelerin bilgi ve farkındalıklarının artırılması için çalışmalar yürütmekteyiz. 

Kaynak Verimliliği ve Yönetim Danışmanlığı Seminerleri;

Bölgede kaynak verimliliği konusunda işletmelerin farkındalıklarını artırmak amacıyla yalın üretim, verimlilik artırıcı proje destekleri, verimlilik proje ödülleri başvuru süreçleri gibi konularda bilgilendirme seminerleri gerçekleştiriyoruz.

Kaynak Verimliliği ve Yönetim Danışmanlığı Teknik Destek Programı;

Kaynak verimliliği ve yönetim danışmanlığı kapsamında belirlenen temalarda seminerler düzenleyerek işletmeleri bilinçlendiriyor, teknik destek programı ile dönüşüm süreçlerine katkı sağlıyoruz. Program, işletmelerin üretim sahasında verimlilik konusunda teknik danışmanlık hizmeti almalarını desteklemektedir. İşletmelerin üretimde verimliliği yalnızca makine ve ekipman alımı yaparak değil, aynı zamanda üretim sistemlerinde yapılacak ufak düzenlemelerle de yapabileceklerinin farkına varmalarını sağlıyoruz.

Kaynak Verimliliği Kapsamında Ulusal İşbirliği

Ankara’da faaliyet gösteren model fabrika ile işbirliği yaparak bölgemizdeki işletmelerin yalın üretim sistemine uygunluğunu test ediyor, yetkinliklerini artırmalarını sağlıyoruz.

Destek ve Teşvikler Hakkında Bilgilendirme

İşletmeleri kaynak verimliliği konusunda destek ve teşvik imkanları hakkında bilgilendirme seminerleri düzenlemekteyiz.

Kaynak Verimliliği Konusunda Sağladığımız Danışmanlıklar ile Üretim Süreçlerinde %50’yi bulan tasarruflar sağladık