KALKINMA AJANSLARI
Kaynak Verimliliği
Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Kocaeli, Sakarya, Düzce, Yalova, Bolu

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı olarak bölgemizin var olan kaynak verimliliği potansiyelinin ortaya çıkarılmasını hedefliyoruz. Bu kapsamda, üretim süreçlerinde kullanılan girdilerin daha verimli kullanılması, ortaya çıkan atık miktarının azaltılması veya başka sektörlerin üretim proseslerinde girdi olarak kullanılması potansiyelinin belirlenmesine yönelik çalışmalar yürütüyoruz. Sürdürülebilirlik prensibinin en önemli unsurlarından biri olan kaynak verimliliğine gereken önemin tüm kesimler tarafından verilmesi hem bölgemiz hem de ülkemizin kalkınmasına olumlu yansıyacaktır. Ajansımız bu gelişmelerin bir an önce gerçekleşmesine yönelik elinde bulunan tüm imkân ve desteği sağlamaya devam edecektir.

Doğu Marmara Bölgesi sanayi sektöründeki gelişmişliği, oluşturduğu istihdam alanları ve sektördeki firma sayı ve büyüklükleriyle Türkiye’nin öncü sanayi merkezleri olan İstanbul ve Bursa arasında bir sanayi odağı olarak yer almaktadır. Bu alanda pek çok farklı alt sektörü bünyesinde barındıran bölgede üretim yapan işletmelerin çoğunluğu küçük ve orta ölçekli (KOBİ) işletmelerden oluşmaktadır. Bu doğrultuda Ajans olarak hedefimiz; bölge ihracat payımızın en büyük kısmını oluşturan sanayi sektöründeki KOBİ’lerimizi, kaynaklarını daha etkin ve verimli bir şekilde yönetmelerini ve kullanmalarını sağlamak amacıyla desteklemektir. Bu konuda kurduğumuz diyaloglar ve geliştirdiğimiz iş birlikleri günden güne artarak devam etmektedir.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2019 yılı için yayınlanan İl Çevre Durum Raporlarından alınan verilere göre bölgemizde toplam

82 (Kocaeli’de 48, Sakarya’da 18, Düzce’de 9, Bolu’da 3, Yalova’da 4) adet ambalaj atığı toplama ayırma tesisi (TAT),

148 (Kocaeli’de 88, Sakarya’da 27, Düzce’de 27, Bolu’da 2, Yalova’da 4) adet ambalaj atığı geri kazanım tesisi bulunmaktadır.

Kurulduğumuz Günden Bugüne Bölgemizdeki Verimliliği Artırmak için Çalışıyoruz

Ajans olarak geçmiş yıllardan bugüne Kaynak Verimliliği ve alt başlıklarına ilişkin çalışmalar yürütmekteyiz. Bunlar arasında öne çıkan faaliyetlerimiz mali destek programlarımızla desteklenen projeler ve Bölge paydaşlarımızla yaptığımız iş birlikleridir. Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğümüzün 2021 yılının teması olarak Kaynak Verimliliği konusunu belirlemesiyle bu yılki çalışmalara ayrı bir önem verilmiştir. Kaynak Verimliliği ve alt başlıklarıyla ilgili yapılan ve yapılacak çalışmalar kapsamında teknik destek ve fizibilite desteği programımızdaki öncelikler arasında yer vermemiz, bölgemizdeki OSB’lere eğitim ve danışmanlık hizmetleri gibi faaliyetlerimiz bulunmaktadır.

Mali Destek Programlarımız ile KOBİ’lerimizi Temiz Üretime Teşvik Ediyoruz

Bütünsel ve önleyici bir çevre stratejisinin ürün, üretim ve hizmet süreçlerine etkisiyle insan ve çevre üzerindeki risklerin azaltılması ve verimliliğin artırılması amacıyla 2013, 2014 ve 2015 yıllarında Temiz Üretim Mali Destek Programlarının ilanına çıktık. Bu program ile hem KOBİ’lerin ve kâr amacı güden kooperatiflerin üretim süreçlerinde çevresel sürdürülebilirliklerini hem de ulusal ve uluslararası düzeyde rekabet güçlerini artırmaya çalıştık. Destek ilanı verilen yıllar boyunca bölgemizden toplam 222 proje başvurusu aldık. Belirtilen üç yıl (2013-2014-2015) içinde desteklenmeye hak kazanan 38 projenin toplam bütçesi 2016 yılı verilerine göre 25.501.179,24 ₺’ye ulaştı.

KOBİ’lerimizin Temiz Üretim Yatırımlarına Mali Destek Sağlıyoruz

Temiz Üretim Mali Destek Programları Değerlendirme Raporu’muz ile Ajansımızdan 2013-2015 yılları arasında destek alan KOBİ’lerin sektörel sınıflandırılması, yaşları, firma büyüklüklerindeki değişim, Ajans desteği sonrası başvurulan destek mekanizmaları, Ajans desteği sonrası ajans desteklerine yönelik tutum ve yargılar, destek sonrası dönemde firmalarda yaşanan organizasyonel değişiklikler, firmaların temiz üretim algıları ve kazanımları, destek sonrasındaki mali ve teknik göstergeler, bütçe gerçekleşmeleri ve coğrafi dağılım başlıkları altında destek alan firmaların genel özelliklerini inceledik. Anket yöntemiyle toplanan bu bilgilere ilaveten katılımcılara sürdürülebilirlik ve programın katkısallığı kavramlarına yönelik de sorular yönelttik. Sonuç odaklı izleme ve değerlendirme fikrine hizmet eden hazırladığımız bu rapor ile amaçlanan ve amaçlanmayan sonuçların neden ve ne ölçüde elde edildiğini ve sonuçların etkilerini analiz etmeyi amaçladık.

Programlarda yer alan tüm öncelikler için etkililik oranları hesaplanmış olup 2014 yılının ‘‘en etkili yıl’’, ‘‘yenilenebilir enerji kaynaklarının üretimde kullanılması’’ önceliğinin de en etkili öncelik olduğu sonuçlarına ulaştık. Ayrıca her yıl için programlar; sonuçlar zinciri bağlamında girdiler, faaliyetler, çıktılar ve sonuçlar bazında değerlendirdik.

2013-2015 yılları arasındaki üç yıllık süreç boyunca ilana çıktığımız Temiz Üretim Mali Destek Programlarımızdaki öncelikler ve bu önceliklere atfedilen performans göstergeleri üzerinden gerçekleştirdiğimiz çalışmada, firmaların genel özellikleri ve destek sonrasındaki mali ve teknik göstergelerini inceledik. KOBİ’lerin temiz üretim konusundaki çabalarının sistematik bir zemine oturtulması açısından Temiz Üretim MDP’leri ile önemli bir adım atmış olduk. Raporumuzda etkililik, katkısallık ve sürdürülebilirlik analizlerinin sonuçlarına da yer verdik. Bu kapsamda; etkililik boyutunda her üç mali destek programının da başarılı bir performans sergilediği; katkısallık boyutunda Ajans desteğinin, proje kapsamında destek alan firmaların %67’sinin yapmak istedikleri yatırımların öne çekilmesini sağladığı gibi pozitif etki ve katkıları dikkat çekmektedir. Sürdürülebilirlik boyutuna gelindiğinde ise firmaların %24’ü projede tanımlanmamış fakat projenin sürdürülebilirliği için gerekli olan en az bir ek yatırım yaptıklarını, %35’i ise proje sonrasında da “temiz üretim” kapsamına girecek bir yatırım ya da faaliyet gerçekleştirdiklerini beyan etmişlerdir.

• Kaynak Verimliliği Uygulamaları ve bunların kurumlara ve firmalara sağlayacağı potansiyel ekonomik kazanımlar konusunda farkındalıklarını artırmayı,

• Orta vadede bölgedeki tüm OSB’lerin endüstriyel simbiyoz potansiyelini tespit edecek, uzun vadede bu tespitler ışığında bölge içi ve bölgeler arası değer zinciri ilişkilerinin kurulmasına katkı sağlamayı,

• TR42 Bölgesi özelinde iyi uygulama örnekleri oluşturarak bölgedeki tüm işletmeleri kaynak verimliliği temalı çalışmalar yapmaya teşvik etmeyi,

• Yeşil OSB çerçevesinin belirlenmesi ve ulusal ölçekte belirlenen standartlar çerçevesinde OSB’lerin bu konudaki düzeylerinin tespit edilmesine katkı sağlamayı

AMAÇLIYORUZ.

Kaynak Verimliliğine Yönelik Teknik Destek ve Fizibilite Desteği Projelerine Öncelik Veriyoruz

Kaynak verimliliği alt başlıklarına ilişkin olarak 2020 Yılı Teknik Destek Programımız kapsamında uygulamaya koyduğumuz Sanayide Dijital Dönüşüm ve Yeşil OSB öncelikleri kapsamında 2021 yılında da başvuru almaya devam ediyoruz.

Sanayide Dijital Dönüşüm önceliğine bölgemizdeki Sanayi ve Ticaret Odaları (TSO), Organize Sanayi Bölgeleri (OSB), Teknoloji Geliştirme Bölgeleri (TGB: Teknopark ve Teknokent) ve Teknoloji Transfer Ofisleri (TTO) başvurabilir. Bu öncelikte özel sektörün dijital dönüşüm konusundaki ihtiyaçlarının ve kapasitelerinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Bu amaca yönelik olarak asgari 10 işletmeyi kapsayan (Dijital Check-Up) çalışmaları içeren uygun projeleri desteklemeye devam edeceğiz.

Bölgemizdeki organize sanayi bölgelerinin başvuru yapabildiği Yeşil OSB önceliği kapsamında OSB’lerde yer alan firmaların bu konudaki potansiyellerinin tespitine yönelik danışmanlık faaliyetlerini desteklemekteyiz. Bu doğrultuda Yeşil OSB çalışmaları kapsamına giren Endüstriyel Simbiyoz, Eko-Verimlilik (Temiz Üretim), Enerji Verimliliği, Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Kullanımı konularına ilişkin araştırma raporları, envanter çalışmaları, eylem planı, yol haritası ve strateji belgesi çalışmalarının hazırlanmasına yönelik uygun projeleri desteklemeye devam edeceğiz.

Ayrıca teknik destek programımızı bütünleyici şekilde yürüttüğümüz fizibilite desteğimizden de yararlanabilirsiniz.

Bölgemizde yapılacak çalışmaların sayısını ve niteliğini artırmak amacıyla Teknik Destek ve Fizibilite Desteği Programlarımız kapsamında yapacağınız proje başvurularınızı bekliyoruz.