KALKINMA AJANSLARI
Kaynak Verimliliği
Güney Ege Kalkınma Ajansı Denizli, Aydın, Muğla

Güney Ege Kalkınma Ajansı olarak bölgemizde yaşam kalitesinin artması, verimli üretimin  sağlanması, kaynakların korunması ve sürdürülebilir  kullanımı yaklaşımıyla hareket ediyoruz.

Bölgemizde; kaynak verimliliğinin sağlanması, insanların ve diğer canlıların yaşam kalitesinin artması, ekonomik faaliyetlerin etkin şekilde devamlılığı, doğal kaynaklar üzerindeki baskının azaltılması ve sürdürülebilir bir çevre için çalışıyoruz.

Önemli bir turizm ve tarım alanı da olan bölgemizin öncelikli sektörlerine bakıldığında imalat sanayinde tekstil ve ham maddeleri, gıda ürünleri imalatı, demir ve demir dışı metaller, mermer ve diğer madencilik ürünleri, makine, elektrik, elektronik ürünleri gibi alanların ön plana çıktığını görmekteyiz. Bölgemizde sürdürülebilir kalkınma için, bahse konu alanlar başta olmak üzere bütüncül ve önleyici bir çevre yönetimi ile verimlilik temelli ekonomik faaliyetlerin gerçekleştirilmesi için çalışıyoruz.

Bu kapsamda, bölgemizde üretim yapan ve hizmet sunan firmalarda kaynak verimliliği odaklı uygulamaların yaygınlaştırılması, su, enerji ve ham madde kullanımının azaltılması, atıkların yeniden ham madde olarak kullanımı, geri dönüştürülmesi ve ekonomiye kazandırılması konularına katkı sağlamaya devam edeceğiz. Kaynak verimliliğinin sağlanmasının maliyetlerinin düşürülmesi ile küresel pazarlarda rekabet avantajının sağlanmasındaki rolünün farkındayız.

Ajans olarak bölgemizde kaynakların verimli kullanılması yönünde; kaynak ve atık yönetiminin iyileştirilmesine yönelik işletmeler arası ağların oluşturulması ve endüstriyel simbiyoz olanaklarının belirlenmesi çalışmalarını da içeren yapılması gereken faaliyetleri belirleyerek yola çıktık.

Kaynak verimliliğiyle ilgili çalışmalarımızı 2 odakta yürütüyoruz:

 

- Sanayi kollarında enerjinin verimli kullanılmasını sağlıyoruz.
- Tekstil sektörüyle başlayan enerji verimliliği çalışmalarının diğer imalat sanayi sektörlerine yayıyoruz.

Bu yolda, “Çevre” ve “Temiz Üretim” mali destek programlarımız ile önemli adımlar attık.

Bölgemiz, kalkınma ajanslarının faaliyet gösterdiği 26 bölge arasında kişi başına mesken elektrik tüketiminde 5. sırada; kişi başına sanayi elektrik tüketiminde ise 12. sırada yer almaktadır. Ajans olarak sanayide kullanılan elektrik tüketiminin yüksekliği ve azaltılması gerekliliğinin yanı sıra bölgemizin var olan yenilenebilir enerji potansiyelinin de farkındayız.

Ajans olarak yürütmekte olduğumuz ve önümüzdeki dönemde yürütmeyi planladığımız  çalışmalarımız ve desteklediğimiz projeler ile bölgemizde özellikle imalat sanayinde su, kimyasal ve enerji kullanımını azaltan, atık üretimini düşüren temiz üretim ve enerji verimliliği sağlayan teknolojilerin yaygınlaşmasına odaklandık.

Yeni Rekabet Yöntemimiz:

Temiz Üretim ve Atıkların Geri Dönüşümü

Yeni Ham Maddemiz :

Atıklar

Bölgemizin geleceğini planlarken;

doğal kaynakların koruma kullanım dengesinin sağlanması, sürdürülebilir ekonomi ve rekabet avantajı için “Kaynak Verimliliği”ni ön plana çıkarıyoruz.

Bu kapsamda, temiz üretim, enerji verimliliği, atıkların değerlendirilmesi ve çevrenin korunmasını önemsiyoruz. 

Ajans olarak kaynak verimliliği çalışmaları kapsamında destek programlarımız ile farklı sektörlerde projeler, etkinlikler ve analiz çalışmaları yürüttük.

 

 

Temiz Üretim Programımız kapsamında desteklediğimiz “Atıkların Geri Kazanılması ve Enerjinin Etkin Kullanımı ile Verimliğin Artırılması” projesiyle nano filtreleme yöntemi ile atığı azaltarak üretimde suyun daha etkin şekilde kullanımı, buhar geri kazanımıyla enerji verimliliğinin sağlanması amaçlanmıştır. Böylece %20 enerji tasarrufu ve %25 su arıtma artışı sağlanmıştır.

Desteklediğimiz projelerden biri olan “Zeytin Posası Atıklarının İşlenerek Gıda ve Yakıt Kaynağı Gibi Yüksek Katma Değerli Ürünlere Dönüştürülmesi Projesi” ile hem işletmenin toplam üretim değerinin artması hem de zeytinyağı fabrikalarının atık ürünü olan sulu posanın içeriğindeki yağ ve fazla suyun  alınarak çevre dostu bir yakıt olan pelet prina haline getirilmesi sağlanmıştır.

Ajansımızın desteklediği atık suyun geri kazanılması ve kimyasal madde kullanımının azaltılmasına yönelik “Doğal Kaynak ve Kimyasal Kullanımında Geri Kazanım ve Tasarruf Projesi” ile aynı miktar su ile 2 kat fazla yıkama yapılması sağlanarak kaynakların verimli kullanımına katkı sağlanmıştır. Proje kapsamında süreçlerden çıkan sular özel olarak geliştirilen sistemler ile ham su girişine tekrar beslenerek %100 geri kazanım sağlanmıştır.

Kaynak verimliliğine yönelik çalışmalarımız kapsamında, bölgemizde temiz üretimi yaygınlaştırmak için WWF-Türkiye, Denizli Sanayi Odası ve Denizli Organize Sanayi Bölgesi gibi paydaşlarımızla iş birliği yaptık.

Bölgemizde örnek bir hareket oluşturmak için Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) Türkiye ile “Tekstil Sektöründe Temiz Üretimin Yaygınlaşması” konusunda iş birliği yaptık. Hem tekstil markalarının temiz üretim konusunda artan taleplerinin karşılanmasına hem  firmalarımızın küresel ölçekte rekabetçi gücünün korunmasına hem de Büyük Menderes Nehri’nde kirliliğin önüne geçilmesine katkı sağlamaya odaklandık.

Bu kapsamda, kamuoyunu bilgilendirdik ve Güney Ege firmalarında konuyla ilgili farkındalık oluşturduk. “Tekstil Sektöründe Temiz Üretim Rehberi”ni firmalara tanıtarak ve temiz üretim yatırımlarının kârlılığına dikkat çekerek bu alanda yatırım yapmalarını teşvik ettik.

Ajansımızın önemli bir iş birliği çalışması olan “Büyük Menderes Temiz Üretim Hareketi” kapsamında ilk aşamada 7 değişim öncüsü tekstil üreticisi 6,5 milyon Avro temiz üretim yatırımı gerçekleştirdi. Yatırımlar sonucunda yılda 1,5 milyon m³ su tasarrufu sağlandı. İlerleyen aşamalarda,  değişim öncüsü olan şirket sayısı 19’a çıkarak 3 milyon Avro daha ilave yatırım gerçekleştirildi.

Ajans olarak yürütmüş olduğumuz, kaynak verimliliğinin sağlanmasına yönelik önemli adımların atıldığı, “Çevre” ve “Temiz Üretim” mali destek programlarımız kapsamında desteklenen projeler ile bölgemizde elektrik, su ve ham madde tasarrufunda başarı elde ettik, atıkları geri dönüştürdük, ham madde olarak kullandık, temiz teknolojilere geçiş yaparak doğal kaynaklar üzerinde baskı oluşturan, çevresel sorunları tetikleyen  etkenlerin azaltılmasına, enerji verimliliğinin sağlanmasına ve piyasalardaki rekabet düzeyimizin artmasına katkı sağladık.

Ajansımızın desteklediği bir başka proje olan “Kaynağında Kostik Dönüşümü ile Su, Tuz ve Alkali Geri Kazanımı ve Ham Madde Kullanımının Azaltılması Projesi” kapsamında ithal edilen bir ürün olan kostiğin tekrar kullanılması sağlanmış, ayda yaklaşık 130 ton kostik geri dönüştürülerek kaynak verimliliği sağlanmış hem firmaya hem de bölgeye katma değer yaratılmıştır. Kostik geri kazanımının yanı sıra ayda yaklaşık 4.000  m3  temiz ve yumuşak su geri dönüştürülerek üretim sürecinde önemli kazanımlar elde edilmiştir. Proje ile tesisin enerji verimliliğine de katkı sağlanmıştır.

Devam eden projelerimizden biri olan “Beş Tekstil Boyahanesinin Sürdürülebilir Su Yönetimi İçin Atık su ve Tuz Geri Dönüşümü ile Sıfır Deşarj Yolunda İlk Adım”  projesi ile arıtma sisteminin iyileştirilmesi yoluyla tekstil boyahanelerinin su kullanım düzeyinin ve bu            kapsamda maliyetlerinin azaltılması hedeflenmektedir. Bu sayede     274.680 m3 atık suyun geri dönüşümünün sağlanması, 1.080 ton atık üründen ürün elde edilmesi ve proje bazında 215 ton atık ürünün azaltılması sağlanacaktır.

Bölgemizdeki işletmelerin kaynak verimliliğini sağlamaya yönelik yapabileceği yatırımların ve elde edebileceği kazanımların belirlenmesi ve  yaygınlaştırılmasını hedefliyoruz.

Ajans olarak kaynak verimliliğine ilişkin çalışmalarımız kapsamında; “İmalat sanayinde yenilik, temiz üretim ile verimliliğe yönelik kurumsal kapasite ve farkındalığın artırılması” yaklaşımını benimsedik.

Bölgemizde “Kaynak Verimliliği” konusunu  gündemde tutmak ve iyi uygulama örneklerini özendirerek yaygınlaştırmak için kaynak verimliliği temasını  işleyen dergimizi yayınladık.

Önümüzdeki dönemde, Güney Ege’deki işletmelerin kaynak verimliliği konusunda farkındalık düzeyinin artmasına katkı sağlamak üzere “Bilinçlendirme ve Kapasite Geliştirme Faaliyetleri”ni yürütmeyi planlıyoruz.  Bu faaliyetleri “Başarılı Proje Tanıtımları” ile de destekleyeceğiz.