KALKINMA AJANSLARI
Kaynak Verimliliği
Ankara Kalkınma Ajansı Ankara

Ankara savunma, sağlık endüstrileri, iş makineleri, bilişim, tarım ve gıda sanayisi gibi sektörlerdeki üretimiyle öne çıkan bir bölgedir. Ajansımız, bölgemizde sürdürülebilir sanayi üretimi için kaynak verimliliği bilincinin ve uygulamalarının yaygınlaştırılmasını ve bu tür uygulamaların her sektöre yayılmasını hedeflemektedir. Bu sayede Ankara, kaynak verimliliği alanında örnek projeleriyle öne çıkacaktır.

Artan küresel rekabet sonucunda Ankara'nın rekabetçiliğinin güçlendirilmesi için kaynak verimliliğine dayalı mal ve hizmet üretimi önem kazanmıştır. Emek yoğun ve düşük teknolojili alanlardan katma değeri yüksek alanlara geçiş yapılması bölgemizin kalkınması için önceliklidir. 

Ankara’da AR-GE, inovasyon, markalaşma ve tasarım gibi alanlarda kaynak verimliliği teknikleri ve yöntemleri kullanılarak rekabet gücü geliştirilmektedir. Ankara imalat sanayisinde sadece fazla üretmeye değil bunun yanında daha fazla katma değeri olan ileri teknolojiye dayalı üretime de kaynak harcanmaktadır.

Bölgemiz kaynak verimliliği açısından dikkate değer bir potansiyele sahiptir. Kaynak verimliliği bölgemizdeki ekosistemin bir bütün olarak gelişmesi için anahtar bir rol oynamaktadır. Kaynak verimliliği artışı, yenilikçiliğe dayalı büyüme ve yüksek ihracat potansiyeli ile tüm sektörleri etkilemektedir. Kaynak verimliliğinin öneminin hem toplum hem de işletmeler tarafından anlaşılması ekonominin gelişmesi için kritik önemdedir.

Ankara’daki organize sanayi bölgelerinde (OSB) faaliyet gösteren firmalar, kaynak verimliliği açısından örnek  uygulamalara imza atmaktadır. Temiz üretim uygulamaları, ham madde, su ve enerji tüketimlerinin azaltılması, atıkların geri kazanılması, çevre etiketi kriterlerine uyumlaştırma, atıkların sebep olduğu çevresel problemlerin önlenmesi ve atık bertaraf maliyetlerinin minimize edilmesi imalat sektöründe önemli kaynak verimliliği başlıklarıdır.

Ankara’da teknokentlerde tarım ve gıda konusunda çalışan startup’ların sayısı hızla artmaktadır. Bu startup’lar tarafından tarım ürünlerinde verimlilik artışı, tarım ve gıda ürünlerinde arz-talep dengesinin uyumlaştırılması, tarımsal kuraklık ve riskten kaynaklı kayıpların en aza indirilmesi ve iklim değişikliğine duyarlı bitki çeşitliliğinin geliştirilmesi yönünde önemli çalışmalar yürütülmektedir. Geçimlik üretim şeklinde örgütlenen işletmeleri rekabetçi hale getirmek için tarımsal üretimde kaynak verimliliğini artırıcı çalışmalara ilgi her geçen gün artmaktadır. Bu kapsamda biyolojik mücadeleyi merkezine alan permakültür gibi iyi tarım uygulamalarının yaygınlaştırılarak tarımsal ürünlerin katma değerinin artırılması amaçlanmaktadır.

Ayrıca tarımsal ürünlerde üretim, verimlilik ve kalitenin artırılması için zararlılarla mücadelede tarımsal biyoteknoloji önemli bir araçtır. Hastalık ve kuraklık gibi etkenlere dayanıklı bitki ve kaliteli tohum üretimi, bitki ıslahı ile tehlike altında olan türlerin korunmasına yönelik çalışmaların hızlandırılması için biyoteknoloji odaklı çalışmalar desteklenmektedir.

Ankara'da Kaynak Verimliliği Çalışmalar

Ankara Kalkınma Ajansının OSTİM OSB Müdürlüğü ile birlikte sürdürdüğü endüstriyel simbiyoz çalışması ile OSTİM OSB’de bulunan firmaların ham madde, enerji ve su gibi kısıtlı ve değerli kaynakları optimum seviyede kullanmalarına yönelik projelere teknik ve mali destekler sağlanmaktadır. Ayrıca OSTİM OSB’de bulunan iki veya daha fazla tesis arasındaki endüstriyel simbiyoz (Bir işletmenin yan ürününün diğerinin hammaddesi olması)  uygulamalarına yönelik analiz çalışmaları da yürütülmektedir.
Ajansımız, döngüsel ekonominin özel sektör/girişimcilik ekosisteminde sahiplenilmesi ve kaynak israfının engellenerek daha verimli sistemler kurulması amacıyla alanın öncü uzmanlarıyla birlikte döngüsel ekonomi paydaş buluşmaları düzenlenmektedir. Bu kapsamda, döngüsel ekonomi prensipleri doğrultusunda girişimcilerin geri dönüşüm, yeniden üretim ve yeniden işleme projeleri ele alınmaktadır. Ayrıca bir kamu politikası olarak döngüsel ekonomi kapsamında sivil toplum kuruluşlarının, üniversitelerin, uluslararası organizasyonlar ile kamu ve özel sektörün döngüsel ekonomi stratejisi konuları değerlendirilmektedir.
 
Ajansımız tarafından yürütülen Çevreye Duyarlı Yenilikçi Uygulamalar Mali Destek Programı kapsamında 11,  Sürdürülebilir Kalkınma Mali Destek Programı kapsamında ise 4 kaynak verimliliği projesine destek verilmiştir.

Endüstriyel Simbiyoz Eğitimleri

 

Bölgemizde faaliyet gösteren OSB firmaları ve OSB müdürlükleri personeline yönelik 2020 yılında endüstriyel simbiyoz eğitimi düzenlenmiştir. İki gün süren ve çevrim içi ortamda verilen eğitimde, katılımcıların kaynak verimliliğine yönelik farkındalıklarının artırılması amaçlanmıştır. Farklı sektörlerden temsilcileri bir araya getiren eğitimde endüstriyel simbiyoz alanında olası iş birliği fikirleri değerlendirilmiştir.

Kaynak Verimliliği Projesi

 

Ajansımız, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından desteklenen OSTİM Temiz Teknolojiler Kümelenmesi Projesi’nde ortak olarak yer almaktadır. 2018 yılında başlatılan projenin uygulama süresi 5 yıldır. Proje kapsamında, ortak ürün geliştirmek, santral rehabilitasyonu ve uluslararasılaşma odağında; temiz ve verimli enerji, temiz ve verimli üretim, temiz çevre, endüstriyel simbiyoz gibi kaynak verimliliğine yönelik somut çıktılar hedeflenmektedir. Projede gerçekleştirilmekte olan verimlilik artırıcı uygulamalar aşağıdaki şekildedir: 

  • Tedarikçi geliştirme programları uygulanması
  • Ortak kullanım atölyeleri (ORTKA) kurulması
  • Ortak kullanım depolarının kurulması
  • Ortak hammadde veya ara malı teminine yönelik organizasyonlar
  • Üniversite - sanayi iş birliği programları
  • Enerji verimliliği programları
  • enilenebilir enerji programları
  • Test/analiz laboratuvarının kurulması
  • Küme aktörleri arasındaki en iyi uygulamaların yaygınlaştırılması
  • Endüstriyel ortak yaşam
  • Ortak ulaşım, vardiya planlama
  • Ürün sertifikasyonu ve akreditasyonu

Bölgemizde yer alan kaynak verimliliği çalışmalarının sanayiye entegre edilmesi ve yeşil girişim projeleri ile girişimcilerin kaynakları verimli kullanmaya başlaması amacıyla, 2021 yılından itibaren Ajansımız, sonuç odaklı program yaklaşımına geçerek 2021-2023 dönemi Teknoloji Girişimciliği ve Ticarileşme Sonuç Odaklı Programı’nın uygulanmasına başlamıştır.

Teknoloji Girişimciliği ve Ticarileşme Sonuç Odaklı Programı ile:

  • Ankara’da sanayicilere ve girişimcilere kaynak verimliliği ve temiz üretim eğitimleri vermeyi,
  • Ankara sanayisinin kaynak verimliliği odaklı teknik çözüm bekleyen sorunlarının tespitini yapmayı ve çözüm önerilerinin geliştirilmesini,
  • Bölgemizin öncelikli sektörlerinden olan medikal sanayisine yönelik kaynak verimliliği araştırmasını yaparak atıl kapasitenin değerlendirilmesini ve verimliliğin artırılmasını,
  • Ankara merkezli yeşil girişim projelerini ve uygulamalarını araştırıp raporlayarak hammadde ve enerji başta olmak üzere kullanılan kaynakların verimliliğinin artırılmasını amaçlamaktayız.

Teknoloji Girişimciliği ve Ticarileşme Sonuç Odaklı Programı

2013 yılından itibaren verdiği proje destekleri ile kaynak verimliliği çalışmalarına başlamış olan ve 2020 yılından itibaren konuya daha fazla yoğunlaşan Ajansımız, program odaklı bir yaklaşım çerçevesinde bölgemizdeki kaynak verimliliği uygulamalarının tüm bölge geneline yayılmasını sağlamaya çalışmaktadır. Bu kapsamda hazırladığımız, 2021-2023 yılları arasındaki faaliyet dönemini kapsayan Teknoloji Girişimciliği ve Ticarileşme Sonuç Odaklı Programı ile bölgemizde kaynak verimliliği ve temiz üretim eğitimlerini, Ankara merkezli yeşil girişim projeleri/uygulamaları raporunu, Ankara medikal sanayi kaynak verimliliği mevcut durum  araştırmasını ve Ankara sanayisinin teknik çözüm bekleyen sorunlarının tespitini yapmayı planlıyoruz.

Program kapsamında,  2021-2023 dönemi için, bölgemizde kaynak verimliliğinin artırılmasına yönelik birçok faaliyet tasarladık. Bu kapsamda, bölgemizde kaynak verimliliği anlayışının benimsenmesini sağlayacak üniversite, kamu ve sanayi iş birliğini oluşturmak ve kaynak verimliliği projelerinin devamlılığını sağlamak amacıyla faaliyetler gerçekleştireceğiz.

 

 

Ankara Medikal Sanayiinde  Kaynak Verimliliği Potansiyelini Araştırıyoruz

 

Ankara’nın öncelikli sektörlerden biri olan ilaç ve tıbbi cihaz sektöründe kaynak verimliliğinin artırılmasına yönelik, medikal cihaz üretimi yapan işletmelerin kaynak verimliliği açısından mevcut durumlarını tespit edip gerekli tedbirleri geliştireceğiz. Bu kapsamda ilk aşamada pilot bölge olarak OSTİM Medikal Sanayi Kümesi firmalarını inceleyeceğiz.

Ankara Merkezli Yeşil Girişim Projeleri / Uygulamaları Raporu Hazırlıyoruz

Yeşil girişimcilik kavramının bölgemizdeki ve ülkemizdeki bilinirliğinin artırılması ve teşvik edilmesi amacıyla; Ankara’da öne çıkan yeşil girişim niteliğindeki uygulama ve girişimleri analiz edeceğiz. Yeşil girişimciliğin öneminin, örnek uygulamalar yoluyla ortaya konulduğu ve girişimler hakkında bilgilerin yer alacağı bir rapor hazırlayarak konu hakkında girişimcilerin farkındalıklarının artırılmasına katkı sağlayacağız.  Bu çalışmada özellikle kaynak verimliliğini iyi uygulayan örnek işletmelerin tespit edilerek öne çıkarılmasına önem vereceğiz.

Ankara Sanayisinin Teknik Çözüm Bekleyen Sorunlarını Tespit Ediyoruz

Ankara sanayisinde kalite, verimlilik, ithal girdi bağımlılığı gibi teknik sorunların tespit edilerek girişimcilerin bu teknik sorunları çözmeye yönelik ürün ve hizmetler geliştirmesine katkıda bulunacağız.

Bu çalışma kapsamında Ankara sanayisinin teknik sorunlarının tespit edilmesine yönelik saha araştırmaları yapacak ve tespit edilen hususları raporlayarak etkili çözümler geliştirilebilmesi için ilgili tüm taraflarla paylaşacağız.

Kaynak Verimliliği ve Temiz Üretim Alanında Kapasite Geliştiriyoruz

 

 

 

 

Ankara’da ileri teknolojili sektörlerde faaliyet gösteren işletmelerde verimli kaynak kullanımını özendirmek, temiz üretim teknikleri ve uygulamaları hakkında bölge firmalarında farkındalık oluşturmak ve bu alanda teknik kapasite artışı sağlamak için eğitim programları düzenleyeceğiz.