KALKINMA AJANSLARI
Dış Ticaret
Zafer Kalkınma Ajansı Kütahya, Afyonkarahisar, Manisa, Uşak

Ajansımız, TR33 Bölgesi’ndeki kaynakların yerinde ve etkin kullanımını gerçekleştirerek bölgede sürdürebilir kalkınmayı hedeflemektedir. Bu kapsamda, Ajansımız girişimcilik, AR-GE ve inovasyonu özendirerek bölgeyi cazibe merkezi haline getirmek ve sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak misyonuyla bölge ihracatını artırmaya yönelik çalışmalar yapmaktadır. Dış ticaretin geliştirilmesi, uluslararası ticari ağların geliştirilmesine katkı sağlayacaktır. Bu bağlamda Bölgede cari fazla verilmesi söz konusudur. Bunun yanında her ilde farklı sektörlerin öne çıkması Bölgedeki sektör çeşitliliğini ortaya koymaktadır. Ajansımız bölge ihracatını artırmaya yönelik çalışmalarını sürdürmeye devam edecektir.

Bölgemizde ihracat rakamları ithalat rakamlarının üzerindedir. Bu sayede bölge olarak cari açık finansmanına katkı sağlamaktayız. Her ilde farklı sektörlerin öne çıkması bölgemizdeki sektörel farklılıkları ortaya koymaktadır.

2019 yılı verilerine göre Bölgemizde 2,7 milyar dolarlık ithalata karşılık 5,3 milyar dolarlık ihracat gerçekleşerek ithalatın yaklaşık iki katı kadar ihracata ulaşılmıştır. İleri düzeyde kurumsal kapasitesi ile Manisa ilimiz 4,5 milyar dolar ile bölge ihracatında büyük ağırlığa sahiptir. Bölgedeki tüm illerin ihracat rakamları ithalat rakamlarının üzerindedir. Ülke genelindeki ihracatın ithalatı karşılama oranlarına bakıldığında Bölgemizin bu konuda önemli oranda ayrıştığı görülmektedir.

Ülkemizin 2023 yılı ihracat hedefi 11. Kalkınma Planı’nda 226,6 milyar dolar olarak belirlenmiştir. 2018-2023 döneminde ihracatın toplamda yüzde 35, yıllık ortalama yüzde 6,2 oranında artacağı öngörülmektedir. Ayrıca hedeflerimiz arasında ihracatta yüksek katma değerli ve ileri teknoloji yoğunluklu ürünlerin payının artırılması yer almaktadır.

Afyonkarahisar ilimizin ihracat rakamlarında ağırlıklı olarak madencilik ürünleri (mermer) ile hayvansal ürünler (lokum, sucuk, yumurta) öne çıkmaktadır. Afyonkarahisar’da işlenen mermer, ilin ihracatında başrol oynamaktadır.

Kütahya ilimizde ise cam ve seramik ürünleri ihracatta önde gelmektedir. Bunun haricinde demir ve diğer metaller, madencilik ürünleri, hazır giyim konfeksiyon ürünleri de ihracatta önemli pay sahibi ürünlerdir.

 

Manisa ilimizin ihracatında, elektrik elektronik ürünleri öne çıkmaktadır. İklimlendirme sanayi ve otomotiv endüstrisi ilin ihracatta diğer önemli sektörleri arasındadır. Manisa ilimiz yüksek ihracat hacmi ile sadece TR33 Bölgesi’nde değil ülkemizde de önemli bir yere sahiptir. Bölgemizde yapılan ihracatın %84’ü Manisa ilinden gerçekleştirilmektedir.

Uşak’ta tekstil sektöründe geri dönüşüm iplik üretimindeki yoğun sanayileşme ihracata da yansımaktadır. İlde geri dönüşümden elde edilen iplik üretimi döngüsel ekonomiye de büyük katkılar sağlamaktadır. Döngüsel ekonomi kavramının dünyada her geçen gün yaygınlaşması geri dönüşüm sektörünün ilerleyen zamanda önemini daha da artıracaktır.

 

 

Bölgemiz Dış Ticaretine Genel Bakış

  • Afyonkarahisar ilinde mermercilik ve  hayvancılık önde gelen sektörler arasındadır. 
  • Kütahya ilimiz, seramik ve porselen ürünlerinde önemli bir üretici ve ihracatçı konumundadır. Zanaat ve Halk Sanatları alanında 2017 yılında UNESCO "Yaratıcı Şehirler Ağı"na dahil olmuştur.
  • Manisa ilimiz, elektronik ve otomotiv endüstrisindeki ihracat hacmi ile ön plana çıkmaktadır.
  • Uşak ilinde, deri ve tekstil önemli sektörler arasında yer almakla birlikte, geri dönüşüm iplik  imalatı ildeki en önemli gelir kaynakları arasındadır. İpliklerin geri dönüşümden elde edilmesi, büyük miktar atığın ekonomiye kazandırılmasına vesile olmakta ve son yıllarda dünyada popüler hale gelen döngüsel ekonomiye geçişte önemli bir rol oynamaktadır.

Firmalara İhracat Konusunda Bilgilendirme ve Destek Sağlıyoruz

Ülkemiz ve Birleşik Krallık arasında yapılan ve 01.01.2021 tarihinde yürürlüğe giren Serbest Ticaret Anlaşması kapsamında yer alan tarım ve hayvancılık ürünleri konusunda, Ajansımızca bölgemizdeki ihracat potansiyeli bulunduğu belirlenen firmalara yönelik bir bilgilendirme toplantısı yapılarak yapılan serbest ticaret anlaşması hakkında bilgilendirme sağlanmıştır. Ajansımızca, bundan sonraki süreçte ihracat yapmayı öngören firmalara destek sağlanmaya devam edilecektir.

Afyonkarahisar Mermeri  başta ABD, Irak, Fransa, Suudi Arabistan olmak üzere 120 ülkeye ihraç edilmektedir. İlimizdeki zengin ve kaliteli mermer yataklarından elde edilen mermerin işlenmesi, sektörün hızla gelişmesini sağlamıştır. Türkiye'de blok mermerin üçte biri Afyonkarahisar İscehisar'da çıkarılmaktadır.

Tekstil atıklarından iplik üretiminin %75’i Uşak ilimizde gerçekleştirilmektedir. Bu kapsamda önemli miktarda tekstil atığı ekonomiye kazandırılmakta, bu ürünler aynı zamanda ilin ihracat rakamlarını yukarı çekmektedir.

Kütahya ilimiz, dünyanın en büyük porselen ve seramik  üreticileri arasında yer almaktadır. 

Manisa ilimiz yıllık 4 milyar TL’yi aşan ihracatıyla Türkiye’deki toplam ihracatın yaklaşık %2,7’sini karşılamaktadır.

Ajansımızca desteklenen Mermerde Yüksek Verim ve Yüksek Katma Değer Güdümlü Projesi kapsamında orta-düşük teknolojili bir sektör olarak sınıflandırılan mermer sektöründe AR-GE ve tasarım faaliyetleri ile yeni ürünler geliştirmek, ara ve uç ürünler üretmek, yıllık ihracat payının artırılması, sektörün eğitim ihtiyacını karşılamak ve pazarlama olanaklarını geliştirmek suretiyle Afyonkarahisar ili ve çevre illerde mermerden elde edilen katma değerin artırılmasını amaçlıyoruz.

Proje kapsamında kurulan "Mermer Akademisi" çatısı altında mermer üretimi yapan firmaların sertifikasyon ve garanti marka kullanımlarını destekliyoruz. Ajans olarak bölgemizde mermer sektöründe faaliyet gösteren firmaların pazarlama, satış olanakları ve ihracat kapasitelerinin artırılmasına ve sektörde ortak iş yapabilme kültürlerinin geliştirilmesine yönelik faaliyetler gerçekleştiriyor,  firmaların operasyonel (lojistik, pazarlama vb. gibi) maliyetlerinin azaltılmasına katkı sağlamak doğrultusunda dış ticaret, dijital pazarlama, lojistik gibi konularda eğitim ve danışmanlık faaliyetleri düzenliyoruz. 

Çalışmalarını yürüttüğümüz TR33 Bölgesi Teknik Tekstil Üretimi Yol Haritası Raporu, TR33 Bölgesi tekstil üretiminin yeri ile teknik tekstil üretimi için fiziki ve beşeri gerekliliklerin tespiti ve yol haritasının ortaya konulmasını içeriyor. Teknik tekstil ile ürünlere performans ve fonksiyonellik kazandırarak ürünlerin katma değerinin artırılmasını hedefliyoruz. Türkiye ve dünya pazarında bu ürünlere talep sürekli arttığından çalışma kapsamında bölge illerinde teknik tekstil ürünleri üreten ya da üretme potansiyeli olan 84 firmaya uyguladığımız anket ile bölgenin potansiyeli ortaya koyduk. Bundan sonraki hedefimiz üretim kapasitesini artırmak ve sektörü dünya pazarına yönlendirmektir.

Ajansımız ve Manisa Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğinde bölgemizden ihracat yapılması hedeflenen 10 ülkenin en çok ithal ettiği ürünler belirlenerek bu ürünleri üretme kapasitesi bulunan Manisa ilindeki firmaları tespit çalışmaları yürütülmektedir. Ayrıca, söz konusu ülkelerdeki ticaret ataşelikleri kanalıyla ürünleri ithal eden firmaları belirliyor ve ilimizdeki firmaların hedef müşteriye yönlendirilmesi konusunda çalışmalar yürütüyoruz.

Deri sektöründe kullanılan ve ithal bir ürün olan "Formik Asit"in ülkemizde üretilebilmesini teminen ön fizibilite çalışması gerçekleştirmekteyiz. Söz konusu çalışmanın ilgili ürünün yerli olarak üretilebilmesine yönelik çalışmalara katkı sağlayacağına inanıyoruz.

Ajansımız, firmaların eğitim ve danışmanlık talepleri kapsamında teknik destek programları yürütmekte olup KOBİ’lerin dış ticaret faaliyetlerini teşvik etmektedir. Bu kapsamda bugüne kadar dış ticaret, dış ticarette istihbarat, dahilde işleme rejimi gibi dış ticaretle ilgili çeşitli konularda eğitim ve danışmanlık faaliyetleri desteklenerek 300’den fazla kişinin bu konularda eğitim alması sağlanmıştır. Dış ticaret konusunda eğitim ve danışmanlık faaliyetlerimiz devam etmekte olup yaptığımız firma ziyaretleri ile de ihracat ve ihracat destekleri konusunda firmaları bilgilendirmekteyiz.

Dış Ticaretin Geliştirilmesine Katkı Sağlıyor, Bölge İhracatının Artması İçin Faaliyetlerimize Devam Ediyoruz

Ajans olarak faaliyet göstermeye başladığımızdan bugüne sağladığımız hibelerle ve diğer destek programlarıyla KOBİ’lerin üretim faaliyetlerini destekliyoruz. Bu alanda özellikle ihracatın artırılmasına önem veriyoruz. Ayrıca, Bölgenin uluslararası pazarlara açılmasını teşvik ediyoruz. Bölgede dış ticaretin geliştirilmesine yönelik olarak dış ticaret kapasitesini artırmak isteyen firmaların talepleri doğrultusunda teknik destek faaliyetleri yürütüyoruz. Ajansımız tarafından gerçekleştirilen ziyaretlerde, Ajans desteği ile dış ticaret eğitimi ve danışmanlığı alabilecekleri konusunda firmaları bilgilendiriyoruz.