TR52 Bölgesi Karaman ve Konya illerinden oluşmakta olup, Anadolu’nun merkezindeki coğrafi konumu nedeni ile bölgenin tarihten süregelen köklü bir ticaret geleneği bulunmaktadır. Bu geleneğin bir sonucu olarak bölgemiz bugün dış ticarette önemli bir konumdadır. Bölge olarak ihracatımızın önemli bir kısmını Ortadoğu ve AB ülkeleri olmak üzere yakın coğrafyada bulunan ülkelere yapmaktayız. İthalatta ise Uzakdoğu ve AB ülkeleri önemli dış ticaret ortakları olarak ön plana çıkmaktadır.
Bölge illerimizden Karaman’da sanayi daha çok tarıma dayalı olarak gelişmiştir. İmalat-gıda sanayisinin alt grubu olan bisküvi ve çikolata sanayi başta olmak üzere, bulgur, süt ve süt ürünleri, meyve suyu, makarna sektörleri il ekonomisinde önemli yer kaplamaktadır. Gıda üretimine yönelik tesislerin varlığı ilde gıda makineleri ve ambalaj gibi sektörlerin oluşmasını sağlamıştır. Bugün ilde bulunan modern sanayi tesislerinden her yıl dünyanın 150’den fazla ülkesine ihracat gerçekleştirilmektedir.
Konya ise ana metal, döküm, ayakkabıcılık, yenilenebilir enerji, gıda, lojistik, makine, otomotiv, plastik, ambalaj, tarım makineleri ve savunma sanayilerinde Anadolu’nun lider şehirlerinden biridir. Tarımsal üretimle ün kazanan şehir, sanayi üretimiyle de ülke ekonomisine katkı sağlayan, her yıl 2 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştiren bir üretim ve dış ticaret merkezidir.
Karaman-Konya Bölgesi 11 adet organize sanayi bölgesi ile ihracata katkı sağlamaktadır. Türkiye’nin en büyük 3. organize sanayi bölgesi olan Konya OSB, her geçen gün büyüyerek gelişmeye devam etmektedir.
Bölge ihracatında en önemli sektör makinalar, mekanik cihazlar ve aletler, bunların aksam ve parçalarıdır. Bu sektörü motorlu kara taşıtları, hububat, un, nişasta veya süt müstahzarları, pastacılık ürünleri, demir ve çelikten eşya, plastikler ve mamulleri, yenilebilir hayvansal menşeli ürünler ve kakao ve kakao müstahzarları sektörleri izlemektedir. Bölge ithalatında ise çoğunlukla ara malı olarak nitelendirilen sanayi ve üretimin ihtiyacı olan ürünler ön plana çıkmaktadır.
Karaman-Konya Bölgesi, 2,5 milyar dolar seviyesinde ihracat değeri ile ürünlerini 180’den fazla ülkeye ihraç edebilen bir yapıdadır. Lojistik bakımdan merkezi konumu, geniş tarım arazilerinin olması, zengin KOBİ varlığı, yüksek girişimcilik kültürü, yatırımlara uygun geniş araziler bölgemizin üretim ve ihracat üssü olmasına altyapı hazırlamıştır. Bu potansiyeli avantaja çeviren bölgemiz, 11 organize sanayi bölgesi ile bir üretim üssü olup, yatırımcılara ev sahipliği yapmaktadır. Organize sanayi bölgelerimiz ve yatırımcılarımız bölgeden gerçekleşen ihracatın lokomotif görevini üstlenmektedir. Bölgemizden önemli sayıda firma her yıl yapılan ilk 1000 ihracatçı firma listesine girme başarısını göstermektedir.
* Toplam ithalat içerisinde ara mal ithalatının oldukça yüksek olduğu bilinmektedir. Yatırım ve ihracat artışı ara mal ithalatının daha da artmasına neden olmaktadır.
* İthal edilen ara malların bölgemizde üretilebilmesi, ülkemiz ihracatına ve dış ticaret dengesine doğrudan katkı sağlayacaktır.
* Ülkelere düşen ihracat yoğunluğunun daha dengeli bir yapıda olması, ihracat risklerinin azaltılması bakımından olumlu olacaktır.
* İhracat yapan firma başına düşen ortalama ihracat değerlerine bakıldığında Konya ihracatının artma potansiyeli taşıdığı öngörülmektedir. Karaman’da ise ihracat yapan firma sayısının artırılması ihtiyacı bulunmaktadır.
* Bölgemizdeki firmaların kurumsal kapasitelerinin geliştirilmesi, ihracat yapmayan firmaların ihracat yapabilir hale gelmeleri oldukça önemlidir.
* Karaman ihracatında sektörel çeşitliliğin artmasının olumlu faydaları olacaktır.
Ajansımız, faaliyet göstermeye başladığı 2009 yılından bu yana, bölgede iş ve yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik çeşitli programlar ve faaliyetler yürütmüştür. Bu kapsamda bugüne kadar dış ticarete yönelik hayata geçirilen projelerin bir bölümünde, özellikle MEVKA Teknik Destek Programları kapsamında çeşitli sektörel araştırmalar gerçekleştirilmiştir. MEVKA Mali Destek Programları ile yürütülen projelerin önemli bir bölümünde ise ihracat odaklı firmaların kapasite artışına katkı sunulmuştur.
Ajans faaliyetleri, bölge aktörleri ve özellikle iktisadi işletmelerin gayretleri ile bölge ihracatı bu dönemde 3 kata yakın artmıştır.
Konya Dış Ticaret Merkezi’nin Kurulmasını Destekledik
İş ve yatırım ortamının iyileştirilmesi önceliği doğrultusunda 2018 yılı MEVKA Küçük Ölçekli Mali Destek Programı kapsamında Konya Dış Ticaret Merkezi’nin kurulmasına yönelik proje kabul edilmiş ve uygulanmıştır. Konya Dış Ticaret Merkezi bölgemizde bulunan firmaların ticari faaliyetlerinde yol gösterici olmayı ve bu sayede bölgemizin ihracat gelirlerinin artmasına katkı sunmayı hedeflemektedir.
İthal Edilen 3 Ürün Desteklerimizle Bölgemizde Üretilecek
Bölgemizde üretilebilecek ithal ara malların tespiti çalışması kapsamında, 2 adet saha çalışması yürüttük. Saha çalışmalarımız sonucunda desteklenebilecek ürünleri belirledik. Belirlenen ürünler kapsamında destek programına çıkarak 3 projenin uygulama sürecini başlattık.
Bu projeler tamamlandıktan sonra ithal edilen ürünlerden; sensör, yeni nesil elektronik fren sistemleri donanım ve yazılımları ve güç elektroniği sistemleri üretimi bölgemizde yapılacaktır.
Fuarlara Katıldık
Bölgemizin tanıtımı ve dış ticaretin artırılması hedefi doğrultusunda yurt içi ve yurt dışında 40’tan fazla fuara stantlı katılım gerçekleştirdik. Söz konusu fuarlarda bölgemizi ve bölgemizde faaliyet gösteren firmalarımızı tanıttık. Fuar öncesi firmalarımızdan alınan katalog, dijital yayın, broşür, kartvizit gibi dokümanları potansiyel müşteriler ile paylaştık. İkili işbirliklerinin geliştirilmesine ve ihracat artışı sağlanmasına katkı sunduk.
Analiz ve Eğitim Faaliyetleri Yürüttük
Firmalarımızın ürettiği ürünleri dış pazarlara ulaştırabilmeleri amacı doğrultusunda ihracata yönelik eğitim faaliyetleri MEVKA Teknik Destek Programları kapsamında desteklenmiştir. Bununla birlikte ajansımız birimleri de dış ticaret istihbaratı, e-ihracat ve e-ticaret eğitimleri gibi dış ticaretin artırılmasına yönelik faaliyetler gerçekleştirmiştir. Ajansımız tarafından bölge illerine yönelik genel ve sektörel düzeyde dış ticaret raporları hazırlanmıştır.
Ülke Bilgilendirme Toplantıları Düzenledik
Bölgemizde dış ticaretin geliştirilmesi hedefi doğrultusunda aralarında Hollanda, Türkmenistan, Güney Afrika, Malezya, Endonezya, Katar, Polonya, İran, Şili, Özbekistan, Kırgızistan gibi ülkelerin de yer aldığı 10’dan fazla ülke hakkında ticari fırsatlar paneli düzenledik. Düzenlediğimiz panellerde ilgili ülkelere ilişkin genel bilgiler verilirken, söz konusu ülkeler hakkında ticari tecrübeler de paylaşılmıştır. Ayrıca o ülke özelinde ve genel olarak ihracat destekleri hakkında bilgiler verilmiştir.
Heyet Programları ve İkili İş Görüşmeleri Düzenledik
Ajans olarak, bölge ihracatını artırmaya katkı sağlamak amacı doğrultusunda dış temsilcilik görüşmeleri, yurt dışı heyet programları, ikili iş görüşmeleri gerçekleştirdik. Bu kapsamda Almanya, Fas, Mısır, Tunus, Yemen, Kongo, Cezayir, Suudi Arabistan, Kırgızistan gibi ülkelerden heyetlerin katılımı ile 10’dan fazla ikili iş görüşmesi (B2B) organizasyonu düzenledik.
İhracata Program Odaklı Yaklaşım Getiriyoruz
2020 yılından itibaren ajansımız, program odaklı bir yaklaşım çerçevesinde, ihracat yapan firma sayısının ve firmaların ihracat performansının artırılması ile bölgenin ekonomik yapısının güçlendirilmesine katkı sağlamayı amaçlayan faaliyetler yürütmeyi hedeflemektedir.
İhracat, bir ülkenin ve firmalarının büyümesi ve rekabet gücünü arttırması bakımından önem arz etmektedir. Dış piyasaya açılarak çeşitlilik gösteren bir pazara sahip olmak, firmaların pazarlama yeteneklerini geliştirecek ve elde edilen gelirleri artıracaktır. İşletmeler ölçeğinde artan gelirler ihracat rakamlarını da artıracak olup dış ticaret açığının kapanmasına katkı sağlayacaktır. Bu bağlamda ajansımız bölgedeki firmaların ihracat kapasitelerinin geliştirilmesi, ihracat yapmayan firmaların ihracat yapabilir hale gelmesi hedefleri doğrultusunda çalışmalar yürütecek ve danışmanlık desteği verecektir.
Programımız çerçevesinde işletmelerde kurumsallaşmanın teşvik edilmesi önceliği yer almakta olup bu öncelik altında; işletmelerin devamlılığının sağlanması ve kurumsallaşma konusunda farkındalık yaratılacaktır. İşletmelere pazarlama ve ihracat kapasitelerini artırmaya yönelik destekler verilecektir. Nitelikli personelin yetiştirilmesi için destek programları ile katkı sunulacaktır. Bölge ihracatında ürün ve sektör çeşitlenmesi teşvik edilecektir. Mevcutta güçlü olduğumuz ihracat pazarlarına ek olarak yeni pazarlar tespit edilerek ihracatta pazar çeşitlenmesinin sağlanmasına katkı sunulacaktır. Bölgenin orta ileri teknoloji düzeyine sahip stratejik sektörlerinde, uluslararası standartları yakalamış katma değeri yüksek ürünlerin üretimi teşvik edilecektir.
Başta Ar-Ge merkezi bulunan firmalar olmak üzere firmaların dijital dönüşüm süreçlerinin tamamlanması; ülkemizin rekabetçi konumunun güçlendirilmesi, ihracatımızın yüksek katma değerli ve teknoloji yoğun bir yapıya kavuşturularak dünya ihracatından aldığı payın artırılması, firmaların üretim ve yönetim yapılarının geliştirilmesi için oldukça önemli görülmektedir.
İhracat yapan firma sayısının ve firmaların ihracat performansının artmasını hedeflemekteyiz. Bu doğrultuda bölgenin ekonomik yapısının güçlendirilmesine katkı sağlamak amacıyla firmalara Teknik Destek Programı ile danışmanlık sağlanması planlanmaktadır. Bölgede ihracatçı sayısının ve hacminin artırılması için KOBİ’lere yönelik danışmanlık desteği faaliyetleri yürütülecektir.
Ajansımız katkısıyla 10 firmanın ajans desteklerinden faydalanarak ihracata başlaması ya da ihracat rakamlarını artırması hedeflenmektedir.
İhracat kapasitesini artırma, bölge sanayisini, bölge ihracatını destekleme hedefleri doğrultusunda faaliyetlerimize devam etmeyi planlıyoruz. Bu kapsamda işletmelerimizi dış ticarete yönelik eğitimler, danışmanlık hizmetleri ve analiz çalışmaları gibi kurumsal kapasite artırıcı faaliyetler ile destekliyoruz.
Ülke bilgilendirme toplantıları, heyet programları, ikili iş birliği görüşmeleri ve fuar katılımları ile üreticilerimizin ürünlerini değerinde ihraç edebilmeleri için potansiyel müşterilere yönelik organizasyonlar düzenliyoruz.
Bölge ihracatımızı artırmak için üniversiteler ile iş birliği olanaklarını geliştiriyoruz. Bölge üniversitelerimizde eğitim gören yabancı uyruklu öğrencilerimizi bu konuda önemli bir değer olarak görüyoruz.
Hedef Pazar ve Dış Ticaret Analiz Çalışmaları Yapacağız
Firmalarımızın sektörel bazda ve genel çerçevede bölge dış ticaretine yönelik kurumsal kapasitelerinin artmasını hedeflemekteyiz. Bu kapsamda dış ticarete yönelik analiz çalışmaları ve hedef pazar çalışmaları yapacağız.
KOBİ’lere İhracat Danışmanlığını Destekleyeceğiz
Ajans olarak Teknik Destek Programı vasıtasıyla bölge ihracatında ürün ve sektör çeşitlenmesini teşvik edeceğiz. Mevcutta güçlü olduğumuz ihracat pazarlarına ek olarak yeni pazarların tespit edilerek ihracatta pazar çeşitlenmesine yönelik danışmanlık desteği sağlayacağız. Bölgemizde orta ve ileri teknoloji sektörlerde ihracat payının artmasını destekleyeceğiz.
Heyet Programları ve Fuar Katılımlarına Devam Edeceğiz
Bölgemizin ihracat hacmini artırma, yatırım çekme ve bölgemizi tanıtma amaçları doğrultusunda, çeşitli kurumlar ile iş birliği yaparak alım heyeti programları, fuar katılımları gibi organizasyonlara devam edeceğiz.
Üniversiteler ile İş Birliği Geliştireceğiz
Üniversitelerimizin akademik birikimi ve yabancı uyruklu öğrencilerimizin potansiyeli doğrultusunda üniversitelerimiz ile iş birliği imkanlarının artırılmasına yönelik gayret göstereceğiz.