KALKINMA AJANSLARI
Dış Ticaret
Trakya Kalkınma Ajansı Tekirdağ, Edirne, Kırklareli

Türkiye'nin sanayi üssü olan Tekirdağ, Edirne, Kırklareli'inde  dış ticarette uygulanan yenilikçi modeller ile tüm üreticilerin ihracat kapasitelerinin artırılması hedeflenmektedir. Trakya Kalkınma Ajansı, Trakya Dış Ticaret İstihbarat Merkezi (DTİM) ve dış ticaret okulu eğitimleri ile yeni pazarlar ve müşteriler bulma konusunda ihracatçımıza destek olmayı sürdürmektedir.

Artan ihracat ile üretim, istihdam ve ulusal gelir artacak, ülkemiz büyüme ve kalkınma hedeflerine daha hızlı ulaşacaktır. 

İhracat, hem ülkemiz hem de bünyesinde beş binin üzerinde üreticiyi barındıran bölgemiz için ekonomik büyümenin, istihdamın ve bölgesel kalkınmanın kapısını açan bir anahtardır.

Kırklareli, Edirne ve Tekirdağ’dan oluşan Trakya’nın 2020 yılı ihracatı 2 milyar Amerikan doları civarındadır. Bu rakam, merkezi İstanbul’da olup üretimi Trakya’da bulunan firmalar da hesaba katıldığında 8 milyar dolara çıkmaktadır. Trakya’da üretim ve ihracat ülke ortalamalarının üzerinde artmaktadır.

Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerinin  üretim alanları, rekabetçi sektörleri ile AB ve Karadeniz gibi büyük pazarların kesişim alanında yer alması ve entegre ulaşım ağları ile güçlü bir lojistik altyapıya sahip olması, ihracat potansiyelinin çok daha büyük olduğunu göstermektedir.

Trakya’nın en büyük üretim merkezi Tekirdağ, on dört adet organize sanayi bölgesi, dört bine yakın üreticisi ile dış ticarette yıldız iller arasındadır. İlde tekstil, küçük ev aletleri, makine, kimya ve gıda sanayi ön plana çıkarken, tarım ve hayvancılık ürünlerindeki avantajları da dış ticaretteki gücüne güç katmaktadır.

Uluslararası Pazarlara Entegrasyon: BSH, Arçelik, Zorlu, Sanofi, İpekyol, Hema, 3M, YÜNSA, Mavi, Hunca, Eren, Unilever, CocaCola, Putzmaister, Pepsi gibi uluslararası firmalara ev sahipliği yapan Trakya, Avrupa ve Asya pazarlarına yakınlığı, bu pazarlar ile demir yolu bağlantısı, gelişkin karayolu ağı, uluslararası limanları ve havalimanı ile ihracat için güçlü bir lojistik altyapı sağlamaktadır.

Kırklareli’de ise gıda ürünleri, mobilya, ağaç ve mantar ürünleri, metalik olmayan mineral ürünlerinin üretimi öne çıkmaktadır. Sanayi ürünleri haricinde ilde yetişen tahıl, sebze, bahçe ve kültür bitkileri ve diğer bitkisel ürünler de ihracata konu olabilecek ürünlerdir.

Edirne’de gıda, madencilik, metal ve konfeksiyon sektörleri ön plandadır. Bunlara ek olarak sebze, meyve, bahçe ve kültür bitkileri, sert kabuklular ve baharat bitkileri de ihraç edilmektedir. Edirne Trakya’nın karadan Avrupa’ya açılan yüzüdür. Türkiye’nin en işlek sınır kapısı olan Kapıkule bu ilimizdedir.

Trakya Bölgesi ihracatta bu potansiyelini zamanla artıracaktır. Bu noktada özellikle küçük ve orta ölçekli üreticilerin yönlendirilmeye ihtiyacı bulunmaktadır. Dış pazarlara açılmak, müşteri bulmak, gümrük operasyonları firmalar için ilk aşamada karşılaştıkları güçlükler olmaktadır. Ancak tüm bunlara çözüm bulmak amacıyla Trakya Kalkınma Ajansı, dış ticaret okulu eğitimleri ve istihbarat merkezi projesini başlatmıştır.

Bir Bakışta Edirne,Kırklareli ve Tekirdağ İlleri İhracatı
* Uluslararası ticarette işlem hacmi yüksek ürünlerin birçoğu Trakya’da üretilmektedir.
* Trakya’dan sırasıyla en çok Almanya, Bulgaristan, ABD ve İtalya’ya ihracat yapılmaktadır.
* Birçok yerli ve yabancı marka üretimde Trakya’yı tercih etmektedir. Ancak çoğunun merkezi İstanbul’da bulunmaktadır.
* Firmalarımız 65 Ar-Ge merkezi, 10 tasarım merkezi, 3 teknopark ile katma değerli üretimin Türkiye’deki öncüsüdür.
* Lojistik açıdan bölge, Türkiye’nin en gelişmiş entegre ulaşım altyapısına sahiptir. Asyaport, Kapıkule, Avrupa Serbest Bölgesi, Kapıkule-Halkalı Hızlı Tren, Çorlu Havalimanı gibi kilit  projeler bölgede bulunmaktadır.
* Bölge ekonomisi uluslararası pazarlara entegredir.
* Kapasitesi olduğu halde birçok firma ihracata başlamaya cesaret edememekte, bu noktada itici bir güce ihtiyaç duymaktadır.
* Bölgede ihracatın artmasında Trakya Kalkınma Ajansı güçlü bir iş birliği mekanizması kurmuş, öncü rol üstlenmiştir.

2016 yılından bu yana Trakya Kalkınma Ajansı beş ayrı noktada dış ticaret okulu eğitimi açmıştır. Bu okullarda 110 firmaya pazar araştırma yöntemleri, müşteri ve rakip analizinde internetin kullanımı, lojistik ve tedarik zinciri yönetimi, dış ticaret mevzuatı, gümrük işlemleri, dış ticaretin finansmanı ve ödeme şekilleri, ihracatta krediler ve finansman araçları, ihracatta devlet yardımları gibi alanlarda eğitim verilmiştir. Yine okul kapsamında 38 firmaya kapsamlı danışmanlık hizmeti sunulmuştur.

Okulun ikinci adımı olan Dış Ticaret İstihbarat Merkezi (DTİM) 2019 yılında hizmete başlamıştır. DTİM Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerindeki  ticaret sanayi odaları ve Trakya Kalkınma Ajansı ortaklığında yükselen örnek bir bölgesel iş birliği modelidir.

DTİM, iki yılda 218 firmaya ulaşmış ve hizmet vermiştir. Bu hizmetler arasında hedef pazar analizi, hedef müşteri analizi, uluslararası ihale sorgulama ve danışmanlık yer almaktadır.

DTİM, hizmet alan firmaların 2019 yılı ihracatına 21 milyon dolar, 2020 yılı ihracatına ise 41 milyon dolar ek artış sağlamıştır. Bu rakamın her yıl katlanarak büyümesi amaçlanmaktadır.

Daha fazla ihracat için stratejik bir bakış açısı geliştiriyoruz.

Trakya Kalkınma Ajansı Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerinin ihracatına ivme kazandırmak için danışmanlık, yeni pazar ve müşteri bulma konularında yeni projeler hayata geçiriyor.

2016 yılında dış ticaret okulu ile bölgenin dış ticaret alanında ilk uzun soluklu ve uygulamalı eğitim programını düzenledik. 2019’da DTİM ile süreci başka bir safhaya taşıdık.

Trakya Kalkınma Ajansı, her iki projede de sunulan hizmetler ile ihracat kervanına Trakya’dan yeni aktörler, yeni firmalar kazandırmayı, halihazırda ihracat yapanlara da yeni satış kanalları bulmayı amaçlıyor.

Ürün ve Ülke Bazlı Hedef Pazar Analizleri Gerçekleştiriyoruz

DTİM veri tabanları aracılığıyla dünyada ticaret hacmi yüksek olan ürünler için hedef pazarlar ve potansiyel müşteri analizlerinin sunulduğu raporlar oluşturacağız. Bu ürünü üreten firmalar ile paylaşacak, harekete geçmeleri için onları motive edeceğiz. Firmaların başvurmasını beklemek yerine, proaktif bir bakış açısı ile hizmeti onlara götüreceğiz. 

Balkanlar Masası ile Balkan Coğrafyasına İhracat Konusunda Yeni Adımlar Atıyoruz

Trakya sınırına yakın 11 komşu ülkeden oluşan Balkanlar 40 milyona yakın nüfusu ile bölge dış ticaretinin doğal ortağı konumundadır. 
Trakya Kalkınma Ajansı tarafından 2020 yılında kurulan Balkanlar Masası ile bu pazara ihracat konusunda yeni hamleler gerçekleştireceğiz. DTİM bu süreçte en önemli enstrüman olacak 

DTİM Baştan Sona Hizmet Mantığıyla Terzilik Usulü Çalışmaya Devam Ediyor

2019 yılından bu yana bölge firmalarına nokta atışı ihracat bakış açısını kazandırmaya çalışan DTİM, önümüzdeki yıllarda da firmalara ürüne özel ve baştan sona hizmet vermeye devam edecek. Bu amaçtan sapmamak ve rutin bir hizmet merkezine dönüşmemek adına Trakya Kalkınma Ajansı, DTİM çatısı altında hizmet veren ticaret ve sanayi odaları ile Trakya ABİGEM AŞ’nin koordinasyonunu sağlayacak ve gerekli tedbirleri alacaktır. Daha fazla firmaya ulaşmak, hizmet vermek ve firmaların ihracat kapasitelerini artırmak için DTİM uzmanlarıyla birlikte çalışacak ve onlara yol gösterici olacağız.

Dış Ticaret Okulunu Firmalarımızın Kümelendiği Bölgelerde Açmaya Devam Ediyoruz

Dış Ticaret Okulu bugüne dek Tekirdağ, Çerkezköy, Lüleburgaz, Çorlu ve Keşan olmak üzere beş kez düzenlenmiştir. Okul ile bazı firmalarımız ihracat rakamlarını artırırken bazıları da ihracat yapmak için olumlu bir bakış açısı kazanmıştır. Olumlu etkileri sürdürmek için bölgemizin sanayi yoğun diğer ilçelerinde de yeni eğitimler düzenleyeceğiz. Çorlu, Çerkezköy ve Lüleburgaz gibi yüksek talep olan yerlerde eğitimlerimizi tekrarlayarak firmaları geliştirmeye devam edeceğiz.

Firmalarımızı Potansiyel Alıcılar ile Buluşturuyoruz

DTİM çalışmaları vasıtasıyla potansiyel müşterilerini saptadığımız ürünlerin üreticileri ile bu alıcıları gerek dijital gerekse yüz yüze buluşturacak ve ihracata yeni bir adım daha atacağız.