KALKINMA AJANSLARI
Dış Ticaret
Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı Isparta, Antalya, Burdur
Ajansımız; Batı Akdeniz Bölgesi’nin çevresel değerlerini bütünsel bir yaklaşımla korumayı, gerekli araştırmaları yaparak mevcut duruma ilişkin uygulanması gereken faaliyetleri belirlemeyi ve tespit edilen sorunları çözmeyi hedeflemektedir. Ajans olarak, gelecek nesillere yaşanılabilir bir çevre bırakmak için stratejiler belirleyerek Bölgede işbirliği ve destek mekanizmalarını harekete geçirmekte ve bu doğrultuda bilinçlendirme çalışmaları yürütmekteyiz.

Batı Akdeniz Bölgesi, Ülkemizin toplam yaş sebze meyve ihracatının %20’sini, madencilik ihracatının %10’unu tek başına gerçekleştirmektedir. Bölgede katma değerli ürün üretiminin artırılmasını ve Bölgenin dış ticaret yaptığı pazarların çeşitlendirilmesini amaçlamaktayız. Yaş sebze ve meyvede daha fazla gelir getiren subtropikal ve semitropikal ürünlere geçilmesi ve mermerde işlenmiş ürünlerin ihraç edilmesi dış ticarette başarıyı getirecek önceliklerimizdir.

Bölgemiz tarımsal üretim ve doğal taşlar madenciliğinde önemli merkezlerden biridir. Ancak dış ticaret hacminde bölgeler arasında hak ettiği yerde değildir. Bölgemiz bu sektörlerde katma değerli ürün üretimini artırarak sattığı ürünlerden daha fazla gelir elde edecek ve önümüzdeki yıllarda daha üst sıralarda yer alacaktır. Ülkemiz örtü altı üretiminin yarısından fazlası Bölgemiz illerinden karşılanmaktadır. Antalya, ülkemizin en önde gelen domates ve biber ihracatçısı olmak birlikte gerek küresel iklim değişikliğinin etkileri gerekse de bu ürünlerin Ülkemizin diğer bölgelerinde üretim imkanlarının artması örtü altı üretimde ürün değişikliğine gidilmesini zorunlu kılmaktadır. Bu doğrultuda, daha fazla gelir getirici niteliği olan subtropikal ve semitropikal meyvelerin yetiştirilmesi Ajansımızın önümüzdeki dönem politikaları arasında yer almaktadır. Dış ticarette daha fazla sayıda ülke tarafından yetiştirilen ürünler yerine subtropikal ve semitropikal ürünlere geçilmesi Bölgemizin yaş sebze ve meyve ihracatından elde ettiği gelirin artmasını sağlayacaktır.

Dünya rezervlerinin %40’ı ülkemizde yer alan mermer madeninin Bölgemiz ihracat ve istihdamında önemli bir yeri mevcuttur. Özellikle Ortadoğu ülkeleri ve Çin mermer sektörü ihracatımızın en önde gelen aktörleridir. «Burdur Beji» olarak adlandırılan mermer türü yurt dışında oldukça fazla talep görmektedir. Burdur ve Isparta ihracatının en büyük miktarını oluşturan mermer, genellikle işlenmeden blok halinde satılmaktadır. İşlenerek satıldığında en az 2 kata varan gelir artışları elde edilebilecektir.

Yaş sebze meyve ve doğal taşlar konusunda önemli üretim potansiyeline sahip olan Batı Akdeniz Bölgesi ihracat bakımından Düzey 2 bölgeleri arasında orta sıralarda yer almaktadır.

Yaş sebze ve meyve ile mermerin yanında Burdur ili Bucak ilçesine bağlı bir belde olan Kocaaliler Avrupa’nın başta Noel olmak üzere diğer dini bayramlarında ihtiyaç duyduğu çelenkten 1 milyon avrodan fazla gelir elde ediyor. Isparta ve Burdur av tüfeği ihracatında sınıf atlamaya devam ediyor. 2019 yılında 12 milyon dolar üzerinde ihracat yapıldı ancak her geçen gün bu miktar artıyor.

Batı Akdeniz Dış Ticareti

  • Batı Akdeniz Bölgesi’nin en fazla ihraç ettiği ürünler yaş sebze ve meyvedir. En fazla ihracat yaptığı ülkeler ise; Çin, Almanya ve Rusya.

  • En fazla ulaşım araçları ve kimyasal maddeler ithal ediyor. En fazla ithalat yapılan ülkeler ise; ABD, Çin ve Almanya.

  • Bölge, tıbbi araç ve gereç gibi ileri teknoloji ürünler de ihraç ediyor. Ülkemiz tıbbi araç ve gereç ihracatının %20‘si Bölgeden gerçekleştiriliyor.

  • İthal edilen ürünler ise Bölgede öne çıkan tarım ve sivil havacılık sektörlerinin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik ileri teknoloji ürünlerdir.

  • Batı Akdeniz Bölgesi’nin en fazla ihraç ettiği ürünler yaş sebze ve meyvedir. En fazla ihracat yaptığı ülkeler ise; Çin, Almanya ve Rusya.

  • En fazla ulaşım araçları ve kimyasal maddeler ithal ediyor. En fazla ithalat yapılan ülkeler ise; ABD, Çin ve Almanya.

  • Bölge, tıbbi araç ve gereç gibi ileri teknoloji ürünler de ihraç ediyor. Ülkemiz tıbbi araç ve gereç ihracatının %20‘si Bölgeden gerçekleştiriliyor.

  • İthal edilen ürünler ise Bölgede öne çıkan tarım ve sivil havacılık sektörlerinin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik ileri teknoloji ürünlerdir.


 

Ajansımız, Bölgenin dış ticaret potansiyeline sahip olduğu alanlarda çalışmalarını sürdürüyor. Bu çalışmalar; bölge dış ticaretinin analizi ile öne çıkan yönlerinin belirlenmesi, bölge potansiyelinin tanıtılması ve iş bağlantı sayısının artırılmasına yöneliktir.

Bölgenin ihracat ve ithalat rakamlarını ortaya koyduğumuz analizlerde bölgenin en çok alım ve satım yaptığı ürünlerin yanı sıra dış ticaret yapısını, uluslararası kabul görmüş araçlar yardımıyla tahlil ediyor, güçlü ve zayıf yönlerini belirliyoruz.  

Diğer yandan tanıtım ve iş bağlantıları kurmak için Körfez ülkeleri ve  Kuzey Afrika ülkeleri özelinde başta yaş meyve ve sebze olmak üzere bölgenin öne çıkan ürünlerinde daha fazla pazar ve alıcıya ulaşmayı hedefliyoruz. Bu faaliyetler sayesinde yeni alıcılara ulaşmış ve yeni anlaşmalar ile bölgenin dış ticaret hacmini artırmış olacağız.

Yatırımcıların bir araya geldiği fuarlarda  ürün tanıtımları yanında iş bağlantıları da kurulmaktadır.

B2B görüşmeler  ile yurt dışı alıcılarla doğrudan bağlantı kurularak ihracat olanakları artırılmaktadır.

Bölgenin en önemli ihracat ürünlerinden yaş sebze ve meyvenin ihracat pazarı çeşitlendirilerek daha fazla ülkeye ihracat yapılması hedeflenmektedir.  

Bölgenin Dış Ticaretini Analiz Ediyoruz

Batı Akdeniz Bölgesi’nin dış ticaret potansiyelinin belirlenmesi için ilk çalışmayı  2013 yılında yaptık. 2020 yılında bölgenin uzun vadeli kalkınma politikalarının araştırmak ve bölgesel potansiyeli ortaya çıkarmak amacıyla «Bölgesel Analiz Takımını»  oluşturduk. Analizlerimizde uluslararası veri tabanlarından alınan verilerin yanı sıra TÜİK’in  web sitesinde erişilemeyen verileri de talep ederek dış ticarette uluslararası geçerliliği olan araçları kullanmaktayız.  Uzun vadede dış ticarette öne çıkan  ürünleri belirleyerek hedef pazar çalışmaların yapılmasını hedeflemekteyiz.

Fuarlar ve Zirvelere Katılımı Destekliyoruz

Tarımsal üretimin önemli merkezlerinden Antalya’da uluslararası nitelikte yaş sebze ve meyve fuarları düzenlenmektedir. Ülkemizin çeşitli bölgelerinden gelen firma ve kuruluşları ağırlayan bu organizasyonlar ülkemiz içerisinde yer alan üreticiler ve satıcıların birbirlerini tanımaları ve birbirlerinin fiyat politikalarından haberdar olmaları bakımından oldukça önemlidir . Ajans olarak yaş sebze ve meyve üreticileri ve satıcılarını  uluslararası pazarda alıcılarla bir araya getirerek, pazar çeşitlendirilmesini teşvik ediyoruz.

Aynı zamanda  Antalya, Burdur ve Isparta’nın avantaj sahibi olduğu ürünlerde katma değerin yükseltilmesi ve ihracatta yeni pazarlara ulaşılması amacıyla sektörün ilgili kurum, kuruluş ve firmaları ile çalışmalar yürütüyor; B2B görüşmelerin yapılabildiği zirvelerin düzenlenmesine destek vererek geçmişte edindiğimiz tecrübeleri paydaşlarımıza aktarmaya devam ediyoruz.

Dış Ticareti Koordine  Ediyoruz

Çok sayıda uzman kurumun mevcut olduğu dış ticarette koordinasyon ile kurumların birbirlerinden  faydalanmalarının önemli olduğunun farkındayız. Ortak faaliyetler için zemin oluşturmak adına kurum temsilcileriyle toplantılar düzenliyoruz.

Tanıtım Faaliyetleri Düzenliyoruz

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği ve Türk Hava Yolları işbirliğinde yüksek ihracat rakamlarına ulaşılabilecek pazarlara yönelik tanıtım faaliyetleri düzenliyoruz. Bu faaliyetlerde öncelikle yurt dışından alım heyetlerini ülkemizdeki üretici ve satıcılarla bir araya getiriyor ve yapıcı ilişkilerin kurulmasına öncülük ediyoruz. Ayrıca Bölgemizdeki ihracatçılar ile  özellikle Körfez ülkelerindeki ticaret odaları arasında koordinasyonu sağlayarak haller, ithalatçı firmalar ve büyük market zincirlerini ziyaret ediyor, ikili iş görüşmelerine eşlik ediyoruz..

Projelerle Paydaşlarımızı Destekliyoruz

Bölgemizin öne çıkan ürünlerinin tanıtımına yönelik projeleri destekliyoruz. Böylece Bölgemizdeki ürünlerin daha fazla ülkeye ve kişiye ulaşmasına katkıda bulunuyoruz. Aynı zamanda teknik destek projeleri ile paydaşlarımızın dış ticarette kalifiye işgücü yetiştirmesini sağlıyoruz.