Yukarı Fırat havzasında yer alan bölgemiz, ağırlıklı olarak Malatya ve Elâzığ’da yerleşik sanayisi ile, Bingöl ve Tunceli illerimizin de katkılarıyla Doğu Anadolu Bölgesinin en batı ucunda bir üretim ve ihracat lokomotifi konumundadır. Ajansımızın proaktif yaklaşımıyla cazibe merkezi illerimiz olan Malatya ve Elazığ’da ihracata yönelik gelişmeler her geçen gün artarken, öncelikli gelişme illerimiz Bingöl ve Tunceli’de üretimin ihracat eksenine adaptasyonu sağlanmaktadır. Bu sayede, üretim süreçlerinde uluslararası ticaret standartlarını yakalayarak bölgemizin katma değerli ürünlerin ihracat gerçekleştirebilmesine yönelik üzerine düşen katkıyı sunarak ülkemizin ticari hedeflerine ulaşılmasında önemli bir rol üstlenilmesi amaçlanmaktadır.
Yukarı Fırat (TRB1) Bölgesi’nde imalat sanayinde faaliyet gösteren firmalar ağırlıklı olarak tekstil, gıda ve tarıma dayalı sanayi alanlarında konumlanmıştır. Bu duruma ek olarak Malatya ve Elâzığ illerinde makine-teçhizat üretimi, metal işleme, sanayi ve yapı malzemeleri imalatı sektörleri gelişme eğilimi göstermektedir. Katma değeri artırmaya yönelik bu sektörlerin çeşitlenmesi ve gelişmesi bölge ekonomisi için son derece elzem görülmektedir. Bölgemizde sanayi yerel hammadde kaynaklarına dayalı bir çerçevede gelişim göstermekte olup, Malatya ve Elâzığ illerimizdeki organize sanayi bölgeleri planlı sanayileşmesi ile sanayinin gelişmesinde büyük rol oynayan itici gücü oluşturmuştur. Bingöl ve Tunceli illerinde ise görece küçük çaplı, atölye tipi sanayi faaliyetleri hâkim olup, OSB’ler yeni yeni canlanmaya başlamaktadır.
Gerek 11. Kalkınma Planı’nda hedeflenen rekabetçiliği ve verimliliği artırıcı politikalar temelinde ithalata daha az bağımlı bir üretim yapısıyla daha fazla mal ve hizmet satılmasını sağlayacak ihracat odaklı bir dönüşümün gerçekleştirilmesi amacına, gerekse 2023 Sanayi Strateji Belgesi’nde belirtilen önemiyle ihracatı güçlendirecek faaliyetlerin belirlendiği genel çerçeveye uygun olarak bölgemizin dışa açılma ve ihracat kapasitesinin artırılması yoluyla bölgenin kalkınmasına Ajans olarak spesifik bir pencere açmış bulunmaktayız.
Geçmiş yıllara baktığımızda ham mamul ya da yarı mamul ürünlerin ihracında büyük bir oran söz konusuyken katma değeri yüksek malların ihracı nispeten çok daha az olarak gözlemlenmektedir. Malatya’da kayısı ve Elâzığ’da mermer ihracatı bu durumun en açık örneğidir. Kurumsallaşma, altyapı ve eğitim konularında firmalarımızın eksiklerini kapatmalarına yardımcı olarak katma değeri yüksek malların da ihraç edilebilir konuma yükseltilmesi amaçlanmaktadır. Bölgeye mercek tutulduğunda Malatya ve Elâzığ’ın orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürünleri üretme potansiyelinin olduğu ve bu konuda ajansımızın katalizör olabileceği değerlendirilmektedir.
TRB1 Bölgesinde ihracatın geliştirilmesi ile; bölgedeki firmaların satışlarının ve karlılığın artırılması, pazar farklılaşması ile iç pazardaki talep dalgalanmalarından kaynaklanan risklerin azaltılması, ölçek ekonomiye ulaşılması ve birim maliyetlerin düşürülmesi, ürün yaşam döngüsünün yeni pazarlara girerek uzatılması, verimliliğin ve kalitenin artırılması, küresel pazar trendlerinin takip edilmesi, firma prestijlerinin artırılması noktasında önemli katkılar sağlayacağı değerlendirilmektedir.
- TRB1 Bölgesi ihracatı, TÜİK verilerine göre, 2012 yılında ülke ihracatının %0,22’sini oluştururken 2018 yılında bu oran % 0,25’e, 2019 yılında ise % 0,27’ye yükselmiştir. 2020 yılında ise bu oran % 0,25 olarak kaydedilmiştir.
- Bölgedeki firmaların Ar-Ge / Ür-Ge faaliyetleri ve üniversite - sanayi işbirlikleri ile beslenerek katma değeri yüksek ürünler üreten firmalar haline evrilmesi gerektiği değerlendirilmektedir.
- Bölgedeki firmaların mevcut satışları ve kârlılıkları iç pazardaki talep dalgalanmaları ve pazarda meydana gelebilecek farklılaşmalar bakımından risk altındadır.
-
- İhracatçı konuma gelmesi hedeflenen imalat sanayi firmalarında ölçek ekonomiye ulaşılması ve birim maliyetlerin düşmesi gerekmektedir.
- Mevcut ve yeni geliştirilecek ürünlerde yaşam döngüsün uzatılması, üretim süreçlerinde verimliliğin ve kalitenin artırılması gibi ihtiyaçlar bulunmaktadır.
- Küresel pazar trendlerinin takip edilmesine yönelik genel bir ihtiyaç varken özellikle henüz ihracat yapmayan firmaların kurumsal kaasitelerinin artırılması gerekmektedir.
Ajansımız 2009 yılındaki kuruluş kararına müteakip faaliyetlerine başladığı 2010 yılından bugüne kadar araştırmalar, hazırlanan fizibilite raporları, düzenlenen eğitimler ve çeşitli destek programlarıyla katma değerli ürünlerin artırılması, kaynak verimliliği ve bölge sanayisinde kurumsal dönüşüm gibi daha bir çok hizmetiyle ihracatın geliştirilmesi doğrultusunda bölge sanayinin gelişimini hedefleyen 300’e yakın projeyi hayata geçirmiştir.
Özel sektöre yönelik yürütülen destek programları ile imalat sanayinde faaliyet gösteren işletmelerin ihracat yeteneklerinin artırılması, yeni istihdam oluşturulması, ürün çeşitliliğinin artırılması ve katma değerli üretime geçiş önceliklerinden en az birini amaçlayan projeler desteklenmiştir.
Toplam 30 bin metrekare alan üzerine kurulan 6 bin ton kapasiteli Lisanslı Kuru Kayısı Deposu, Ajansımız tarafından yürütülen projede Malatya Ticaret Borsası tarafından inşa edilerek 2020 Ekim’inde hizmete girdi. Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından çiftçiden ürün alımı gerçekleştirilmeye başlanmıştır. İhracat rakamlarına yansımalara baktığımızda ise farklı kayısı türlerinde kg başına ortalama %20 fiyat artışı sağlandığı gözlemlenmektedir.
Sınırsız fırsatlar sunan uluslararası pazarlarda hedef ülkelerin ve pazarların seçimi, firmalar için stratejik öneme haizdir. İç pazardaki talep dalgalanmaları kaynaklı etkileri en aza indirmek, sürdürülebilirliğin sağlanabilmesi, kârlılığın ve satışların artırılabilmesi için firmaların ihracat alt yapılarının oluşturulması ve geliştirilmesi için ‘‘Yeni Pazarlar, Yeni Ufuklar!’’ sloganıyla düzenlediğimiz webinarla bölgemizdeki firmaların dış ticarette hedef pazar seçiminde dikkat etmesi gereken noktalarda farkındalığının artırılmasını amaçladık.
Bölgemizde imalat sanayinde faaliyet gösteren işletmelerin kurumsal yapısının güçlendirilmesi, stratejik yönetim yetkinlikleri geliştirilerek rekabet gücünün artırılması amacıyla, 2020 yılından itibaren Ajansımız, sonuç odaklı program yaklaşımına geçerek 2021-2023 dönemi İmalat Sanayinde Kurumsallaşma ve İhracatın Geliştirilmesi Sonuç Odaklı Programı’nın uygulamasına başlamıştır. İmalat Sanayinde Kurumsallaşma ve İhracatın Geliştirilmesi Sonuç Odaklı Programı ile :
- Bölgemizdeki işletmelerin kurumsal yönetim yetkinliği ile tasarım, ar-ge, ürün geliştirme yeteneklerinin artırılması,
- İşletmelerimizin ihracat yeteneklerinin geliştirilmesi ve bölgede ihracat yapan firma sayısının artırılmasını,
- İmalat sanayinde üretim kabiliyetlerini artıracak altyapı hizmetlerinin güçlendirilmesin,
- Küresel rekabete uyum sağlayabilecek insan kaynaklarının geliştirilmesini amaçlamaktayız.
Planladığımız proje destekleri ve faaliyetler ile;
Bölge ihracatının 1 milyar dolara çıkarılmasını hedefliyoruz
2021 yılından itibaren Ajansımız, program odaklı bir yaklaşım çerçevesinde, bölgemiz sanayisinde üretim faaliyetlerinin, dış ticaret eksenli gelişimini teşvik etmeye ve ihracat gelirlerinin cazibe merkezi illerimiz başta olmak üzere tüm bölge geneline yayılımını sağlamaya yönelik çalışmalar yürütecektir. Bu kapsamda hazırladığımız, 2021-2023 yılları arasındaki faaliyet dönemini kapsayan İmalat Sanayinde Kurumsallaşma ve İhracatın Geliştirilmesi Sonuç Odaklı Programı ile Bingöl, Elâzığ, Malatya ve Tunceli illerimizin ihracat altyapısının ve üstyapısının iyileştirilmesini, kurumsal dönüşüm ile temiz üretim, Ar-ge/Ür-ge konularında eğitim ve danışmanlık sağlayarak bölgenin katma değerli ihracata geçişini ve dış ticaret faaliyetlerinin yaygınlaştırılarak profesyonelleştirilmesini planlıyoruz.
Pazar Fırsatları Zirveleri Düzenleyeceğiz
Bölge erişiminin etkin olduğu ve potansiyel arz eden dış pazarlara yönelik ticaret ataşeleri ile ticaret müşavirlerinin deneyimlerinden faydalanma ve fırsatların değerlendirilmesine zemin hazırlama maksadıyla 2019 yılında başlattığımız Pazar Fırsatları Zirvelerine devam edeceğiz.
Elâzığ Bölgesel Dış Ticaret Hızlandırma Merkezi Çok Yakında İşletmelerimizin Hizmetinde
Elâzığ TSO bünyesinde kuracağımız ihracat destek merkezi ile firmalarımıza hedef pazar araştırması ve saptanması, analiz edilmesi, küresel rakiplerin belirlenmesi ve uluslararası pazarlarda hâkim ürün/fiyat analizleri gibi birçok hizmet sunulacak.
Uluslararası Misafir Öğrencilerimiz ile Dünyaya Açılacağız
En az iki dil bilen yabancı uyruklu öğrencilere dış ticaret eğitimleri vereceğiz ve öğrencileri bölge firmaları ile firmaların ihtiyaçları doğrultusunda eşleştireceğiz. Eşleştirme programımız ile firmaların dış pazara açılım ve ihracat süreçlerine katkı sunmayı amaçlıyoruz.
Kurumsallaşma & Dış Ticaret Eğitimleri ve Danışmanlık Hizmetleri ile Firmalarımızın Gücüne Güç Katacağız
Sağlayacağımız eğitim ve danışmanlıklar ile ilgili paydaşlarımız ile işbirliği halinde firmaların uluslararası pazarlarda rekabet gücünü artıracağız ve firmalarımızın kurumsallaşmalarına destek olacağız
Elâzığ OSB Tekstil-Endüstri Park Prestij Yatırım Merkezi ile Model Bir Üstyapı Oluşturarak İhracat Hedefli Sektörel Kümelenmeyi Sağlıyoruz
Elâzığ Organize Sanayi Bölgesi bünyesinde tekstil sektöründe kümelenmeyi sağlayacak, sosyal hizmet ve ortak kullanım alanlarının da yer aldığı 14 adet model fabrika binasını tekstil sektöründeki yatırımcılarımızın hizmetine sunacağız.