Trakya Kalkınma Ajansı çalışmaları ile, Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerinde doğal, tarihi, kültürel alanlar için her yıl vermekten olduğumuz mali destekler ile, tarihi yapılar, kalıntılar ve ören yerleri gibi taşınmaz kültür varlıklarının başta turizm varış noktası olarak kullanılmak üzere bir çok farklı amaca hizmet edecek cazibe noktaları haline gelmeleri konusunda çalışmalarımıza devam etmekteyiz.
Amacımız, bir yandan her yıl ilanına çıktığımız mali destek programlarımız ile kültürel değerlerimize kaynak aktarmak, bir yanda da; yıllık çalışma programlarımızda yer verdiğimiz faaliyetler ile tanıtım ve görünürlük çalışmaları yürüterek somut ve somut olmayan tarihi ve kültürel varlıklarımıza sahip çıkmaktır.
Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illeri, tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapmış olduğundan; tarihi kalıntılar, maddi kültürel varlıklar ve anıt yapılar konusunda oldukça zengin bir envantere sahiptir.
Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illeri bu yönü ile adeta medeniyetlerin geçiş bölgesidir. Traklardan, Roma’ya, Bizans’tan Osmanlı Devletine kadar Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ’ın her bir noktasında, her medeniyetten farklı bir etki ve geçmiş bulmak mümkündür.
Traklardan kalan çok sayıda Tümülüs ve şehir kalıntıları, Romalılardan ve Hristiyan hacılardan kalan çok sayıda kaya mezarı, kale, şehir kalıntıları ve benzeri yapılar, Osmanlı’dan kalan eşsiz bir Başkent Edirne ve çok sayıda imarethane, camii, köprü ve su yolu Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ' da bulunmaktadır.
Geçmiş döneme ait yerleşim yerleri olarak Marmara Ereğlisi-Perinthos, Vize-Bizya Antik Kenti, Edirne-Hadrianapolis Antik Kenti ve Enez-Ainos Antik Kenti Bölgenin önemli arkeolojik alanlarıdır.
Trakya Kalkınma Ajansı, 2010 yılından bu yana bölgemizde kültür turizmini de içine alan alternatif turizm faaliyetlerinin geliştirilmesine ve turizm altyapısının güçlendirilmesine yönelik çeşitli programlar yürütmüştür.
Bu kapsamda 2010-2020 yılları arasında bölge turizminin gelişimine katkı sağlayan 100’ü aşkın proje ile bölge dinamiklerini harekete geçirmiş olup bu projelerin yarısından fazlası kültür turizmine yöneliktir.
Toplam istatistiklere baktığımızda; bölge genelinde uygulanan projeler kapsamında restore edilerek turizme kazandırılan tarihi, kültürel yapı sayısı 27 adettir.Bu yapılardan 11 tanesi restorasyonu yapılarak farklı amaçlarla (sergi salonu, kültür evi vb.) iken, turizme kazandırılan taşınmaz kültür varlıklarının sayısı ise 16’dır.
Kültür mirası konusunda Edirne ilimiz Bölgemizi ulusal ve uluslararası arenada tanıtmaktadır.
UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne Edirne Selimiye Camii ve Külliyesi 2011 yılında alınmıştır. Dünya Mirası Geçici Listesi’nde ise 2015 yılında dünyanın en uzun taş köprüsü olan Uzunköprü girmiştir. 2016 yılında ise Sultan II. Beyazıd Han Külliyesi dahil olmuştur.
Unesco İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsil Listesi’nde ise 2010 yılında listeye giren Kırkpınar Yağlı Güreşleri ile Bahar Bayramı Hıdrellez 2017 yılında listeye dahil olan diğer kültürel değerimizdir.
Trakya’nın Dört Bir Yanını Toplumsal ve Kültürel Hafızasına Kavuşturuyoruz
Edirne Kent Müzesini Restore Ettik
Trakya Kalkınma Ajansı “Tarihi Değerleri ile Yaşayan ve Yaşatılan Edirne” isimli proje kapsamında restore edilen Hafızağa Konağı’nın yenilemesi ve müze tefrişatı için mali destek verilmiştir. Kentin ekonomik, sosyolojik, kültürel yönlerini modern müzecilik anlayışıyla aktaran mekanda, Selimiye'den Saray-ı Cedide-i Amire'ye, Mimar Sinan'dan Fatih'e, sultanların av sporundan Kırkpınar'a, işgalden kurtuluşa, Neolitik Dönemden Traklara, ayçiçeğinden çeltiğe, Klarnetçi Deli Selim'den Kakava'ya, Kapıkule'den Meriç'e Edirne'nin dünü ve bugününe dair her bilgi, üç boyutlu silikon heykeller ve dijital ekranlarla sunulmaktadır.
Uzunköprü'ye Kent Müzesi Kazandırdık
Trakya Kalkınma Ajansı 2011 Yılında desteklenen proje ile hayata geçirilen kent müzesinde, Uzunköprü’nün yaşam biçiminden, sosyal hayatına, yemek kültüründen yöresel kıyafetlerine, gelenek ve göreneklerinden spor yaşantısına kadar birçok canlandırmaya yer verilmiştir. Müzedeki temsili figürler kentin geçmişteki yaşam biçimini ortaya koymaktadır. Ayrıca, kentin yemek kültürü, doğal güzellikleri, sporu, folkloru, sağlığı, tarihi ve kültürel mirası ayrıntılı olarak resim ve temsili figürlerle ziyaretçilere aktarılmaktadır.
Kırklareli'nde Ali Rıza Efendi Kültür Evini Hayata Geçirdik
Trakya Kalkınma Ajansı 2014 yılında desteklenen proje ile Kırklareli'ne kazandırılmış olan Yayla Mahallesi Lale Sokak’taki Ali Rıza Efendi Kent Kültür Evi’nde, Balkan ülkelerinin (Türkiye, Yunanistan, Bulgaristan, Karadağ) ortak kültürel değerleri sergilenmekte olup, ziyaretçilerin Balkan kültürünü yakından tanıma fırsatını bulacakları kültür evinde, kentin mübadele öncesi sakinleri arasında bulunan Rum ve Bulgar ailelerinden yadigar kalan eşyalar sergilenmektedir.
Kırklareli Aşağı Pınar Höyüğünün Turizm Potansiyelini Ortaya Çıkarıyoruz
Doğu Trakya’ da ilk çiftçi köy yaşantısının ortaya çıkış ve gelişim sürecinin kesintisiz bir şekilde izlenebildiği Aşağı Pınar Höyüğü, MÖ 6200-4900 yılları arasına tarihlenmektedir. Kırklareli kent merkezinde bulunan ören yeri mevcut hali ile dahi turistlerin ilgisini çekmektedir. Uluslararası kaynakların harekete geçirilmesi ile ortaya çıkarılacak olan arkeolojik alanın Trakya Kalkınma Ajansı desteği ile birlikte turistik değerini artırmayı ve bölgedeki kültür rotasını zenginleştirmeyi hedefliyoruz. Projemiz kapsamında kuracağımız ziyaretçi karşılama, bilgilendirme, turistik hediyelik eşya satışı, kafeterya, ziyaretçi araç parkı hizmetlerini içeren “Aşağı Pınar Ziyaretçi Merkezi” ile Kırklareli ilinin turizmden elde ettiği geliri artıracağız.
Tekirdağ Ertuğrul Mahallesini Geçmişten Bugüne Taşıyoruz
Geleneksel mimaride Osmanlı-Türk kültürünün yanı sıra batı Trakya ile etkileşimin izlerini taşıyan Tekirdağ’ın Süleymanpaşa ilçesi, 654 adet tescilli kültür varlığına ev sahipliği yapmaktadır. Eski kent dokusunun en yoğun olarak hissedildiği Ertuğrul mahallesi ise ilçede Rakoczi Müzesi, İtalyan Konağı, Reşat Nuri Güntekin Evi gibi önde gelen sivil mimari örneklerinin çoğunu bünyesinde bulundurmaktadır. Miras Atölyesi olarak adlandırdığımız projemizde sözlü tarih çalışmaları yaparak unutulmaya yüz tutmuş kültürel değerlerimizin hatırlanmasına ve kentin geçmişle bağının yeniden kurulmasına katkı sağlayacağız. Tarihi alanı ziyaret etmek isteyen turistler için yeni bir kültür rotası oluşturmayı hedeflemekteyiz. Projemizle yerel halkın kültür varlığı bilincinin geliştirilmesine yönelik çalışmalar yürütmeyi de amaçlıyoruz.
Kırklareli Yayla Mahallesinin tarihi ruhunu yeniden canlandırıyoruz
Kırklareli tarihi Yayla Mahallesi, tarih boyunca ağırlıklı olarak Rumların, Türklerin ve Bulgarların yaşadığı, kentin eski yerleşim alanları arasında Kırklareli tarihine en fazla ışık tutan bölgesi olup “Kentsel Sit Alanı” olarak tescil edilerek koruma altına alınmıştır. 18 adet sivil mimari örneğini bünyesinde barındıran Yayla Mahallesi 2012 yılından bu yana Trakya Kalkınma Ajansı tarafından sağlanan destekler ve yürütülen tanıtım faaliyetleri ile kültür turizmi destinasyon noktası haline getirilmiş olup günümüzde kente gelen turistlerin ilgisini yoğun olarak çekmektedir.
Trakya Kalkınma Ajansının Yayla Mahallesindeki bütüncül yaklaşımının önemli bir örneği de; Trakya Kalkınma Ajansı Kırklareli Yatırım Destek Ofisi binasının aynı mahallede olmasıdır. Yayla meydanında bulunan iki katlı ihtişamlı yapı, şehrin o dönemdeki en varlıklı insanı olarak bilinen Rum Dimitros Dodopoulos tarafından 19. Yüzyılın sonlarında inşa ettirilmiştir.
Balkan Savaşları sırasında şehre gelen Bulgar Çarı I. Ferdinand’ın bu yapıda konakladığı bilinmektedir.
Restorasyon çalışmaları tamamlanan konak, 2018 yılı Ağustos ayı itibari ile Kırklareli Yatırım Destek Ofisi olarak kullanılmaya başlanmıştır.