KALKINMA AJANSLARI
Kültür
Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı Bursa, Eskişehir, Bilecik

Bursa, Eskişehir, Bilecik bölgesi; tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yaptığından kültürel değerler bakımından önemli bir potansiyele sahiptir. Tarihin korunarak bu gününün gelişmeleriyle yükseldiği bölgede Ajansımız, kültürel değerlerin genç nesillere aktarılmasını, çocuk ve gençlere bakış açısı kazandırılmasını, sanat kültürünün zenginleştirilmesini  hedeflemektedir. Bunu yaparken bölgede öne çıkan animasyon (çizgi film) sektörüne yönelik çalışmalar gerçekleştirmektedir.

TR41 bölgesi 26 tiyatro salonu, yıllık 239.471 tiyatro izleyicisi, 128 sinema salonu, yıllık yaklaşık 2,4 milyon sinema izleyicisine sahiptir. Bölge önemli tarihsel ve kültürel miraslara sahip olup içerisinde 1522 arkeolojik sit alanı bulundurmaktadır. Bölgenin, kültür endüstrisi, sinema ve animasyon potansiyelinin yüksek olduğunu göstermektedir. Animasyon sektörü açısından Eskişehir önemli bir iş gücü potansiyeline sahiptir.

Kültür endüstrisi içerisinde önemli bir alan ifade eden animasyon (çizgi film) sektörünün dünya pazar hacmi yaklaşık 300 milyar ve oyun sektörü ise yaklaşık 250 milyar dolardır. Ajansımız, bölgemizde animasyon sektöründe çalışan insan kaynağı kapasitesini geliştirerek, sektörü ulusal ve uluslararası arenada tanıtmayı, işbirliklerini artırmayı ve bu sayede Eskişehir’i animasyonun merkezi haline getirmeyi hedeflemektedir.

Animasyon sektörünün temeli nitelikli insan kaynağına dayanır. Emek yoğun bir sektör olduğundan işgücü maliyetlerinin düşük olması firmalar açısından avantaj sağlar. Birçok Avrupa ve Kuzey Amerika ülkesine kıyasla, ülkemizde ve Eskişehir’de işgücü maliyetleri oldukça düşüktür. Bu nedenle yetiştirdiği nitelikli işgücü potansiyeli, yaşanılabilir sosyal ve kültürel dokusu ile yurtdışı ortak yapımlar konusunda Eskişehir ili önemli bir avantaja sahiptir.

Ülkemizde 9’u Eskişehir’de olmak üzere yaklaşık 100 animasyon firması bulunmaktadır. Eskişehir’de ülkemizin popüler yapımlarının üretildiği animasyon stüdyoları bulunmaktadır.

Bir Bakışta Bölgemizde Animasyon Sektörü

- Bölgenin sahip olduğu kültür endüstrisinin tanıtımına yönelik çalışmalar bilinirliği artıracaktır.

- Nitelikli insan kaynağının geliştirilmesi, firma sayısının ve kapasitesinin artırılması için Eskişehir ilinde animasyon sektörüne yönelik cazip çalışma fırsatlarının oluşturulması önemlidir.  Bunun için  ilde eğitim, geliştirme ve kuluçka temalı bir animasyon merkezinin açılması sektörel işbirliği ihtiyacını karşılayacak ve birlikte gelişim fırsatı yaratacaktır.

- Nitelikli işgücünün  bölgeden diğer bölgelere ve yurtdışına göçü nedeniyle potansiyelin altında üretim gerçekleşmektedir.  Bu nedenle animasyon alanında işbirliği yapılabilecek ülkelerdeki firmalarla ortak yapım olan işler üretilebilmesi için ülkemizde bu sektörde faaliyet gösteren firmalara sağlanan hibe desteği tutarlarının artırılmasına ihtiyaç bulunmaktadır.

- Firmaların insan kaynakları kapasitesinin geliştirilmesi, yurtdışı pazarlara açılmasına yönelik iş görüşmeleri ve tanıtım çalışmaları sektörün gelişmesine hız katacaktır.

- Ulusal düzeyde hazırlanabilecek bir Animasyon Sektörü Stratejisi, sektörün yol haritasının oluşmasına katkı sağlayacaktır. 

Ajansımız, 2014 yılından bu yana Eskişehir’de animasyon  sektörünün insan kaynağı kapasitesinin artırılmasına ve tanıtımına yönelik çeşitli programlar yürütmektedir. Ajansımız desteğiyle 2014 yılında Anadolu Üniversitesi’nde Animasyon Araştırma ve Geliştirme Merkezi kurulmuştur. Böylece sektöre kalifiye eleman yetiştirilmesini sağlayan teknolojik donanıma sahip (motion capture stüdyosu, green screen stüdyosu, render farmdan oluşan) bir merkez kazandırılmıştır. Bu merkezden gerek bölüm öğrencileri gerekse firmalar yararlanarak güncel gelişmeleri yakalayabilmektedir.

Ajansımızca 2016 ve 2017 yıllarında Annecy Uluslararası Animasyon Festivaline ilden sektör temsilcileri ile birlikte katılım sağlanarak Eskişehir'in sektörde sahip olduğu insan kaynağı ve işbirliği fırsatlarının tanıtımı sağlanmıştır.

 

Türkiye’nin ilk Animasyon Sektörü Raporu Ajansımız tarafından Türkçe ve İngilizce dillerinde hazırlanmıştır. Ayrıca Animasyon Sektörü Devlet Destek ve Teşvikleri kitapçığı hazırlanarak animasyon sektöründe yatırım yapmak isteyen ve kapasitelerini artırmak isteyen firmalara yönelik kamu kurumları tarafından verilen destek ve teşvikler hakkında bilgiler bir araya toplanmıştır.

2015, 2016 ve 2017 yıllarında "Animasyon ve Dijital İşler Festivali" ile çizgi film yarışmaları düzenlenmiştir. Festivallere yurtiçi ve yurtdışından 3000’den fazla kişi katılmış, bu durum Eskişehir’de animasyon sektörünün potansiyeli hakkında özellikle gençler üzerinde önemli bir farkındalık oluşmasını sağlamıştır. Etkinliklerde yurtdışından önde gelen sektör temsilcileri yer almış, tecrübe paylaşımları, atölye çalışmaları, çalıştay ve konferanslardan oluşan etkinliklerde alanında uzman kişiler, firma temsilcileri ve öğrenciler bir araya getirilmiştir. Festival boyunca, animasyon firmaları arasında iş görüşmeleri ve co-production (ortak-yapım) anlaşmaları için görüşmeler sağlanmıştır. Sinema Genel Müdürlüğü temsilcilerinin de katılımıyla tüm paydaşlara, sektörün ihtiyaçları ve yapılması gereken düzenlemelere yönelik bilgi akışı sağlanmıştır.

Eskişehir’i animasyonun merkezi haline getirmek için çalışıyoruz

Eskişehir’in animasyon alanında potansiyelinin değerlendirilmesi ve bir merkez haline gelmesi amacıyla, 2020-2023 dönemi için, firmaların yurtdışı hedef pazarlara açılmada nasıl bir yol izleyeceklerini öğrenecekleri çeşitli eğitim ve danışmanlık programları planladık. 

2020 yılında bölgede faaliyet gösteren diğer yaratıcı sektörlerden firmaların da bulunduğu 35 firmaya yönelik ‘Kanada Hedef Pazar Danışmanlık Programı’nı uyguladık. Program kapsamında Kanadalı uzmanlar tarafından müşteri araştırma geliştirme, sunum, pazarlama ve satış teknikleri üzerine eğitimler gerçekleştirildi. 2021 yılında bu firmalar arasından seçilen 6 firmaya danışmanlık desteği sağladık. 

Eskişehir Oyun ve Animasyon Geliştirme Merkezi kuruldu

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Üreten Şehirler Programı kapsamında, Anadolu Üniversitesi’nin başvuru sahibi olduğu proje uygulanmıştır. Bakanlık tarafından onaylanan bu proje ile kuruluş süreci tamamlanan Eskişehir Oyun ve Animasyon Geliştirme Merkezi'nde, oyun ve animasyon alanlarında eğitim, mentorluk ve danışmanlık hizmetleri sunulacaktır. Ayrıca, teknik altyapının kullanımını içeren uygulamalı faaliyetlerin bir arada yürütüldüğü bir ön kuluçka/kuluçka modeli işletilecektir. Bu merkez, oyun ve animasyon alanlarında yetenek ve potansiyele sahip katılımcılara temel teori ve uygulama bilgisini geliştirme, birey veya takımlar halinde üretime geçme fırsatı sunmayı amaçlamaktadır. Nihai hedefi ticarileştirme ve katma değeri yüksek ekonomik çıktılar elde etmek olan bu merkezde, katılımcılara yol haritaları çizilecek ve katılımcılar girişimci, buluşçu gibi farklı rollerle ekosisteme katılacaktır.