KALKINMA AJANSLARI
Kültür
Güney Ege Kalkınma Ajansı Denizli, Aydın, Muğla

Güney Ege’nin sahip olduğu kültürel mirasın derinliğinin bilinciyle kültür turizmine odaklanıyoruz.

Güney Ege binlerce yıldır çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmış, kültür miras açısından çok zengin bir bölgedir. Bunun değerinin bilinciyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bölgemizdeki çeşitli antik kentlerde restorasyon, rölöve, kazı ve restitüsyon çalışmalarının yürütülmesine destek verdik. 2018 yılında Kültür Turizmi Mali Destek Programımız ile  özel olarak kültür turizmine odaklandık. Bu kapsamda, bugüne kadar başta antik kentler olmak üzere kültür turizmine yönelik yaptığımız çalışmalar ile bölgede önemli sonuçlar elde ettik.

Aydın, Denizli ve Muğla illerinden oluşan bölgemiz turizm alanında önde gelen bölgeler arasında yer almaktadır. Özellikle deniz-güneş-kum odaklı kitle turizminin yoğun bir şekilde gerçekleştiği bölgelerdendir. Son senelerde turizmdeki anlayışın değişmesiyle bölgemizde de alternatif turizm olanaklarına yönelim başlamıştır. Bu anlamda zengin kültürel mirasa sahip bölgemizde kültür turizmi ön plana çıkmaktadır.

Bölge, Antik Karia, Likya, İyonya, Leleg medeniyetlerinden Beylikler ve Osmanlı dönemlerine birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bu medeniyetlerin yansıması hala kendini göstermektedir.

Bölgemizdeki müze ve ören yerleri her yıl yüz binlerce kişi tarafından ziyaret edilmektedir. 1988 yılından beri UNESCO Dünya Miras Listesi’nde olan Pamukkale ve Hierapolis Antik Kenti başta olmak üzere yine UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Afrodisias ve Letoon Antik Kentleri, Geçici Miras Listesi’nde yer alan Laodikeia, Kaunos, Stratonikeia gibi birçok antik kent bölgemizin köklü tarihinin en güzel örnekleri arasındadır.

Ajansımız çalışmalarına kültür turizmi odaklı olarak bu alanlarda devam ettirmektedir. Kültürel mirasın gün yüzüne çıkartılması için gerek antik kentlerde, gerek diğer kültürel miras alanlarında projeler yürütmektedir.

UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Laodikeia Antik Kenti iki adet tiyatrosu, Anadolu’nun en büyük stadyumu, hamam yapıları, agoraları ve tapınakları olan büyük bir antik kenttir. Bununla birlikte Hristiyanlığın ilk 7 kilisesinden sonuncusu olan hac kilisesine sahiptir. 

Kentte arkeoloji tarihi açısından 2 önemli yapının gün yüzüne çıkartılarak turizme kazandırılmasına olanak sağladık. 

2018 yılından itibaren başlattığımız çalışmalar ile de Laodikeia Batı Tiyatrosu’nun restorasyon çalışmaları sürdürülmektedir. 2200 yıllık tiyatro tamamlandıktan sonra kültürel etkinliklerin de düzenlenebildiği bir mekan olacaktır. 

Ajansımızca, kültür turizminin geliştirilmesi doğrultusunda 2013 yılında başlatılan proje kapsamında, Anadolu'nun ilk yedi kilisesi arasından yedinci kilise olan Laodikeia Kilisesi’nin çatı projesi tamamlanmıştır. Bu sayede inanç turizminin de önemli bir ögesi olan Laodikeia Kilisesi’nin olumsuz dış etkilerden korunması sağlanmıştır. Laodikya Kilisesi’ne ilişkin gerçekleştirdiğimiz proje, tarihi ve kültürel mirasların korunması doğrultusunda dünyadaki başarılı çalışmalarının ödüllendirildiği Avrupa Birliği Kültürel Mirası Organizasyonu (Europa Nostra) jüri özel ödülüne layık görülmüştür.

İçinde antik, Roma, Beylikler, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi yapılarını bir arada barındıran Stratonikeia Antik Kenti’nde 2 önemli proje gerçekleştirdik. Böylelikle antik kentin cazibesi, bilinirliği ve ziyaretçi sayısı arttı. Kıyı kesimlerinden iç kesimlere turist hareketliliği arttı, bölgesel kalkınma farklarının dengelenmesine katkı sağlandı. Bu çalışmalar neticesinde, antik kent hak ettiği uluslararası bilinirliğe kavuştu. UNESCO Dünya Geçici Miras Listesine giren antik kentin daimi listeye girmesi için önemli adımlar Ajansımızın desteğiyle atılmış oldu.

Bölgemizdeki kültürel öğelerin ön plana çıkarılarak turizme kazandırılması için envanter ve rota çalışmalarının hazırlanmasını destekledik. Datça’daki «Hızırşah Yaşayan Tarih, Kültür, Sergi Evi ve Kültür Rotası» ile Kuşadası’ndaki «Tarihi Kuşadası Limanı ve Kültürel Rotalar» projeleriyle deniz turizmi ile ön plana çıkan ilçelere doğa, tarih ve özgün kültürel öğeler barındıran birer rota kazandırdık. İlçelerin iç kesimlerinin de turizm gelirinden pay almasını sağladık. 

Bölgemizeki turizm faliyetlerini çeşitlendirmek için Nysa, Tripolis, Magnesia, Knidos gibi birçok antik kentte çalışmalara destek veriyoruz. Böylelikle hem kültürel mirasımıza sahip çıkıyor hem de kırsal kesimdeki turizm hareketliliğinin ve kazancının artmasını sağlıyoruz.

Bu çalışmalar sonucunda antik kentlerin ziyaretçi sayıları artıyor.

Ajansımızın bundan sonra kültür çalışmalarındaki hedefi bu antik kentlerdeki ögelerin gün ışığına çıkartılması, kullanılabilir ve ziyaret edilebilir hale getirilmesidir.

Bunun yanı sıra Ajans olarak tanıtım çalışmaları yapmak suretiyle bu antik kentlerin ulusal/uluslararası etkinliklerin düzenlendiği tarihi mekânlar olabilmesine yönelik gayretlerimiz devam edecektir.

Bölgemiz turizminin yüksek gelir grubundaki turistlere hitap edebilmesi ve bu kültürel mirasın ait olduğu topraklarda ziyaret edilmesini hedefliyoruz. Bu bağlamda hem Güney Ege hem de Türkiye turizminin gelişimine ve turizm gelirlerini arttırmaya katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Kültür mirası ögelerinin korunması ve geliştirilmesi ile Eko-turizm Sonuç Odaklı Programımız kapsamında geliştirmeyi hedeflediğimiz ilçelerin cazibesinin artması için çalışmalarımıza devam ediyoruz.