KALKINMA AJANSLARI
Dijitalleşme
Orta Anadolu Kalkınma Ajansı Kayseri, Yozgat, Sivas

Elektronik ticaret ve internetteki hızlı büyüme; bilgisayar ve bilgi programlarına olan talebi arttırdığı gibi çeşitli sektörlerde de önemli değişimlere yol açmaktadır.

E-Ticaret alternatif ticaret kanallarının başında yer almaktadır. Rekabetin arttığı bu dönemde firmalar artık ürün ve hizmetlerini daha geniş kitlelere ulaştırabilmek için tüm fırsatları değerlendirmek zorundadır. Bölgemizde üretim yapan firmalar için de bu koşullar fazlasıyla geçerlidir.

Küresel ölçekte bir pazar haline gelen e-ticaret ve e-ihracat olgularının hem işletmelerin rekabet edebilirlikleri hem de ülke ekonomileri açısından ifade ettikleri önem ortadadır. Covid-19 salgını sürecinde yaşananlar özellikle e-ticaret ve dijital pazarlama özelinde dijitalleşmenin ne kadar önemli olduğunu göstermiştir. Artık dijital dönüşümün bir zorunluluk olduğu, şirketlerin teknolojik altyapılarının güçlü olması gerektiği, geleneksel yöneticilik ve yönetim anlayışlarının sonunun geldiği, müşteriye ulaşmak için yeni yolların ancak dijital kanallar üzerinden tesis edilebileceği salgın sürecinde net bir şekilde öğrenilmiştir.

Dijital pazarlamanın olağanüstü bir gücü vardır. Milyonlarca kullanıcıya saatler içinde, birkaç tıklama ile ulaşılabilir. Dijital pazarlamada her yıl yeni teknolojiler tanıtılmaktadır. Bu teknolojilerin bazıları başarısız olurken, diğerleri de dijital pazarlama stratejilerinin bir parçası haline gelmektedir.

Ülkemizde e-ticaret verilerine bakacak olursak, e-ticaret hacmi 2020 yılının ilk 6 ayında  2019 yılının aynı dönemine göre %64 artışla 55 milyar 900 milyon liradan 91 milyar 700 milyon liraya ulaşmıştır. Her yıl artan bir ivme gösteren e-ticaret, Türkiye’de de daha fazla temas alanı bulmaktadır. Türkiye, 2020 yılında bireysel internet kullanım oranında ve mobil kanallar üzerinden yapılan alışveriş miktarında önemli bir büyüme sergilemiştir.

 

İl bazında baktığımızda yurtiçindeki toplam e-ticaretin %60’ının 3 ilde gerçekleştiği görülmektedir. %47 oran ile İstanbul ilk sırada yer alırken % 8 oranla Ankara ikinci sırada ve %5 oranla İzmir üçüncü olarak sıralanmaktadır.

TR72 Bölgesi’ndeki yoğun üretim ve satış hacmi göz önüne alındığında işletmelerin bu hacimle orantılı olarak e-ticaret ve dijital pazarlama kanallarının kullanımı noktasında aktif olmaları sağlanacaktır. Satışın üretim faktörlerini tetikleyen ve dönüştürüp geliştiren bir unsur olduğu gerçeğinden hareketle, bölge işletmelerinin e-ticaret hacminin artırılması bölgenin üretim kapasitesinde önemli miktarda bir artışı da tetikleyecektir.

Ajansımızın sonuç odaklı program (SOP) yönetim planındaki özel amaçlarından biri de sanayide dijital dönüşümün sağlanması ve pazarlama araçlarının çeşitlendirilmesidir. Bu amaç doğrultusunda  e-ticaret ve e-ihracat yöntemlerinin yaygınlaştırılması ve öğrenilmesi konusunda Ajansımız tarafından ilgili konulara yönelik çeşitli faaliyetler gerçekleştirilmektedir.

E-ticaret pastasından pay almak isteyen firmalar, e-ticaret ekosisteminin kurallarını öğrenmek ve buna göre strateji geliştirmek zorundadır, bu devasa ekosistemde yer alabilmek için e-ticaret sitesi nasıl kurulur? Hedef pazar nasıl belirlenir? Hangi sektörlerde çevrimiçi satış yapmak mantıklıdır? Tüm bu sorular ve onlarcası e-ticarette başarının basamaklarıdır.

 

¤ Erciyes E-ihracat Zirvesi’ne katılan 586 kişinin %47 ‘si e-ticaret yaparken %53 ’lük kısmının e-ticaret faaliyetinin olmadığı görülmüştür.

¤ Katılımcıların sadece %24’ünün e-ihracat yaptıkları tespit edilmiştir.

Bölgemizde e-ticaret ve e-ihracat alanında faaliyet gösteren firmaların kapasitelerini artırmaya yönelik olarak  Ajansımız tarafından 8 şubat 2020 tarihinde Erciyes e-ihracat konferansı düzenlenmiştir. Düzenlenen konferansa alanında söz sahibi firmaların temsilcileri katılarak kendi konularında detaylı sunumlar gerçekleştirmişlerdir.

Sunumu yapılan başlıca konular şunlardır: e-ihracat yazılım teknolojileri, e-ihracatta temel bilgiler, e-ihracatta stok yönetimi , global pazar yerlerinde satış,  online ödeme sistemleri, devlet destekleri ve Amazon platformunda nasıl satış yapılır.

Program ile katılımcılara yapılan anketlerle bölgenin e-ticaret ve e-ihracat potansiyelinin ve ihtiyaçlarının neler olduğu ortaya konmuştur.

Yapılan ankette katılımcıların %47 sinin e-ticaret yaptıkları, e-ticaret yapanların % 45,3 ünün kendi e-ticaret sitelerinin olduğu, %92 ‘ sinin pazaryerleri üzerinden satış yaptığı ve %49,3’ünün ise sosyal medya üzerinden satış yaptığı belirlenmiştir. E-ticaret yapanların ise sadece %27,3 lük kısmının e-ihracat yaptıkları tespit edilmiştir.

Anket sonuçları Ajansımızın 2020 ve 2021 yılı dijital pazarlama strateji ve faaliyetlerine ışık tutmuştur.

Bölgemizde e-ticaret ve e-ihracat alanında ilk kez gerçekleştirilen  program büyük ilgi görmüş, organizasyon bölge içinden ve dışından bir çok katılımcıya ev sahipliği yapmıştır.

Farklı kurum ve kuruluşlardan 844 kişi programa katılmak için kayıt yaptırmış,  586 kişi programa katılmıştır.

Gerçekleştirilen program öncesinde katılımcılar görüşmek istedikleri sektör temsilcileri ile ikili görüşme randevuları oluşturmuşlardır. Konferans aralarında Ajansımız tarafından oluşturulan randevu masalarında sektör temsilcileri ile katılımcıların görüşme imkanları olmuştur. Bu sayede sunumlar sırasında netleşmeyen konular ve sektör ile ilgili merak edilen diğer konular hakkında bire birde detaylı bilgi paylaşımı imkanı oluşmuştur.

Program öncesinde kayıt sırasında giriş yapılan kili görüşme yazılımını 212 kişi kullanmıştır. Bu kullanıcıların oluşturduğu  randevular çerçevesinde 62 adet ikili toplantı gerçekleşmiştir. Gerçekleştirilen toplantıların süresi 930 dakika olarak ölçülmüştür.

Firmalara danışmanlık desteği veriyoruz

Bölgemizde faaliyet gösteren, henüz e-ticarete başlamamış ve e-ticaretin nasıl yapılacağı konusunda desteğe ihtiyacı olan firmalara donanımlı Ajans uzmanlarımız ile temel seviyede e-ticaret  danışmanlığı yapıyoruz.

Sonuç Odaklı Program kapsamında bölgenin e-ticaret potansiyelini arttırıyoruz

E-ticaret konferansı sırasında yapılan anketler ve  ajansımıza yapılan başvurular değerlendirilerek bölgede e-ticaret ve e-ihracat potansiyelinin arttırılması amacıyla firmalara ziyaretler gerçekleştirilmiştir. Yapılan ziyaretlerde e-ticaret alanında firmaların yaşadığı sıkıntılar ve başlıca ihtiyaçlarının neler olduğu konularında fikir alışverişlerinde bulunulmuştur. Alınan cevaplar Ajansımız tarafından önümüzdeki süreçte hazırlanacak destek programlarına katkı sağlayacaktır.

Sektörün Kalifiye İnsan Kaynağı İhtiyacını gideriyoruz

Konu ile ilgili olarak yaptığımız araştırmalarda sektörde ciddi anlamda insan kaynağı eksikliği olduğunu tespit ettik. Yeni nesil iş kollarında bölgedeki eksikliği gidermek adına eğitim ve mentörlük uygulamalarını hayata geçireceğiz. Böylelikle bölge firmalarımızın ihtiyacını giderirken özellikle konuya ilgili genç nüfusa yeni iş kolları oluşturmuş olacağız.

Mesleki Eğitimde  Dijital Dönüşüm için destek veriyoruz

Ajansımız tarafından yürütülen Mesleki Eğitim Mali Destek Programı çerçevesinde bir okulumuza tasarım laboratuvarı ve fotoğraf stüdyosu desteği verdik.

 

İMALAT SANAYİNDE KURUMSALLAŞMA VE KATMA DEĞERLİ ÜRETİMİN GELİŞTİRİLMESİ SONUÇ ODAKLI PROGRAMI

Ajansımız, 2019 yılından itibaren geliştirdiği sonuç odaklı programlara (SOP) göre faaliyetlerini planlamakta ve uygulamaktadır. Bu bağlamda ortaya konulan sonuç odaklı programlardan biri de ‘’İmalat Sanayinde Kurumsallaşma Ve Katma Değerli Üretimin Geliştirilmesi’’dir.

İmalat SOP ile hedeflenen; Kayseri, Sivas ve Yozgat illerinden oluşan TR72 Bölgesi’nde üretim yapan işletmelerin ve onları temsil eden yerel otoritelerin gelişmelerine ve dönüşümlerine katkı sağlamaktır. Bu gelişim ve dönüşümün en üst noktasında ise ‘’Endüstri 4.0’’ yer almaktadır.

İmalat Sanayinde Kurumsallaşma Ve Katma Değerli Üretimin Geliştirilmesi Sonuç Odaklı Programı, Ajansımızda İmalat Sanayinde Dönüşüm Birimi tarafından yürütülmektedir. Sonuç odaklı programın dayandırıldığı beş özel amaçtan biri imalat sanayinde dijital dönüşümün sağlanmasıdır.