Güney Ege Kalkınma Ajansı olarak, bölgemizde öne çıkan tekstil ve giyim ürünleri, makine ve teçhizat, gıda ve içecek ürünleri imalatı sektörlerinde dijitalleşmeyi ve kurumsallaşmayı artırmayı amaçlamaktayız.
Bu kapsamda, 2021-2024 döneminde işletmelerde dijital hizmetlerin etkinleştirilmesini, dijital operasyonel yetkinliklerin artırılmasını ve kurumsallaşma kapasitesinin geliştirilmesini hedefliyoruz.
Dijitalleşme; günümüzde hızla gelişmekte olan bilgi ve iletişim teknolojilerinin sağladığı avantajlar ve iş dünyasının değişen ihtiyaçları doğrultusunda; insan, iş süreçleri ve teknoloji unsurlarını bir araya getiren bütüncül bir dönüşüm anlayışını ifade etmektedir.
İmalat sanayinde dijitalleşme, değer zincirinin her aşamasında etkinlik ve verimlilik artışları ile değer oluşturma potansiyeli taşımaktadır. Dijitalleşme, bu konuda ilerleme kaydetmiş bölgeler ve işletmeler açısından önemli fırsatlar sunmaktadır. Bu alanda adım atmamış olan bölge ve işletmeler açısından ise büyük bir tehdit oluşturmaktadır. İmalat sanayinin dijital dönüşüm sürecinde, üretimde rekabet edebilir halde olabilmek için dijital teknolojilerden verimli, etkili ve etkin bir şekilde faydalanılması gerekmektedir.
Bölge sanayimizin ülkemiz içinde söz sahibi bir konumda olduğu göz önüne alınırsa Endüstri 4.0 ve dijitalleşme konularında da dünyaya ayak uydurması gerekmektedir. Bu anlamda bölge sanayisine yakından bakıldığında tekstil ve makine imalatı başta olmak üzere işletmelerin dijital yazılım ve sistemleri imalat süreçlerine dahil ettikleri görülmektedir.
Ajansımızca, bölgemizde öne çıkan sektörlere yönelik «Güney Ege’de Dijitalleşme Mevcut Durum Analizi» çalışması yapılmıştır. Bu araştırmada, işletmelerin %5’inin dijital olgunluk düzeyi çok yüksek iken, %36’sının ise çok düşük olduğu görülmüştür. İşletmelerin yaklaşık %70’i ise dijitalleşme için çaba göstermektedir.
Bölgemizde öne çıkan sektörlerin kısmen de olsa dijital sistem ve teknolojileri kullanmaya başladığı göze çarpmaktadır. İşletmelerde; ankette seçilmiş dijital sistemlerden en az birini kullananların oranı %41’dir.
Yapılan anket çalışmasında, bölgedeki işletmelerimize hangi alanlarda danışmanlık/mentorluk hizmeti almak istedikleri sorulmuş ve en çok tercih edilen 3 başlığın Ar-Ge ve inovasyon danışmanlığı, dijital dönüşüm danışmanlığı ve dış ticaret danışmanlığı olduğu görülmüştür. Bu kapsamda 2021-2024 döneminde işletmelerimizin danışmanlık ve mentorluk ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik çalışmalarımızı sürdürmekteyiz.
Bölgemizde dijitalleşme ve kurumsallaşma kapasitesinin artmasına büyük önem veriyoruz. Bunun yanında, işletmelerimizi alanında uzman ve öncülerle buluşturan organizasyonlar düzenliyoruz. İşletmelerde, profesyonellik ve kurumsallık dijitalleşme seviyesini de etkilediği için işletmelere yol göstererek teknolojik gelişmeyle paralel bir ilerleme kaydetmelerini sağlamak üzere eğitimler veriyoruz.
Nihai amacımız, gelişmiş ülkelerle eş zamanlı olarak teknolojik ilerlemeyi sağlayan ve katma değeri artırarak ekonomimizin büyümesinde lokomotif olan işletmelerin sayısını artırmaktır.
Bölgedeki Sanayi İşletmelerinde Dijitalleşme
Bölgedeki işletmelerin sadece %17’sinin halihazırda kurumsal ve yazılı dijitalleşme stratejisi bulunmaktadır.
Bölgedeki işletmelerin %53’ünde dijitalleşmenin sağlanabilmesi için yeterli insan kaynağı bulunmadığı görülmüştür.
Dijitalleşme sürecini geciktiren ve işletmeyi zorlayan konular araştırıldığında %73 ile bütçe hususunun ilk sırada geldiği göze çarpmaktadır. Bütçeyi ise sırasıyla insan kaynağı (%55), değişime direnç (%33), hangi teknolojiye adapte olunacağının bilinmemesi (%20) ve yasal mevzuatlar (%19) gibi hususlar takip etmektedir.
Aydın, Denizli ve Muğla’da
KURUMSALLAŞMA VE
DİJİTALLEŞME
alanında adım atmak isteyen
işletmelerimizin yanındayız!
Güney Ege imalat sanayisinde öne çıkan sektörlerde kurumsallaşma ve dijitalleşme alanında çalışmalarımızı başlattık. Söz konusu sektörlerde dijital dönüşümün sağlanarak rekabet ve karlılık düzeyinin artırılmasına katkı sağlamayı hedefliyoruz.
Bu kapsamda 2021-2024 yıllarında «İmalat Sanayide Kurumsallaşma ve Dijital Dönüşüm Sonuç Odaklı Programı»nı yürütüyoruz. Programla bölgede öne çıkan sektörlerde:
amaçlıyoruz.
Program kapsamında 2021-2024 dönemi için bölgemizde imalat sanayiinde kurumsallaşma ve dijitalleşmenin sağlanmasına yönelik çok sayıda faaliyet ve proje planladık.
İşletmelerde kurumsallaşma ve dijitalleşme alanında farkındalık ve eğitim çalışmalarına ağırlık vereceğiz. Dijitalleşme çabası içinde olan işletmelerin ihtiyacı olan danışmanlık, dijital yol haritası hazırlığı ve mentorluk hizmetleri gibi alanlarda destek sağlayacağız.
İşletmelerin aldıkları danışmanlık ve eğitimleri uygulama ve üretim süreçlerine entegre edebilmelerini sağlayacağız
Güney Ege Sanayisinde
Dijital
Dönüşümü
Başlatıyoruz
2021-2024 döneminde uygulayacağımız «İmalat Sanayisinde Kurumsallaşma ve Dijital Dönüşüm Sonuç Odaklı Programı» kapsamında bölgede öne çıkan tekstil ve giyim ürünleri, makine ve teçhizat ile gıda ve içecek ürünleri imalatı sektörlerinde dijital ve kurumsal dönüşümün sağlanarak rekabet ve karlılık düzeyinin artırılmasına katkı sağlamayı hedefliyoruz.
Ajansımızca yapılacak çalışmalarda, bölgemizdeki işletmelerde dijital hizmetlerin ve dijital operasyonel yetkinliklerin artırılmasını ve işletmelerin dijital dönüşüm sürecinde kurumsal yönetim ve yönetişim kapasitelerinin güçlendirilmesini amaçlamaktayız.
Dijitalleşme ve kurumsallaşma alanında işletmelerin kapasitelerini güçlendiriyoruz
Bölgede öne çıkan sektörlerde dijital dönüşüm, kurumsal yönetim, işletme anayasası oluşturulması, tedarik zinciri yönetimi, yalın üretim konularında eğitim ve seminerler organize ederek bu alanlarda işletmelerin farkındalığını artırmayı hedefliyoruz.
Dijital dönüşümde tecrübe paylaşımı sağlıyoruz
Bölgedeki imalat sanayi işletmeleri için ülkemizdeki iyi uygulama örneklerini görebilmeleri, uygulanan başarılı örnekleri deneyimleyebilmeleri için çevrimiçi buluşmalar organize ediyoruz. Bu alanda başarılı işletmelerin tecrübelerini bölgemizdeki işletmelerle paylaşabilecekleri bir konferans organizasyonu gerçekleştireceğiz.
İşletmelerimizi yerli teknoloji ürünleri geliştiren tedarikçilerle buluşturuyoruz
Diijital teknoloji tedarikçileri ile bu alanda uzman kişiler ve sektör paydaşlarımızı çevrimiçi etkinliklerde bir araya getirerek bölgedemizdeki işletmelerin yerli dijital teknoloji firmalarının ürünlerine kolaylıkla erişebilmelerine olanak sağlıyoruz.
Dijital dönüşüme yönelik finansman destekleri sağlıyoruz
Dijital dönüşümü sağlayabilmeleri için gerekli duydukları yatırımlara yönelik olarak bölgemizdeki işletmelere finansal destek sağlıyoruz.
İşletmelere dijital dönüşüme yönelik yol haritalarını oluşturabilmeleri için mentorluk desteği sağlıyoruz
Dijital dönüşümün bir süreç gerektirdiğini biliyoruz ve işletmelerin ilk aşamada mevcut durumlarını analiz etmeleri ve geleceğe dönük yol haritalarını oluşturmaları için kendilerine yönetim danışmanlığı programımız vasıtasıyla mentorluk desteği sağlıyoruz