KALKINMA AJANSLARI
Dijitalleşme
Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı Zonguldak, Karabük, Bartın

Ülkemizin siber güvenlik alanında ihtiyaç duyulan nitelikli insan kaynağının yetiştirilmesi amacıyla programlı bir şekilde çalışmalar yürütüyoruz.

Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı olarak, bölgemizde siber güvenlik alanında yapılan araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin sürdürülebilirliğini sağlamayı ve katılımcı bir yaklaşımla yerel ve ulusal paydaşların dahil olduğu dijital teknolojiler konusunda bir ekosistem oluşturmayı hedefliyoruz.

Batı Karadeniz (TR81) Bölgesinin gelişim gösterebileceği önemli alanlardan bir tanesi de dijitalleşme çalışmalarıdır. Bölgemizde eğitim, sağlık ve enerji alanlarının yanında hizmet sektöründe faaliyet gösteren kurum kuruluşlar, yerel yönetimler ve demir-çelik sanayiinde faaliyet gösteren büyük ölçekli işletmeler dijitalleşme yönünde kritik çalışmalara ve siber güvenlik alanında alınması gerekli stratejik tedbirlere hız vermiş durumdadır. Bununla birlikte siber güvenlik alanında nitelikli insan kaynağına ihtiyaç duyulması bölgenin mevcut beşeri ve teknolojik altyapısına önemli fırsatlar sunmaktadır.

Batı Karadeniz Bölgesi siber güvenlik alanında ihtiyaç duyulan insan kaynağının geliştirilmesi için gerekli olan beşeri sermayeye, teknolojik altyapıya ve fiziki ortamlara sahiptir. Bölge üniversiteleri ile işbirliğinde siber güvenlik teknolojileri alanında eğitim ve yazılım geliştirme çalışmaları yapılmaktadır. Bölge illerimizden Zonguldak, Ajansımız ve Karaelmas Siber Güvenlik Uygulama ve Araştırma Merkezinin faaliyetleri çerçevesinde siber güvenlik konusunda ülkemizin önemli bir aktörü haline gelmiştir.

Batı Karadeniz Bölgesinde üretim, ihracat ve istihdam göstergeleri bakımından demir-çelik sektörü ön plana çıkmaktadır. Bu bakımdan bölgemiz, demir-çelik sektörünün sürekli artan iş hacminin teknoloji ile daha yönetilebilir kılınması, üretim süreçlerinin bir kısmında dijital teknolojilerin geliştirilmesi ve bilgi güvenliğinin sağlanması için dijital dönüşüm projelerine ve yatırımlarına ev sahipliği yapmaktadır.

Dijital ortam, internet, bilişim sistemlerine ve veriye ulaşımı kolaylaştırdığı kadar istenmeyen müdahaleleri yani saldırıları da mümkün kılmaktadır. Dijital ortamda üretilen, geliştirilen ve saklanan bilgilerin artışına bağlı olarak bunların güvenliğinin sağlanabilmesi için ihtiyaç duyulan güvenlik test araçları ve yazılımlarının geliştirilmesi ve insan kaynağının yetiştirilmesi bölgemizde yeni bir sektörün oluşmasını sağlayacak ve ülkemizin stratejik önceliklerine katkıda bulunacaktır. Bunun yanında özel sektör ve kamu kesiminde siber güvenlik alanında ihtiyaç duyulan teknik desteğin sağlanabilmesi için tekno girişimlerin sayısı artacaktır.

Bir Bakışta Bölgemizde Dijitalleşme

Bölgemiz, ev sahibi olduğu büyük sanayi kuruluşlarının yanında bu kuruluşlarla üretim ve lojistik alanında işbirliği içerisinde olan KOBİ’leri dolayısıyla dijitalleşme ve siber güvenlik teknolojileri alanında önemli bir potansiyele sahiptir. 

Bununla birlikte bölgemizde lojistik, trafik yoğunluk akışı ve turizm merkezi yönetimi alanlarında dijitalleşme çalışmalarının hızlandırılmasına ihtiyaç duyulmaktadır.

Dijital teknolojiler alanında bir ekosistem oluşabilmesi için özel sektör girişim ve yatırımları ile birlikte sivil toplum girişimlerinin artmasına ihtiyaç duyulmaktadır.

Dijital teknolojiler ve siber güvenlik alanında geliştirilecek yeni program ve projeler ile bölgemizde bu alanda uzmanlaşmak isteyen personel, araştırmacı ve öğrencilerin teşvik edilmesi gerekmektedir.

Bölgede dijitalleşme ve siber güvenlik alanında yaşanan gelişmelerin bölge genelinde uygulanabilir hale getirilmesini sağlayacak danışma kurullarının oluşturulması ve paydaşlar arasında işbirliği ve koordinasyonun daha etkin kılınması önem taşımaktadır.

Ajansımız tarafından dijital teknolojilerin bölgemizdeki üretim ve hizmet süreçlerine entegre edilmesi amacıyla çeşitli etkinlikler ve programlar gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda, 2014-2020 yılları arasında bölgemizdeki kurum ve kuruluşlarla işbirlikleri yapılarak siber güvenlik konusunda kurumsal kapasitenin geliştirilmesini sağlayan 20 adet proje hayata geçirilmiştir.

Nitelikli siber güvenlik uzmanı ihtiyacının en fazla Batı Karadeniz Bölgesinden karşılanması hedefi doğrultusunda tekno girişimciliğin geliştirilmesi ve genç istihdamının arttırılması amacıyla Siber Vatan adıyla bir çalışma gerçekleştirilmiştir.

Bölgemizde kurumsal ve bireysel siber güvenlik konusunda önemli derecede farkındalık oluşmuştur ve Ajansımızın öncülüğünde Siber Güvenlik Uygulama ve Araştırma Merkezi kurulmuştur.

Tescili Ajansımıza ait Siber Vatan Çalışması kapsamında düzenlediğimiz eğitim programları ve çeşitli organizasyonlarla üniversite öğrencileri siber güvenlik uzmanı olarak yetiştirilmiştir. Siber güvenlik alanında ulusal ve uluslararası yarışma ve organizasyonlara katılım sağlanarak önemli başarılar elde edilmiştir.

Siber Vatan kapsamında gerçekleştirdiğimiz insan kaynağı yetiştirme faaliyetleri çerçevesinde internet teknolojileri ve siber güvenlik alanında faaliyet gösteren çeşitli firma ve kurumlar tarafından 25 öğrenci istihdam edilmiştir. Ajansımızın girişimleri ve katkılarıyla bölge dışından bir yatırımcı Zonguldak’ta siber güvenlik alanında yatırım gerçekleştirmiştir. 

Siber güvenlik faaliyetlerinin etkilerinin arttırılması ve sürdürülebilir tanıtımı amacıyla Siber Vatan markası tescil edilmiş, sibervatan.org adıyla internet sitesi oluşturulmuş ve aynı isimli sosyal medya hesapları aracığıyla tanıtım çalışmalarına başlanmıştır.  

Türkiye’nin ilk ağır sanayi hamlesi olan Karabük’te bulunan demir çelik tesisi Dijital Dönüşüm Projesi kapsamında güncel teknolojilere sahip olmuştur.

Bölgemizde bir çok belediye ve yerel yönetim dijital dönüşüm kapsamında hizmetlerinin önemli bir kısmını dijitale taşımıştır.

Ajansımız, siber güvenlik konusunda farkındalık oluşturmak ve ilgi duyan gençleri çalışmalara dahil edebilmek amacıyla tanıtım filmleri hazırlamış ve internet üzerinden yarışmalar düzenlemiştir.

2020-2023 yıllarını kapsayan Ulusal Siber Güvenlik Stratejisine konu olan siber güvenlik alanında ulusal kapasitenin geliştirilmesine katkı sağlamak, yerli ve milli teknolojiler geliştirilmesini desteklemek ve bu alanda uzmanlaşmak isteyen personel, araştırmacı ve öğrencileri teşvik etmek amacıyla Ajansımız Siber Vatan Teknolojik Araştırma ve Geliştirme Çalışmaları adıyla bir program hazırlamıştır.

Siber Vatan Programı ile;

  • TR81 Batı Karadeniz Bölgesinde siber güvenlik teknolojileri alanında kurumsal ve bireysel girişimciliği geliştirmeyi,
  • Siber güvenlik teknolojileri alanında eğitim ve kapasite geliştirme faaliyetlerini sürdürülebilir hale getirmeyi ve siber güvenlik alt temalarında teknik kapasite yükseltmeyi,
  • Dijital teknolojiler ve siber güvenlik alanında bölgesel, ulusal ve uluslararası işbirlikleri geliştirmeyi ve siber güvenlik alanında özel sektör yatırımlarını bölgeye çekmeyi,
  • Batı Karadeniz Bölgesinin siber güvenlik alanında bilinirliğini artırmayı, farkındalık oluşturma ve tanıtım faaliyetleri gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz.
Ülkemizin siber güvenlik alanında ihtiyaç duyulan nitelikli insan kaynağının yetiştirilmesi misyonu ile Siber Vatan Teknolojik Araştırma ve Geliştirme Çalışmaları ile özellikle gençlerin verilecek eğitimlerle potansiyelini ortaya çıkarıp kapasitelerini geliştirecek, yeni bir istihdam alanı yaratılmasının yanında ülkemizin ve sektörlerimizin güvenliğine ve rekabet gücüne katkı sağlayacağız.

Siber Atölye ile Eğitimlerimizi Dijital Ortama Aktarıyoruz

Siber güvenlik eğitimlerinin laboratuvar çalışmalarıyla pekiştirilmesi, eğitim ve test modüllerinin  dijital ortamda gerçekleştirilebileceği internet tabanlı interaktif eğitim ve uygulama platformu hazırlıyoruz.

Üniversiteler ve Teknoloji Geliştirme Bölgeleriyle İşbirliğimizi Geliştiriyoruz

Üniversitelerle, teknoloji geliştirme bölgeleri ve siber güvenlik kümelenmesi üyeleri ile farklı kurum ve kuruluşların siber güvenlik konusunda kurumsal kapasitenin geliştirilmesi, ihtiyaç duyulan personelin yetiştirilmesi ve tekno girişimciliğin arttırılması amacıyla işbirliği geliştirerek ortak projeler gerçekleştiriyoruz.

Siber Vatan

Teknolojik Araştırma ve Geliştirme Çalışmaları

 

Dijital Teknolojiler Alanında Ar-Ge Çalışmalarına Ağırlık Veriyoruz

Dijital teknolojiler alanında yeni yazılım ve donanımların geliştirilmesi için tematik takımlar oluşturuyoruz. Takımlara dahil edilecek öğrencilerle birlikte Web güvenliği, zararlı yazılım analizi, tersine mühendislik, kriptoloji, yapay zeka, uzay teknolojileri alanlarında araştırma çalışmalarını daha ileri seviyeye taşıyacağız.

Kritik Altyapı Sistemlerinin Güvenlik Teknolojileri Üzerine Çalışmalara Başlıyoruz

Elektrik, doğalgaz, su ve enerji üretim tesislerinin siber güvenliği konusunda eğitim ve staj programı hazırlıyoruz. Eğitim programını tamamlayan öğrencilerin mentörler eşliğinde staj programına alınarak yeterli beşeri kaynağın oluşturulmasını hedefliyoruz.

Eğitim Müfredatımızı ve Programımızı Paydaşlarla Birlikte Güncelliyoruz

Batı Karadeniz Bölgesinde uygulanan eğitim müfredatını ve eğitim modüllerini ülkemizin tamamında uygulanabilir şekilde ulusal paydaşlarımızla birlikte güncelliyoruz ve eğitim programının kapsamını ve içeriğini genişletiyoruz. Kapsamı ve içeriği genişletilmiş yeni eğitim programını ilgili eğitim kurumları tarafından uygulanabilir nitelikte hazırlıyoruz. Bu şekilde siber güvenlik alanında gerçekleştirilecek eğitim ve ulaşılan öğrenci sayısı artacak ve siber güvenlik teknolojileri alanında daha geniş kitleye gelişim sağlama fırsatı sunulmuş olacaktır.

CTF (Capture The Flag) Yarışma ve Gelişim Platformunu Hizmete Sunuyoruz

Siber saldırı ve güvenlik konusunda bilgiye sahip olan insanların bu bilgileri ve kendilerini test edebilecekleri uygulamalı ve öğretici CTF Platformunu hizmete sunuyoruz. Bu platform ile öğrenciler ulusal ve uluslararası yarışmalarda kendilerini test edebileceklerdir.

Tanıtım ve Farkındalık Oluşturma Faaliyetlerimizi Yaygınlaştırıyoruz

Bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz çalışmalarımız ve başarılarımızla 2021 yılından itibaren gerçekleştireceğimiz tüm faaliyetlerimizi daha etkili bir şekilde tanıtmak ve siber güvenlik konusunda daha geniş kitlelerde farkındalık oluşturmak için sosyal medya hesaplarımızı hayata geçiriyoruz.