KALKINMA AJANSLARI
Dijitalleşme
Ahiler Kalkınma Ajansı Aksaray, Kırıkkale, Kırşehir, Nevşehir, Niğde

Ajansımız, gerçekleştirdiği uygulamalar ile ülkemizdeki dijital dönüşüm sürecine katkı sağlayacak bölgesel ekosistemlerin oluşturulmasını hedeflemektedir. Bu şekilde, teknolojik yenilikler doğrultusunda insan, teknoloji ve iş süreçleri boyutlarında yaşanacak bütüncül bir değişim sağlanacağı düşünülmektedir.

Ajansımız, değişen ve gelişen ihtiyaçlar ile oluşan gereksinimlere cevap verebilmek için dijital çağa uyum sağlamaya yönelik faaliyetler yürütmektedir. Bölgemizdeki üniversitelerin kapasitesi, mevcut genç ve dinamik insan kaynağı varlığı, dijitalleşme alanındaki yatırımlar konusunda önemli bir altlık oluşturmaktadır. Bu kapsamda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın, 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisinde yer alan 500.000 yazılım geliştirici yetiştirme hedefi doğrultusunda, Ajansımız tarafından yazılım geliştirme konusunda farkındalık yaratmaya ve bu alanda yetişmiş insan gücü kapasitesini artırmaya yönelik bölgesel paydaşlarımız ile çeşitli faaliyetler planlanmış ve bu kapsamda Dijital Dönüşüm Programı başlatılmıştır.

Günümüzde, mesleki eğitim aşamasında gerekli  dijital beceriler ile donatılan gençler dijital alandaki Ar-Ge ve inovasyon firmalarında çalışma fırsatı bulabilmektedir. Ayrıca programlara katılan gençlerin bir kısmı da girişimci olarak Teknoparklarda proje yürütebilmektedir.

Bölgemiz illeri içerisinde yer alan eğitim kurumlarının pek çoğu dijital çağa uygun eğitim ve öğretim çalışmalarını Ajansımız ile işbirliği içerisinde  yürütmektedir. Bu kapsamdaki okullarımızda robotik kodlama atölyeleri başta olmak üzere yazılım dilleri, STEM ve yapay zeka gibi konuarda kapasite artışı amaçlanmıştır. Ayrıca bölgemizdeki yerel paydaşlarımız ile yapılan işbirlikleri sonucu kırsal alandaki kısmen dezavantajlı öğrencilerin ulusal düzeyde faaliyet gösteren dijital eğitim platformlarına erişimleri sağlanmıştır.

Bölge ekonomisinin bel kemiğini oluşturan küçük ve orta ölçekli işletmelerin, dünyada yaşanan bu dijital dönüşüm sürecine ayak uydurabilmeleri ve uluslararası pazarlara daha kolay erişebilmeleri oldukça önemlidir. Aksaray ilimiz başta olmak üzere, Nevşehir ve Niğde gibi illerimizde uluslararası ölçekte faaliyet gösteren firmalarımız dijitalleşme konusunda yoğun bir çalışma içerisindedirler. Bölgemiz içerisinde bulunan OSB ve TSO’lar dijital alandaki yeni gelişmelerin takip edilmesi ve bölgedeki işletmelere benimsetilmesi konusunda Ajansımız ile ortak çalışmalar yürütmektedir. Özellikle e-ticaret başta olmak üzere üretim, satış, pazarlama ve otomasyon gibi alanların bölgede gelişmeye açık olduğu görülmektedir. Ayrıca Ar-Ge ve inovasyon odaklı çalışan işletmelerin, Kırıkkale ve Niğde Teknopark potansiyelini mümkün olduğu kadar kullanarak dijital alanda ulusal düzeyde başarılı çalışmalara imza atma potansiyeli bulunmaktadır.

Diğer yandan genç işsizliğin azaltılması kapsamında gençlerin dijital yetkinliklerinin artırılması önemli bir müdahale alanıdır. Paydaşlarımız ile işbirliği içerisinde, bölgemizin ve ülkemizin ihtiyaçları doğrultusunda, dijital alanda yetkinlik kazandırılan genç işsizler, dijital alanda yatırım yapmayı planlayan işletmeler için önemli bir insan kaynağı potansiyeli oluşturmaktadır. Bu çalışmalar, ülkemizdeki işsizliğin azaltılması ve istikrarlı ekonomik büyümenin sağlanabilmesi adına, iyi uygulama örnekleri olma kapasitesine sahiptir.

Dijital Dönüşüm Adımlarımız
- Ülkemiz ekonomisinin dijital dönüşümünde kritik öneme sahip nitelikli iş gücünün yetiştirilmesine yönelik çalışmalara odaklanılmıştır.
- Bölgemizdeki genç işsizliği azaltmak amacı ile geleceğin iş ve yeteneklerine uygun eğitim programları düzenlenmektedir.
- Kamu, özel ve sivil toplumla birlikte dijitalleşme konusunda toplumsal farkındalığın artırılmasının gerekli olduğu düşünülmektedir.
- Bölge sanayisinin bilgi ve  iletişim teknolojilerini daha etkin kullanmasının önemi giderek artmıştır.
- Mesleki eğitim okullarımız başta olmak üzere,  eğitim kurumlarımızda öğrencilere dijital beceriler kazandıracak altyapı ve ekipman kazandırılması beşeri sermayenin gelişmesi açısından önemli bir avantaj sağlayacaktır.

Ajansımız, ulusal ölçekte gerçekleştirilen dijital dönüşüm ve teknoloji alanındaki çalışmalara paralel olarak kamu, özel sektör ve sivil toplumun dijital dönüşüm çabalarına destek olmuştur. Bu kapsamda   2018-2020 yılları arasında, dijital dönüşüm odaklı toplam 50’den fazla projenin hayata geçmesini sağlamıştır.

Bakanlığımızın 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisinde yer alan yazılım geliştirici yetiştirme hedefi doğrultusunda, geleceğin meslekleri konusunda farkındalık yaratmaya ve bu alanda yetişmiş insan gücü kapasitesini artırmaya yönelik bölgesel paydaşlarımız ile bir dizi faaliyet yürütülmüştür.

Paydaşlarımızla yapılan işbirlikleri sayesinde bölgemizde bulunan genç işsizlerimize yönelik, Niğde ve Aksaray illerinde Python ve Django eğitimleri, Nevşehir, Kırıkkale ve Kırşehir illerinde ise Front-End Web Geliştirme 101 ve Back-End Web Geliştirme 101 eğitimleri düzenlenmiştir. Bu sayede 100’den fazla İŞKUR’a kayıtlı genç işsiz ve üniversite öğrencisi yazılım geliştiricilik mesleğine ilk adımı atmıştır.

Dijital dönüşüm programı kapsamında illerimizdeki kamu kurumlarında görev yapan 271 personele blokzincir (blokchain), artırılmış gerçeklik, sanal gerçeklik ve dijital para gibi dünyadaki dijital gelişimlere ait güncel konuların yer verildiği farkındalık eğitimleri düzenlenmiştir. Eğitimler sonucunda belediyeler başta olmak üzere 10’dan fazla kamu kurumu web tabanlı dijital hizmetlerini yeniden yapılandırmıştır.

World Economic Forum’un yayınladığı Future of Jobs (İşlerin Geleceği) raporuna göre  bugün ve yakın gelecekte en çok aranan yetkinlik analitik düşünce ve inovasyon, yaratıcılık, eleştirel düşünce ve aktif öğrenme gibi yetkinlikler olacaktır.

İl Millî Eğitim Müdürlüklerimiz ile işbirliği içerisinde bölgemiz illerinde "Kodlama Atölyeleri" faaliyeti gerçekleştirilmiştir. Çalışmalarda 100’den fazla ortaokul ve lise öğrencisi, yaş gruplarına göre oluşturulan sınıflarda "Online Temel Seviye Yazılımcı Yetiştirme Eğitimi” almıştır. Ayrıca Nevşehir ve Niğde illerinde meslek liseleri bilişim sınıflarından 90 öğrenciye yapay zeka ve artırılmış gerçeklik konularında eğitimler düzenlenmiştir. Eğitimlere katılan öğrencilerin oluşturduğu gruplardan 5 tanesi 2020 yılı Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali’ne (TEKNOFEST) katılım sağlamıştır.

Endüstri 4.0; bilişim teknolojisinin geleneksel endüstriyel süreçlere entegre edilerek, mevcut endüstriyel süreçlerin tamamen değiştirilmesini, yani dijitalleştirilmesini amaçlamaktadır

Ajansımızın mali destek programları kapsamında eğitim altyapısının güçlendirilmesine yönelik 12 eğitim kurumuna robotik kodlama atölyeleri ve STEM sınıfları oluşturulmuştur.

Ajansımız, dijital dönüşümün temeli olan insan kaynakları kapasitesini, çağımızın yetkinlikleri ile donatarak bölgesel kalkınmayı hedeflemektedir.

Dijital Dönüşüm Programı ile :

•  Bilişim alanında bölgesel paydaşlarla birlikte yetkin, dinamik ve sürekli    gelişen bir ekosistemin oluşturulmasını,
•  Bölgede en önemli sorunlardan birisi olan genç işsizlik oranının    düşürülmesini,
•  Bilişim konusundaki start-up‘ların sayısının artırılmasını,
•  Bilişim alanındaki yatırımcıların bölgeye çekilmesini,
•  Bilişim konusunda bölgenin know-how merkezine dönüşümünü   hedefliyoruz.

İlgili kurumlarla iş birliği halinde hazırladığımız Dijital Dönüşüm Programı çerçevesinde tasarlanan çalışmalar, katılımcı ve bütüncül bir yaklaşım ile yürütülecektir. Hükümetimizin bu alandaki hedefleri doğrultusunda, şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkeleri temelinde, program hedeflerine ilişkin ilerlemeler belli aralıklarla raporlanacak ve bölgedeki ilgili kurum ve kuruluşlarla paylaşılacaktır.

Bölgemizde Dijital Dönüşümü Gerçekleştiriyoruz

Ajansımız, 2020 yılından itibaren, program odaklı bir yaklaşım çerçevesinde, dijital dönüşümü merkeze alan çalışmaları önceliklendirmiştir. Bölgemizde insan kaynakları temelinde sanayi, turizm ve tarımda dijital dönüşümün adımlarını planlamış ve uygulamaya başlamıştır. Ajansımız, gelecek 3 yıllık süreçte bölge düzeyinde dijital alanda yeterli bilgi ve beceriye sahip insan kaynakları kapasitesini oluşturmaya katkı sunarak ülke kalkınmasına hizmet etmeyi amaçlamaktadır.

Niğde Meslek Edindirme ve Girişimcilik Atölyeleri Eğitimlere Başlıyor

Ajansımız desteği ile öğrenci azlığı nedeni ile kullanılmayan Dumlupınar İlköğretim Okulunu meslek edindirme atölyelerine dönüştürerek, ilimizdeki işsizliğin azaltılmasına yenilikçi çözümler üretmeye odaklandık. Bu kapsamda oluşturulan atölyelerde girişimci kadınlar için ürün tasarımları ve tekstil, CNC üretim süreçleri ve lazer işleme, 3 boyutlu yazıcı ve robotik kodlama, kaynakçılık ve yenilenebilir enerji konularında eğitim programları oluşturulmasına destek veriyoruz.

Yazılımcı Yetiştirme Eğitimlerine Devam Ediyoruz

Günümüzde dünya genelinde toplumsal, ekonomik ve siyasal tüm yapıları etkileyen dönüşümün temeli ve itici gücü dijital teknolojilerdir. 21. yüzyılın bilgi temelli ekonomik ortamında ülkelerin rakipleri arasından sıyrılabilmeleri, teknoloji, bilgi sermayesi ve bu unsurların en önemli taşıyıcıları olan beşeri sermayeye yaptığı yatırımlara bağlıdır. Bu bağlamda bölgemiz illerinde genç işsizler ve üniversite öğrencilerine yönelik Django ve Phyton yazılım dillerinde çevrimiçi yazılımcı geliştirme eğitimlerimize devam ediyoruz.

Ortaokul ve Lise Öğrencilerine Yönelik  Kodlama Atölyeleri Programını Geliştiriyoruz

Ajansımız, eğitim altyapısının güçlendirilmesi ve eğitim kalitesinin artırılması hedefiyle öğrencilerin bir “takım” olmayı öğrenmesini, böylece işbirliği ve iletişim becerilerini geliştirmeyi amaçlamaktadır. Ayrıca yeni ürünler tasarlarken yaratıcı düşünme ve el becerilerini, programlama becerilerini, tasarım ve modelleme becerilerini geliştirmeyi  hedefliyoruz. Bu kapsamda TÜBİTAK  Bilim Şenliği ve TEKNOFEST gibi organizasyonlara katılımlarında öğrencilerin yanında oluyoruz.

 

Üniversite Üçüncü ve Dördüncü Sınıf Öğrencilerine Yönelik Başlangıç Noktası Akademi Çalışmalarına Başlıyoruz

Ajansımız ile Türkiye Bilişim Vakfı işbirliği içerisinde oluşturulan eğitim platformunun bir ayağı olan “Başlangıç Noktası Akademi Programı”  ile öğrencilerin duygusal, sosyal ve bilişsel becerilerinin geliştirilmesi ve bu becerileri dijital ortamda kullanabilmeleri öğretilerek,  öğrencilere girişimci bir ruh kazandırılması hedeflenmektedir. Bu kapsamda bölgemiz üniversitelerinden en az 350 öğrencinin eğitimlere katılmasını planlıyoruz. Ayrıca eğitim programlarına ek olarak, mentörlük ve staj imkanlarının da öğrencilere sunulacağı geniş kapsamlı bir programa dönüştürülmesi planlanan çalışmamızda 50 öğrenciyi de staj programlarına dahil etmeyi hedefliyoruz.

İşletmelere Danışmanlık Desteği Sağlıyoruz

Destek programlarımız ile imalat sanayi sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin dijitalleşmeleri başta olmak üzere, kurumsal ve yönetimsel becerilerinin geliştirilmesine, kaynak, hammadde ve işgücü verimliliklerinin artırılmasına yönelik danışmanlık desteği sağlıyoruz. Bu programlar ile işletmelerin; yeni ve hızla gelişen teknolojinin olanaklarını kullanarak stratejilerini, operasyonlarını ve insan kaynaklarını yenilikçi biçimde dijital dönüşüm odağında yeniden planlamalarını istiyoruz.

Üretimde Dijital Tedarik Ağları Projesini Hayata Geçiriyoruz

Ülkemizin ve dünyanın geleceği açısından öncelikli sektörlerden olan tarım, hayvancılık ve gıda sektörlerinin daha sürdürülebilir hale gelebilmesi için teknoloji ve dijital dönüşüm süreçlerinin yönetimi büyük önem taşımaktadır. Bu kapsamda işletmelerin yeni nesil teknolojiler ve dijital dönüşüm hakkındaki farkındalıklarının arttırılmasını, faaliyet alanlarında bu teknolojilerden ne şekilde yararlanabilecekleri ve dijital dönüşüm ile yaratılacak olan ekonomik, sosyal ve çevresel değer hakkında bilgi sahibi olmalarını, dijitalleşme ve yeni nesil teknolojilerin adaptasyonu sayesinde üretilen tüketici odaklı, katma değerli ürünler için iş geliştirme ve yeni pazar yaratma yetkinliklerinin geliştirilmesini amaçlıyoruz.