KALKINMA AJANSLARI
Dijitalleşme
Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Kocaeli, Sakarya, Düzce, Yalova, Bolu

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Bölgesinde Dijital Dönüşüm

Sanayide Dijital Dönüşüm, bölgemizde yer alan firmalar ve paydaş ekosistemi açısından birçok sektörü etkileyen kesit bir alan olarak verimlilik konusunda yapılan tüm çalışmaların başarısını etkileme potansiyeline sahiptir. Sanayi sektöründeki üretim süreçleri günümüzde büyük bir dönüşüm geçirmekte; değişken müşteri taleplerine hızlı ve maliyet etkin bir şekilde yanıt verecek, bilgi ve verinin öneminin arttığı bir döneme hızlı bir geçiş yaşanmaktadır. Geleneksel üretim sistemlerinin yeni ihtiyaçlara cevap vermekte zorlandığı bu dönemde dijitalleşme, ekonomik yaşamda yer alan aktörlerin sanayinin yeni dinamiklerine uyum sağlamasında kilit bir rol oynayacaktır.

Ülkemizin imalat sanayi üretiminde Kocaeli ve Sakarya başta olmak üzere TR42 bölgesinin önemi dikkate alındığında, dijital dönüşüm odaklı verimlilik artırma çalışmaları önemli bir yatay müdahale alanı olarak ön plana çıkmaktadır. Bilişim Vadisi Türkiye’nin inovasyon ve teknoloji tabanlı büyümedeki yeni merkezini oluşturma iddiasıyla bölgemizde dijital dönüşüm temalı çalışmaların da odağında bulunan önemli bir paydaştır.

Sanayide dijital dönüşüm, sektörlerden bağımsız olarak ülkemizin tamamında olduğu gibi bölgemizde de verimlilik artışı odaklı tüm çalışmaların ortak teması haline gelmiştir. Ajansımız, dijital dönüşüme yönelik çalışmalarıyla bölgemizde bu alandaki projelerin desteklenmesi, işletmelerin mevcut durumları ile ihtiyaçlarının tespiti ve dijital dönüşüm için gerekli nitelikli insan kaynağının yetiştirilmesi alanlarında bölgemizdeki çalışmalarına devam etmektedir.

Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu ve Yalova illerinden oluşan Doğu Marmara Bölgesi, 4,02 milyon kişi ile Türkiye nüfusunun %4,82’sini (TÜİK, 2020) barındıran; 17,6 milyar ABD Doları ile ülkenin en çok ihracat yapan ikinci bölgesi (TİM, 2020) konumunda olan; ulusal vergi gelirlerinin %10,6’sını (GİB, 2020) sağlayan; 26’sı faal 36 Organize Sanayi Bölgesi’ne (STB, 2021) ve Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşunun 126’sına ev sahipliği yapan bir bölgedir. 2021 yılı Ağustos itibarıyla Doğu Marmara Bölgesi’nde toplam 171 faal Ar-Ge merkezi bulunmaktadır. Kocaeli, sahip olduğu 130 Ar-Ge merkezi ve 17 tasarım merkezi olmak üzere toplam 147 Ar-Ge ve tasarım merkeziyle Doğu Marmara Bölgesi toplamının yüzde 75’ine ve Türkiye toplamının yüzde 9,2’sine ev sahipliği yapmaktadır. Ülkemizin sınai üretimi için yüksek öneme sahip olan bölgemizde, Ajansımız açısında da dijital dönüşüm çalışmaları çok önemli bir yatay müdahale alanı olarak ön plana çıkmaktadır.

McKinsey (2020) tarafından hazırlanan “İşimizin Geleceği” başlıklı farklı ülkelerin verilerinin karşılaştırıldığı araştırma raporunda Türkiye’de “önümüzdeki 10 yıl içerisinde otomasyon, yapay zekâ ve dijital teknolojilerin yaratacağı ekonomik fayda ve sosyal değişimler ile 3,1 milyon yeni istihdam yaratma potansiyelinin bulunduğu” öngörülmektedir. Aynı şekilde bölgemizde de sanayide dijital dönüşümün çok sayıda yeni iş alanı yaratması beklenmekte olup, bunun için gerekli nitelikli insan kaynağının yetiştirilmesi ve ekosistemin genişletilmesine yönelik çalışmalara halihazırda başlanmıştır.

Dijital dönüşüm çalışmalarının ortaya çıkaracağı bir diğer etkinin üretim süreçlerinde ortaya çıkan işçilik maliyetlerinin düşmesi şeklinde ortaya çıkması beklenmektedir. Ülkemiz her ne kadar işçilik maliyetleri bakımından gelişmiş ülkelere kıyasla rekabet avantajı bulunsa da, bu durumun sürdürülebilirliği dijital dönüşüm çalışmalarıyla ülkemizin rekabet avantajının korunmasına bağlıdır.

Bir Bakışta Türkiye Açık Kaynak Platformu Projesi

Bilişim Sektöründe Açık Kaynak Ekosistemi Geliştiriliyor

Proje ile Kamu ve özel sektörün ihtiyaç duyduğu kritik yazılımlarının kitle kaynak yoluyla üretilmesi, bu ürünleri ihraç edebilecek hizmet sağlayıcıların oluşması ve ülkemizin yazılımcı havuzunun büyütülmesini sağlamak için bir yapı kurulması hedeflenmektedir.

Yazılımcı Sayısı ve Niteliği Arttırılıyor

“Türkiye Açık Kaynak Platformu” ile geliştirilecek projeler ve etkinliklerle yazılımcı sayısı artırılacak, yazılımcıları bir araya getiren, eğitimler, seminerler, ortak projeler düzenleyen toplulukların sayısı üniversiteler, liseler ile yapılacak işbirlikleri ile artırılacaktır. Her seviye ve yaştan yazılımcının ve potansiyel öğrenci ve işgücünün ekosisteme dahil edilmesi ve etkin katkılarının sağlanması için buluşmalar, yarışmalar, proje duyuruları, üniversiteler ve liseler ile müfredat çalışmaları, seminerler ve konferanslar düzenlenecektir. Yazılımcı olmayı teşvik eden destek mekanizmaları geliştirilecektir. Yazılımcı sayısını ve mevcut yazılımcıların niteliğini arttıracak eğitimler geliştirilmesi ve düzenlenmesi amacıyla yıllık yaklaşık 2.000 öğrenci kapasiteli iki yazılım okulu kurulmuştur.

Proje Geliştirme Çalışmaları

Platformun üreteceği kamu ve özel sektörün ihtiyaç duyduğu açık kaynak kod ile geliştirilecek kritik yazılımların belirlenmesi ve projelendirilmesi sağlanacaktır. Geliştirilen yazılımları uygulayacak ve ihraç edilebilir ürünlere dönüştürecek uygulayıcı şirketlerin kurulması sağlanarak hem yurtiçi pazarda hem de yurtdışına ihracatta önemli katkılar sağlanacaktır.

 

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı himayelerinde Muallimköy Teknoloji Geliştirme Bölgesi Yönetici A.Ş.’nin ya da kamuoyunda bilinen adıyla Bilişim Vadisinin uygulayıcı olduğu, Tübitak Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Entitüsünün (TÜSSİDE) ortak olduğu projemizin amacı; kamu ve özel sektörün ihtiyaç duyduğu kritik yazılımların kitle kaynak yoluyla üretilmesi, bu ürünleri ihraç edebilecek hizmet sağlayıcıların oluşması ve ülkemizin yazılımcı havuzunun büyütülmesi ve yazılım konusunda dışa bağımlılığın azaltılmasını sağlamak için “Türkiye Açık Kaynak Platformu” kurulmuştur.  Bölgemizdeki güçlü sanayi altyapısı ve Ar-Ge ekosistemi platform kapsamında yapılacak çalışmaları  destekleyecektir.

 

Dijital dönüşüm konusunda özel sektörün ihtiyaçlarının ve mevcut kapasitelerinin tespitine yönelik çalışmalara 2020 yılı itibarıyla başladık. Özel sektörün dijital dönüşüm konusundaki ihtiyaçlarının ve kapasitelerinin tespitine yönelik asgari 10 işletmeyi kapsayan (Dijital Check-Up) çalışmalar için teknik destek programımızda yer alan destek türü önceliklerinden “Sanayide Dijital Dönüşüm” başlığına yönelik projeler için tüm uygun başvuru sahibi paydaşlarımızın başvurularını bekliyoruz.

Kamu ve Özel Sektörün İhtiyaç Duyduğu Açık Kaynak Kod ile Geliştirilecek Kritik Yazılım Projelerini Başlatıyoruz

Türkiye Açık Kayak Platformu projesinin önemli çıktılarından birisi de kamuda ve özel sektörde ihtiyaç duyulan stratejik yazılımların geliştirilmesine yönelik çalışmalara başlanacak olmasıdır. Bu kapsamda başlanacak ilk projeler:

1- Türkçe Doğal Dil İşleme,

2- Açık kaynak kod ile geliştirilmiş yaygın kullanılan Postgre SQL Veritabanı uygulamalarının kullanımını artırmak için uygulama geliştirme ve uygulayıcı şirket modeli kurulması,

3- PARDUS‘un yaygınlaştırılması için uygulama geliştirilmesi ve uygulayıcı şirketlerin yapılandırılmasıdır.


Dijital Dönüşüm Olgunluk Seviyesinin Belirlenmesine Yönelik Ulusal Ölçekteki Çalışmalara Katkı Sağlıyoruz

Firmalarda, kamu kurumlarında ve üniversitelerde yapılacak tüm dijital dönüşüm çalışmalarının temelinde kabul edilmiş bir metodolojiyle çalışma yapılan kurum ya da kuruluşun mevcut durumunun tespit edilmesi bulunmaktadır. Ajans olarak bölgemiz özelinde yaptığımız dijital dönüşüm analizine yönelik çalışmalarda topladığımız verilerle  Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda ulusal dijital olgunluk ölçüm standartlarının geliştirilmesine yönelik çalışmalara katkı sağlıyoruz.

Firmalarda, kamu kurumlarında ve üniversitelerde yapılacak tüm dijital dönüşüm çalışmalarının temelinde kabul edilmiş bir metodolojiyle çalışma yapılan kurum ya da kuruluşun mevcut durumunun tespit edilmesi bulunmaktadır. Ajans olarak bölgemiz özelinde yaptığımız dijital dönüşüm analizine yönelik çalışmalarda topladığımız verilerle  Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda ulusal dijital olgunluk ölçüm standartlarının geliştirilmesine yönelik çalışmalara katkı sağlıyoruz.

Sanayide Dijital Dönüşüm Olgunluk Seviyesi Ölçümü ve Yol Haritası Hazırlanması Çalışmalarımızı Genişletiyoruz

2020 yılından başlayarak Teknik Destek Programlarımıza dahil ettiğimiz «Sanayide Dijital Dönüşüm» başlığı altındaki desteklerimizle bölgemiz firmalarının dijital dönüşüm konusundaki yetkinliklerinin ve ihtiyaçlarının belirlenmesine katkı sağlıyoruz. Bu çalışmalarımızı ilerleyen dönemlerde tespit edilen ihtiyaçlara yönelik yeni destek programlarıyla da tamamlayarak bölgemizin dijital dönüşüm konusundaki ihtiyaçlarına cevap verecek projeleri destekleyeceğiz.

Dijital Dönüşüm İçin Gerekli Nitelikli İnsan Kaynağının Ortaya Çıkarılmasını Destekliyoruz

Kritik teknolojilerin yazılımlarını geliştirmek için yazılım geliştiricilere olan ihtiyaç artmaktadır. Dünyada ve Türkiye’de uygulanan birçok eğitim yöntem ve model bulunmaktadır. Türkiye Açık Kaynak Platformu projesinde nitelikli yazılımcı geliştirmek için dünyadaki en iyi modeller incelenerek, Türkiye için en iyi model seçilmiştir. Bu kapsamda bilgi ve uygulama transferi yapılarak biri İstanbul’da biri Kocaeli’nde olmak  yaklaşık 2.000 kişi kapasiteli iki yazılım okulu kurulmuştur.

Dijital Dönüşüm Danışmanlığının MYK Standartları Oluşturulmuş Bir Meslek Olarak Tanımlanmasını Destekliyoruz

Dijital dönüşüm olgunluk seviyesinin belirlenmesine yönelik ulusal ölçekte yapılan çalışmalarla eş zamanlı olarak, belirlenen ulusal ölçeğin uygulayıcısı olacak, dijital rozetle sertifikalandırılmış dijital dönüşüm danışmanlarının ortaya çıkarılmasına yönelik çalışmalar yapıyoruz. Bu çalışmalarımızın sonuçları aynı zamanda ülkemizdeki tüm diğer bölgeler ve sektörlerin de yararlanabileceği akredite edilmiş danışman havuzunun ortaya çıkmasına katkı sağlayacaktır.

TR42 Bölgesinde Dijital Dönüşüm Temalı Çalışmalar