Ajansımız, değişen dünya koşullarına daha hızlı uyum sağlayarak ve sahip oldukları kaynakları daha etkin kullanarak bölgesel gelişime katkı sağlamak üzere, TR82 Bölgesinde faaliyet gösteren özel sektör, kamu ve sivil toplum kuruluşlarının yönetim becerilerini ve kurumsal yetkinliklerini arttırmayı amaçlamaktadır
Kurum ve kuruluşların bölgesel kalkınma bağlamında sorumluluklarını yerine getirebilmeleri, yönetimsel becerilerinin geliştirilmesine, değişen ekonomik ve sosyal çevre şartlarına uyum sağlayabilmelerine ve değişen yurttaş taleplerine cevap verme yeteneklerine bağlıdır.
Bölgesel kalkınma alanında faaliyet gösteren kurum ve kuruluşların kurumsal kapasitelerinin ekonomik büyüme üzerinde pozitif etkisi bulunmakta olup bölgesel kalkınma çabalarının istenen sonuçları üretebilmesi çok sayıda yerel aktörün uyum ve eşgüdüm içinde çalışmasına bağlıdır.
Kurumsal kapasite; değişimi öngörme, değişime ayak uydurabilme bunlara bağlı olarak politika ve program geliştirebilme, kaynak temini ve edinilen kaynakların etkin yönetimi gibi hususlarla yakından ilişkilidir. Kurumsal kapasitenin temel bileşenleri olarak işgücü, bilgi teknolojileri ve fiziksel donanım en önemli unsurlar olarak karşımıza çıkmaktadır.
TR82 Bölgesinde politika üretme ve uygulama becerisi görece kısıtlıdır. Paydaşlar arasında yaşanan koordinasyon eksikliği bölgesel kalkınmada sinerjiyi olumsuz etkilemektedir. Ayrıca, nitelikli insan kaynağının bölge dışına göçü yerelde kurumsal kapasite oluşumunda karşılaşılan en büyük sorunlardan biridir. Bu sorunlarla beraber var olan kaynakların etkin kullanılamaması bölgenin rekabetçiliğini ve katma değer üretme kapasitesini olumsuz yönde etkilemektedir.

Ajansımız kurumsal kapasitenin insan boyutuyla ilgili olarak çalışmalarını yoğunlaştırmakta olup bölgesel kalkınmada öncü kurumların insan kaynakları kapasitesini geliştirmeyi hedeflemektedir.
Bölgemizde paydaş ekosisteminde yer alan üniversiteler, bu üniversitelere bağlı olarak faaliyet gösteren teknokentler, teknoloji transfer ofisleri, iş geliştirme merkezleri, organize sanayi bölgeleri, ticaret ve sanayi odaları ve kooperatifler gibi yapıların varlığının bölge kalkınması için önemli bir fırsat olduğu değerlendirilmektedir. Yürüttüğümüz faaliyetlerle paydaşlar arasında etkin koordinasyon sağlamayı ve sahip olunan kaynakları daha verimli kullanmayı hedefliyoruz.
Bölgemiz kurumsal kapasite bağlamında birçok alanda donanım, bilgi teknolojileri ile fiziki altyapı bakımından ihtiyaçları karşılayabilecek düzeyde olup mesleki eğitim kurumları ve kadın kooperatiflerinin kapasite desteklerine ihtiyacı bulunmaktadır. Ayrıca, nitelikli insan kaynağı konusunda geliştirilmeye açık alanlar bulunmaktadır. İnsan kaynaklarının; çalışan sayısı, çalışanın niteliği, bilgi beceri düzeyi, deneyim ve liderlik yetenekleri gibi farklı boyutları bulunmaktadır ve Ajansımız özellikle mevcut insan kaynağının bilgi ve beceri düzeyinin arttırılması konusunda faaliyetler yürütmektedir.
Bir Bakışta Bölgemizde Kurumsal Kapasite
Ajansımız sağladığı teknik destekler ve faaliyet bazlı müdahaleler ile bölgede faaliyet gösteren özel sektör, kamu kurumları, sivil toplum kuruluşlarının yönetimsel ve operasyonel uygulamalarının iyileştirilmesine, organizasyonların kurumsal performanslarının artırılmasına ve kaynakların etkin kullanılmasına katkı sağlamaktadır.


Teknik destekler Ajansımızın öncelikleri, paydaşların rolleri ve sorumlulukları göz önünde tutularak stratejik planlama, insan kaynakları yönetimi, organizasyon ve süreç yönetimi, proje geliştirme, aile ve şirket anayasası oluşturma, üretim, tedarik, satış, pazarlama, e-ticaret, e-ihracat, otomasyon, dijital altyapının oluşturulması, işletmelerin ihracat kapasitesinin arttırılması, hizmet kalite ve kapasitesine yönelik faaliyetlerin (stratejik planlama, insan kaynakları, performans sistemi, ürün ve hizmet tasarımı vb.) geliştirilmesi gibi konuları kapsamaktadır.
Girişimcilik ekosisteminin geliştirilmesi konusunda fikir aşamasından projelendirmeye kadar tüm süreçlerde destek sağlamak ve bu desteğin bölge içinden karşılayabilmek amacıyla akademisyenlerden oluşan bir mentör havuzu oluşturmaktayız.


Bölgede hakim işletme tipi olan aile şirketlerinin dönüşümüne yönelik farkındalık yaratmaktayız
Bölgedeki üretim yapısının dönüşümüne katkı sunabilmek amacıyla kaynak verimliliği alanında farkındalık seminerleri gerçekleştirmekteyiz

2021-2023 döneminde yürüteceğimiz Kadınların ve Gençlerin İşgücü Potansiyellerinin Artırılması Sonuç Odaklı Programı ve Şehir Tanıtımı ve Markalaşma Sonuç Odaklı Programlarıyla kurumsal kapasite konusunda;
-Şehir tanıtımı ve markalaşma konusunda ürettiğimiz politikalar ile ortak vizyon ve faaliyetler oluşturmayı amaçlıyoruz.

Kurumsal Dönüşüm, 2019-2023 yıllarını kapsayan kurumsal stratejik planımızda belirlediğimiz 5 ana strateji hedefinden biridir.
Kurumsal Dönüşüm politikamız kapsamında kilit paydaşlarımızın politika/ strateji/ program/ proje geliştirme, uygulama ve yönetim becerilerini arttırarak TR82 Bölgesi’nde bölgesel kalkınmayı hızlandırma sorumluluğunu üstlenmekteyiz.
Paydaşlarımızın kurumsal kapasitelerini arttırmayı hedefliyoruz.
Ajansımız, Kadınların ve Gençlerin İşgücü Potansiyellerinin Artırılması Sonuç Odaklı Programı kapsamında, Kuzey Anadolu Bölgesinde yerel mentorlerin yetiştirilmesini, kadın girişimcilik derneklerinin ve kadın kooperatiflerinin güçlendirilerek beşeri sermayenin geliştirilmesini hedeflerken Şehir Tanıtımı ve Markalaşma Sonuç Odaklı Programı ile de turizm alanında paydaşların kurumsal kapasitelerinin geliştirilmesi amacıyla teknik destek programları tasarlamaktadır.