Yerel potansiyeli harekete geçirerek bölgesel gelişmeyi hızlandırmak misyonu ile faaliyetlerini yürüten Ajansımız bu amaçla bölgesindeki kamu kesimi, özel kesim ve sivil toplum kuruluşlarının kurumsal kapasitelerini geliştirecek önemli çalışmalar yürütmektedir.
Ajansımız tarafından, yerel kalkınma kapasitesini geliştirmek üzere TRB1 Bölgesinde yerleşik kurum ve kuruluşların, bölgesel kalkınma için önem arz eden çalışmalarında eksikliğini duydukları teknik alanlara yönelik eğitim ve danışmanlık desteği sağlanmaktadır. 2010 yılından itibaren yerel kalkınma kapasitesinin geliştirilmesi amacıyla uygulanan teknik destek programları kapsamında kamu kurumlarına, yerel yönetimlere, üniversitelere, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına, organize sanayi bölgelerine ve sivil toplum kuruluşlarına yönelik gerçekleştirilen eğitimlere 22 binin üzerinde kişi katılım sağlamıştır.

Bölgedeki tüm kurumlarla birlikte hazırlanan TRB1 2014-2023 Bölge Planında belirlenen öncelik alanları ile Ajansımız çalışma programıyla belirlenen sonuç odaklı programlar dikkate alınarak, yerel aktörlerin bölgesel kalkınmaya etki edecek alanlarda kurumsal etkinliğinin artırılması için teknik destek programları yürütülmektedir. Bu kapsamda bölgedeki kurum ve kuruluşların yerel kalkınmayla ilgili planlama çalışmalarına, yönetim ve işletme uygulamalarının iyileştirilmesine, organizasyonel performansın ve hizmet kalitesinin artırılmasına, yenilikçi uygulamaların geliştirilmesine yönelik eğitim ve danışmanlık hizmeti sağlanmaktadır. Kurum ve kuruluşların kurumsal kapasitelerinin geliştirilmesine yönelik yürütülen çalışmaların orta ve uzun vadede girişimcilik ekosistemi, sosyal inovasyon, siber güvenlik, Ar-Ge ve endüstriyel tasarım, dış ticaret ve enerji verimliliği gibi kalkınmaya doğrudan etki edecek alanlarda olumlu sonuçlar oluşturmasına dikkat edilmektedir.
Kurumsal Kapasitenin Geliştirilmesi
- Yukarı Fırat Bölgesi’nin gelişen tarım, sanayi ve turizm sektörleri özelinde kurumsal kapasitesinin artırılması bölgenin sosyal ve ekonomik kalkınmasının temel gerekliliğidir.
- Yerel kurum ve kuruluşların proje yazma ve hazırlama kapasitesinin geliştirilmesi fon kaynaklarından yararlanma ve yeni projelerin hayata geçirilmesi noktasında potansiyel taşımaktadır.
- Bölgemizin zengin turizm değerleri ve yeni oluşturulan turizm destinasyonlarının duyurulmasının yanında turizmde etkin hizmet verilebilmesi için turizm sektörü paydaşlarının eğitim ihtiyaçları Ajansımız tarafından dikkate alınmaktadır.
- Özel sektör işletmelerinin ve ilgili kuruluşların kurumsal kapasitesinin geliştirilmesi bölgemiz kalkınmasına doğrudan etki eden faktörler arasındadır.
- Tarım sektöründe ise iyi tarım ve organik tarım uygulamalarının geliştirilmesi ve bilinçli tarım uygulamaları, bölgemiz kaynaklarının etkin kullanımı ve verimlilik adına Ajansımız tarafından desteklenen ve geliştirilen unsurlardır.
Ajansımız tarafından yürütülen teknik destek programları kapsamında sağlanan eğitim ve danışmanlık hizmetleri ile kar amacı gütmeyen kurum ve kuruluşların kurumsal kapasiteleri geliştirilirken, aile şirketleri başta olmak üzere işletmelerin kurumsallaşma faaliyetlerine yönelik çalışmalar da desteklenmektedir. Özellikle meslek kuruluşları ve sivil toplum kuruluşlarıyla yürütülen çalışmalar kapsamında dijital dönüşüm, pazarlama, dış ticaret, e-ticaret, Ar-Ge ve tasarım yetenekleri ile şirket anayasası oluşturma, stratejik yönetim ve halka arz gibi sürdürülebilir yönetim alışkanlıkları desteklenerek şirketlerin kurumsallaşmalarına katkı sağlanmaktadır.

Yönetim Danışmanlığı Desteği ile Yerel Kalkınmada Yeni Bir Sayfa Açıyoruz
Yerel kurum ve kuruluşların kalkınma kapasitelerinin geliştirilmesi açısından önem taşıyan teknik destek faaliyetlerinin yanı sıra Ajansımız tarafından çalışma programına uygun olarak yakın zamanda yönetim danışmanlığı konusunda mali destek programı yürütülmesi planlanmaktadır. Bölgesel ihtiyaçlarla bağlantılı olarak başta işletmeler olmak üzere kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve üniversiteler gibi yerel aktörlerin yönetim ve işletme uygulamalarının iyileştirilmesine yönelik program kapsamında dış ticaret, kaynak verimliliği, kurumsallaşma, dijitalleşme, Ar-Ge ve yenilikçilik temalarında danışmanlık destekleri sağlanacaktır.
- Bölgemizde kamu kurum ve kuruluşlarının proje yazma ve hazırlama kapasitesinin artırılmasını,
- Özel sektör işletmelerinin ihtiyaç duyduğu eğitimleri vermeyi ve işletmelerin sağlamaları gereken standartlar noktasında destek sağlamayı,
- Sivil Toplum kuruluşlarının kurumsal kapasitesinin geliştirilerek toplumsal faydalarını artırmayı,
- 21. yüzyıl mesleklerinden yazılım, kodlama, insansız hava aracı operatörlüğü, veri bilimi, web tasarımı, sosyal medya uzmanlığı vb. birçok dalda insan kaynağını geliştirmeyi,
- Bölgemizde kaynakları verimli kullanan, dünyadaki gelişmeleri erken benimseyen, sürekli gelişen ve değer yaratan bir insan kaynağı oluşturmayı hedefliyoruz.

Yapılacak faaliyetlerle bölgemizde beşeri sermayeyi günümüz ihtiyaç ve gereklilikleri doğrultusunda geliştirerek özel sektör, kamu ve sivil toplum kuruluşlarının topyekûn kurumsal kapasitesini artırarak sosyal ve ekonomik kalkınmayı hızlandırmayı hedefliyoruz.