KALKINMA AJANSLARI
Kurumsal Kapasite
İpekyolu Kalkınma Ajansı Gaziantep, Adıyaman, Kilis

Ajansımız; Gaziantep, Adıyaman ve Kilis illerimizdeki yerel aktörlerin kurumsal kapasitesini arttırmak üzere Teknik Destek Programı’na ilave olarak Yönetim Danışmanlığı Programı’nı tasarlamıştır.

Programlar ile TRC1 Bölgesi’nde kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının kurumsal ve beşeri kapasitelerinin arttırılmasını, özel sektöre yönelik üretim, pazarlama, ihracat gibi alanlarda verimliliğinin arttırılmasını amaçlamaktayız.

Hayata geçireceğimiz projelerle, gerek KOBİ’lerimizin; kamu sektörü bileşenlerinin kurumsal kapasitelerini geliştirerek daha kurumsal, katma değer yaratan, etkin ve verimli bir bölge oluşturulmasına katkı sağlamayı hedefliyoruz.

Gaziantep, Adıyaman ve Kilis’i içine alan bölgemiz geçmişten günümüze sanayi altyapısı ve üretim kapasitesiyle ülkemizin önde gelen sanayi üsleri arasında yer almaktadır. Kurumsal kapasite gelişimiyle ilgili doğru adımlar atıldığında bölgenin üretim merkezi konumundaki Gaziantep’in bir çok sektörde ulusal ve uluslararası arenada rekabet üstünlüğü elde etmesini sağlayacaktır. Gaziantep sanayisi tekstil, gıda, kimya-plastik ve makine-metal sektörlerinde uzmanlaşmıştır. Bu alanlardaki göze çarpan başarı Gaziantep’in ticari, kültürel ve toplumsal yapısının özelliklerini de belirleyen tecrübe birikimi, iş gücü potansiyeli ve girişimcilik kültürüyle yakından ilişkilidir. Adıyaman ve Kilis illeri ise tarım ve tarımsal girdilere dayalı endüstriler ve tekstil yatırımlarıyla bölge ekonomisine yön vermektedirler.

Gaziantep mevcut potansiyelini, kurumsal kapasite yatırımları ve katma değerli ürün gamında yapacağı ilerlemelerle artırabilir.

Gaziantep stratejik konumu nedeniyle bölgenin lokomotif ili konumundadır. 2020 yılında 1.8 milyar dolarlık halı ihracatıyla dünya makine halısı pazarının %55’ini elinde tutmakta olan Gaziantep bu alanda ülkenin üretim üssü konumundadır. Şehrin gelişmiş üretim ve ticaret kültürü, yeniliğe açık, gelişmeye inanan insanların ticaret hayatında yer alması Gaziantep için çok büyük bir avantajdır. Bölgenin Ar-Ge ve tasarım merkezi kapasitesine bakıldığında özel sektör firmalarına ait 11 Ar-Ge ve 2 tasarım merkezi bulunmaktadır.

Adıyaman, tütün ve badem gibi katma değerli ürünlerle öne çıkmakla birlikte Türkiye’nin mermer rezervinin %15’ine de ev sahipliği yapmaktadır.

Tekstil ve hazır giyim sektöründe önemli bir üretim merkezi olan Adıyaman, 1960’larda temelleri atılan Sümer Dokuma A.Ş. mirasından aldığı güçle birikimini geliştirmeye devam etmektedir. Türkiye’deki mermer rezervlerinin yaklaşık %15’ini bulunduran Adıyaman’da emperador tipi mermer üretimi yapılmaktadır. Yenilenebilir enerji kaynakları bakımından zengin olan kent, ülke genelinde yıl boyu en  çok güneşlenme süresine sahip 2. il konumundadır. Kurumsal kapasite anlamında yapılacak yatırımların şehrin ihracat ve üretim verimliliğini arttıracağı ön görülmektedir.

Kilis’te zeytinyağı ve üzüm gibi öne çıkan ürünlerde  markalaşma, yüksek standartlarda üretim gibi kurumsal kapasite geliştirici faaliyetlerin desteklenmesi kentin  ekonomik potansiyelini geliştirecektir.

 

Bir Bakışta Bölgede Kurumsal Kapasite

Bölgemizin en gelişmiş ili olan Gaziantep’in bir üretim merkezi olmasına rağmen katma değerli üretim potansiyelinin yeterli seviyede olmaması kent sanayisinin kurumsal dönüşüme yönelik çalışmalara ne kadar ihtiyaç duyduğunu göstermektedir.

Bölgemizdeki firmaların sadece %1’i yüksek, %4’ü orta-yüksek teknoloji alanında faaliyet göstermektedir. Geriye kalan %95’i ise düşük ve orta-düşük teknoloji alanında faaliyet göstermektedir. İleri teknoloji ürün üretimine ilişkin verilebilecek mentorlük destekleriyle bu alandaki açığın kapatılabilmesi mümkündür.

Bölgedeki yerel aktörler, bölgesel gelişmenin etkinliğini yükseltmek, ekonomiye daha fazla katkı sağlayabilmek için proje odaklı finansal kaynaklar arayışında bulunmakta ancak proje Yönetimi konusunda uzmanlaşmış personel sayısının az olması engeli ile karşılaşmaktadırlar. Bu kapsamda verilecek eğitimler, yerel aktörlerin kapasitelerini ve rekabet gücünü arttıracaktır.

Adıyaman ve Kilis illerinde ticareti yapılan ürün çeşidi kısıtlı olup, az sayıda firma dış ticaret yapmaktadır. Üretim ve ihracata yönelik mentorlük destekleri kentin sektörel çeşitliliğine ve istihdam potansiyeline katkı sağlayacaktır.

Bölgede tarıma dayalı sanayi gelişmiş olmasına rağmen tarım kredi kooperatiflerinin, üretici birlik ve kooperatiflerinin az sayıda olması örgütlenme konusunda daha fazla adım atılması gerektiğini göstermektedir.

Katma değeri yüksek olan Antep fıstığı, badem ve zeytinyağı gibi ürünler bölgemizde yoğunlukla üretilmektedir. Bu ürünlerin  marka değerinin artırılmasına ve yenilikçi ürünlere dönüştürülmesine ihtiyaç duyulmaktadır.

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Nemrut Dağı, gastronomi alanında Yaratıcı Şehirler Ağı’na dahil olan Gaziantep gibi kültürel varlıklar bölgemizi turizm potansiyeli bağlamında güçlü kılmaktadır. Buna karşın hizmet sektöründe kalite artışına ihtiyaç duyulmaktadır. Kalifiye iş gücü yetiştirilmesine yönelik çalışmalar turizm sektörün gelişimine katkı sunacaktır.

Kurumsal Kapasite Gelişimi Konusunda Bugüne Kadar Neler Yaptık?

  • Tekno-parklar bünyesinde bölgenin imalat sanayisinin dijital dönüşümüne yön verecek yazılımcıların yetiştirilmesine, nitelikli bilgi ve iletişim teknolojileri konusunda iş gücü sayısının arttırılmasına katkıda bulunduk.
  • Ticaret ve Sanayi Odaları’na Ar-Ge kültürünün yaygınlaştırılması, teknoloji odaklı iş fikirlerinin geliştirilmesi, Ar-Ge odaklı girişimci sayısının  arttırılması, fikirlerin ticarileştirilmesi ve sınai mülkiyet haklarının korunması gibi konularda hizmetler verdik.
  • Gaziantep sanayisinin ihtiyacı olan kalifiye elemanları yetiştirmek amacıyla 2017 yılında  Güdümlü Proje Desteği kapsamında Gaziantep Sanayi Odası ile Gaziantep Sanayi Odası Mesleki Eğitim Merkezi’ni (GSOMEM) kurduk. Bu merkezde mesleki eğitim atölyeleri, laboratuvarlar ve idari eğitim salonları gibi olanakları meslek sahibi olmak isteyenlerin hizmetine sunduk.
  • TRC1 Bölgesi’nde kurumların kamu hizmeti üretme ve sunma yükümlülüklerini etkili ve verimli bir biçimde yerine getirmeleri için önemli olan stratejik planların hazırlama ve uygulama süreçlerine destek verdik.
  • Gaziantep'te yiyecek-içecek işletmeleri ile turizm tesislerine hizmet kalitesini arttırıcı mesleki eğitimler verdik.
  • Bölgemizde proje yazma ve yönetme kabiliyetini kazandırmak amacıyla kurumlarımıza Proje Döngüsü Eğitimleri verdik.
  • Tarımsal üretimi arttırmak için akıllı ve bilinçli tarım uygulamaları konusunda sağladığımız eğitim ve danışmanlıklar ile tarımsal ürün üretim verimliliğinin artmasına katkıda bulunduk.

 

Kurumsal Kapasite Konusunda Bundan Sonra Neler Yapacağız?

  • Teknik Destek programı ile bölgedeki yerel aktörlerin bölgesel kalkınma açısından önemli, ancak kurumsal kapasite eksikliği nedeniyle hazırlık ve uygulama aşamalarında yaşadıkları problemlere çözümler üretecek ve bu çalışmalarına destek sağlayacağız.
  • Bu kapsamda ilgili sektörlere ilişkin amaçlarımız;

  • Uygulayacağımız Teknik Destek ve Yönetim Danışmanlığı Destek programlarımız kapsamında desteklenecek projelerin, Sonuç Odaklı Programlardan (SOP) “Tarımda Rekabetçilik” ve “İmalat Sanayinde Dönüşüm” SOP’ları ile bütünleşik bir yaklaşım içerisinde olmasını hedefliyoruz.

Kurumsal Kapasite Konusundaki Hedeflerimiz

Tasarladığımız SOP’larla bölgemizde kurumsal kapasitenin arttırılması öncelikli hedeflerimizden olup sonuç odaklı program bazında detaylı hedeflerimiz şu şekildedir.

Destek Konularımız

Firmalarımızın Kurumsal Kapasitelerini Geliştiriyoruz

Bölgemizde faaliyet gösteren özel sektör işletmelerinin kurumsal kapasitelerini artırmak için 2021 yılı içerisinde Yönetim Danışmanlığı konusunda teknik destek sağlayacağız. Firmalarımızın kaynak verimliliği, sürdürülebilirlik, pazarlama-satış ve markalaşma gibi konularda ihtiyaç duydukları danışmanlık hizmetlerini firmalarımıza sunacağız.

Sağladığımız Teknik Desteklerle Kamu Kurumları ve STK’larımızın Kurumsal Kapasitesini Arttırıyoruz

Yerel yönetimlerin, kamu kurum ve kuruluşları ve sivil toplum kuruluşlarının kurumsal kapasite arttırılması gerekmektedir. Bu kapsamda, kurumların kurumsal kapasitelerini geliştirmeye yönelik hazırlık ve uygulama aşamalarında karşılaştıkları sıkıntıların önüne geçecek ve çalışmalarını ileriye taşımalarını sağlayacak teknik destekler veriyoruz.

Kurumsal Kapasitemizi Geliştirmek Üzere Uzman Geliştirme Programını Uyguluyoruz

Uzmanlarımızın mesleki niteliklerini ve kapasitelerini geliştirecek nitelikler kazanmalarına yardımcı olmak hedefiyle Uzman Geliştirme Programı’nı hayata geçiriyoruz.

Nitelikli İşgücünün Arttırılmasına Yönelik Çözümler Üretiyoruz

GETHAM, GSOMEM, GSO, GTO gibi kurum ve kuruluşlarla sürekli işbirlikleri ve projeler geliştirerek bölgenin nitelikli işgücünü arttırmaya yönelik çalışmalar yapıyoruz.

Firmalarımızı Medikal ve Savunma Sanayi Sektörlerine Yönlendirecek Çalışmalara Yapıyoruz

Bölgemiz firmalarından teknolojik olarak dönüşüm potansiyeli bulunan firmalarımızın bu sektörlere yönelik teknik altyapı, kurumsal kapasite ve tecrübelerinin geliştirilmesi için yeni çalışmalar yaparak bu firmalara yol haritası sunmayı amaçlıyoruz.

Kooperatif ve Birliklerin Üretim ve Pazarlama Altyapılarını Geliştiriyoruz

Teknolojik dönüşüm potansiyeli bulunan imalat sanayi firmalarını yeni ve yaratıcı sektörlere yönlendirmeyi amaçlıyoruz. Medikal ve savunma gibi teknolojik üstünlüğe sahip alanlarda teknik altyapı, kurumsal kapasite ve tecrübelerini  geliştirilmesi için firmalarımızı destekliyoruz.