Bölgemizde Stratejik Yönetim Danışmanlığı
Ağustos 2020 itibarıyla TR42 Bölgesi’nde 8 üniversite Bilişim Vadisi ile birlikte 6 teknoloji geliştirme bölgesi 2 serbest bölge 27’si faal 37 organize sanayi bölgesi, 164 AR-GE merkezi, 23 tasarım merkezi bulunmaktadır.
Ajansımızca Teknik Destek Programımız kapsamında desteklenecek proje konularına ilişkin önceliklerden biri olarak Aile Şirketleri ve Kooperatiflerde Kurumsallaşma-Sürdürülebilirlik belirlenmiştir. Bu kapsamda bölgede faaliyet gösteren aile şirketlerinin kurumsallık ve sürdürülebilirlik seviyeleri tespit edilmekte, karşılaşılan problemlerin ve ihtiyaçların analizi ve çözümüne yönelik danışmanlık hizmetleri verilmektedir. İlgili danışmanlık faaliyetleri kapsamında firmalar, kapasite artırıcı eğitimler ve eylem planı, yol haritası, strateji belgesi hazırlanması konusunda destek talep edebilmektedir.
Doğu Marmara Kalkınma Ajansı olarak “bölgemizdeki kilit ürün ve hizmet sağlayıcılarının iş süreçlerini geliştirmek üzere sürdürülebilir bir yönetim danışmanlığı ekosistemi oluşturarak bölgesel kalkınmayı hızlandırmayı amaçlıyoruz.
Yönetim danışmanlığı konusunda özellikle aile şirketlerinin sürdürülebilirliği, kurumsallaşma, AR-GE, teknoloji ve inovasyon yönetimi, dijital dönüşüm, iş, ürün ve pazar geliştirme ile ilgili çalışmaları önceliklendiriyoruz.
Ajansımızca bölgedeki işletmelerin ve kurumların yönetim faaliyetlerinin geliştirilmesi, iş ve yatırım süreçlerinin iyileştirilmesi, inovasyon kapasitelerinin arttırılması, finansmana erişim ve finansal sürdürülebilirlik, proje kültürü oluşturulması konularında faaliyetler gerçekleştirilmiştir. Bu konulara yönelik danışmanlık, teknik ve mali destekler, eğitim ve farkındalık çalışmaları yürütülmüştür. Bu çalışmalar ile bölgede yönetim danışmanlığı ile ilgili somut iyi uygulama örneklerinin yanı sıra ekosistem paydaşları belirlenmiş olup konuyla ilgili belli bir birikim oluşmuş durumdadır.Ayrıca dijital dönüşüm konusunda özel sektörün ihtiyaçları ve mevcut kapasitelerinin tespitine yönelik çalışmalara 2020 yılı itibarıyla başladık. Dijital olgunluk seviyesinin ölçümü amacıyla teknik destek programımızda yer alan destek türlerinden “Sanayide Dijital Dönüşüm” başlığı altında yönetim danışmanlığına yönelik çalışmalar uygulanabilecektir.
Türkiye’de tüm sektörlerde 2019 yılında toplam girişim sayısı 4 milyona yakınken Doğu Marmara Bölgesi özelinde toplam girişim sayısı 179.035 olarak hesaplanmıştır. Bu sayı 152.103 olan Türkiye ortalamasının üzerindedir. Doğu Marmara Bölgesinde mevcut dönemde faaliyet gösteren şirketlerin büyük bir çoğunluğunun ise aile şirketi olduğu bilinmektedir.
Aile şirketlerinde kurumsallaşma ve sürdürülebilirlik sorununun bir çıktısı olarak Türkiye’de faaliyet gösteren şirketlerin %38’i ikinci kuşağa ulaşamamaktadır. %47’si ise ikinci kuşak ile birlikte sonlanmaktadır. Şirketlerin %13’ü üçüncü kuşağa ve yalnızca %2’si dördüncü kuşağa kadar sürdürülmektedir.
Stratejik Yönetim Danışmanlığı Sonuç Odaklı Program
Bölgemizde yer alan firmaların kurumsallaşması ve büyümesine katkı sağlamak, aynı zamanda da onlara hizmet sağlayacak yönetim danışmanlarının niteliklerinin ve kapasitelerinin artırılması amacıyla 2020-2023 dönemi Stratejik Yönetim Danışmanlığı Sonuç Odaklı Programı’nın (SOP) uygulamasına başlamış bulunmaktayız. Bu program ile;
Stratejik Yönetim Danışmanlığına dair 2020 yılında başlatmış olduğumuz Sonuç Odaklı Program kapsamındaki çalışmalarımızı 2023 yılına kadar sürdüreceğiz. Bu kapsamda öncelikli alanlarımızı; ihracat, girişim ve yatırım, aile şirketlerinde sürdürülebilirlik ile AR-GE, tasarım ve inovasyon olarak belirledik.
Bölgemizde sürdürülebilir bir yönetim danışmanlığı ekosistemi ve sektörü oluşturmayı hedefliyoruz. Ayrıca bu ekosistemde yer alanların bölge dışı ve yurt dışında da hizmet sunabilecek seviyeye gelmesi için çalışıyoruz.
Öne Çıkanlar
InnoTEAM: Doğu Marmara KOBİ’lerinin İnovasyon Kapasitesinin Geliştirilmesi
Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu ve Yalova illerini kapsayan Doğu Marmara (TR42) Bölgesi’ndeki KOBİ’lerin inovasyon yönetimi becerisinin ölçüldüğü, değerlendirildiği ve geliştirildiği bir yarışma sistemi olarak Ajansımız tarafından tasarlanan InnoTEAM Yarışması 2017 yılında hayata geçirildi.
Üç aşamadan oluşan yarışmada firmalara özel olarak hazırlanmış anketler uygulandı ve mülakatlar yapıldı. Yapılan mevcut durum analizi sonucunda firmaların geliştirilmeye açık noktaları konusunda firmalara yol haritası niteliğinde geri bildirim raporları hazırlandı. Mülakat sonuçlarına göre yapılan değerlendirmede en yüksek puanı alan ilk 10 firma 6 ay ücretsiz mentorluk hizmeti almaya hak kazandı. Bu firmalar, geliştirilmeye en çok ihtiyaç duydukları alana göre mentor ve ajans uzmanlarıyla eşleştirildi ve firmanın inovasyon kapasitesini artırmak için inovasyon takımları oluşturuldu. Geri bildirim raporları doğrultusunda mentorler tarafından her firmaya özgü hazırlanan eylem planları, 6 ay boyunca aylık ziyaretlerle inovasyon takımları tarafından takip edildi ve eylem planları hayata geçirildi. Mentorluk sürecinin başında ve sonunda firmaların inovasyon yönetimi kapasiteleri inovasyon uzmanları tarafından ölçüldü.
Ajansımız bölgedeki işletmelerin ve kurumların yönetim faaliyetlerinin geliştirilmesi, iş ve yatırım süreçlerinin iyileştirilmesi, inovasyon kapasitelerinin artırılması, finansmana erişim ve finansal sürdürülebilirlik, proje kültürü oluşturulması konularında faaliyetler gerçekleştirmiştir. Özellikle, InnoTeam Yarışması ile 2018’de Avrupa Kalkınma Ajansları Birliği (EURADA) tarafından Yılın Kalkınma Ajansı ödülüne layık görüldük.
Aile Şirketlerinin Sürdürülebilirliği (AŞI) Yönetim Danışmanlığı Değerlendirme ve Eğitim Çalışmaları
TR42 Bölgesi’nde farklı sektörlerde faaliyet gösteren aile işletmelerinin kurumsallaşmaları önündeki engellerin kaldırılması ve bu işletmelerin sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla verilecek olan eğitim ve danışmanlık faaliyetlerini kapsamaktadır.
Proje kapsamında ön değerlendirmede başarılı olan firmalara sürdürülebilirlik ve kurumsallaşma eğitimleri verilecek, firmaların eğitimler sonrası gelişim gösterdikleri alanların belirlenmiş kriterler aracılığıyla ölçülmesi sağlanacaktır.
Proje süresince, eğitimler kapsamında belirlenen ilgili alanlarda en fazla gelişim gösteren şirketlerin ihtiyaç duyulan alanlarda danışmanlık faaliyeti hizmeti taleplerinin karşılanmasını planlamaktayız.
Yenilikçilik Kapasitesinin Güçlendirilmesi (YEKGÜÇ) Projesi Firma Değerlendirme Çalışmaları
TR42 Bölgesi’nde AR-GE/Tasarım Merkezi kurmuş, kuruluş için başvuru yapmış veya başvuru yapmayı planlayan firmalar hedef kitle olarak belirlenmiştir. Projeye dâhil olacak firmalar, projenin çıktılarını azami düzeye çıkaracak şekilde gelişme potansiyeli olanlar arasından belirlenecektir.
Yenilikçilik Kapasitesinin Güçlendirilmesi (YEKGÜÇ) Projesi Mentorluk Uygulaması
En yüksek gelişme potansiyelinin belirlendiği firmalara mentorluk hizmetinin sağlanacak, inovasyon yönetim becerilerinin geliştirilmesi için süreçler geliştirilecektir.