KALKINMA AJANSLARI
Kurumsal Kapasite
Güney Ege Kalkınma Ajansı Denizli, Aydın, Muğla

Sürekli ve dengeli kalkınmanın tüm paydaşlarımızla birlikte ve yerel potansiyeli harekete geçirerek sağlanacağı vizyonuyla hareket ediyoruz.

Güney Ege’nin beşeri sermayesinin gelişmesinde öncü rol üstleniyoruz.

Beşeri sermayenin güçlendirilmesi ve kurumsal kapasitenin artırılması amacıyla teknik destek programları uyguluyoruz. Bu programla bölgemizdeki kamu kurum kuruluşları, meslek kuruluşları, kooperatif ve birliklerin yenilik, markalaşma, verimlilik ve dış ticaret kapasitelerinin geliştirilmesini amaçlıyoruz. İnovatif becerilerinin çeşitlendirilmesi ve nihayetinde hizmet kalitelerinin, yenilikçi hizmet kapasitelerinin artırılmasını hedefliyoruz. Bölgemizdeki beşeri sermayenin güçlendirilmesi misyonuyla çalışıyoruz.

2013 yılından itibaren her yıl uyguladığımız teknik destek programları kapsamında 505 eğitim verdik.

Verdiğimiz eğitimlere toplamda 25 binden fazla kişi katılım sağladı.

Özellikle Sonuç Odaklı Programlarımız kapsamında kurumsal kapasitenin geliştirilmesine yönelik çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Kurumların eko-turizm, üretici örgütleri ve dijitalleşme hususunda farkındalıkların artırılmasına yönelik çalışmalarımıza devam ediyoruz. 

 

Yeni eko-turizm destinasyonlarının oluşması yolunda paydaşlarımızın kurumsal kapasitelerini arttırıyoruz

Kent imajı, tarihi yapılaşması ve coğrafi işaretli bezi ile meşhur ilçemiz Buldan’da eko-turizm potansiyeline ilişkin farkındalığın artırılmasını hedeflemekteyiz. Bu amaçla Buldan Kaymakamlığı ile iş birliği içinde “Buldan Trekking, Spor, Eğlence ve Dinlence Faaliyet Alanları Tespiti Danışmanlık Desteği” projesini hayata geçirdik. 

Proje kapsamında eko-turizm çalıştayı düzenleyerek, Buldan’ın eko-turizm destinasyonu haline getirilmesi için gerçekleştirilmesi gereken faaliyet ve projeleri belirledik. Sağladığımız destekle dah aönce kurumsal kapasite yetersizliği sebebiyle ortaya çıkarılamayan yeni bir trekking rotası ile bisiklet rotası hazırlandı. Ayrıca bu rotalara yakın doğal güzelliklerin, su kaynaklarının ve kuş gözlem noktalarının gezilebileceği 38 adet GPS kayıt ve koordinatları çıkarıldı. Oluşturulan bu yeni eko-turizm destinasyonu, Buldan'da eko-turizm potansiyelinin gelişimine katkı sağlayacak. Ajansımız bu konudaki çalışmalarına devam edecek.

Karacasu Kaymakamlığı iş birliğiyle “Eko-turizmle Yeni Bir Destinasyon Karacasu” projesini hayata geçirdik. Projeyle Karacasu'daki mevcut ve potansiyel yürüyüş ve bisiklet yolları çıkarıldı. Turizm kapasitesinin artırılmasını amaçlayan projede; doğa yürüyüşü, dağ bisikleti ve kamp alanlarını kapsayan 27 nokta ve parkurlar belirlendi. Proje ile 8 farklı yürüyüş rotası ile dağ bisikleti rotası tespit edildi.

Ajans olarak turizmin Güney Ege’de iç bölgelerde de yaygınlaşması ve deniz turizmi dışında alternatif turizm olanaklarının geliştirilmesi için Bölge kurum ve kuruluşlarımızın kapasitesini artırmaya yönelik faaliyetlerimize önem veriyoruz.

Güney Ege’nin geleceğini eğitimle şekillendiriyoruz

Dönüşen dünyayla uyumlu biçimde gelişen beşeri sermaye için eğitim kurumlarının kapasitesinin artmasına önem veriyoruz. Mesleki eğitimin, işgücü piyasalarının ihtiyaç ve taleaplerini karşılayabilecek şekilde gelişmesi ve kalitesinin artması için çalışıyoruz

Denizli İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile gerçekleştirdiğimiz “Meslek Liseleri Markalaşıyor” projesiyle, mesleki eğitim okullarına marka oluşturma ve marka yönetimi konularında eğitim ve danışmanlık hizmetleri sağladık. Projeye katılan 33 öğretmen, mesleki ve teknik eğitim okullarında, piyasanın ihtiyacı olan ürünleri belirleme, üretilen ürünleri piyasanın ihtiyaçları doğrultusunda geliştirme ve uygun satış tekniklerini belirleme konularında eğitim aldı. Böylelikle mesleki ve teknik liselerin markalaşması konusunda ortak vizyon geliştirmelerine katkıda bulunduk.

Engelleri eğitimle aşıyoruz

Dezavantajlı grupların sosyal hayata entegrasyonunun sağlanması için paydaşlarımızın kurumsal kapasitelerini güçlendiriyoruz.

Engelli bireylerin sosyal hayata entegre edilmeleri amacıyla Merkezefendi Belediyesi Engelsiz Yaşam Akademisi faaliyet göstermektedir. Akademiye başvuran öğrencilerin mesleki iş deneyimi ve tecrübe kazanmaları için çalışmalar yürütülmektedir. GEKA Teknik Destek Programı ile gerçekleştirilen “Merkezefendi Eğitim ile Engelleri Aşıyor” projesi kapsamında, özel eğitim alanında 108 öğrenci ve ailelerine hizmet ulaştırıldı. Böylelikle hem belediyenin kurumsal kapasitesinin artırılması sağlandı hem de engelli bireylerin daha iyi hizmet ulaştırılmasına katkıda bulunuldu.

Kooperatiflerimiz kurumsallaşıyor

Tarım ve turizm gibi sektörlerde sürdürülebilir eylemlerin kooperatiflerce yaşama geçirilmesi ve kooperatif işletmelerinin kurumsal bir vizyon çerçevesinde çalışabilmeleri için ihtiyaç duyulan destek, Ajansımız iş birliği ile hedef kitlesine ulaştırılıyor.

Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile iş birliği içerisinde “Kooperatiflerde Kurumsallaşma” projesini hayata geçirdik. Proje kapsamında Nazilli, Söke ve Efeler olmak üzere 3 ilçemizde gerçekleştirilen eğitimlerde, kooperatif temsilcisi 94 katılımcı eğitimlerden yararlandı. Bölgedeki kooperatiflerin kurumsallaşması için ilk adımların atılması sağlandı.

Üreten Güney Ege için kooperatiflerimizle güç birliği yapıyoruz. Kadın girişimciliğinin artması için zemin hazırlıyoruz.

Ajansımızca desteklenen “Ahşap Yelkenli Tekne Yapıyoruz” projesi S.S. Gökova Kadın Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi tarafından hayata geçirildi. Böylelikle yelkenli küçük tekne yapımı eğitimi alan 15 kadın girişimci, ahşap yelkenli üretimi konusunda elde ettiği önemli deneyim ve bilgi birikimi sonucunda özel tekne imalatı konusunda girişimlere başladılar. Eğitim sürecinde bölgesel turizm firmalarının ilgisi çekildi ve önümüzdeki yıllar için ahşap kano ve spor amaçlı tekne imalatı konusunda iş birliği imkanları ele alındı. Özellikle doğa sporlarına yönelik faaliyet sürdüren tatil köylerinde ahşap kano ve yelkenli üretimi konusunda talep oluştu. 

Ajansımızca, yelken sporunun çevre ve doğa ekseninde alternatif bir turizm modeli olarak geliştirilmesi amacıyla, Muğla Çevre Platformu ve Akdeniz Çevre Derneği üyeleri ile görüşmeler gerçekleştirildi. Bu kapsamda hayata geçirilen projemiz ile gençlere, atölyede kendi üretimlerini kendilerinin yapabileceği yeni bir iş alanı yaratmış olup, gerek yatırımcıların gerekse sportif faaliyetlerle uğraşanların ilgisini çekti. Desteklediğimiz proje konusunda daha fazla bilgi için TRT Haber tarafından hazırlanan haber linkine aşağıdan ulaşılabilmektedir: 

Yerel değerlerimizin yaşatılması, katma değerli ürünlere dönüştürülerek bölgenin kalkınmasına hizmet etmesi için paydaşlarımızın kurumsal kapasitelerini güçlendiriyoruz

İyi tarım uygulamalarının yaygınlaşması için Güney Ege’yi güçlendiriyoruz

Büyük Menderes Havzası pamuk tarımının gelecek nesillerde verimli biir şekilde devam etmesinin altyapısını hazırlıyoruz.

Aydın, Türkiye pamuk üretiminde tonaj açısından ikinci sırada bulunuyor ve yaklaşık yedi bin pamuk çiftçisine ev sahipliği yapıyor. Büyük Menderes Havzası'nda pamuk tarımının yoğun yapıldığı Aydın'da pamuk hem bir tekstil ham maddesi, hem de bir tarım ürünü olarak büyük öneme sahip. “Aydın'da Pamuk Tarımında Konvansiyonel Üretim ile Sürdürülebilir Üretimin Maliyetlerinin ve Çevresel Etkilerinin Saptanması” projesi desteğimizle Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) tarafından yürütüldü. Proje ile havzada bulunan pamuk çiftçilerinin uluslararası kabul görmüş sürdürülebilir bir standarda göre pamuk yetiştirmelerine katkı sağladık. Bu çalışma en nihayetinde Güney Ege Bölgesi’nde Aydın ilinde yetişen pamuğun kalite, verimlilik ve markalaşma kapasitesinin artırılmasına hizmet etti.

Ajansımız bölgenin öne çıkan ürünlerinin doğru bir şekilde tedarik zincirinde yerini bulabilmesi ve markalaşması için çalışmalarına devam etmektedir.

Honaz Kirazı Coğrafi İşareti Yolunda

 

Ajansımızın Honaz İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile uygulamaya geçirdiği “Honaz Kirazı Coğrafi İşareti Alınması” projesiyle coğrafi işaret başvurusuna yönelik eğitim ve danışmanlık hizmetleri verildi. Denizli’nin Honaz ilçesinde yıllardır özgün bir şekilde üretilen ve ihraç edilen kirazın alınan coğrafi işaret eğitim ve danışmanlık hizmetiyle daha katma değerli olarak pazarlanmasına katkı sağlandı.

Coğrafi işaretle ilgili eğitim, danışmanlık hizmeti alarak başvuru ve yol haritasının belirlenmesi sağlandı. Bu kapsamda gerçekleştirilen proje ile birlikte ürünü yetiştiren çiftçilerin farkındalığı artırılmış olup bölge ve ülke ekonomisine daha kaliteli ve katma değeri yüksek kirazların üretilmesi noktasında ürünü yetiştirenler teşvik edildi. Sonuç olarak; proje ile kirazın kalitesine, verimliliğine, marka değerine ve ekonomisine daha çok önem verilmesi sağlandı.

Ajansımız buna benzer birçok yöresel ürünün coğrafi işaret alınmasına yönelik eğitim ve danışmanlık hizmetleri vererek kurumların kapasitelerini artırmalarında ve coğrafi işaret almalarında öncü oldu. Böylelikle yerel değerlerimiz korunurken katma değeri yükselen ürünler kırsal kalkınmaya güç verdi. Coğrafi işaret konusunda gerçekleştirilen faaliyet ve yaratılan farkındalık ile ürünlerin gerçek değerine ulaşmasında Ajansımız çalışmalarına devam etmektedir.

Güney Ege Bölgesi’nin kaynaklarının yerinde ve etkin kullanımını sağlamak için beşeri sermaye gelişiminin kritik rol oynadığına inanıyoruz. Bölgemizdeki yerel aktörlerin bölgesel kalkınmaya ivme kazandıracak faaliyetlerini hayata geçirebilmeleri için kurumsal kapasitelerini geliştirmelerine destek olmaya devam edeceğiz.