KALKINMA AJANSLARI
Beşeri Sermaye
Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı Çankırı, Kastamonu, Sinop

Ajansımızın, beşeri sermayenin geliştirilmesine yönelik yürttüğü çalışmalar ile Kuzey Anadolu Bölgesi'nde  mentörlerin yetiştirilmesi, proje havuzu oluşturulması, gençlerde ve çocuklarda girişimcilik kültürünün yaratılması, kadınların, girişimcilik dernekleri ve kooperatifleri aracılığıyla desteklenerek güçlendirilmesi, Bölgede nitelikli ara eleman yetiştirilmesi, mesleki eğitim teknik eğitim alt yapısının güçlendirilmesi sağlanacaktır.

TR82 Bölgesi, Kastamonu, Çankırı ve Sinop illerinden oluşmakta olup 26 kalkınma ajansı bölgesi içerisinde nüfusu bir milyonun altında olan tek bölgedir. Nüfus hareketliliği bölge içine ve dışına doğru işsizlik, evlilik, sağlık ve eğitim nedenlerinden dolayı oluşmaktadır. Kırdan kente yoğun bir nüfus hareketi bulunan bölgede en fazla hareketliliğin genç nüfusta yaşandığı görülmektedir. Genç nüfusun eğitim ve iş nedeniyle başka illere göç etmesi bölgede kalan nüfusun yaş ortalamasını yükseltmiştir. Nitekim TR82 Bölgesi, yaklaşık %19 ile Türkiye’nin en yoğun yaşlı nüfus oranına sahip bölgedir. Gelecek nüfus projeksiyonlarında ise nüfusun artması beklenmemektedir. Bölgenin coğrafi yapısının kırsal yoğunluklu bir yapıda olmasından dolayı kilometrekareye düşen kişi sayısı açısından nüfus yoğunluğu Türkiye ortalamasının oldukça altındadır.

Beşeri sermaye, bölgenin kalkınma hamlesini gerçekleştirilmesinde öne çıkan kaynak noktalardan biridir. Bölgemiz sahip olduğu beşeri kaynakları ve bu kaynakları besleyen kurumsal yapıları ile büyük bir potansiyeli bulunmaktadır. Bölgemizde her ilde birer tane olmak üzere toplamda üç devlet üniversitesi bulunmaktadır. Üniversitelere bağlı meslek yüksek okullarının ve fakültelerin orman, turizm, su ürünleri, sağlık bilimleri, yaşlılık gibi alanlarda açılmış bölümleri ihtiyaç duyulan insan kaynaklarının yetiştirilmesi amacıyla uyumludur. Bölgemizde temel ve ortaöğretim kurumlarında ise net okullaşma oranı ve okul, derslik, öğretmen başına düşen öğrenci sayıları Türkiye ortalamasına yakın veya ortalamanın üzerindedir.

Bölgemizde orman varlığının yoğun olması, turizm faaliyetlerinin öne çıkan sektörlerden biri olması bölgenin nitelikli eleman ihtiyacının hangi alanlarda yetişmesi gerektiğine ışık tutmaktadır. Özellikle mesleki ve teknik eğitim veren ortaöğretim ve üniversite kurumlarının ilgili bölümlerine özel sektör ile uyumlu altyapı kurulması ve atölye desteği sunulmasına ihtiyaç bulunmaktadır. Ayrıca, genç girişimciliğin desteklenmesi sahip olunan insan kaynağının daha verimli kullanılmasına imkan tanıyacaktır.

Bu kapsamda, öğrencilere yönelik girişimcilik kampları gibi etkinlikler düzenleyerek gençlerimize iş fikri geliştirme, tasarım odaklı düşünme ve sunum yapma becerilerini geliştirme imkanı sunuyoruz. Geliştirilen uygun iş fikirlerine patent desteği sağlıyoruz.

Çocuk ve gençlerin tasarım odaklı düşünme, problem tespit edip çözüm üretme, girişimcilik, yaratıcı bakış açısı gibi 21. YY yetkinliklerinin geliştirilmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu yetkinliklerin okul öncesinden başlayarak, ilkokul, ortaokul, ortaöğretim ve üniversite kurumlarında okuyan öğrencilere ulaştırılmasını hedefliyoruz. Bölgemizde çocuk ve gençlerde girişimcilik kültürünün oluşmasına yönelik kamplar, oyun temelli öğrenme araçları, yarışmalar gibi etkinlikler düzenliyoruz. 

Bir Bakışta Bölgemizde Beşeri Sermaye

- TR82 Bölgesinde nüfus hareketliliği fazla olup bölge dışına göç  verilmektedir. Ayrıca, gelecek nüfus projeksiyonlarında nüfus artışı beklenmemektedir.

- Bölgede kurulu üniversiteler nitelikli insan kaynağını yetiştirmek için ihtiyaç duyulan bölümlerde eğitim imkanları sunmaktadır.

- Kastamonu Üniversitesi, tabiat turizmi ve ormancılık alanında ihtisaslaşma çalışmaları yürütmektedir. Çankırı Karatekin Üniversitesi açılan yeni bölümleri ile büyümekte ve Gerontoloji (yaşlılık bilimi) alanında çalışmalar yapmaktadır. Sinop Üniversitesi ulusal düzeyde yapılan nitelik çalışmalarında iyi sıralamada yer almaktadır.
 

- Mesleki eğitim altyapısının geliştirilerek gençlerin bu alanı tercilerinde motivasyonlarının arttırılması ve kalifiye ara eleman eksiğinin eğitim kurumlarından karşılanması gerekmektedir.

- Bölgede girişimcilik kültürünün oluşturulması ve girişimcilik ekosisteminin geliştirilmesi, nüfus hareketliliğini azaltmak ve değer yaratmak için gereklidir.

- Bölgede yaşayan kadınların güçlendirilmesi için, girişimciliğin ve kooperatifçiliğin geliştirilmesi, kadınlara iş hayatında yeni alanların açılması sağlanmalıdır.

2020 yılından itibaren beşeri sermayenin geliştirilmesine yönelik düzenlediğimiz eğitimlerle okul öncesi ve özel eğitim kurumlarında görev yapan 300’den fazla öğretmenin branşlarında uzmanlaşmalarına katkı sağladık. Montessori ve Reggio Emilia eğitimleri ile okul öncesinde yeni eğitim tekniklerin bölgemizde yaygınlaştırılmasına katkı sağladık. Duyu bütünleme stratejileri, özgül öğrenme güçlüğü ve otizm spektrumu eğitim ve farkındalık etkinlikleri ile özel eğitime ihtiyaç duyan öğrencilerin erken tespitlerin yapılması ve özel eğitim tekniklerine uygun eğitimler düzenledik. 

Bölgemizin proje kapasitesini artırmak ve ulusal, uluslararası hibelerden daha fazla yararlanması için sosyal proje havuzunu geliştirdik. Paydaşlarımızdan gelen proje fikirleri Ajansımız ile birlikte geliştirilmekte ve uygun programlara sunulmaktadır. Projem Var Programı kapsamında, illerimiz için proje geliştirmek isteyen paydaşlarımıza proje ekipleri kurulması ve bu alanda kurumsal kapasitelerinin artırılması için destek oluyoruz.

Bölgemizde girişimcilik ekosisteminin geliştirilmesi ve girişimcilik alanında yerel kapasitenin arttırılması amacıyla mentörler yetiştiriyor ve mentör havuzumuza dahil ediyoruz.

Düzenlediğimiz eğitiler ile Bölgede organize edilecek girişimcilik faaliyetleri için TR82 Bölge Mentör Havuzu kuruyoruz.

Bölge ihtiyaçlarına göre ortaya çıkacak yeni iş fikirlerinin fikir aşamasından projelendirilmesine kadar geçecek tüm süreçlerde destek sağlanabilmesi ve bu desteğin bölge içinden karşılanabilmesi amacıyla ilgili paydaş kurum ve kuruluşların çalışanlarından oluşan bir mentör havuzu oluşturduk. Yetişmiş nitelikli mentörler ile teknoloji tabanlı ticarileşme ve temel girişimcilik gibi ihtiyaç duyulan alanlarda girişicilere katkı sağlıyoruz.

Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) aracılığı ile desteklediğimiz Çerkeş Mesleki Eğitim Merkezi ile gençlerin yetkinlik ve becerilerini artırarak istihdam edilmelerini sağlıyoruz.

"Vocathlon: Mesleki Girişim Maratonu" adını verdiğimiz program ile mesleki ve teknik eğitim gören öğrencilerin iş fikri geliştirmelerini ve bu fikirlerini hayata geçirirken deneyim kazanmalarını sağlıyoruz. Ayrıca öğrencilerin takım çalışması ile üretim ruhunu tanımalarını amaçlıyoruz.

Ajansımız bölgemizdeki kadın ve gençlerin işgücü potansiyellerini artırmak, kadınları sosyoekonomik hayata katılımlarını ve gelirlerinin artışını sağlamak, bölgede girişimcilik kültürünü oluşturmak ve mesleki ve teknik eğitimin alt yapısını güçlendirmek ve teknoloji ile uyumlu hale getirmek için 2021-2023 döneminde Kadınların ve Gençlerin İşgücü Potansiyellerinin Artırılması Sonuç Odaklı Programı’nın (İşgücü SOP) uygulanmasına başlamıştır.

İşgücü Sonuç Odaklı Programı ile:

- Kadın kooperatifleri ve girişimcilik dernekleri gibi örgütlenmeleri geliştirerek kadınları iş hayatında güçlendirmeyi,

- Genç girişimcilik ve mesleki ve teknik eğitim altyapısını geliştirmeyi amaçlamaktayız.

Kurumsal Dönüşüm, 2019-2023 yıllarını kapsayan kurumsal stratejik planımızda belirlediğimiz 5 ana strateji hedefinden biridir.

Kurumsal Dönüşüm politikamız kapsamında kilit paydaşlarımızın politika/ strateji/ program/ proje geliştirme, uygulama ve yönetim becerilerini  arttırarak TR82 Bölgesi’nde bölgesel kalkınmayı hızlandırma sorumluluğunu üstlenmekteyiz.

Bölgenin Beşeri Sermayesinin Geliştirilmesi için Bütüncül Bir Bakış Açısıyla Çalışmalar Yürütüyoruz.

2021 yılında uygulamaya başladığımız Kadınların ve Gençlerin İşgücü Potansiyellerinin Geliştirilmesi Sonuç Odaklı Programı ile Bölgemizdeki beşeri sermayenin geliştirilmesini hedefliyoruz. Kadınların işgücü potansiyellerinin artırılması amacıyla kadın örgütlenmelerine yönelik eğitim programları düzenliyor, gençlere yönelik faaliyetlerimizle bölgede girişimcilik ekosistemi ve mesleki ve teknik eğitim altyapısını geliştiriyoruz.