Doğunun incisi olan Van merkezli Ajansımız, faaliyete geçtiği 2009 yılından bu yana Bölgesindeki başta çocuk ve gençlerin sahip olduğu becerilerinin geliştirilmesini, yeni beceriler kazanmalarını ve bu sayede Bölgenin sağlıklı bir toplum olarak ekonomik ve sosyal kalkınmasını hedeflemektedir. Bununla birlikte Bölgede politika üretici ve uygulayıcı kurum ve kuruluş çalışanlarının kurumsal becerilerinin geliştirmesi amacıyla birçok alanda danışmanlık ve eğitim faaliyetleri gerçekleştirmeyi misyon edinmiştir.
Bölgelerin ve ülkelerin iş gücünde sahip olduğu toplam beceriler ekonomik ve sosyal kalkınmanın temel dayanağı olması nedeniyle önem taşımaktadır. İnsan, mekân ve altyapı arasındaki ilişki dinamik bir yapıya sahiptir. Kalkınmanın olmazsa olmazı bölgelerin/ülkelerin fiziki birikimlerinden sonra iş gücünün sahip olduğu nitelikli birikimlerdir. Fiziki birikim iş gücü birikimini; iş gücü birikimi ise fiziki birikimi besler durumdadır. Ajansımız güçlü bir toplum oluşturmak adına bir yandan mekânlar inşa ederken bir yandan altyapı projeleri gerçekleştirmekte diğer yandan ise Bölge halkının becerilerinin geliştirilmesi amacıyla çeşitli hizmetler sağlamaktadır.
Bir Bakışta Bölgemizin Beşeri Sermaye Potansiyeli
2018 yılında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı stratejileri doğrultusunda Sonuç Odaklı Program uygulamalarına geçilmiştir. Sonuç Odaklı Programlar kalkınma planları ve bölgesel planlar göz önüne alınarak bölgenin mevcut durumu ile ilişkili belirli bir sektör, tema veya mekânda kalkınma sonuçları elde etmek amacı taşıyan alt program, proje ve faaliyetleri içeren programlardır. Bu programlar; faaliyetleri ilgili kurumlarla iş birliği halinde hazırlanan, ölçülebilir sonuç ve çıktı hedefleri olan, genel olarak üç yıllık planlardır.
Ajansımız tarafından oluşturulan ve 2021-2023 dönemini kapsayan Beşeri Sermayenin Geliştirilmesi Sonuç Odaklı Programı’nda; emek yoğun sektörler ve hizmet sektörlerinde nitelikli iş gücü altyapısının geliştirilmesi, geleceğin mesleklerine uygun nitelikte iş gücü altyapısının oluşturulması, kurum ve kuruluşların beşerî sermayesinin niteliğinin artırılması, genç girişimciliği ve sosyal girişimcilik kapasitesinin artırılması ve çocuk ve gençlerin bilişim alanında niteliklerinin artırılması amaçlanmaktadır.
TRB2 Bölgesi için Beşerî Sermayenin Önemi
TRB2 Bölgesi’nin genç nüfus oranı oldukça yüksektir. Genç nüfus oranının yüksekliği Bölgenin ileriki dönemleri için politikalar, programlar ve projeler üretmeyi zorunlu kılmaktadır.
Bölge illerimiz sonuç odaklı program faaliyetleri ile ülke bazında illerin sosyoekonomik gelişmişlik endeksinde daha üst sıralara çıkma potansiyelini bulundurmaktadır.
Bölgedeki çocuk ve gençlerin kendilerini gerçekleştirmeleri için gerekli mekânlar ve altyapıların geliştirilmesi gerekmektedir. Bu alanda, birçok faaliyetler yürüten diğer kurum ve kuruluşların faaliyetlerini pekiştiren ve bazen de direkt Ajansın öncülüğünde faaliyetler geliştirilmektedir.
Bölge halkına hizmet veren ve kaynakların verimli kullanılmasında özenle çalışan bölge kurum, kuruluşları ve sivil toplum kuruluşu çalışanlarının çalışma yaklaşımlarının ve tekniklerinin, kurumsal becerilerinin geliştirilmesine katkı sağlanması gerekmektedir.
Sahip olunan genç nüfusun istihdama dâhil olması büyük önem arz etmektedir. İşsizlik ülkemiz için olduğu gibi Bölgemiz için de dezavantaj olan bir durumdur. Bölgenin genç nüfusunun doğru politikalarla iş yapma becerilerinin geliştirilmesi gerekmektedir. Bu sayede istihdam edilebilirlikleri artacak ve Bölgenin ekonomik ve sosyal kalkınması sağlanacaktır.
Ajansımızın başlattığı diğer çalışmalardan bazıları dijital becerilerin geliştirilmesi ve teknogirişimciliğin desteklenmesidir. Ülkelerin katma değer yaratmalarında ve ekonomik kalkınmanın sağlanmasında bilgi teknolojilerinin önemi gün geçtikçe artmaktadır. Üretim süreçlerini ve iş yapma biçimlerini değiştiren teknolojik dönüşümün sağlanması için bu dönüşüme uygun becerilerin inşa edilmesi gerekmektedir.
Beşerî Sermayenin Kalkınmaya Etkisi Konferansı’nı Gerçekleştirdik
Bölgeler arası gelişmişlik farklarının ve gelir eşitsizliğinin azaltılmasında çok büyük bir öneme sahip olan iş gücünün becerilerine dikkat çekmek için Van ilinde gerçekleştirilen konferans; alanında uzman akademisyenlerin, ülkemizdeki kalkınma ajansları personelinin ve aktif olarak çalışan diğer kurum çalışanlarının konuşmacı olarak katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Konferansa üniversite öğrencileri ve lise öğrencileri katılım sağlamıştır.
Kurum ve Kuruluşların Eğitim İhtiyaç Analizi Raporu’nu Hazırladık
Bölgemizdeki kurum ve kuruluşlara kurumsal becerilerini geliştirmek üzere sağladığımız eğitim ve danışmanlık hizmetlerimiz ile ilgili olarak kaynaklarımızı daha etkin kullanmak adına anketler uyguladık. Bu çalışma ile kurumların hangi alanda eğitim ihtiyacı bulunduğunu ve ihtiyaçlarının hangi alanda yoğunlaştığını araştırdık.
Kurum ve Kuruluşlara Eğitim ve Danışmanlık Hizmetleri Sağladık
Ajansımız faaliyete geçtiği yıldan itibaren yüzlerce kurum ve kuruluşa, sivil toplum kuruluşuna birçok alanda eğitim ve danışmanlık hizmetleri sağlamıştır.
Çocuk ve Gençlerin Kalkınmaya Entegrasyonu için Program Hazırladık
Destek programında Van ilinin Edremit, İpekyolu ve Tuşba ilçeleri ile Hakkâri ili Yüksekova ilçesindeki çocuk ve gençlerin eğitim, sağlık, bilim, kültür, sanat, spor, girişimcilik gibi alanlarda farkındalıklarının artırılarak kalkınmaya entegrasyonu amaçlanmıştır. Program ile kent tiyatrosu, robotik kodlama atölyeleri, planetaryum kurulmuş; engellilere yönelik spor faaliyetleri ve küçük yaşta çalışmak zorunda kalan çocukların topluma kazandırılmasına yönelik eğitimler gerçekleştirilmiştir.
Mesleki Eğitim Fuarı Gerçekleştirdik
“Geleceğim Mesleğim” teması kapsamında Bölgedeki mesleki ve teknik eğitimin kapasitesini vatandaşlara sunup mesleki eğitime olan ilgiyi artırmak, mesleki ve teknik eğitimin itibarının yükselmesini sağlamak amacıyla gerçekleştirilen fuara Bölge içinden ve dışından birçok meslek lisesi öğrencisi, takımları ve projeleri ile katılım sağladılar.
Sosyal Girişimcilik Atölye Çalışmaları ve Vaka Yarışmaları Düzenledik
Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı Sosyal Girişimcilik Programı (DAKA SOGİP) kapsamında Van, Muş, Bitlis ve Hakkâri’de gerçekleştirilen Sosyal Girişimcilik Eğitimleri’yle çok sayıda genci sosyal girişimcilikle tanıştırdık.
Usta-Çırak, Sanayici-Mezun Buluşmaları Gerçekleştirdik
Van Mesleki Eğitim Merkezi ile yapılan iş birliği kapsamında ve “Geleceğim Mesleğim” teması çerçevesinde, yaparak öğrenen ve yılların tecrübesini kazanan ustaların deneyimlerini çıraklara aktardıkları buluşmalar gerçekleştirdik. Buluşmalarda çıraklar sorun yaşadıkları alanlarda ustalara sorular yönelttiler. Ustalar da mesleklerine dair çırakların algı ve tutumlarına yol gösterecek tecrübelerini aktardılar. Aynı şekilde, iş hayatına atılacak gençlere örnek olabilecek sanayi işletmeleri temsilcilerinin tecrübelerini aktardığı sanayici-mezun buluşmaları gerçekleştirdik.
INNOVAN Girişimcilik Merkezi’ni Kuruyoruz
Bölgedeki girişimcilerin yenilikçi fikirlerini hayata geçirebilmeleri için ihtiyaç duydukları fiziki ve teknik altyapıyı, çalışma ortamını oluşturacağız. Bu sayede yaratıcı düşünen, yenilikçi fikirler üreten girişimcilerin ve alanda emek veren akademisyenlerin fikirlerini geliştireceği; birbirine benzer alanlardaki fikirlerin birbirini besleyeceği bir merkez ortaya çıkaracağız. Bu merkez uzun vadede hayata geçen girişimlerin katkısıyla işsizliği azaltıp Bölgede ekonomik katma değer oluşturacaktır.
Mesleki ve Teknik Liselerin Altyapısını Geliştireceğiz
Van ilinde pilot uygulama kapsamında seçilecek olan dört mesleki ve teknik lisenin öğrenci becerilerinin geliştirilmesi için ihtiyaç duyduğu altyapı hizmetinin temin edilmesine katkı sağlayacağız. Böylece öğrenciler yaparak öğrenme faaliyetlerini daha aktif bir şekilde gerçekleştirecekler, teoriyi pratiğe dönüştürecekler.
Eğitim ve Danışmanlık Hizmetleri Sunacağız
Ajansımız kuruluşundan beri Bölgedeki kurum ve kuruluşların, sivil toplum kuruluşlarının yerel ve bölgesel kalkınmaya katkıda bulunabilecek çalışmaları için eğitim verme, proje hazırlamalarına katkı ve danışmanlık desteği ve ulusal ve uluslararası ilişkiler kurmalarına yardımcı olma hizmeti sağlamış ve sağlamaya devam edecektir.
DAKA Girişimcilik Programı’nı Başlatacağız
Girişimcilik, istihdama önemli bir katkı sunduğu gibi ekonomik büyümenin de önemli bir bileşenidir. Bölgemizin genç nüfusunu doğru yönlendirebilmek adına çocuklara yönelik çocuk girişimciliği farkındalık eğitimi vermek üzere öğretmenler için eğitici eğitimi programı düzenleyeceğiz. Öğretmenler aracılığıyla da çocuklarımız çocuk girişimciliği alanında bilgilendirilecekler.
Gençlere yönelik DAKA Sosyal Girişimcilik Programı (DAKA SOGİP) kapsamında Bitlis, Hakkâri, Muş ve Van illerinde sosyal girişimciliğin yaygınlaştırılması ve geliştirilmesi amacıyla sosyal girişimcilik atölye eğitimleri düzenleyeceğiz. Eğitim ve fikir atölyeleri sonrası yarı finale kalmaya hak kazanan sosyal girişimci adayları için kapsamlı bir Mentorluk Programı ve Sosyal Girişimcilik Kampı gerçekleştireceğiz. Ayrıca uluslararası, ulusal ve bölgesel alanlarda faaliyet gösteren başarılı sosyal girişimcilerin konuk edildiği “Sosyal Değişim Öncüleri” panel serisi düzenleyeceğiz.
Bölgemizde piyasalarda rekabet edebilecek yenilikçi ve teknoloji düzeyi yüksek olan ürün ve hizmetlerin geliştirilmesi, ticari değer taşıyan projeleri olan genç girişimci adaylarının projelerini geliştirmeleri ve hayata geçirmelerinin teşvik edilmesi amacıyla “Ben Girişimciyim Yarışması”nı düzenleyeceğiz.
Van Medya Uygulamaları ve İletişim Merkezi Kuracağız
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi kampüs alanı içerisinde öğrencilerin uygulamalı eğitimler alabileceği ve günümüz ihtiyaçlarına yönelik medya içerikleri hazırlayabilecekleri Medya ve İletişim Uygulama Merkezi kuracağız. Medya ve İletişim Merkezi bünyesinde televizyon, ses kayıt, radyo, multimedya yayını, kurgu ve fotoğraf stüdyoları olmak üzere çağın gerektirdiği yenilikçi mekânlar oluşturacağız. İlimizde iletişim alanında öğrenim gören üniversite ve lise öğrencilerinin bu merkezdeki imkânları kullanarak daha donanımlı şekilde yetişmelerine ve istihdama etkin şekilde katılmalarına katkı sağlayacağız.