KALKINMA AJANSLARI
Beşeri Sermaye
Karacadağ Kalkınma Ajansı Diyarbakır, Şanlıurfa

Ajansımız, Diyarbakır-Şanlıurfa illerindeki genç ve dinamik nüfus potansiyelini değerlendirerek bölge illerinde nitelikli insan kaynağı oluşturmayı ve beşerî sermayeyi işgücü piyasasına uyumlu hale getirmeyi hedeflemektedir. Beşerî sermayenin ekonomik büyüme ve bölgesel kalkınma sürecine katkısı dikkate alınarak bireyin verimliliğini artırıcı faaliyetler ve projelere odaklanılacaktır.  Çocuk ve gençlerin yaratıcılıklarının geliştirilmesi, gençlerin girişimcilik kapasitelerinin ve mesleki donanımlarının artırılması faaliyetleri ile bölgede ihtiyaç duyulan nitelikli işgücünün oluşturulması ve istihdama katkı sunulması sağlanacaktır

Beşerî ve soysal sermayenin dönüştürülmesi, Bölgemizde ekonomik büyüme, sosyal kalkınma ve istihdam altyapısının oluşturulması için önemli bir faaliyet alanıdır. Son yıllarda bölgeye yapılan kamu ve özel sektör yatırımları ile Ajansımızın sanayi ve turizm altyapısına yönelik verdiği destekler, bölgede önemli gelişmeleri tetiklemiştir. Bütün bu hazırlıklarla beraber bölgemizin sahip olduğu dinamik ve genç nüfus potansiyelinin doğru politikalarla desteklenmesi, bölgemizi nitelikli sosyal sermaye merkezlerinden birisi haline getirecektir. Çocuklar ve gençlerin yaratıcılık, yenilikçilik ve girişimcilik alanlarındaki kabiliyetlerinin artırılması, buna yönelik altyapıların ve hizmet modellerinin geliştirilmesi ile gelecek kuşakların topluma entegrasyonu ve kalkınma süreçlerine dahil olmasını tetikleyecektir. Bunun yanı sıra teknoloji ve dijital dönüşümde gençlerin önemli bir lokomotif olduğu günümüzde bireylerin teknolojik kabiliyetlerinin artırılması, gelişme adına önemli fırsatlar sunmaktadır.

Diyarbakır ve Şanlıurfa illerimiz genç ve dinamik nüfus yapısı ile Türkiye’nin yakaladığı demografik fırsat penceresinden, doğru sosyal politikalarla en çok yararlanabilecek bölgelerden biri konumundadır. Sosyo-ekonomik gelişmişlik göstergelerinde iyileşmelerin gerekli olduğu bölgede, kalkınmanın hızlandırması için beşerî sermayenin güçlendirmesi öncelikli amaçlardan biridir. Diğer yandan bölgesel bazda üretilen toplam mal ve hizmet miktarına göre önemli bir üretim üssü olan bölgemizde gençlerin işgücü piyasasına uyumlu, iş yaşamının gerektirdiği beceri ve yetkinliklere uygun mesleki gelişim programları ile desteklenmesi önemlidir.

Bölgenin stratejik sektörleri arasında yer alan ve önemli gelişmeler kaydedilen “tekstil-hazır   giyim,  ayakkabı,  gıda  ve  mobilya  sektörlerine” sektörlerinde nitelikli işgücünün oluşturulması için gençlere yönelik çeşitli fırsatlar öne çıkmaktadır.

Bölgenin önemli ticaret ve kültür merkezlerinden olan Diyarbakır’da kurulan Tekstil İhtisas OSB ve OSB’nin kümelenme fonksiyonunu destekleyecek tekstil ve hazır giyim değer zincirinde yer alan fason baskı, fason nakış, aksesuar üretimi ve tedariki, kumaş ve yardımcı malzeme tedariki, fason kesim, fason dikim, fason ütü, fason paketleme, tasarım ofisi, kalite kontrol laboratuvarı, makine yedek parça ve bakım onarım, ambalaj tedariki, kargo gibi faaliyetler için işlikler yapılmaktadır.  Ülkemizin en genç nüfusuna sahip ili Şanlıurfa’da Ajansımızın Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının desteğiyle “Ayakkabıcılar Sanayi Bölgesi Projesi” ile önemli bir kümelenme alanı oluşturulmuştur. Oluşturulan sanayi bölgelerinde işgücü piyasasına uyumlu, yeterli mesleki donanıma sahip gençlerin yetiştirilmesi amacıyla kurumlar arası iş birlikleri aracılığıyla çalışmalar yürütülmektedir.

İnsanlık tarihinin gelişiminde ilklere ev sahipliği yapmış ve kültürel miras bakımından çok zengin olan bölgemizde turizmde nitelikli işgücünün oluşturulması da önemli bir fırsattır. Gençlere yönelik dijital dönüşüm faaliyetleri, dijital okur-yazarlık ve sosyal medya yönetimi eğitimleri ile gençlerin bölgenin tanıtımında kilit rol üstlenmesi sağlanacaktır.  Ayrıca girişimcilik ve sosyal girişimcilik alanlarında da gençlerin desteklenmesi sağlanarak beşerî sermayenin geliştirilmesine katkıda bulunulacaktır.

Bir Bakışta Bölgemizde Beşeri Sermaye
* Diyarbakır-Şanlıurfa Bölgesinin 2023 Bölge vizyonuna ulaşması için beşerî ve sosyal sermayede dönüşüm gerekmektedir. Bölgedeki yetişmiş insan kaynakları potansiyeli ve nitelikli işgücü durumu, yapılan yatırımların karar süreçlerinde göz önünde bulundurulan öncelikli unsurlardandır.
 
* Başta bölgenin stratejik sektörleri olmak üzere yeni yatırım alanlarına yönelik kalifiye eleman ihtiyacının karşılanması için uygun mesleki eğitim faaliyetlerinin yürütülmesi gerekmektedir.
 
* İnsanlık tarihinde ilklere ev sahipliği yapan bölgemiz, turizmde nitelikli işgücünün oluşturulmasıyla yeni istihdam olanakları sunmaktadır.
 
* Geleneksel üretim alanlarının yanı sıra gençlere yönelik dijital dönüşüm faaliyetleri, dijital okur-yazarlık ve sosyal medya yönetimi eğitimleri beşerî sermayenin  geliştirilmesine katkı sağlayacaktır.
 
* Beşerî sermayenin ilk aşaması olan okul öncesi çocukların, modern araçlar ve bilimsel tekniklerle donatılmış eğitim ortamlarına kavuşmaları öncelikler arasında yer almaktadır.
 
* Beşeri sermayenin gelişmesine yönelik yapılacak çalışmalar  aynı zamanda  bölgeye yeni yatırımların çekilmesinde önem arz etmektedir.
 
* Bölgedeki çocuk ve gençlerin yaratıcılık ve girişimcilik kabiliyetlerinin artırılması faaliyetlerinde paydaşlar arasında koordinasyonun sağlanması ve güçlenerek devam etmesi önem arz etmektedir.

Ajansımız faaliyet göstermeye başladığı 2009 yılından bu yana, bölge illerinde sanayi ve turizm altyapılarının güçlendirilmesine yönelik çeşitli programlar yürütmüştür. Gelinen bu aşamada bölgenin dinamik nüfus yapısının işgücü ihtiyaçları doğrultusunda değerlendirilerek uygun insan kaynakları politikalarının hayata geçirilmesi ve eğitim standartlarının iyileştirilmesi elzem görülmüştür. Bu kapsamda 2018-2019 yılları arasında bölgedeki çocukların daha modern ve yenilikçi okul öncesi eğitim imkanlarına ulaşmaları için 83 proje hayata geçirilmiştir.

Ekonomik büyüme ve kalkınmanın ön koşulu olan beşeri sermayenin dönüşümü doğrultusunda Diyarbakır ve Şanlıurfa illerinde okul öncesi eğitimde çocukların yaratıcılık kabiliyetlerinin artırılması ve kırsal alanlar öncelikli olmak üzere olumsuz çevresel koşullarda yaşayan çocuklara nitelikli eğitimin verilmesi için eğitim kurumlarında yeni yöntem ve modern yaklaşımlara uygun eğitim ortamınınoluşturulması için fiziki, beşerî ve teknolojik alt yapının güçlendirilmesi çalışmalarına ağırlık verilmiştir.

Okul Öncesi Net Okullaşma Oranları (%)

Diyarbakır’da bulunan Bağcılar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesine ait Uygulama Anaokulu’nun üst katı âtıl durumda iken teknolojinin ve modern eğitim anlayışının uygulandığı FCL sınıfı kuruldu. Bu sınıf aynı zamanda MEB tarafından Tasarım Beceri Atölyesi olarak da kabul edilmiştir. Bu proje dayanak gösterilerek hazırlanan Erasmus+ KA101 projesi Türkiye Ulusal Ajansı tarafından kabul edilmiştir. FCL Sınıfı eğitim-öğretimin başlaması ile birlikte Avrupa Okul Ağının bir üyesi olacaktır.

Bölgemizin Okul Öncesi Eğitim  Standartlarını Artırıyoruz

Okul öncesi eğitimde çocukların yaratıcılık kabiliyetlerinin arttırılmasına ve başta dezavantajlı ilçeler olmak üzere olumsuz çevresel koşullarda yaşayan çocuklara yönelik çalışmalarımız hız kesmeden devam edecek. Okullarımızda yeni yöntem ve modern yaklaşımlara uygun eğitimin verilmesini sağlayacak ve teknolojik alt yapıyı güçlendirecek projeleri desteklemeye devam edeceğiz.

 

Gençlere Sosyal Medya Yönetimi Eğitimleri Vereceğiz

Sosyal medya girişimciliğinin gençler arasında profesyonel bir şekilde yürütülmesi için Diyarbakır ve Şanlıurfa’da gençlere yönelik “Sosyal Medya Yönetimi” ve “Dijital Okur-Yazarlık” eğitimleri düzenleyecek ve eğitim alan gençlerin bir kısmının ünlü sosyal medya fenomenleriyle network oluşturmalarını sağlayacağız. Bu eğitim programından faydalanan gençlerin bölgede devam eden benzer projeler kapsamında bölgenin tanıtımına katkı sağlayacak çalışmalarda bulunması teşvik edilecek.

 

Okul Öncesi Eğitim Ideathonu

Bölgede okul öncesi eğitim alanında karşılaşılan sorun ve ihtiyaçlara yerel ve yenilikçi çözümlerin üretilmesi amacıyla, başta okul öncesi öğretmenleri olmak üzere, okul öncesi eğitim alanında çalışan, bu konuya ilgi duyan kişilerin ekip halinde katılım sağlayabileceği bir ideathon etkinliği organize edeceğiz. Ideathon çıktıları Ajansın ilgili destek programlarına girdi olacaktır

Nitelikli İşgücü Altyapısını Güçlendireceğiz

Ajans olarak bölgemizdeki gençlerin girişimcilik ve mesleki eğitim alanlarında kabiliyetlerinin artırılması suretiyle gıda, mobilya, tekstil-hazır giyim, ayakkabı imalatı ve turizm sektörleri öncelikli olmak üzere nitelikli işgücü altyapısını geliştirmek adına çalışmalarımız devam edecek.

Gençleri Özel Sektörle Buluşturarak Ufuklarını Genişleteceğiz

Başta bölgenin stratejik sektörleri olmak üzere her sektörden uzman ve yöneticilerin katılacağı, üniversite, meslek yüksekokulları ile meslek lisesi öğrencilerinin katılacağı organizasyonlar düzenleyeceğiz. Bu şekilde özel sektörün ihtiyaç duyduğu alanlara uygun profildeki öğrencileri belirleme imkanı doğmuş olacaktır.

Sosyal Girişimcilik Farkındalığını Artıracağız

Bölgemizde sosyal girişimciliğin geliştirilmesi ve bu konuda farkındalık yaratılması amacıyla başta gençlere hizmet veren kamu kurum kuruşları olmak üzere ilgili paydaşlara yönelik tanıtım ve bilgilendirme çalışmaları yürüteceğiz. Ayrıca sosyal girişimcilik konusunda bölgeye özgü modellerin geliştirilmesi konusunda detaylı bir çalışma yaparak, sosyal girişimcilik konusunda geniş kapsamlı seminerler, odak grup çalışmaları, toplantılar ve eğitimler düzenleyeceğiz.

Gençler İçin Dijital Dönüşüm Çalışmaları

Genç nüfusun toplam nüfusa oranın yüksek olduğu bölgemizde, gençleri teknolojik yeniliklerle buluşturmak ve bunun devamında kabiliyet kazandırıp istihdama katılımlarını sağlamak kritik öneme sahiptir. Bu çalışmada eğitimler ve networking yoluyla gençlerin dijital becerilerini geliştirmeleri sağlanacaktır.

 Karacadağ Girişimcilik Merkezi

Bölgemizdeki girişimci ve iş fikri olan gençlere danışmanlık, mentörlük, eğitim, network sağlama, teknoloji altyapısı sunmak üzere Ajans hizmet binasında start-up'lar için kuluçka merkezi oluşturulmasını hedefliyoruz. Bu merkezden faydalanacak  lise, yüksekokul ve üniversite mezunu 30 yaş altındaki girişimci gençlere iş fikirlerini hayata geçirmesi hususunda destekleyici çalışmalar sunulacaktır.