KALKINMA AJANSLARI
Beşeri Sermaye
Dicle Kalkınma Ajansı Mardin, Batman, Siirt, Şırnak

Ajansımız, TRC3 Bölgesinde sosyoekonomik kalkınmayı sağlayacak şekilde beşeri sermayenin geliştirilmesini amaçlamaktadır. Bu amaçla verdiğimiz mali ve teknik desteklerle; özellikle bölgemizde ön plana çıkan sektörlerde beşeri kaynağın niteliklerinin artırılması ve beceriler kazandırılması yoluyla bölgemizin sosyoekonomik kalkınmasına öncülük ediyoruz.

Beşeri sermayenin geliştirilmesi, Dicle (TRC3) Bölgesi’nde sosyoekonomik kalkınma sağlanması için en temel öncelik olarak karşımıza çıkmaktadır. Beşeri sermayenin niteliklerinin artırılması faaliyetleri nitelikli istihdamı dolaylı/direk yoldan sağlamasından dolayı bölgemiz özelinde ön plana çıkan istihdamın artırılması temel amacına hizmet etmektedir. Üretim ve hizmet sektörüne nitelikli girdi oluşturduğundan bölgemizin kalkınmasına sağlayabileceği istihdam katkısı açısından önemli bir faaliyettir.

Dicle Bölgesi barındırdığı genç nüfus potansiyeli sayesinde yatırım ortamına nitelikli işgücü sağlama noktasında Türkiye genelinde en önde gelen bölgeler arasındadır. Bölgenin nüfus yapısına bakıldığında nüfusun %20,7’sini 15-24 yaş arası genç nüfusun oluşturduğu düşünüldüğünde bölgemiz özelinde mesleki eğitimin yüksek seviyede önem arz ettiğini görmekteyiz. Ajansımızın öncülüğünde geliştirilen projeler sayesinde bölgemizde bulunan yüksek oranlı genç nüfusu eğiterek özellikle imalat sanayiye ve turizm hizmetler sektörüne nitelikli ara eleman kazandırıyoruz.

 

 

Ülkemizde ve bölgemizde nitelikli ve kaliteli üretim için öncelikli faaliyetlerin başında gelen mesleki eğitim teması Ajanslarımızın 2019 yılı ortak teması olmuştur. Bölgemiz özelinde istihdamın artırılması yolunda ayrı bir öneme sahip mesleki eğitim faaliyetleri Ajansımızın her dönemde yakından ilgilendiği bir tema olarak belirlenmiş ve Bölge kalkınmasına katkı sağlayacak faaliyetler bu tema kapsamında gerçekleştirilmiştir.

Bölgemiz genç nüfus yoğunluğu diğer bölgelere kıyasla yüksek seviyelerdedir. Bu nedenle mesleki eğitimde öne çıkan sektörlere yönelik ciddi bir eğitim potansiyeli mevcuttur.  Bu amaçla bölgemiz özelinde kamu-üniversite-sanayi işbirliği faaliyetleri  4 ilde aralıksız sürmektedir. Eğitim veren okulların teknik altyapısına bakıldığında desteğe ihtiyaç duydukları ayrıca ön plana çıkan sektörlerde nitelikli ara eleman ihtiyacının karşılanması gerektiği görülmektedir. Ajans eğitimde okul kalitesinin yükselmesiyle ülkenin beşeri sermayesine katkı sağlayan başat bölge olma özelliğine erişecektir. Ajansımız bu yolda gerek dış fonlarla gerekse destek mekanizmalarıyla bölge paydaşlarına yol gösterici olmaktadır. TÜİK 2021 verilerine göre eğitim okullaşma oranlarına bakıldığında 2019-2020 öğretim yılı için  genel ortaöğretimde öğretmen başına düşen öğrenci sayısı Türkiye genelinde 12, TRC3 Bölgesi’nde ise 15 olarak gerçekleşmiştir. Mesleki ve teknik ortaöğretimde ise Türkiye’de 10, TRC3 Bölgesi’nde ise 11’dir. Bu sayının Türkiye ortalamasının üstünde olması genç nüfus potansiyelinin yüksek olduğunu kanıtlar niteliktedir.

Eğitim İhtiyaçlarımız

  • Bölgemizde eğitim veren kurum ve kuruluşların teknik altyapısının yenilenmesi ve geliştirilmesi hedeflenmektedir.
  • Bölgemiz, sahip olduğu genç nüfus potansiyelini değerlendirme aşamasında eğitim alanında daha fazla yol kat etmelidir.
  • Eğitim veren kurum ve kuruluşların istihdam garantili olacak şekilde eğitim programını  tasarlamaları ve özel sektörle daha fazla işbirliği geliştirmesi gerekmektedir.
  • Özellikle mesleki eğitim veren kamu kurumlarında teknik öğrencilerin bütünsel bir bakış açısı kazanmalarını sağlayacak bir öğrenme ortamı sunan yenilikçi bir eğitim modeline ihtiyacı vardır.
  • Bölgemizde tasarlanan programların bütünlüğünün temin edilmesi ve nitelikli işgücünün yetiştirilmesinde uygulamalı eğitime ağırlık verilmesi faydalı olacaktır.

Ajansımız, faaliyet göstermeye başladığı 2009 yılından bu yana, bölgenin beşeri sermayesinin geliştirilmesi amacıyla çeşitli programlar yürütmüş, 2010-2020 yılları arasında mesleki eğitim alanında 50’den fazla teknik destek ve mali destek vermiştir.

Mesleki ve teknik eğitim alanında 2018 yılında uygulamaya konulan Ekonomik Altyapının Geliştirilmesi Mali Destek Programı kapsamında 7 mesleki eğitim projesini hayata geçirdik. Mardin Tasarım ve İnovasyon ve Midyat Telkari Tasarım ve Uygulama Merkezi güdümlü projeleri ile imitasyonun önüne geçmeyi ve Mardin’de öne çıkan ve unutulmaya yüz tutmuş meslekleri yeniden canlandırmayı amaçlıyoruz. 2019 yılı ortak teması kapsamında geliştirdiğimiz 8 adet teknik destek ile 160’a yakın öğrenci ve eğiticinin mesleki eğitim alanında tecrübe kazanmasını sağladık.

Kentsel Yaşam Kalitesinin İyileştirilmesi Mali Destek Programı kapsamında "Engel Tanımayan Yetenekli Sınıflar" projesi Ajansımız öncülüğünde tamamlandı ve proje sayesinde Nusaybin ilçe milli eğitim müdürlüğü öncülüğünde Nusaybin’de yer alan okulların dezavantajlı gençlerin meslek edinmesine yönelik olarak yeniden yapılanmasını sağladık.

Ayrıca 2019 yılı ortak teması kapsamında gerçekleştirdiğimiz binlerce öğrencinin katılım sağladığı eğitimler, buluşmalar ve seminerler sayesinde 100’lerce öğrenci branş sahibi olmuş ve özellikle inovasyon ve tasarım eğitimleri sayesinde niteliklerini artırarak iş sahibi olmuşlardır.

TRC3 Bölgesi’nde Genç İstihdamının Artırılması Projesi

Proje IPA II Döneminde Bölgemizde işsizlik ve genç işsizliği sorununun çözümüne katkı sağlamak amacıyla Ajansımız tarafından geliştirilen model bir projedir. Proje kapsamında dijital beceriler, asansör bakım ve onarım, doğal gaz iç tesisat eğitimi ve klima ve soğutucu ev cihazlarının bakım ve onarımı eğitimi olmak üzere mesleki eğitim faaliyetleri de gerçekleştirilmeye başlanmıştır. Proje kapsamında 1000’e yakın öğrenciyi meslek sahibi yapmayı ve 50’ye yakın yeni girişimciyi Bölge yatırım ortamına kazandırmayı hedefliyoruz. Ajansımız 2023 yılı sonuna kadar proje kapsamında meslek lisesi, teknik okul öğrenci ve öğretmenlerine ve genç girişimcilere hizmet vermeye devam edecektir.

 

Engel Tanımayan Yetenekli Sınıflar Projesi

Ajansımız öncülüğünde hayata geçirilen proje ile Nusaybin ilçesinde Dezavantajlı Kesimlerin ve üstün yetenekli öğrencilerin yeteneklerinin belirlenerek eğitime erişiminin sağlanmasına yönelik teknik altyapının oluşturulmasını sağladık.

Midyat’ta Mesleki Eğitimle İstihdama Katkı Sağlıyoruz Projesi

Telkari Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde Ajansımız öncülüğünde proje tabanlı öğrenme yöntemiyle PLC ve Kumanda Teknikerliği, Kaynak Operatörlüğü, CNC Operatörlüğü, Pano ve Kompanzasyon Montörlüğü mesleklerine yönelik teknik altyapının geliştirilmesini sağladık.

 

İşsizliği Bitiren Geleceğe Projemiz Var Projesi

Ajansımız öncülüğünde Şırnak İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından geliştirilen proje ile simülasyon laboratuvarı kurduk. Proje ile Bölgemizin işgücü piyasasının ihtiyacına yönelik gerekli mesleki becerilere sahip kalifiye CNC operatörü, bekoloder operatörlüğü ve kaynakçı yetiştirdik.

Hep meslek tam destek projesi

Şırnak Meslek Yüksekokulunun " Motorlu Taşıtlar Teknolojisi", "Mobilya ve iç Mekan Tasarımı", "Metal İşleri Teknolojileri", "Elektrik ve Elektronik Teknolojileri" atölyelerini revize ederek Şırnak’ın mesleki eğitim altyapısını geliştirdik.

 

"Nitelikli İşgücü İçin Donanımlı Meslek Yüksekokulu Projesi«

Batman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Mesleki Eğitim Merkezlerinin mesleki eğitim altyapısını tamamen yeniledik. Donanımsal olarak güçlü hale gelen altyapı sayesinde 18 ay içinde 165 gencimiz mesleki eğitim ve beceri kazandı.

2000 Öğrenciye Mesleki Eğitim Semineri düzenledik.

Ajansımız öncülüğünde, Mardin ve Siirt’te üniversitelerin iş birliğiyle 2000 öğrencinin ve 100’den fazla eğiticinin katılımıyla  “Mesleki Eğitimin Sorunları ve Çözüm Önerileri” konulu seminerler düzenledik. Alanında uzman kişilerin katıldığı panelde mesleki eğitimin yaratacağı nitelikli ara eleman istihdam olanaklarını değerlendirdik.

 

80 öğrenci Usta- Çırak Buluşmaları organizasyonu sayesinde ustalarla buluştu.

2019 yılı için belirlenen “Mesleki ve Teknik Eğitim” teması doğrultusunda yürütülen faaliyetlerden biri olan “Usta – Çırak Buluşması” Ajansımız tarafından 2019 tema faaliyetleri arasında Mardin, Batman ve Siirt’te gerçekleştirildi. program kapsamında illerimizde ön plana çıkan, kurumsallaşma düzeyi yüksek firmaları ziyaret ederek firma yöneticileri eşliğinde üretim sırasında doğrudan ustalarla iletişim kurdu ve üretim süreçleri hakkında bilgi edindiler.

Mardin ve Batman’da “Sanayici – Mezun Buluşmaları“ nı düzenledik.

Meslek okulları mezunları ya da mezun olacakların istihdam edilebilirliklerini artırmaya yönelik olarak iş gücü ihtiyacı bulunan işletmelerle ağ ilişkileri kurmalarını sağlamak amacıyla 500’den fazla öğrencinin ve 40’a yakın eğiticinin katılımıyla Mardin ve Batman’da “Sanayici – Mezun Buluşmaları“ nı düzenledik.

  

 

221 meslek lisesi öğrencisine Liderler Programı nı düzenledik.

“Mesleki ve Teknik Eğitim” temalı faaliyetler kapsamında Ajansımız tarafından Batman ve Siirt illerinde 221 meslek lisesi öğrencisi ve 22 eğiticinin katılım sağladığı “Liderler Programı” nı gerçekleştirdik.

 

Akademisyenlere Coğrafi Bilgi Sistemleri Eğitimi verdik.

Yeni Mezunlar ve Son Sınıf Öğrencilerine yönelik 32 gün boyunca 22 katılımcıya tema Faaliyetleri kapsamında etkin şekilde Coğrafi Bilgi Sistemi, harita oluşturma yöntemleri, analizler için gerekli verilerin oluşturulması, analizi ve depolanması hakkında ArcGIS eğitim verdik.

 

 

 

Akademisyenlere Simülasyon Eğitimini verdik.

Ajansımız 2019 tema faaliyetleri kapsamında Endüstri 4.0 Perspektifinde İleri Düzey Mühendislik Simülasyon Ansys-fluent eğitimini Batman Üniversitesinde 10 gün boyunca 34 akademisyen ve öğrenciye verdik. Eğitim kapsamında  katılımcılar ısı transferi, iç akış analizleri, dış akış analizleri ve rüzgar tüneli hesaplamaları gibi konularda bilgi sahibi oldular.

 60 öğrenciye Tasarım Odaklı Düşünme Eğitimleri ni verdik.

Karmaşık problemlere çözüm getirmek, teknolojinin imkânlarını ve insanların ihtiyaçlarını birleştirmek, ürün veya süreç geliştirme, prototip üretimi ve tasarımı konularında karar vermek ve değerlendirme aşamalarını iyileştirmek için Mardin ve Batman’da toplamda 60 öğrenciye tasarım odaklı düşünme eğitimlerini verdik.

 

Yenilikçi ve yaratıcı  bakış açısı kazandırmak amacıyla İnovasyon Eğitimleri verdik.

Mesleki ve Teknik alanda faaliyet gösteren  40 eğitimciye 2 gün boyunca “İnovasyon Eğitimleri“ verdik. eğitim modellerinde yenilikçi ve yaratıcı bakış açıları eğitim verilmiştir. Öğrenciler ve eğiticiler, aldıkları eğitim sayesinde yenilikçi ve yaratıcı düşünce yapısına sahip oldu, İnovasyonun yaşamın her alanına yayılması ile inovasyon kültürünün oluşturulması sağlandı.

Öğrencilere Proje Hazırlama Eğitimi verdik

Proje Hazırlama Eğitimi ile 5 öğretmen ve 80 öğrencinin proje hazırlama becerilerini iyileştirdik. Mesleki eğitim alanında öğretmen ve öğrencilerin ulusal ve uluslararası fonlardan nasıl yararlanabilecekleri konusunda bilgilendirilmesi amacıyla eğitim kurumlarına 2 günlük eğitim verdik.

 

160.000 öğrenciye Tasarım Yeteneği kazandırıyoruz

2019 SOGEP Programı kapsamında Şırnak İl Müdürlüğü ile işbirliği içerisinde 2,2 milyon TL proje bütçesiyle Ajansımız Şırnak uygulama yeri olarak belirlenen Şırnak merkez ve ilçelerindeki okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda kendini geliştirme fırsatı bulamayan yaklaşık 160.000 öğrenciye tasarım yeteneği kazandırmak amacıyla 56 adet Tasarım ve Beceri Atölyelerinin kurulmasına öncülük ediyoruz.

Eğitimde Yol Göstericiyiz.

2018 yılı sonunda 26 bölgede “Milli Teknoloji, Güçlü Sanayi” özel gündemli Ajans yönetim kurulu toplantıları neticesinde 2019 yılında Mesleki Eğitim teması kalkınma ajanslarının ortak teması olarak belirlendi. Bölgemizin genç istihdamını ön plana çıkan sektörlere nitelikli ara eleman yetiştirerek karşılamak amacıyla 2010 yılından günümüze kadar mesleki eğitim faaliyetlerine öncelik verdik. Bölge Planı ve çalışma programlarımız çerçevesinde çok paydaşlı ve katılımcı bir yaklaşımla Bölgemizde katma değer yaratacak mesleki eğitim faaliyetleri ve projelerinde rol model olma yolunda emin adımlarla ilerliyoruz.