KALKINMA AJANSLARI
Çevre
Güney Ege Kalkınma Ajansı Denizli, Aydın, Muğla

Kalkınmanın temel taşlarından birinin doğanın korunması ve sürdürülebilir çevre olduğu vizyonuyla hareket ediyoruz.

Güney Ege’nin her geçen gün güçlenen sanayisinin çevreyle ahenk içinde gelişmesi olduğunu vurguluyoruz. Yarının yaşam kalitesi yüksek, üreten ve doğasını koruyan Güney Ege için temiz üretimi ön plana çıkarıyoruz.

Bölgemiz imalat sanayisinde tekstil ve gıda ürünleri imalatı öne çıkan sektörlerdir. Bu durum bölgemizin rekabet gücünü ve katma değerli ürün yaratma kapasitesini artırmaktadır. Bununla birlikte, imalat sanayinde öne çıkan tekstil ve gıda ürünleri imalatı kaynaklı ortaya çıkabilecek kirlilik, Büyük Menderes Havzası’nda çevresel risk unsurlarını ortaya çıkarmaktadır. Bu gibi risklerin önlenmesi, bölgemizin doğal kaynaklarının sürdürülebilirliği açısından önemlidir.

Bu kapsamda Ajans olarak bölgemizdeki üretim, dağıtım, tüketim gibi temel süreçlerin kesintiye uğramaması ve bu süreçlerde çevre ile insan sağlığının ön planda tutulmasının sağlanması amacıyla 2019 yılında Temiz Üretim Mali Destek Programı’nı hayata geçirdik.

Temiz üretim odağında yürütülen programda ajansımız, bölgede çevre mevzuatına uygun üretim yapan tesis sayısını arttırmayı ve geri dönüşüm teknolojilerine yapılan yatırım miktarını artırmayı hedeflemiştir. Program kapsamında tasarruf edilen elektrik ve su miktarı ile geri dönüşüm sağlanan atık miktarı, programın başarı göstergeleri olarak belirlenmiştir. 

Programın hayata geçirilmesindeki temel amacımız, çevresel etkilerin oluşmadan kaynağında önlenmesi, verimliliğin arttırılması ve Büyük Menderes Havzası’nın çevresel risk unsurlarından korunmasıdır. 

Temiz üretim projeleriyle iyi ve örnek uygulamaları bölgede yaygınlaştırmaktayız.

 Devam eden temiz üretim programımızla çevresel etkiler henüz oluşmadan, kaynağında önlenebilecektir.

Ajansımız desteğiyle yürütülen bir başka proje olan “Doğal Kaynak ve Kimyasal Kullanımında Geri Kazanım ve Tasarruf Projesi” kapsamında da çevre mevzuatına uygun tesis sayısı arttırılmıştır. Proje iki konu üzerinde yoğunlaşmıştır. Bunlardan ilki atık suyun geri kazanılmasıdır. Diğeri ise kimyasal tasarrufu sağlanmasıdır. Bu kapsamda kimyasal karışımların hazırlandığı kazanların yıkandığı suyun, özel olarak geliştirilen sistemler ile aynı miktar su ile 12 yerine 24 kez yıkama yapılabilmesi sağlanmıştır. Yine projemiz kapsamında bu süreçlerden çıkan sular özel olarak geliştirilen sistemler ile ham su girişine tekrar beslenerek %100 geri kazanım sağlanmıştır.

Hâlihazırda devam eden projelerimizden olan “Atıkların Geri Kazanılması ve Enerjinin Etkin Kullanımı ile Verimliğin Artırılması” projesinde ise nano filtreleme yöntemi ile atığın azaltılarak üretimde kullanılan suyun daha etkin şekilde tüketilmesi, buhar geri kazanımı ile enerji verimliliğinin sağlanması amaçlanmaktadır. Böylelikle %20 enerji tasarrufu ve %25 su arıtma artışı sağlanacaktır.

Program kapsamında desteklediğimiz “Yeni Buhar Kazanının Tedariği ve Kurulumu ile Tekstil Boyahanesinde Karbon Ayak İzinin Azaltılması” projesiyle eski sisteme göre kurulu güç düştüğü için elektrik tüketiminde tasarruf sağlanmıştır. Aynı zamanda kazan verimliliği sayesinde kömürün yanma düzeyi %78’den %93’e çıktığı için cüruf olarak ortaya çıkan atık miktarı azalmıştır. Bunların yanında baca gazı ile ısı geri kazanım suyu birleştirilmiş ve ilave enerji elde edilmiştir.  

Mali destek programımız kapsamında hayata geçirilen “Zeytin Posası Atıklarının İşlenerek Gıda ve Yakıt Kaynağı Gibi Yüksek Katma Değerli Ürünlere Dönüştürülmesi” projesinde, üretim yapan tesisin toplam üretim değeri arttırılmış, aynı zamanda zeytinyağı fabrikalarının atık ürünü olan sulu posa, proje kapsamında kurulan ünite ile içeriğindeki yağ ve fazla sudan arındırılarak çevre dostu bir yakıt olan pelet prina haline getirilmiştir.

Uyguladığımız Temiz Üretim Mali Destek Programı ile bölgemiz doğal kaynaklarının sürdürülebilirliğini, etkin kullanımını ve Büyük Menderes Havzası’nın çevresel risk unsurlarından korunmasını sağladık.

  • Elektrik ve su tasarrufunda önemli sonuçlar elde ettik.
  • Atıklar geri dönüşüme kazandırıldı, ham madde olarak tekrar kullanım imkânı buldu.
  • Temiz teknolojilere geçiş yapılarak iklim değişikliğine neden olan etkenlerin azaltılmasına katkı sağladık. 

Temiz üretimi harekete geçirmek için WWF-Türkiye, Denizli Sanayi Odası ve Organize Sanayi Bölgesi gibi paydaşlarımızla iş birliği yaptık.

“Doğasını koruyan Güney Ege” vizyonuyla kaynakların sürdürülebilirliğini sağlamak için çalışmaya devam edeceğiz. Temiz üretime dayalı uygulamaların artırılması için yeni uygulamaları hayata geçireceğiz. Bu anlamda iş birliklerini de sürdürerek bölgeye öncülük edeceğiz.

Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) Türkiye ile bölgemizde örnek bir proje için iş birliği gerçekleştirdik. Başlattığımız “Tekstil Sektöründe Temiz Üretimin Yaygınlaşması” çalışması ile bölgemizde temiz üretim dönüşümünün hızlanmasını amaçladık. Böylelikle hem tekstil markalarının temiz üretim konusunda artan taleplerinin karşılanması, hem de Denizli’nin küresel ölçekte rekabetçi gücünün korunması sağlanacaktır. Bunun yanı sıra Büyük Menderes Nehri’nde kirliliğin önüne geçilmesine katkı sağlamak da hedeflenmektedir.

Çalışma kapsamında kamuoyunu bilgilendirmek ve konuyla ilgili farkındalık oluşturmak amacıyla Denizli ve Aydın’da tanıtım etkinlikleri düzenledik. “Tekstil Sektöründe Temiz Üretim Rehberi”ni firmalara tanıtarak, firmaları temiz üretim uygulamaları konusunda bilgilendirdik. Ayrıca Denizli’deki firma temsilcilerine yönelik “Tekstil Sektöründe Sürdürülebilirlik ve Temiz Enerji" konusunda eğitimler düzenledik. Eğitimlerde, firmaları bilgilendirmenin yanı sıra temiz üretim yatırımlarının kârlılığına dikkat çekerek bu alanda yatırım yapmalarını teşvik etmeyi amaçladık. Devam eden süreçte, İstanbul’da tekstil sektöründe temiz üretimin yaygınlaşmasını amaçlayan marka temsilcileri ile temiz üretim faaliyetleri gerçekleştiren üreticilerin bir araya geldiği “Markalar Toplantısı“ organizasyonu gerçekleştirildi.

Başlatmış olduğumuz “Büyük Menderes Temiz Üretim Hareketi” kapsamında ilk aşamada 7 değişim öncüsü tekstil üreticisi 6,5 milyon avro temiz üretim yatırımı gerçekleştirdi, yatırımlar sonucunda yılda 1,5 milyon m³ su tasarrufu sağlandı. İlerleyen aşamalarda,  değişim öncüsü şirket sayısı 19’a çıkarak 3 milyon avro ilave yatırım daha gerçekleştirildi.  

Böylelikle, bölgemizde aynı miktarda üretim için daha az doğal kaynak ve enerji kullanılırken daha az atık üretmek mümkün oldu.