Ajansımız, Batı Karadeniz Bölgesinde ekonomik faaliyetlerinin çeşitlenmesine ve yaşam kalitesinin yükselmesine katkı sağlamayı hedeflemektedir. Bu hedef doğrultusunda sanayi kültürünün baskın olduğu bölgemizde, sürdürülebilir ve çevre dostu bir yaklaşımla iş ve yatırım ortamlarının iyileştirilmesi ve yeni istihdam alanlarının oluşması sağlanacaktır.
TR81 Batı Karadeniz Bölgesi, sahip olduğu zengin taş kömürü, yer altı kaynakları ve bu zenginliklerine bağlı olarak gelişen madencilik faaliyetleri ve demir-çelik endüstrisiyle öne çıkmaktadır. Madenciliğin yanında demir-çelik ve buna bağlı yan sanayi ürünleri sektörünün de bölge ekonomisi içindeki payı giderek artmaktadır. Bununla birlikte taş kömürünün varlığına bağlı olarak enerji ihtiyacının büyük bir kısmı, termik santraller aracılığıyla karşılanmaktadır. Tüm bu faaliyetler zaman içerisinde bölgede hava ve su kalitesi değerlerinin istenilen seviyede olmamasına sebep olmuştur. Ancak son yıllarda doğalgaz altyapısının geliştirilmesi, termik santrallerde ve sanayi tesislerinde baca ve atık su arıtma sistemlerinin kurulması, yetkili kurumlar tarafından periyodik olarak denetim faaliyetlerinin yürütülmesi sonucunda önemli iyileşmeler görülmektedir.
1940’lı yıllardan itibaren madencilik sektörü ile demir çelik sektörü, bölgenin kalkınmasını sağlayan ve en fazla istihdam olanağı sunan sektörler olmuştur. Ancak bölge, kırsal kalkınmaya da destek olabilecek doğa turizmine elverişli pek çok değeri bünyesinde barındırmaktadır. Son yıllarda sürdürülebilir ve çevre dostu yaklaşımlarla gerçekleştirilen projeler ile bölgede rekabet gücü ve potansiyeli yüksek olan turizmin gelişmesine ve yatırım ortamlarının iyileştirilmesine katkı sağlanmaktadır.
Bölgenin topoğrafik yapısına bağlı olarak sanayi tesisleri ve küçük işletmeler şehir merkezlerinde kurulmuştur. Organize sanayi bölgeleri veya küçük sanayi siteleri kurulması, bu işletmelerin düzenli altyapı hizmetlerine sahip alanlarda faaliyet göstermelerine olanak sağlayacaktır.
İçerisinde Filyos Limanı, Filyos Endüstri Bölgesi, Filyos Serbest Bölgesi ve Serbest Bölge Gelişme Alanını barındıran Filyos Vadisi Projesi, hem Ülkemiz hem de Batı Karadeniz Bölgesi için büyük önem arz eden bir yatırım havzasıdır. Filyos Endüstri Bölgesi’nde orta ve yüksek teknoloji ürünlerin üretimine yönelik faaliyetlerin yapılması ve endüstriyel simbiyoz uygulamasının hayata geçirilmesi için çalışmalar devam etmektedir.
Sürdürülebilir Çevre Açısından Bölgemiz
- Batı Karadeniz Bölgesinde ekonomik faaliyetler, çevresel etkileri yüksek olan madencilik ve demir-çelik sektörlerinde yoğunlaşmıştır. Sürdürülebilir çevre odaklı yeni yatırım alanlarının oluşturulması bölgede öne çıkan ihtiyaçlardandır.
- Sanayi tesislerinde temiz üretim tekniklerinin geliştirilmesi, ileri teknolojilerin uygulanması ve enerjinin korunması çalışmaları bölgemiz için büyük önem arz etmektedir.
- Bölgenin topoğrafik yapısı sebebiyle sanayi tesisleri ve küçük işletmeler, dağınık ve şehir merkezlerine yakın alanlarda kurulmuştur. Organize sanayi bölgeleri veya küçük sanayi siteleri kurulması, bu işletmelerin düzenli altyapı hizmetlerine sahip alanlarda faaliyet göstermelerine olanak sağlayacaktır.
- Gerek desteklerle gerekse de planlama ve kapasite arttırma çalışmalarıyla yerel yönetimlerin ve paydaşların sürdürülebilir uygulamalar hususunda kurumsal kapasitelerinin arttırılması büyük önem arz etmektedir.
- Çevre dostu yatırımlar, yaşam kalitesinin yükseltilmesi hedefine katkı sağlamasının yanı sıra turizm gelirlerinin bölge genelinde artması amacına da dolaylı olarak hizmet edecektir.
Ajansımız, faaliyet göstermeye başladığı 2010 yılından itibaren sürdürülebilir ve çevre dostu bir yaklaşımla iş ve yatırım ortamının geliştirilmesine yönelik çeşitli programlar yürütmüştür. Bu kapsamda 2011-2020 yılları arasında, bölgede sanayi ve çevre altyapısının gelişimine katkı sağlayan projeleri hayata geçirmiştir.
Ajansımız, küçük sanayi siteleri kurulmasına ve organize sanayi bölgelerinin altyapılarının iyileştirilmesine yönelik destekler sağlamıştır.
Sürdürülebilir çevre hedefi doğrultusunda 2020 yılında bölgede sanayi ve çevre altyapısının geliştirilmesine yönelik uygulanan mali destek programı kapsamında enerji verimliliği, atık su arıtma ve endüstriyel atıkların geri kazanımı gibi sorunlara çözüm sunan projeler hayata geçirilmektedir.
Altyapı uygulamalarının yanı sıra geçmiş yıllarda Ajansımız, çevre eğitimi konusunda yenilikçi eğitim yöntemlerinin araştırılmasını ve uygulanmasını içeren projeler ile yenilenebilir enerji sistemlerinin uygulandığı projeleri de desteklemiştir.
Endüstriyel faaliyetler sonucu oluşan çevresel etkilerin önlenmesine veya azaltılmasına yönelik çalışmalar kadar kaynakların verimli kullanımını da önemsemekteyiz. Bu doğrultuda yenilenebilir enerji kullanımına yönelik projeleri desteklemeye devam edeceğiz.
Endüstriyel faaliyetler sonucu oluşan çevresel etkilerin önlenmesine veya azaltılmasına yönelik çalışmalar kadar kaynakların verimli kullanımını da önemsemekteyiz. Bu doğrultuda yenilenebilir enerji kullanımına yönelik projeleri desteklemeye devam edeceğiz.
UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alan Safranbolu’nun merkezinde bulunan küçük sanayi sitesinin hava kirliliği oluşturmasını önlemek hedefiyle 2013 yılında Ajansımız tarafından bir altyapı dönüşüm projesi desteklenmiştir. Proje sonucunda tamamlanan doğalgaz altyapısı ile kömür kullanımının yarattığı olumsuz etkiler engellenmiştir.
Kaynak verimliliğini önemsiyoruz ve yenilenebilir enerji sistemlerinin kurulmasını destekliyoruz. Bu kapsamda Ajansımız 2013 yılında Bartın İl Özel İdaresinin enerji ihtiyacının %75’ini karşılayan bir güneş enerjisi sistemi kurulmasına destek sağlamıştır. Buradan elde edilen tasarruf kurum tarafından çevre ve turizm altyapılarının geliştirilmesi için kullanılmıştır.
Çaycuma Organize Sanayi Bölgesinde bulunan firmaların faaliyetleri sonucu oluşan atık suyun arıtılması ve çevre kirliliğinin önlenmesi amacıyla 2016 yılında Ajansımızın desteği ile bir atık su arıtma tesisi kurulmuştur.
Sanayi kültürünün baskın olduğu bölgemizde sürdürülebilir ve çevre dostu bir yaklaşımla iş ve yatırım ortamlarının iyileştirilmesi ve yaşam kalitesinin yükseltilmesi amacıyla Filyos Sonuç Odaklı Programı oluşturulmuştur. Bu kapsamda Sanayi ve Çevre Altyapısı Mali Destek Programı ile:
- Zonguldak, Karabük ve Bartın illerimizin çevre kirliliği ve altyapı sorunlarının çözümünün desteklenmesini,
- Bölgemizde mevcut ve yeni kurulacak OSB, KSS, Endüstri Bölgesi, İŞGEM vb. sanayi alanlarının altyapılarının iyileştirilerek iş ve yatırım ortamının geliştirilmesini,
- Endüstriyel kirliliğin önlenmesi, endüstriyel alanlar ve sanayi alanlarında evsel ve endüstriyel atıkların bertarafını ve geri dönüştürülmesini amaçlamaktayız.
Program kapsamında, 2014-2023 Batı Karadeniz Bölge Planında yer alan gelişme eksenleri, öncelikler ve tedbirler ile uyumlu projeler desteklenmektedir. Organize Sanayi Bölgelerinin altyapılarının iyileştirilmesi, Küçük Sanayi Siteleri kurularak şehir merkezlerindeki imalathanelerin bu alanlara taşınması ve atık bertarafı konularında çözüm sunan projeleri destekliyoruz.
Enerji Verimliliği Projeleri ile Kaynaklarımızın Korunmasına Katkı Sağlıyoruz
Karadeniz Ereğli ilçesinde bulunan ve bünyesinde 40 aktif işletme yer alan Kdz. Ereğli Organize Sanayi Bölgesinde akıllı elektrik yönetim sistemi kurulmasına destek sağlıyoruz. Proje kapsamında otomatik sayaç okuma sistemi (OSOS) ile merkezi denetleme yaparken, kontrol ve veri toplama sistemi (SCADA) kurulmasıyla mevcut sistemden kaynaklı üretim ve verimlilikteki kayıpları ortadan kaldırmayı hedefliyoruz.
Organize Sanayi Bölgelerinin Altyapılarını İyileştirerek İş ve Yatırım Ortamının Gelişimine Katkı sağlıyoruz
Bölgenin konumu itibariyle en avantajlı alanlarından birinde kurulu olan Alaplı Organize Sanayi Bölgesinin fiziki altyapısının iyileştirilmesine ve atıksu arıtma tesisi kurulmasına destek veriyoruz. Böylece sanayi faaliyetlerinin şehir merkezlerinde oluşturacağı sorunların çözümüne de katkı sağlamayı hedefliyoruz.
Yeşil Organize Sanayi Bölgesi İçin Çalışıyoruz
Yeşil OSB’ler; bölgede yer alan fabrikaların bina kabuğundan başlanarak uygulanacak olan pasif sistemler ile yapıların enerji verimliliğinin sağlandığı, binalarda yenilenebilir enerji kaynaklarının etkin kullanıldığı, temiz üretim şartlarının uygulandığı, çevreye en az etki bırakan malzemelerin kullanıldığı ve atıkların bertaraf edildiği alanlardır. Ajansımız öncülüğünde Gökçebey ilçemizde kurulacak olan organize sanayi bölgesinin planlamaları, Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı doğrultusunda Yeşil OSB kavramına uygun olarak yapılmaktadır.
Çevre Altyapısı Güçlü Küçük Sanayi Siteleri Kurulmasına Destek Oluyoruz
Ajans olarak Karabük ve Bartın ilçelerinde küçük sanayi siteleri kurulmasına destek sağlıyoruz. 2020 yılında Hasankadı, Eflani ve Kumluca’da altyapı hizmetleri sağlanmış küçük sanayi sitelerinin kurulmasına yönelik projeleri hayata geçiriyoruz. Bölgenin engebeli yapısı sebebiyle yerleşim merkezlerinin iç kısımlarında yer alan imalathanelerin çevre altyapısı kurulmuş düzenli alanlara taşınmasına olanak yaratıyoruz. Böylece hava ve su kirliliği sorunlarının çözümüne katkı sunuyoruz.