KALKINMA AJANSLARI
Çevre
Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı Isparta, Antalya, Burdur

Ajansımız; Batı Akdeniz Bölgesi’nin çevresel değerlerini bütünsel bir yaklaşımla korumayı, gerekli araştırmaları yaparak mevcut duruma ilişkin uygulanması gereken faaliyetleri belirlemeyi ve tespit edilen sorunları çözmeyi hedeflemektedir. Ajans olarak, gelecek nesillere yaşanılabilir bir çevre bırakmak için stratejiler belirleyerek Bölgede işbirliği ve destek mekanizmalarını harekete geçirmekte ve bu doğrultuda bilinçlendirme çalışmaları yürütmekteyiz.

Canlıların yaşam kalitesi, bulundukları bölgenin hava, su ve toprak gibi doğal varlıklarının temizliği ile doğru orantılıdır. Bölgemizde, kaliteli ve sağlıklı bir yaşam imkanı sunmak amacıyla bütün yerleşim yerlerine altyapı ve belediye hizmetlerinin ulaşmadığı bir nokta kalmaması hedeflenmektedir. Ajans olarak, Batı Akdeniz Bölgesi’nin altyapı sorunlarına yenilikçi ve pratik çözümler sunacak projelerin geliştirilmesi için çalışmalar yapmaktayız. Bu doğrultuda, özellikle kanalizasyon şebekesi ve arıtma tesisi hizmetlerinin yaygınlaştırılmasına önem vermekteyiz. Bölgedeki altyapı hizmetlerinin sunulma oranı her geçen gün artırılmakta olup Türkiye ortalamasının üzerine çıkarılması için tüm kurum ve kuruluşlar üzerine düşen görevleri yapmaktadır. Ajansımız, çevresel problemlerin yaşandığı yerleşim yerlerinin sorunlarını çözmek amacıyla teknik açıdan destek çalışmaları yürütmektedir.

Antalya il merkezinde, kanalizasyon sistemi ile toplanan atıksular Hurma Atıksu Arıtma Tesisi’nde biyolojik olarak arıtılmaktadır. İldeki yoğun turistik faaliyetlerin yapıldığı bölgelerde çok sayıda paket atıksu arıtma tesisi işletilmekte olup arıtılmış suların derin deniz deşarj sistemleri ile uzaklaştırılarak kıyıların temiz tutulmasına özen gösterilmektedir. İldeki Organize Sanayi Bölgesi’nde ise bir endüstriyel atıksu arıtma tesisi hizmet vermektedir. Burdur ilinde 4 adet evsel atıksu arıtma tesisi bulunmaktadır. Isparta il merkezinde bulunan Isparta Atıksu Arıtma Tesisi şehir merkezinin evsel atıksularını arıtmaktadır. Isparta Süleyman Demirel Organize Sanayi Bölgesi’nde ve Deri Organize Sanayi Bölgesi’nde de endüstriyel atıksu arıtma tesisleri bulunmaktadır.

Türkiye’nin yedinci en büyük gölü olan Burdur Gölü; sulak alanların korunması ve akılcı kullanımını amaçlayan Ramsar Sözleşmesi kapsamında yer almaktadır. Burdur’da bulunan ve birçok endemik türü barındıran Salda Gölü ise Türkiye’nin ve dünyanın en temiz göllerinden biridir. Aynı zamanda Göller Yöresi olarak nitelenen bölgemizde; Türkiye’nin ikinci en büyük tatlı su kaynağı olan ve etrafı meyve bahçeleri ile çevrili Eğirdir Gölü, endemik bitkileriyle Kovada Gölü bölgenin zengin sulak alan varlıklarından yalnızca birkaçıdır.

Bir Bakışta Bölgemiz

Bölgemizin çevresel durumunu; doğal kaynakların yeterliliği, kirlilik durumları, atık bertaraf yöntemleri, insanların ve doğal yaşamın kalitesi gibi faktörleri inceleyerek değerlendirmekteyiz.

  • Tüm dünya genelinde yaşanan küresel sıcaklık artışı kuraklığa neden olmakta ve bunun etkileri Bölgemizde de görülmektedir. Bunun yanında, artan nüfusa karşılık kaynakların kısıtlı miktarda kalması nedeniyle de Türkiye’nin yedinci büyük gölü olan Burdur Gölü ve ikinci büyük tatlı su kaynağı olan Eğirdir Gölü’nün su seviyelerinde son yıllarda ciddi düşüşler yaşanmaktadır.

  • Bölgede üst düzey atık yönetimi gerektiren temel endüstriyel faaliyetler; gül yağı üretimi, mermercilik, dericilik ve seracılık faaliyetleridir. Bu sektörlerde meydana gelen sıvı ve katı atıkların uygun yöntemlerle bertaraf edilmesi ya da mümkünse kullanıma geri kazandırılması, kaynak verimliliği ve sürdürülebilir çevre hedeflerine ulaşmak için önemlidir.

BÖLGEMİZDEKİ TEMEL ÇEVRESEL SORUNLAR

SU KİRLİLİĞİ

Burdur ve Isparta illerimizde sulak alanların azalması problemi söz konusudur. Bunun yanı sıra su kaynaklarının kirletilmesi, bölgede temiz suya ulaşmakta problemler yaşanmasına neden olmaktadır. Antalya‘da yoğun turistik faaliyetler ve katı ve sıvı atıkların bırakılması nedeniyle deniz ve kıyı kirliliği meydana gelmektedir.

TOPRAK KİRLİLİĞİ

Toprak kirliliği olarak değerlendirilen kuraklık, çölleşme, kıtlık, kimyasal gübre kullanımı, tarım ilaçlarının çevresel etkileri bölgemizde ön plana çıkan problemlerdendir. Isparta’da yoğun bir şekilde gerçekleştirilen meyve üretimi faaliyetleri İle Antalya’da da çoğunlukla sebze üretimi amaçlı seracılık faaliyetleri çeşitli çevre sorunlarına neden olmaktadır.

HAVA KİRLİLİĞİ

Yaşamın temel kaynaklarından biri olan hava; sera gazları, ozon tabakasının incelmesi ve küresel ısınma gibi çeşitli faktörlerle kirlenmekte ve bölgemizde canlı yaşamını olumsuz etkilemektedir. Özellikle Isparta ilinde fosil yakıtların kullanımıyla atmosfere salınan sera gazları sonucunda hava kirliliği ile mücadele edilmektedir.

DİĞER NEDENLER

Bölgemizde temel kirlilik türlerinin yanı sıra; gürültü kirliliği, katı atıklar, ormanların tahribi, biyolojik çeşitliliğin azalması gibi problemler de görülmektedir. Ajans olarak bu kirliliklerin bulunduğu yerlere dikkat çekmekte, alınması gereken önlemleri belirleyerek bölgesel strateji oluşturmak adına önemli adımlar atmaktayız.

Biyokütle ve Güneş Enerjisinden Döngüsel Enerji Üretimi Projemiz Ödül Aldı

Ajansımız tarafından hayata geçirilen proje ile döngüsel enerji yöntemi benimsenerek park ve bahçe atıklarından yakacak elde ediliyor. Ayrıca proje ile, kullanılmış bitkisel yağlar toplanarak biyodizel yakıt elde ediliyor. Bu sayede belediyenin akaryakıt maliyetlerinin de düşürülmesi sağlanıyor. Konyaaltı Belediyesi tarafından yürütülen proje, Akdeniz Belediyeler Birliğince Çevre Koruma ve Altyapı dalında en iyi proje ödülüne layık görüldü.

Eğirdir ve Kovada Göllerinde Evsel ve Zirai Atıkları Tespit Ediyor, Kirliliğe Karşı Mücadele Ediyoruz

Eğirdir ve Kovada göllerinin kimyasal ve biyolojik değerlerinin izlenebilmesi ve ekosistemlerinin sürekli olarak analiz edilmesi amacıyla Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü ile birlikte bölgemizdeki göllerin kirlilik düzeylerini izleme imkanına kavuştuk.

Engelleri Güneşle Aşıyoruz

Projemiz ile Rehabilitasyon Merkezi Çatılarını Güneş Enerjisi Panelleriyle Kapladık

Ajansımızın desteği ile Antalya Büyükşehir Belediyesi-Büyükşehir Özel Eğitim Okulu ve Rehabilitasyon Merkezi'nin çatısında bir güneş enerji santrali kuruldu. 2019 yılında hayata geçirilen bu proje sayesinde çevreye günlük yaklaşık 250.000 kg karbondioksit salınımının önlenmesi sağlandı. Projemiz, Akdeniz Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından çevre hizmet ödülüne layık görüldü.

Deri Sanayi Bölgesindeki Koku Sorununu Çözdük

Isparta Deri İhtisas ve Karma Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan endüstriyel atıksu arıtma tesisinde oluşan, çevre ve insan sağlığını tehdit eden kokuyu azaltmak için çalışmalar yaptık. Tesisteki havuzlara koku giderme ünitesi ekleyerek ve bunların üzerini kapatarak sorunu büyük ölçüde ortadan kaldırdık.

 

 

Yeni Teknoloji ile Göller Bölgesi Su Kaynaklarımızı İzliyoruz

Bölgemizdeki Eğirdir, Kovada, Beyşehir, Akşehir, Burdur, Acıgöl, Ilgın, Çavuşçu, Eber ve Suğla gölleri teknolojik su kalitesi ölçüm cihazları ile takip ediliyor. Böylece etkin bir izleme ve koruma sağlayarak kirliliklerin takibi mümkün olmakta ve problemler çok ilerlemeden çözebilmekteyiz. Sonuç olarak, bu proje ile bölgemiz için önemli ekonomik katkılar elde edebilmekteyiz.

Bölgemizin Çevresel Durumu Hakkında Bilgi Altyapımız Güçleniyor 

Bölgemizdeki çevresel durumun iyileştirilmesi amacıyla altyapı durumu ve ihtiyaçlar hakkında bilgi altyapımızı güçlendiriyoruz. Ajans uzmanlarınca hazırlanmakta olan «TR61 Bölgesi Çevresel Durum Değerlendirmesi Raporu» ile bölgedeki çevresel sorunları belirliyoruz. Bu sayede çevre sorunu görülen yerlerde uygulanabilecek proje seçeneklerinin ortaya konulmasını sağlayacağız.


Burdur Gölü’nü Kurtarmak için Çalışacağız

«Burdur Gölü Sulak Alan Yönetim Planı Faaliyetleri» kapsamında, göldeki su seviyesinin artırılması için uygulanabilecek projeleri araştırıp uygun seçenekleri tespit edeceğiz. Bunun yanında, Burdur Gölü ve Bölgedeki diğer sulak alanların korunması, geliştirilmesi ve tanıtımına katkı sağlayacak projelere öncelik vereceğiz.

Çevre Bilincinin Artırılması için Çalışıyoruz 

Sürdürülebilir bir çevre için toplumlarda çevre bilincinin gelişmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu nedenle 7’den 77’ye herkeste bir farkındalık oluşturmayı amaçlıyoruz. Foto-safari, atık geri dönüşümü teşviki, çevre dostu ürünlerin kullanımının yaygınlaştırılması ve sosyal medyada bölge halkını aydınlatacak bilgilerin verilmesi üzerine çalışmalar yapıyoruz.

Bölgemizin Çevresel Durumunu İyileştirme Çalışmaları Yapıyoruz

Ajans olarak, Batı Akdeniz bölgesindeki çevresel sorunların azaltılması ile ilgili çalışmalara koordinasyon, işbirliği ve desteklerle katkıda bulunuyoruz.

Yenilikçi Çevre Teknolojilerini Bölgemize Uyarlıyoruz

Çevreyi korumaya yönelik altyapı, atık yönetimi, temiz enerji konularında yeni teknolojileri takip ederek, bunların bölgemizde uygulanmasına yönelik çalışmalar yapıyoruz. Yenilikçi teknolojilerin bölgemize uyarlanmasında destek ve eğitim faaliyetleri sağlıyoruz.

Gül ve Mermer Atıklarını Değerlendireceğiz

2020-2021 yıllarında kalkınma ajansları için ilan edilen «Kaynak Verimliliği» teması faaliyetleri kapsamında atıkların değerlendirilmesi üzerine 2 adet etüt raporu hazırlayacağız. Bu raporlar ile gül ve mermer işleme faaliyetlerinde açığa çıkan katı ve sıvı atıkların değerlendirilme yöntemlerini belirleyeceğiz. Sonrasında ise belirlenen en uygun seçenekler üzerine fizibilite çalışmaları yaparak bu sistemlerin hayata geçirilmesi adına önemli bir adım atmış olacağız.