KALKINMA AJANSLARI
Beşeri Sermaye

Ekonomik büyüme sürecinin sağlıklı ve istikrarlı bir yapıya kavuşmasında iyi yetişmiş ve üretken işgücünden oluşan beşeri sermaye büyük önem taşımaktadır. İçinde bulunduğumuz bilgi toplumu çağında beşeri sermaye, gerek üretimde kullanılan fiziki sermaye ve doğal kaynaklar gibi faktörlerin daha verimli değerlendirilebilmesi; gerekse de yeni teknolojilerin geliştirilmesi ve rasyonel bir şekilde kullanılmasına imkan sağlaması bakımından kritik önem taşımaktadır.

Beşeri sermayenin bölgeler arasında eşitsiz dağılımı, bölgelerin ekonomik performanslarında farklılıklara yol açarak bölgeler arası gelişmişlik farklarının derinleşmesine neden olmaktadır. Bu eşitsiz dağılım, bölgeler arası sektörel katma değer ile kişi başına düşen gelirin farklılaşması üzerinde de önemli etkiye sahiptir. Bölgelerde işgücünün niteliğinin iyileştirilmesi, işletmelerin gereksinim duyduğu değişen şartlara uyum sağlayan bir işgücü piyasasının varlığını, kamu ve özel sektördeki verimlilik artışını ve bölgesel gelişmede stratejik önem arz eden bilgiye dayalı, yaratıcı sektörlerin oluşmasını beraberinde getirmektedir. Ayrıca bölgenin ihtiyaçlarına göre şekillenen bir işgücü piyasası daha çok işletmenin bölgeye çekilmesinde de önemli rol oynamaktadır.

Dolayısıyla, bölgenin potansiyelini arttıracak, yaratılan bilgi akışının üretime dönüşmesini sağlayacak şekilde insanı odağına alan beşeri ve sosyal sermayenin niteliğinin ve niceliğinin geliştirilmesi bölgesel kalkınma hedefleri açısından kritik öneme sahiptir. Buna yönelik alınacak tedbirler, eğitimin yanı sıra, sağlık, nüfus, göç, istihdam, işgücü hareketliliği, yoksulluk, ücretler, girişimcilik gibi çok farklı sektör ve politika alanlarını da etkileyecek niteliktedir.

Ülkemizde kalkınma ajansları tarafından beşeri sermayenin geliştirilmesine yönelik çalışmalar; eğitim ve sağlık hizmetlerinin altyapısının geliştirilmesi, nitelikli işgücünün istihdamını teşvik edici tedbirlerin alınması, yükseköğrenim ve mesleki eğitim kurumlarının kapasitesinin işgücü piyasasının gerekliliklerine cevap verecek biçimde artırılması, işgücü becerisinin ve öncelikli sektörlerin geliştirilmesini sağlayacak biçimde mesleki eğitim-üniversite ilişkisinin güçlendirilmesi, ekonomik-sosyal hayata entegrasyon ve sosyal uyumun sağlanmasına yönelik faaliyetlerin gerçekleştirilmesi, ortak çalışma kültürüne dayanan bölgesel ve yerel işbirliği kurumlarının fiziki, sosyal, beşeri ve kurumsal altyapısının geliştirilmesi ve iyi yönetişim modellerinin tasarlanması yoluyla yerel kurumsal yapıların güçlendirilmesi hedefleri doğrultusunda yürütülmektedir.

Kalkınma ajansları tarafından beşeri sermayenin geliştirilmesine yönelik yapılan çalışmalar hakkında daha fazla bilgi için ajans isimlerine tıklayınız.