Ajans olarak,
- Bölgemizin termal sağlık turizminde arzulanan noktaya gelmesini,
- Bölgemizin el sanatlarını, yerel mutfağımızı ve coğrafi işaretli ürünlerimizi uluslararası kuruluşlar aracılığıyla tanıtarak dış turizmimize entegre etmeyi,
- Doğal güzelliklerimizin, antik kentlerimizin, Kurtuluş Savaşımızın yaşandığı topraklarımızın turizm güzergahlarında daha fazla yer almasını sağlamayı,
- Yaratacağımız turizm talebini de bölgemizdeki hizmet kalitesini artırarak desteklemeyi hedefliyoruz.
Afyonkarahisar, Manisa, Kütahya ve Uşak illerinden oluşan bölgemiz, şifalı termal suları, doğal güzellikleri, antik kentleri, kuruluşun ve kurtuluşun yaşandığı; zaferlerin tarihe şehit kanlarıyla yazıldığı topraklarıyla önemli bir turizm potansiyeli taşımaktadır. Ayrıca, gastronomi ve yaratıcı - kültürel endüstrilerde öne çıkan değerleriyle yerli ve yabancı turistlere klasik turizm anlayışından çok daha fazlasını sunmaktadır.
“Termalin Başkenti” olan Afyonkarahisar ilimiz; beş yıldızlı otelleriyle misafirlere eşsiz bir tatil deneyimi yaşatmaktadır. Bu otellerde konaklayan yerli ve yabancı turistler termal sularda şifa bulurken aynı zamanda UNESCO tescilli lezzetleri de deneyimleme fırsatı bulmaktadır. Ayrıca, Frig Vadisinin eşsiz güzelliklerine ev sahipliği yapan Ayazini Metropolisi de ziyaretçilerine Hitit, Frig, Roma ve Bizans dönemlerine ait kültürlerin güzelliklerini sunmaktadır.
UNESCO tescilli bir başka şehrimiz olan Kütahya’da ise ziyaretçiler; “Ateşte Açan Çiçekler”in, yani çinicilik sanatıyla tarihten damıtılmış bir zanaatın en nadide örneklerini görmektedir. Aynı zamanda termal ve şifalı sularıyla da ünlü olan Kütahya, Aizanoi Antik Kenti, dünyanın ilk borsası ve günümüze kadar korunmuş en iyi eserlerden biri olan Zeus Tapınağı ile kültür turizmi için önemli bir destinasyondur. Osmanlı İmparatorluğunun kurucusu Osman Gazinin ninesi Hayme Ana’nın türbesi de yine Kütahya ilimizde yer almaktadır.
Şehzadeler Şehrimiz, mesir macununun memleketi, üzümün ve zeytinin bir tarım ürününden daha fazlasını ifade ettiği Manisa ilimizde, paranın keşfedildiği Sardes Antik Kenti ziyaretçilerini bekliyor. Şehrin farklı noktalarına yayılmış kiliseler ile Osmanlı yadigarı Ulu Camii, Sultan Camii gibi değerler Manisa’yı inanç turizmi bakımından ülkemizde bir adım öne çıkarmaktadır. Ayrıca Manisa ilimiz Kula ve Salihli ilçeleri arasında bulunan Türkiye’nin ilk ve tek UNESCO tescilli jeoparkıyla doğa turizmi meraklılarına özel bir destinasyon oluşturuyor.
Nüfus olarak küçük bir şehir olan Uşak ilimizde tarihi ve doğal güzelliklerin şaşırtan birlikteliğini görebiliyoruz. Blaundus Antik Kenti, Taşyaran Vadisi, Cılandras Köprüsü ve Ulubey Kanyonu gibi birçok turizm değerine ev sahipliği yapan Uşak, aynı zamanda coğrafi işaret tescilli halılarıyla yerli ve yabancı turistler için bir cazibe merkezi konumunda bulunuyor.
Önümüzdeki dönemlerde bölgemizdeki termal turizm yatırımlarının artması ve mevcut insan kaynağının kapasitesinin geliştirilmesi ile birlikte sağlık turizminde Bölgemizin arzu edilen yere ulaşacağı öngörülmektedir. Farklı turizm çeşitlerine yönelik (doğa turizmi, kültür ve inanç turizmi, eko turizm, gastronomi turizmi) tesis yatırımları, ulusal – uluslararası kuruluşlara üyelikler ile bölgede gerçekleştirilebilecek turizm faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi de bölgeyi ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin geceleme sayılarını artıracaktır.
Bir Bakışta Bölgemizde Turizm
Zafer Kalkınma Ajansı olarak kurulduğumuz günden bu yana bölgemizde turizme yönelik alt yapı yatırımlarından müze inşaatlarına, antik kentlerin ziyaretçi potansiyelinin artırılmasından uluslararası bir jeoparkın bölgemize kazandırılmasına kadar birçok projenin hayata geçirilmesine katkı sağladık.
Tarihten bugüne gelen çinicilik zanaatının günümüzde yaşatılması ve geleceğe hak ettiği değerle taşınması için Ajansımız, Kütahya ilimizin UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağına girmesi için yoğun çalışmalar yürütmüştür. Bu süreçte, Zanaat ve Halk Sanatları alanında 31 Ekim 2017 tarihinde ağa kabul edilen Kütahya ilimiz için UNESCO Resmi Temas Noktası görevini de Ajansımız yürütmüştür. Ajansımız çalışmalarına halen Yürütme Komitesi üyesi olarak devam etmektedir.
Tarihten bugüne gelen çinicilik zanaatının günümüzde yaşatılması ve geleceğe hak ettiği değerle taşınması için Ajansımız, Kütahya ilimizin UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağına girmesi için yoğun çalışmalar yürütmüştür. Bu süreçte, Zanaat ve Halk Sanatları alanında 31 Ekim 2017 tarihinde ağa kabul edilen Kütahya ilimiz için UNESCO Resmi Temas Noktası görevini de Ajansımız yürütmüştür. Ajansımız çalışmalarına halen Yürütme Komitesi üyesi olarak devam etmektedir.
2018 yılında Afyonkarahisar ilimizin kentler ve termaller arasında güçlü bir ortaklık ağı oluşturmayı amaçlayan Avrupa Tarihi Termal Kentler Birliğine (EHTTA) başvuru süreci de Ajansımız tarafından yürütülmüştür. Bu süreçte EHTTA tarafından talep edilen bilgiler üzerinde kapsamlı bir çalışma yürütülerek Afyonkarahisar Valiliği adına başvuru yapılmıştır. Yürütülen bu çalışmalarla birlikte Afyonkarahisar ilimiz 2019 yılı Mart ayında EHTTA’ya resmi olarak kabul edilmiştir.
Uşak ilimizde bulunan UIubey Kanyonlarında inşa edilen panoramik cam terasa destek sağlanmıştır. Sağladığımız destekle yöreye gelen ziyaretçi sayısında önemli ölçüde bir artış yaşanmıştır. Bu proje neticesindeki çalışmalar yörenin tanınırlığına da önemli katkılar sağlamıştır. Kurulumundan sonra odak haline dönüşen cam terasın çevresinde hediyelik eşya ve yöresel yiyeceklerin satıldığı satış yerleri, kıl çadır, ters ev gibi alanın çekiciliğine katkı sağlayacak tesisler yer almaktadır.
Zafer Kalkınma Ajansı olarak Bölgemizdeki alternatif turizm imkanlarını geliştirerek popüler turizm destinasyonları oluşturmak için 2021 yılından itibaren Alternatif Turizmin Geliştirilmesi Sonuç Odaklı Programını (TURİZM SOP) yürütüyoruz. TURİZM SOP kapsamında Ajans olarak;
1) Termal sağlık turizmi uygulamalarını geliştirmek, yaygınlaştırmak ve termal turizm bölgelerinin cazibesini artırmak
2) Yaratıcı ve kültürel endüstrilerin turizme entegrasyonunu sağlamak
3) Kırsal turizmde katma değeri artırmak
4) Turizmde hizmet kapasitesini ve kalitesini geliştirmek
5) Seçkin destinasyon ağlarına ve ulusal tur operatörlerine yönelik olarak turizm rotaları oluşturmak.
amaçları doğrultusunda faaliyetlerimizi sürdürüyoruz.
Amaçlarımız doğrultusunda sonuç odaklı programımızda önümüzdeki üç yıl için faaliyetlerimizi planlamış bulunmaktayız. Bu dönemde bölgemiz özelinde yürüteceğimiz tanıtım faaliyetleri, yapacağımız araştırma ve analiz çalışmaları, uygulayacağımız mali ve teknik destek programları ve paydaşlarımızla birlikte katılacağımız fuarlar belirlenmiştir.
Turizmde Sonuç Odaklı Program Yaklaşımını Getiriyoruz
2020 yılından itibaren Ajansımız, program odaklı yaklaşım çerçevesinde, bölgede yüksek katma değerli alternatif turizm sektörlerinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalar yürütmektedir. Bu kapsamda hazırladığımız, 2021-2023 yılları arasındaki faaliyet dönemini kapsayan Alternatif Turizmin Geliştirilmesi Sonuç Odaklı Programı (TURİZM SOP) ile bölgede popüler turizm destinasyonları oluşturmak için gerçekleştirilecek faaliyetleri destekliyoruz.
Coğrafi İşaretlerle Yöresel Ürünlerimizin Katma Değerini Artırıyoruz
Bölgemizde tescil edilmiş, öne çıkan coğrafi işaretli ürünlerden; üreticilerimizin daha fazla gelir elde edebilmesi üzerine çalışıyoruz. Bu araştırmalarımızda üreticilerimizin görüşlerini dikkate alarak ihtiyaç duydukları makine ve hizmetlere ulaşabilmeleri için finansman desteği sağlıyoruz.
Şuhut Kilimatan (Kumalar) Bölgesini Kış Turizmine Kazandırıyoruz
Afyonkarahisar ilinde termal turizmi tamamlayıcı özelliklere sahip Kumalar Dağı Bölgesi’nin kış turizmine kazandırılması için gerekli planlama çalışmalarına destek veriyoruz. Böylece yapılacak yatırımların önünü açıyor, farklı pistleri ve turistlere hizmet verecek tesisleriyle Afyonkarahisar’da yeni bir turizm odağı oluşturuyoruz.

Bölgemizde Dünya Çapında Ses Getirecek Spor Organizasyonlarını Destekliyoruz
Dünya çapında gerçekleştirilen Dünya Motokros Şampiyonasının bir ayağının bölgemizde gerçekleştirilmesine destek oluyoruz. “En İyi Alt Yapı”, “En İyi Padok” ve En İyi Pist” ödüllerine sahip Afyon Motor Sporları Merkezinde gerçekleştirilecek bu turnuvada bizler de bölgemizin tanıtımı için yer alıyoruz.
Bölgemizin Sağlık ve Spor Turizmi Alanındaki Potansiyelini Tanıtıyoruz
Dünya Sağlık, Spor Turizmi Kongresi ve Fuarı’na (HESTOUREX) Bölgemizden ilgili paydaşlarla katılım sağlıyoruz. Böylece, bölgemizin turizm potansiyelini yerli ve yabancı turizm şirketleri, seyahat acenteleri ve tur operatörlerine tanıtma fırsatı yakalarken, iş birliklerinin de önünü açıyoruz.
Frig Vadisini Yerli ve Yabancı Turistler İçin Daha Cazip Hale Getiriyoruz
Frig Vadisi’nde öne çıkan eski yerleşim noktalarında yapılan turizm yatırımlarını destekliyoruz. Frig Vadisi Ayazini Bölgesi’nde, destek verdiğimiz tesislerle turizmi kırsala yayarken, daha çok turistin bölgemizi ziyaret etmesine vesile oluyoruz.
Kütahya-Yoncalı’da Termal Turizm İçin Altyapı Yatırımlarını Hayata Geçiriyoruz
Yoncalı bölgesinde hizmet veren otel ve tesislerin termal suya ulaşmada yaşadığı sorunları çözmek için gerekli altyapıyı destekliyoruz. Ayrıca, termal suların israf edilmesini önleyerek kaynaklarımızın verimli kullanılmasını sağlıyoruz.
Blaundus ve Sardes Antik Kentinin Cazibesini Artırıyoruz
Uşak’ta yer alan Blaundus Antik Kentinde arkeolojik kazılarda çalışan uzman ve öğrencilerin rahatlıkla konaklayabileceği bir merkezi hayata geçiriyoruz. Ziyaretçilere yönelik deneyimleme atölyeleri kurarak, kenti ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin bölgede daha fazla zaman geçirebilecekleri sosyal alanlar oluşturuyoruz. Ayrıca, Sardes Antik Kentini ziyaret eden turistler için karşılama merkezi oluşturuyoruz.
Alternatif Turizmin Geliştirilmesi Sonuç Odaklı Programı
(2021-2023 TURİZMSOP)