Konya-Karaman (TR52) Bölgesi
Konya , Karaman Turizminin Geliştirilmesi
Ajansımız, görev alanı olan Konya ve Karaman bölgesinde girişimciliği teşvik ederek ve girişimcilik altyapısını geliştirerek istihdam yaratmayı, rekabeti ve işbirliğini geliştirmeyi, bölge potansiyelini ortaya çıkarmayı ve yeni sektörlerin doğmasına katkı sağlamayı hedeflemektedir.
Bu hedefler doğrultusunda bölgemizi daha rekabetçi hale getirmek, refahı artırmak ve bölgesel gelişmişlik farklarını azaltarak ulusal kalkınmayı yerelden başlatmak amacıyla girişimciliğin bölgemizde gelişmesi için çalışmalarımızı şekillendirmekteyiz.
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Konya-Karaman bölgesi girişim sayısında ülkemizde 13. sırada yer almaktadır. İl bazında incelendiğinde ise Konya 6. Karaman ise 60. sırada yer almıştır. Bu verilerden de anlaşılacağı üzere, ülke nüfus sıralamasında 7. olan Konya’nın ve 67. olan Karaman’ın girişimcilik ekosisteminin geliştirilmesi konusunda ihtiyaç ve mevcut durumlarına göre potansiyelinin değerlendirilmesi önem arz etmektedir.
Karaman’da sanayi daha çok tarıma dayalı olarak gelişmiştir. İmalat ve gıda sanayisinin alt grupları olan bisküvi, çikolata, bulgur, yoğurt, peynir, ayran ve süt tozu üretiminde ülkemizde önemli bir yer tutmaktadır. Karaman, bu sektörlerde önemli ölçüde istihdam sağlayan modern sanayi tesislerine sahip olmakla beraber, makine sektörü gibi benzer ve tamamlayıcı sektörlerdeki girişimcilik konularında da benzer illere nazaran rekabetçi bir potansiyel sunmaktadır.
45.000’den fazla KOBİ’ye ev sahipliği yapan Konya ise ana metal, döküm, ayakkabıcılık, yenilenebilir enerji, gıda, lojistik, makine, otomotiv, plastik, ambalaj, tarım makineleri ve savunma sanayilerinde Anadolu’nun lider şehirlerinden biridir. Tarımsal üretimle ün kazanan şehir, sanayi üretimiyle de ülke ekonomisine katkı sağlayan ve 2,16 milyar dolar ihracat gerçekleştiren bir üretim devidir.


Ajansımızın sağlamış olduğu finansal desteklerin ve projelerin yanı sıra, yatırım destek ofislerimizle de girişimcilerimize destek olmaktayız. Konya ve Karaman’daki yatırım destek ofislerimiz ile temasa geçen yatırımcılarımız, teşvikler, destekler, şirket kuruluşu, izin, ruhsat veya bölgenin öne çıkan özelikleri gibi konularda ücretsiz şekilde bilgi alabilmektedir.
Konya-Karaman bölgesi, yaklaşık 2,5 milyar dolar ihracat yaparak ihracat fazlası veren, üretimiyle tüketime destek olan, geniş ve uygun coğrafi yapısıyla yatırımlara müsait, merkezi konumu vesilesiyle de kolay ulaşılabilen bir cazibe noktasıdır. Bu potansiyeli avantaja çeviren bölgemiz, 11 organize sanayi bölgesi ile yatırımcılarına ev sahipliği yapmaktadır. Türkiye’nin en büyük üçüncü organize sanayi bölgesi olan Konya OSB ise, her geçen gün büyüyerek alanının en iyisi olmak için genişlemeye ve gelişmeye devam etmektedir.
Toplam 6 üniversitede 150.000’den fazla öğrenciyi barındıran, sektör çeşitliliği ile fırsatlar yaratan, yetişmiş kalifiye nüfusu ile iş gücüne katkı sağlayan Konya-Karaman bölgesi, girişimcilik için ideal şartlar sunmaktadır. 3 adet teknoloji geliştirme bölgesi ile bu potansiyeli pekiştiren bölgemiz, sunduğu imkanlar ile yeni ve erken aşamadaki girişimler için de ideal altyapı ve desteği sağlamaktadır.
Mevlana Kalkınma Ajansı (MEVKA) olarak, bölgemizin girişimcilik alanındaki fırsatlarını ve avantajlarını tespit ederek, destekleyerek ve aynı zamanda girişimcilerimize yardımcı olarak bölgemizin kalkınması, gelir düzeyinin artması ve küresel seviyede daha rekabetçi düzeye erişmesi için çalışmalarımıza hızla devam etmekteyiz