![]() |
TR81 BATI KARADENİZ BÖLGESİ |
Zonguldak, Karabük ve Bartın’da Turizm |
Ajansımız, Batı Karadeniz Bölgesinde alternatif turizm faaliyet-lerinin çeşitlendirilmesi ile doğa, kültür ve spor turizminin birbirine entegre edilerek güçlendirilmesini hedeflemektedir. Bu şekilde sosyal, ekonomik ve çevresel açıdan sürdürülebilir turizmin temelleri atılacak, bölgede turizmle bağlantılı yeni istihdam alanlarının oluşturulması ve ekonomik gelirin artırılması sağlanacaktır.
TR81 Batı Karadeniz Bölgesi sahip olduğu değerler ile ulusal ve uluslararası çapta doğa ve kültür turizmi açısından Türkiye’nin en zengin bölgelerinden biridir ve her mevsim yapılabilecek turizm aktivitelerine olanak sağlamaktadır. Bölgemizden 3-4 saatlik bir sürüş mesafesinde Türkiye nüfusunun %40’ına yaklaşan 35 milyonluk bir nüfus yaşamaktadır. Çoğunluğunu büyük şehirlerde yaşayan insanların oluşturduğu bu nüfusun en çok tercih ettiği destinasyonların başında Safranbolu ve Amasra gelmektedir. Özellikle bahar ve yaz aylarında turizmin yoğunlaştığı bu bölgelerin yıllık ağırladığı ziyaretçi sayısı bir milyon civarındadır.
Bölgemiz, doğa ve kültür turizmi deneyimi yaşamak isteyen misafirlerine sayısız seçenek sunmaktadır. 139 kilometrelik Karadeniz kıyısı boyunca eşsiz güzellikte koylara, sahillere ve plajlara sahip bölgemizde yaz aylarında deniz turizmi ekseninde gelişen turizm aktiviteleri yoğun talep görmektedir. Bunun yanında bölgemiz; kanyon, kamp, mağara, yayla, endüstriyel miras, fotoğrafçılık, kayak turizmi ve kuş gözlemciliği değerleriyle de yıl boyu ilgi görmektedir.
Bir doğa müzesini andıran Küre Dağları Milli Parkı, Türkiye’nin en yaşlı ağacına ev sahipliği yapan Gümeli Tabiat Anıtı ve Türkiye’nin en büyük blok ormanlarına sahip Yenice Ormanları sahip oldukları endemik bitki çeşitliliği, yaban hayatı, şelaleleri, kanyonları ile kampçılık, trekking, yaban hayatı gözlemciliği gibi farklı doğa turizmi faaliyetleri için sayısız seçenek sunmaktadır.
Bartın’ın Güzelcehisar sahilinde bulunan, ve eşine dünyada nadir rastlanan 80 milyon yıl önce volkanlardan akan lavların soğuyup kristalleşmesi ile oluşan Güzelcehisar Lav Sütunları, Ajansımızın desteği ile oluşturulan ahşap seyir terası ve yürüyüş yollarıyla turizme kazandırılarak ziyaretçilerin ilgi odağı haline geldi.
Türkiye’de ilk ve tek, dünyada ise sayılı örnekleri bulunan maden müzesine sahip Zonguldak ilimiz, müzenin yanındaki eğitim ocağı ve Yeşil Rota (Ankara-Zonguldak tren güzergahı) ile endüstri mirası turizminde eşsiz bir deneyim imkanı sunmaktadır. Bunun yanında Türkiye’nin UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne ilk giren değerlerinden biri olan, Osmanlı mimarisinin güzide örneklerini bünyesinde bulunduran Safranbolu ilçemiz tarihi çarşıları, hanları, konakları ile her yıl ortalama 300 bin yerli ve yabancı turisti ağırlamaktadır.
Bölgemizde özellikle farklı jeolojik oluşumlar ve güzellikler de oldukça dikkat çekicidir. Karabük’te Bulak Mencilis Mağarası, Zonguldak’ta Gökgöl Mağarası ve Bartın Güzelcehisar’da 80 milyon yıllık lav sütunları ile şelaleler ve kıyı oluşumları nadide coğrafi oluşumlar arasındadır.
Ajansımız doğa, kültür, spor ve deneyim turizminin bölgemizde yaygınlaştırılması ile sahip olduğu değerleri turizme kazandırarak belirli bir destinasyona yoğunlaşmış olan turizm faaliyetlerini çeşitlendirmeyi, böylelikle tüm yıl boyunca bölgeye turist çekmeyi hedeflemektedir. Bölge ekonomisine büyük katkı sunması beklenen turizm faaliyetleri ile bölgede yaşanan genç işsizliğinin büyük ölçüde giderilmesi ve bölge dışına yaşanan göçlerde azalma sağlanması beklenmektedir.
Bölgemiz Turizmine Genel Bakış
Batı Karadeniz Bölgesi’ne gelen turistlerin büyük çoğunluğu kıyı ve kültür turizmi odaklı olarak Amasra ve Safranbolu‘yu tercih etmektedir. Bununla birlikte turizmin bölgenin diğer alanlarına yaygınlaştırılamaması nedeniyle bölgemizde genel olarak konaklama süreleri düşüktür.
Bölgemiz zengin orman varlığı, flora ve fauna çeşitliliği, doğal ve özgün değerleriyle birçok destinasyondan ayrışmaktadır. Bir bölümü Bartın ilimizde yer alan Küre Dağları Milli Parkı, Karabük ilimizdeki Yenice Ormanları ve Zonguldak’taki Gümeli Tabiat Anıtı ile bölgedeki birçok yayla ve alan ekoturizm faaliyeti için oldukça elverişlidir.
Ülkemizin sanayileşmesinde ve endüstri tarihinde önemli bir yere sahip olan bölgemiz bu alandaki deneyim fırsatları ve hikayeleriyle de büyük bir turizm potansiyeli içermektedir.
Bölgemiz karstik yapısı ve jeolojik oluşumlarıyla da önemli kaynak değerlere sahiptir. Mağaralar, şelaleler, lav sütunları ve farklı kıyı oluşumları ile jeositler bölgenin jeoparklaşma potansiyelini de ortaya koymaktadır.
Turizmde çeşitliliği sağlamak adına bölgenin sahip olduğu endüstriyel miras ile doğal ve kültürel ögelerin öne çıkarılarak bütünleştirilmesi ihtiyacı bulunmaktadır. Destinasyon yönetimi modelinin uygulanması ve turizmin çeşitlendirilmesiyle Safranbolu ve Amasra odağında yürüyen bölge turizminin gelişerek yayılması hedefine katkı sağlanacaktır.
Turizmde ziyaretçilerin destinasyonlardaki çekiciliği bizzat deneyimleyerek yaşamaları, doğa ve spor turizmi gibi aktivite çeşitliliğinin de sağlanmasıyla bölgemize gelen turist sayısı, konaklama süresi ve bölgenin turizm gelirlerinde önemli bir artış sağlanabilecektir.
Turizm bilincinin arttırılması ve beşeri sermayenin geliştirilmesiyle bölgemizde sektörün hizmet kalitesi de iyileşecektir.
Destinasyon yönetimi modeline uygun şekilde paydaşlar arasında işbirliği ve koordinasyonun sağlanmasına ve bölge turizminin bütüncül yönetimine ihtiyaç duyulmaktadır.
vBölgemize yönelik turizm algısının iyileştirilerek geliştirilmesi için turizmde tanıtım ve markalaşma çalışmaları büyük bir öneme sahiptir.
Ajansımız, faaliyet göstermeye başladığı 2010 yılından bu yana, bölgede turizm faaliyetlerinin ve turizm altyapısının geliştirilmesine yönelik çeşitli programlar yürütmüştür. Bu kapsamda 2010-2020 yılları arasında, bölge turizminin gelişimine katkı sağlayan, birçoğu turizm altyapısını içeren, 50’den fazla projeyi hayata geçirmiştir.
Ajansımız turizm çalışmaları kapsamında yerel ve yöresel ürünlerden el sanatlarına, müzelerden konaklama tesislerine kadar birçok farklı projeye destek vermiş, doğal ve kültürel alanların entegrasyonunu sağlamıştır. Bunlara ek olarak rota ve destinasyon oluşturma çalışmaları kapsamında endüstriyel miras turizm rotaları ve tren turizmi gibi çalışmalara da öncülük etmiştir.
Bölgemizde turizmin geliştirilmesi ve çeşitlendirilmesi doğrultusunda kültür, doğa, spor ve deneyim turizminin yaygınlaştırılması amacıyla alternatif turizm altyapılarına yönelik faaliyetlerde bulunulmuştur. Bisiklet, yürüyüş, kamp karavan, çadır kamp ve oryantiring gibi farklı alanlarda saha tespit, rotalama ve haritalama yapılarak bu konularda paydaş farkındalığını artırma çalışmaları da gerçekleştirilmiştir.
