Güney Ege Bölgesi’nde eko-turizm potansiyelini harekete geçirerek turizm faaliyetlerini iç kesimlere yaygınlaştırmayı ve hedef ilçelerde turizm gelirlerinin artmasını hedefliyoruz.
Bunun için doğal güzellikleri, tarihi zenginlikleri ile spor ve kültürel aktivite potansiyeli bakımından öne çıkan ilçelerin eko-turizm kapsamında bölgenin çekim merkezleri haline gelmesini amaçlıyoruz. Böylece, halihazırda dünyaca tanınan turizm destinasyonlarına sahip olan Güney Ege’de farklı eko-turizm destinasyonları oluşturarak turizmin önemli bir kalkınma aracı olarak kullanılmasını hedefliyoruz.
Turizm, Güney Ege Bölgesi (TR32) için en önemli sektörlerin başında gelmekte ve bölgemizde ekonomik büyümeye, kültürel ve sosyal gelişim ile istihdama büyük katkılar sunmaktadır. Aydın, Denizli ve Muğla illerini kapsayan bölgemiz, Türkiye’nin en yoğun turist çeken bölgelerinden biridir. Turizm, bölgemizdeki gelişmişlik farklılıklarını en aza indirmek için kullanılan en etkin araçlardan biri olarak öne çıkmaktadır. Tarihin en eski dönemlerinden beri birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Güney Ege, tarihî ve kültürel değerlerin izlerini taşıyan bir coğrafyada yer almaktadır. Bölgemiz, deniz-kum-güneş olarak bilinen kitle turizmi anlayışının yanı sıra kültür, doğa, agro, termal, sağlık ve spor gibi alternatif turizm çeşitleriyle dört mevsim turizme hizmet verebilecek potansiyele sahip bir cazibe merkezidir.
Meşhur Ege kültürü ve misafirperverliğiyle; Güney Ege eşsiz bir alternatif turizm merkezidir.
Güney Ege’nin hâlihazırda ülkemizin en çok yabancı turist çeken bölgelerinden birisi olması, ortalama geceleme sayısının ülke ortalamasının üstünde olması, turizm tesisi ve yatak kapasitesi bakımından %25’in üzerinde seyreden ülke payı gibi unsurlar alternatif turizm potansiyelinin değerlendirilmesi bakımından önemli fırsatlar oluşturmaktadır.
Bölgemizin Ege ve Akdeniz kıyılarını oluşturan Muğla ve Aydın illerinin kıyı şeridi toplamda 1.250 km’yi geçmektedir. Bu durum Güney Ege’nin turizm merkezi olmasına katkı sağlamış ve özellikle deniz turizminde marka haline gelmiş Kuşadası, Bodrum, Fethiye, Marmaris, Datça, Didim gibi turizm merkezlerinin doğmasına neden olmuştur. Güney Ege’nin turizm alanındaki başarısında kitlesel deniz turizminin payının büyük olmasına rağmen Güney Ege, iç kesimlerde de dünyaca ünlü turizm destinasyonlarına sahiptir. Bunların başında gelen Pamukkale, şifalı suları ve eşsiz tarihî ile her yıl milyonlarca turisti ağırlamaktadır. Türkiye’de en çok ziyaret edilen turizm unsurları listesinde ön sıralarda yer almaktadır. Pamukkale gibi UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yerini alan Afrodisias Antik Kenti ise turistlerin ziyaret rotalarına ekledikleri önemli bir destinasyon haline gelmiştir. Bununla birlikte bölgede hemen hemen her ilçenin eko-turizm potansiyeli dikkat çekmektedir.
Bölgemizin eko-turizm potansiyelinin harekete geçirilmesi hem ekonomik gelişmeye hem de sürdürülebilir kalkınmaya katkı sağlayacaktır. Bölgemizde eko-turizm geliştirilerek kıyı şeridinde yoğunlaşan turizm gelirlerinin iç kesimlere yaygınlaştırılması, yaz aylarında yoğunlaşan turizm faaliyetlerinin ise dört mevsime etkin şekilde yayılması ve böylece bölgeler arası gelişmişlik farklılıklarının azaltılması amaçlanmaktadır.