KALKINMA AJANSLARI
Ar-Ge ve Yenilik
İzmir Kalkınma Ajansı İzmir

Ajansımız, İzmir’de Ar-Ge ve yenilik faaliyetleriyle kaynak verimliliğini artırarak, katma değeri yüksek temiz teknolojilerin geliştirilmesini hedeflemektedir. Bu şekilde, iklim değişikliği, doğal kaynakların tükenmesi, çevre kirliliği, gelir dağılımındaki eşitsizlik ve bu sebeplerden doğan sosyal sorunları içine alan bir anlayışla bölge ekonomisinin dönüşümü hızlanacaktır.

İzmir, toplam 9 adet üniversite, 4 adet teknoloji geliştirme bölgesi, 6 adet teknoloji transfer ofisi ve 77 adet Ar-Ge merkezi barındıran bir şehir olarak önemli bir bilim, teknoloji altyapısına ve beşeri sermayeye sahiptir. İzmir bilim ve teknolojinin gelişmesi ve teknolojinin katma değeri yüksek ürünlere dönüşmesi için gerekli olanaklara sahiptir.

Rekabet gücünün Ar-Ge ve yenilik faaliyetleriyle artırılmasında araştırmacıların proje üretmesi ve ticari ürüne dönüştürülebilir patent tescilleri önemli bir rol oynamaktadır. Ar-Ge ve yenilik açısından İzmir’in son üç yıllık gelişimine baktığımızda üniversitelerde görev yapan araştırmacı sayısının 2016 yılına göre azalmış olmasına rağmen araştırmacıların TÜBİTAK’a sundukları proje sayısı ve projelerin desteklenme oranı artmıştır. Bu durum bölgede proje yazma ve yönetme kapasitesi açısından olumlu bir gelişmedir.  Bölgemizde araştırmacı başına düşen yayın sayısındaki değişimi değerlendirdiğimizde ise bu alanda gelişme ihtiyacının olduğunu görüyoruz. 2018 yılı verilerine göre, İzmir’de hem üniversiteler hem de bölge geneli için patent tescili artış gösterirken üniversite patentlerinin ticarileşmesi, gelişme sağlanması gereken bir diğer alan olarak karşımıza çıkmaktadır.

İzmir Yenilik Ekososistemi  Kurumlar Arası İlişki Yoğunlukları -2016

Teknoloji geliştirme bölgelerinde çalışan Ar-Ge personel sayısı, firmaların yaptıkları ihracat miktarı ve 5746 sayılı kanun kapsamında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından kurulan Ar-Ge merkezlerinin sayısı son üç yıllık dönemde artış eğilimi göstermektedir. Söz konusu eğilimleri birlikte değerlendirdiğimizde sanayide Ar-Ge ve yenilik faaliyetlerinin ekonomik değere dönüştürülebildiğini görüyoruz.

İzmir’de kamu, özel sektör ve üniversite bağlantılarının güçlendirilmesi ve bu alanda çalışan çatı kuruluşların kapasitesinin geliştirilmesinin Ar-Ge ve yenilik potansiyelinin artırılması açısından önemlidir. Bu doğrultuda Ar-Ge ve yenilik alanında faaliyet gösteren kurumlar ve özel sektör arasında araştırma projelerine dayalı işbirliklerinin oluşturulması, İzmir’in araştırmacı potansiyelini uygulanabilir ve ticarileştirilebilir projeler üretmeye yönlendirecektir.

İzmir’de Ar-Ge ve Yenilik

İzmir bilim ve teknolojinin gelişmesi ve teknolojinin katma değeri yüksek ürünlere dönüşmesi için gerekli olanaklara sahiptir ancak bu olanaklardan en üst düzeyde faydalanabilmek için bölge potansiyelinin analiz edilmesi ve odaklanılacak alanların belirlenmesi gerekmektedir.

İzmir’deki üniversitelerde görev yapan araştırmacılar tarafından sunulan proje sayısı ve projelerin desteklenme oranı artış eğilimi gösterse de üniversite patentlerinin ticarileşmesi konusunda gelişme ihtiyacı bulunmaktadır.

İzmir’de kamu, özel sektör ve üniversite bağlantılarının güçlendirilmesi ve bu alanda çalışan çatı kuruluşların kapasitesinin geliştirilmesi Ar-Ge ve yenilik potansiyelinin artırılması açısından önemlidir.

Ar-Ge ve yenilik alanında faaliyet gösteren kurumlar ve özel sektör arasında araştırma projelerine dayalı işbirliklerinin oluşturulması, İzmir’in araştırmacı potansiyelini uygulanabilir ve ticarileştirilebilir projeler üretmeye yönlendirecektir.

Teknoloji geliştirme bölgelerinde çalışan Ar-Ge personeli sayısı, firmaların yaptıkları ihracat miktarı ve Ar-Ge merkezlerinin sayısında artış eğilimi görülmektedir.

Ajansımız kuruluşundan itibaren İzmir’in Ar-Ge ve yenilik kapasitesinin geliştirilmesine yönelik çok sayıda çalışma yürütmüştür. 2009 yılında hazırladığımız İzmir Kümelenme Stratejisi ile İzmir’de kümelenme potansiyeli yüksek olan sektörleri belirledik. Ayrıca bölgede faaliyet gösteren işletmeler ve diğer kurumlara kümelenme ve yenilik konusunda bilgi sunan İzmir Kümelenme ve Yenilik Portalını oluşturduk. 

2012 yılında hazırladığımız İzmir Bölgesel Yenilik Stratejisinde, İzmir’in Ar-Ge ve yenilik potansiyelini yükseltmek ve teknoloji üreten ve ihraç eden bir seviyeye getirmek üzere 6 stratejik öncelik belirledik ve İzmir yenilik ekosistemi haritasını oluşturduk.

Strateji hedefleri doğrultusunda tasarladığımız programlarla yenilik ve girişimcilik odaklı toplam 162 projeye destek sağladık.

2016 yılında yayınladığımız İzmir Yenilik Başarı Hikayeleri çalışmasında yer verdiğimiz yenilikçi firmaların İzmir’de faaliyet gösteren diğer firmalara örnek oluşturmasını hedefledik. 2018 yılında İzmir yenilik ekosistemi haritasını güncelleyerek, İzmir yenilik izleme sistemini kurduk. Üç temel kategoride 35 göstergeyi kapsayan izleme sisteminde yer alan verileri yıllık olarak ilgili kurumlardan temin ederek yayınlıyoruz.

Rüzgar Enerjisi Türbin Kulelerinin İmalatında Kalite Kontrol ve Süreç İyileştirme Projesi

Ajans olarak destek sağladığımız proje kapsamında rüzgar türbini kulesi üretimi için süreç yeniliği yapıldı. Proje sonunda firma 100 rüzgar kulesi üretim kapasitesine ulaşırken 150 istihdam ve % 85 oranında müşteri artışı sağladı.

Ege İhracatçı Birlikleri, Teknik Tekstiller Araştırma ve Uygulama Merkezi

Ajansımız güdümlü proje desteği kapsamında kurulan   “Teknik Tekstiller Araştırma ve Uygulama Merkezi”  teknik tekstil sektörünün ortak Ar-Ge ihtiyaçlarına hizmet edecek bir mükemmeliyet merkezidir.

İnovasyon Merkezi Güdümlü Projesi

Ajansımızın ilk güdümlü projesi olan merkez, İzmir’de potansiyel girişimcilerin teknoloji odaklı inovasyonlar yaratmalarını sağlayacak ortamı oluşturmak, nitelikli eğitimler vermek, uygulanabilir iş fikirleri geliştirmek, katma değerli mal ve hizmetler üretilmesini sağlamak, girişimcileri ve firmaları güncel ve sosyal bir iş ağında tutarak sinerji yaratmalarını sağlamak amacıyla hayata geçirildi.

İzmir Teknotest- İzmir Bilimsel Araştırma, Uygulama, Test ve Sistem Geliştirme Laboratuvarları

Elektrikli, elektronik ve elektromekanik cihazların tasarım ve üretimini yapan firmaların gerek iç piyasa satışlarında gerekse ihracatta zorunlu olan CE sertifikasını verebilecek merkez 2021 yılı sonunda faaliyete geçecektir.

Kurulduğu yıldan itibaren İzmir’in sürdürülebilir kalkınması için çalışan Ajansımız, 2020-2023 dönemi için yeşil ve mavi büyüme yaklaşımlarını benimsemiştir. Yenilik ve Girişimcilik Sonuç Odaklı Programı (YGSOP) ise bu yaklaşımlar çerçevesinde bölgenin rekabetçiliğini artırmayı hedefler.

YGSOP aracılığıyla;

•Ekolojik yenilikler öncelikli olmak üzere İzmir’in teknoloji ve yenilik üretme kapasitesini geliştireceğiz.
•Yazılım sektöründe İzmir’in yatırım olanaklarını tanıtarak yatırımları artıracağız.

•İzmir’de yeşil girişimcilik başta olmak üzere ileri teknoloji tabanlı girişimciliği geliştireceğiz.

Program kapsamında, İzmir yenilik ve girişimcilik ekosisteminin geliştirilmesine yönelik çalışmalar kapsamında eko-inovasyon ve yeşil/mavi girişimcilik, temiz teknolojilerin üretilmesi konularına odaklanacağız. Bu kapsamda ihtiyaç duyulan verileri temin etmek amacıyla araştırma, analiz ve fizibilite çalışmaları yapacağız. İzmir’de yeşil ve mavi büyüme odaklı yenilik ve girişimcilik faaliyetlerinin koordine edilmesine ve ileri teknoloji üreten girişimciler için ekosistemin geliştirilmesine yönelik tema odaklı yenilik ve girişimcilik faaliyetleri gerçekleştireceğiz. Bölgemizde girişimciliği teşvik etmek ve büyüme potansiyeli yüksek girişimleri tespit etmek için açık inovasyon etkinlikleri düzenleyeceğiz. Temiz teknolojiler kapsamında yenilikçi ürünler geliştiren girişimcilerin finansmana erişim ve ticarileşme sürecini destekleyecek startup hızlandırma programları düzenleyeceğiz. Bölgemizde yenilik ve girişimcilik alanında faaliyet gösteren kurumlar ve girişimcileri Start in İzmir platformunda bir araya getirerek etkin işbirlikleri kurabilmelerine olanak sağlayacağız. Söz konusu platformu uluslararası düzeyde tanıtarak İzmirli girişimcilerin finansman kaynaklarına ulaşmalarını kolaylaştırmayı ve bölgede üretilen yenilikçi ve yüksek katma değerli ürünlerin küresel pazarlara girişini hızlandırmayı hedefliyoruz.

Yenilik ve Girişimcilikte Sonuç Odaklı Program Yaklaşımı Getiriyoruz

2020 yılından itibaren Ajansımız, program odaklı bir yaklaşım çerçevesinde, İzmir’in yenilik ve girişimcilik ekosisteminin geliştirilmesine yönelik çalışmalar yürütecektir. Bu kapsamda hazırladığımız, 2020-2023 yılları arasındaki faaliyet dönemini kapsayan Yenilik ve Girişimcilik Sonuç Odaklı Programı ile İzmir’in eko-inovasyon, yeşil girişimcilik ve temiz teknolojilerde ulusal bir merkez olması ve küresel çözümler üreterek yeniliği ihraç eden bir konuma gelmesini hedefliyoruz.

İzmir Akıllı Uzmanlaşma Stratejisini Hazırlıyoruz

İzmir’in yenilikçilik potansiyelini artırabilmek ve daha güçlü ilerlemeler sağlayabilmek için bölge ekonomisi ve kapasitesini akıllı uzmanlaşma yaklaşımı ile analiz ederek bölgenin uzmanlaşma alanlarını belirleyeceğiz. Uluslararası nitelikte bir strateji ve güçlü bir yönetişim yapısıyla bölge kaynaklarının daha verimli kullanılmasını ve bölgesel rekabet gücünün artırılmasını hedefliyoruz.

Firmaların Dijital Dönüşümünü Hızlandırıyoruz

Firmaların dijitalleşme olgusu ve ilgili teknolojiler karşısındaki hazırlık durumlarını tespit etmeye yardımcı olacak dijital olgunluk modelini 2020 yılında oluşturduk. İzmir kaynak verimliliği programının bir bileşeni olarak ele alacağımız dijital dönüşüm çalışmalarında firmaların dijitalleşme düzeylerini analiz ederek dijital dönüşümü hızlandıracak ve bölgesel kapasiteyi artıracak pilot faaliyetler yürütüleceğiz.

Açık İnovasyon Etkinlikleriyle Yenilikçilik ve Girişimcilik Ekosistemini Geliştiriyoruz

Bölgemizde temiz teknolojiler odağında gerçekleştireceğimiz açık inovasyon etkinliklerinde hem yenilik ve girişimcilik kültürünün yaygınlaşmasını hem de bu alanda çalışan kişi ve kurumların bir araya gelmesi sayesinde işbirliği fırsatlarının artmasını hedefliyoruz. Etkinlikler kapsamında en az 200 kişiye ulaşmayı planlıyoruz.

İzmir Yenilik İzleme Sistemiyle Ar-Ge ve Yenilikte Bölgesel Değişimi Takip Ediyoruz

İzmir Yenilik İzleme Sistemi doğrultusunda veri toplama, raporlama ve yaygınlaştırma çalışmalarına devam ediyoruz. Bölgemizde Ar-Ge, yenilikçilik, kümelenme, girişimcilik, teknoloji ve tasarım konularında yürütülen proje ve çalışmaları takip ediyoruz.

İleri Teknolojiler Buluşmaları

Start in İzmir platformu etkinlikleri kapsamında temiz teknolojiler alanında faaliyet gösteren başarılı girişimcileri ve bu alanda çeşitli destekler sağlayan kurumları bir araya getirdiğimiz webinarlar gerçekleştiriyoruz. Bu yolla bölgede yeşil ve mavi büyüme ile ilgili farkındalık oluştururken temiz teknolojilerin rolünü ve önemini ortaya koyuyoruz. Ayrıca temiz teknolojiler alanında faaliyet göstermek isteyen girişimcilerin, başarılı firmaların tecrübelerinden faydalanmasına olanak sağlıyoruz.

 

Yenilik ve Girişimcilik Sonuç Odaklı Programı

(2020-2023 YGSOP)