KALKINMA AJANSLARI
Ar-Ge ve Yenilik
Çukurova Kalkınma Ajansı Adana, Mersin
Ajansımız, Çukurova Bölgesinde yenilikçiliğe odaklanmış, nitelikli istihdamı gelişmiş, katma değeri yüksek ürünler üreten, verimliliği ve rekabet gücü yüksek bir bölgesel ekosistemin oluşturulmasını hedeflemektedir. Bu şekilde, ülkemizin ve bölgemizin uluslararası rekabet gücü ile birlikte yenilikçilik ve girişimcilik kapasitesi geliştirilecek, üretim ve ihracatta orta ve yüksek teknolojili ürünlerin payının arttırılması sağlanacaktır.

Başta tarım ve gıda olmak üzere tekstil, hazır giyim, kimya, plastik, makine, metal işleri, lojistik ve turizm gibi rekabet avantajı bulunan sektörlerde yenilikçilik yaklaşımı, bölgede üretimden elde edilen katma değerin arttırılmasına ve orta-yüksek teknolojili üretimin toplam içindeki payının yükseltilmesine katkıda bulunacaktır. Ar-Ge, inovasyon, tasarım, pazarlama ve markalaşma gibi alanlarda sektörel gelişmelerin kaydedilmesi, yeni anahtar teknoloji, yöntem ve yaklaşımların değer zincirleri çerçevesinde ortaya konulması, yenilik ve girişimcilik ekosisteminin geliştirilmesi ile mümkündür.    

Küresel rekabetin arttığı mevcut ortamda, rekabet gücü kazanmak için Ar-Ge ve ileri teknolojiye dayalı üretime geçilmesi sürdürülebilir büyüme için zorunlu hale gelmiştir. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın liderliğinde oluşturulan ulusal stratejilerde de Ar-Ge ve yeniliğin uluslararası rekabet açısından önemi vurgulanmaktadır.

Çukurova Bölgesi sahip olduğu sanayi, ticaret kültürü ve lojistik avantajlarla Türkiye’nin yeni üretim üssü olmaya aday bir bölgedir. Bölgede özellikle petro-kimya sanayi alanında yapılan yatırımlar bölgenin geleceğe dönük yenilikçi üretim yapısını şekillendirecek niteliktedir. 

Adana ve Mersin illerindeki altı üniversite, üç teknoloji geliştirme bölgesi, teknoloji transfer ofisleri, kuluçka merkezleri, özel sektör Ar-Ge ve tasarım merkezleri, bölgenin teknoloji ve yenilik odaklı dönüşümü ve yüksek katma değerli üretime geçiş için temel değerleridir.

Son dönemde Adana ve Mersin’de gerçekleştirilen yenilik merkezleri, model fabrikalar ve girişimcilik merkezleri gibi altyapı yatırımları ile yenilik ve girişimcilik ekosisteminin eksik parçaları tamamlanmakta, gelişmiş altyapı imkanları işletme ve girişimcilerin hizmetine sunulmaktadır.

 

Ajansımız 2008 yılından bugüne kadar yürüttüğü ekonomik kalkınma alanındaki mali destek programlarıyla KOBİ’lerin yenilikçilik odaklı 189 projesini hayata geçirmiştir. KOBİ’lerin rekabetçiliği ile katma değerli üretim potansiyelini artıran bu tür desteklerin yanı sıra bölgenin Ar-Ge, yenilik ve ortak üretim altyapısını da destekleyen Ajansımız, mali destek programlarıyla 54 ortak üretim altyapı tesisini kurmuştur.  

Teknoloji ve yenilik odaklı girişimcilik kültürünün Çukurova Bölgesinde yaygınlaştırılması, becerilerin ve yeteneklerin geliştirilmesi, fon kaynaklarının çeşitlendirilmesi, hızlandırıcı kurum ve kuruluşların fiziki ve beşeri altyapısının iyileştirilmesi için Adana ve Mersin Girişimcilik Merkezleri Ajansımızın destekleriyle hayata geçirilmiştir. Merkezlerin kurulması sonrasında bölgenin yenilik odaklı girişimcilik ekosistemindeki insan kaynağının geliştirilmesi için mentörlük sertifikasyon programları düzenlenmiş, yazılım geliştirme ve kodlama ve fikir geliştirme atölyeleri ile beşeri sermayenin kapasitesi artırılmıştır.

 

Çukurova Bölgesinin Ar-Ge ve yenilikçilik yetkinliğini artırması, ekonomik gelişmişlik ve büyümeyi doğrudan etkileyecektir.  

►Ar-Ge ve İnovasyonu sağlayan temel unsurlardan biri olan firmalar arası iş birliği ve üniversite-sanayi iş birliklerinin kalitesinin artırılması önemli görülmektedir.  

►Bölgemiz düşük ve orta teknolojilere dayalı bir sanayi yapısına sahiptir. Bu yapının dönüşümüne ihtiyaç bulunmaktadır.  

►Sanayinin bugün ve gelecekte ihtiyacı olan insan kaynağının yetiştirilmesi önem arz etmektedir.  

►Özel sektör Ar-Ge ve tasarım merkezleri sayısının bölgenin çok sektörlü yapısına uygun olarak artırılması faydalı olacaktır.  

►Bölgenin yenilik ve girişimcilik ekosisteminde eksikliği hissedilen ara yüzlerin tamamlanması önemli görülmektedir. 

►Teknolojik yönden ortak hedefleri, rekabetçi üstünlüğü ve güçlü bir tedarik zinciri olan, sinerji yaratmayı ve yenilikçiliği amaçlayan kümelenme girişimlerinin desteklenmesine ihtiyaç bulunmaktadır.

Adana ve Mersin Model Fabrikaları ile Bölgede Yalın Üretim Modelini Yaygınlaştırıyor İmalat Sanayinde Dönüşümü Tetikliyoruz. 

Her sektöre hizmet verebilecek niteliğe sahip olan model fabrikalarda özellikle KOBİ'lere yönelik deneysel öğrenme teknikleri kullanılarak yalın üretim ve dijital dönüşüm yetkinliği kazandırılmasını sağlıyoruz.

Ajansımızın mali destekleriyle kurulan Adana Tasarım Merkezi ve Model Fabrika ile bölgenin önde  gelen sektörlerinin yenilik ve tasarım odaklı gelişimini hızlandırıyoruz. Adana ve Mersin Model Fabrikaları ile işbirliğinde yalın felsefe ve dijitalleşme odağında verimlilik arttırıcı uygulamalı eğitim ve danışmanlık hizmetleri sağlıyoruz.    

Kurduğumuz Adana ve Mersin Girişimcilik Merkezleri ile Girişimci Adaylarına Rehberlik Ediyor, Bölgede Girişimcilik ve İnovasyon Kültürünü Geliştiriyoruz.

KOBİ’ler ve girişimciler için yenilik ve girişimcilik ekosistemini geliştiriyor, şirketlere dijital dönüşümlerinde rehberlik edecek, inovasyon ve yalın üretim uygulamaları yoluyla imalat sanayiinde verimlilik artışları sağlayacağız. 

"Mersin Endüstriyel Tasarım  ve KOBİ Danışmanlık Merkezi’ Projesi ile İşletmelerimizin  Rekabet Güçlerini Artırıyoruz.

Fizibilite Desteklerimizle Bölgemizde Yenilik Altyapısının Geliştirilmesine Katkı Sağlıyoruz.

Mersin-Tarsus Tarımsal Ürün İşleme İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Ar-Ge ve Yenilikçilik Destek Merkezi ve Adana Seyhan Tarımda İnovasyon Merkezinin kurulumuna yönelik fizibilite çalışmalarımız ile yenilik altyapısı yatırımlarının en hızlı ve etkin şekilde hayata geçirilmelerine destek oluyoruz.

Mersin Çocuk ve Genç Bilim Akademisi Projesi ile teknoloji, yenilik, bilim ve sanata ilgi duyan çocuk ve gençlerimize eğitimler veriyoruz.

Mersin’de hayata geçirmekte olduğumuz "Endüstriyel Tasarım  ve KOBİ Danışmanlık Merkezi" projemiz ile yüksek teknoloji odaklı ürün üretmek isteyen imalat sanayi firmalarımızın ürün tasarım ve modelleme hizmeti alabilmelerine imkan verecek bir tasarım ve eklemeli üretim makine-ekipman alt yapısı oluşturuyoruz.

Adana Kimyasal Madde Üretim Teknolojileri Merkezi ile yüksek katma değerli ürünlerin üretilmesine katkı sağlıyoruz

Bölgemizin rekabetçi sektörlerinden biri olan kimya sektörüne yönelik hayata geçirdiğimiz merkez ile, ülkemiz ve bölgemizde üretilmeyen katma değeri yüksek kimyasal maddelerin belirlenmesini, bu ürünlerin üretim yöntem ve teknolojilerinin ortaya konulmasını hedefliyoruz. Üretim teknolojisi ve fizibilitesi yapılan kimyasalların girişimcilerin bilgisine sunularak yurt içinde üretimlerinin sağlanması, böylelikle cari açığın azaltılmasına katkı sağlanması temel amacımızdır.

Turunçgil Hasat ve Hasat Sonrası Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi projesi ile Mersin'de turunçgil başta olmak üzere yaş meyve ve sebze üretiminden elde edilen geliri artırmayı hedefliyoruz

Mersin'de "Turunçgil Hasat ve Hasat Sonrası Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi" projemiz kapsamında hayata geçirmekte olduğumuz merkez ile başta turunçgil olmak üzere yaş meyve ve sebze ürünlerinin raf ömürlerinin uzatılmasını ve ürün kayıplarının azaltılmasını hedefliyoruz. Böylece, tarım ve tarıma dayalı gıda sanayinde yüksek katma değerli üretim ile üretici ve sanayicinin elde ettiği gelirin artırılmasına destek oluyoruz.

 ‘Amacımız, Çukurova   Bölgesi’nde İmalat Sanayinin    Yapısal Dönüşümü’  

İşletmelerin rekabet güçlerini geliştirmelerine destek sağlayarak, ihracat için yeni kanallar açmalarına yardımcı olmakta, nitelikli istihdamın artırılmasına katkıda bulunarak bölgenin üretim ve yenilikte çekim merkezi olmasını hedefliyoruz.

Ajansımız, yenilik, dijitalleşme, girişimcilik ekosistemi ve üretimde verimliliği güçlendirerek, imalat sanayini teknoloji odaklı dönüştürmeyi, işletmelerin rekabet güçlerini artırmayı ve onları yeni sanayi devrimine hazırlayarak sürdürülebilir büyümeyi tetiklemeyi hedeflemektedir.