KALKINMA AJANSLARI
Ar-Ge ve Yenilik
Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye

Ajansımız, Doğu Akdeniz Bölgesi’nde işletmelerin teknolojik altyapılarını geliştirerek katma değeri yüksek ve yenilikçi üretim yapmalarını hedeflemektedir. Uygun yatırım ortamı ve kurulu sanayi sektörleri ile Türkiye’nin önemli üretim merkezlerinden biri olan bölgemizde üretim teknolojisi geliştirilecek, ar-ge tabanlı ortak kullanım alanları yaygınlaştırılacak, böylelikle bölgemizin üretim altyapısı iyileştirilecek ve rekabet gücü yükseltilecektir.

Bölge genelinde belirli yörelerde yoğunlaşmış olan sanayi sektörü, bazı sektörlerde orta ve yüksek teknolojili bir üretim yapısına sahip olsa da, genel olarak düşük ve orta düzey teknolojiye sahiptir. Bölgedeki mevcut sanayi kompozisyonu yeni sektörlerin eklemlenmesine olanak sağlayacak niteliklere sahiptir. Bölgede elde edilen ürünlerin bir başka sektör için girdi teşkil etmesi veya bölgedeki birkaç farklı sektörün tamamlayıcı olarak başka yatırım konularını tetiklemesi, yeni yatırım alanları ile sanayi sektöründe yapısal dönüşümlere ve yenilikçi üretim süreçleri ile teknolojik gelişmeye katkı sağlayacaktır.

TR63 Bölgesi’ndeki en önemli sektör olan ana metal sanayi, Türkiye’de otomotiv ve tekstil sektörleri ile birlikte en fazla ihracat yapan sektör konumundadır. Bu yönü ile uluslararası rekabetin çok yönlü olarak etkilediği sektörde, yüksek enerji ve hammadde maliyetlerine karşın ürün ihtisaslaşması ve sektörel ar-ge çalışmalarının geliştirilmesi, rekabetçiliğin geliştirilmesi bakımından önemlidir.

İskenderun Demir ve Çelik Tesisleri’nin 1975 yılından itibaren üretime geçmesi ile birlikte ilerleyen yıllarda, İskenderun, Dörtyol ve Payas civarlarında özel sektöre ait çelikhane ve haddehanelerin de faaliyete başlaması sonucu Hatay ili, ana metal sanayii sektöründe ülkemizin önemli bir merkezi haline gelmiştir.

Kahramanmaraş ilindeki zengin linyit yatakları üzerine kurulu Afşin-Elbistan Termik Santrali’nin yanı sıra, bu yöredeki linyit rezervlerinin ekonomiye kazandırılmasına yönelik uluslararası ölçekli yatırım arayışları bulunmaktadır. Hatay ilindeki yeni santral yatırımları ve bölge genelinde rüzgar ve güneş enerjisine dayalı enerji yatırımları, demir-çelik, tekstil, gıda ve metal mutfak eşya sektörlerinde yüksek rekabet gücü ile yürütülen dış ticaret faaliyetleri, bölgeye uluslararası ölçekte hareket alanı kazandıran önemli ekonomik faaliyetlerdir.

TR63 Bölgesi sanayisinde öne çıkan demir-çelik, tekstil, metal mutfak eşya, filtre, ayakkabıcılık, kağıt ürünleri ve mobilyacılık gibi diğer sektörlerde de ar-ge ve yenilikçilik çalışmaları ile üretim süreçlerinde teknolojik seviyenin geliştirilmesi ve bu gelişmeye paralel olarak üretim süreçlerinde teknolojik seviyenin geliştirilmesi, bölge sanayisinin ulusal ve uluslararası rekabetçiliğinin artırılması için önemli görülmektedir.

Bir Bakışta Bölgemizde Ar-ge ve Yenilik

  • Doğu Akdeniz Bölgesi imalat sektörü, genel olarak düşük ve orta düzey teknolojiye sahiptir. Bu doğrultuda üretim sektörlerinde teknolojik altyapının geliştirilmesi önem taşımaktadır.
  • Teknolojik seviyenin geliştirilmesi sadece üretim bantlarının ve ekipmanlarının yenilenmesi olarak değil, aynı zamanda yenilikçi üretim süreçlerinin ve yeni ürün tasarımlarının da bölge ekonomisine kazandırılacağı yapısal bir dönüşüm olarak değerlendirilmektedir.
  • Uluslararası arenada ölçek ekonomilerin maliyet açısından rekabeti derinleştirmesi ve tüketici taleplerindeki değişiklikler, ar-ge ve yenilikçilik çalışmalarının önemini kritik bir boyuta taşımıştır.
  • Bölge ekonomisinde ve istihdamında öne çıkan ayakkabıcılık, mobilyacılık ve metal eşya gibi sektörlerde ortak kullanım alanlarının yaygınlaştırılması, tasarım ve markalaşma ihtiyacı bulunmaktadır.

Ajansımız, faaliyet göstermeye başladığı 2010 yılından bu yana, bölgenin ar-ge ve yenilik kapasitesini artırmaya yönelik çeşitli programlar yürütmüştür. Bu kapsamda   2011-2020 yılları arasında, bölgede teknolojik altyapının geliştirilmesine  katkı sağlayan toplam 200’den fazla projeyi hayata geçirmiştir.

Bölgemizin ar-ge ve yenilikçilik altyapısını geliştirmek hedefi doğrultusunda ortak kullanım atölyelerinin kurulmasına, tasarım ve markalaşma faaliyetlerinin yaygınlaştırılmasına ve bölge imalat sanayisinin teknolojik altyapısının geliştirilmesine odaklanılmıştır.

Hatay ili verimli toprakları ve elverişli iklimi ile tarımsal üretiminde Türkiye ölçeğinde öne çıkmaktadır. İlin tarımsal üretimini daha kaliteli hale getirmek amacıyla  Ajansımız tarafından 2017 yılında Türkiye’de bu alanda mevcut olmayan Bitki Sağlığı Kliniği kurulmuş, bitkisel hastalıklara yönelik hızlı tanı ve güvenli sonuçlar elde edilmesine imkan sağlanmıştır.   Klinik bünyesinde kurulan ar-ge birimi ile bitkiler üzerinde yeni hastalıkların önlenmesine yönelik ilaçların geliştirilme çalışmaları yapılmakta olup proje kapsamında temin edilen gezici klinik aracı sayesinde doğrudan üretim alanlarında hastalıkların tanısı konularak hızlı bir şekilde kayıp ve  olumsuzluklar önlenmektedir.

Ajansımız desteğiyle Kahramanmaraş ili Çağlayancerit ilçesinde hayata geçirilmesi planlanan Ceviz İşleme ve Paketleme Tesisi ile üreticilerin pazarlama olanakları artırılırken, yenilikçilik programları ile işletmelerin teknolojik altyapılarının geliştirilmesi hedeflenmiştir. 

Türkiye’ye mutfak eşyası yani çelik tencere, tava, çaydanlık, vb. ürünlerin üretiminde kullanılmak üzere giren hammaddenin yarısına yakın bir bölümü Kahramanmaraş ilimizde işlenmekte olup sektör, bölge ekonomisine önemli bir katkı sağlamaktadır.

İçten yanmalı motorlar için filtre üretim rakamlarına bakıldığında 81 il içerisinde ilk sırada Hatay ilimiz bulunmaktadır. Sektör yurt içi talebi karşılamanın yanı sıra Avrupa’dan Ortadoğu’ya birçok bölgeye ihracat gerçekleştirmektedir.

Hatay’da gıda sektörünün ardından en yüksek işletme sayısına sahip olan mobilya sektörü, ev mobilyaları ve aksesuarları üretimi ile ön plana çıkmaktadır. Mobilya sektörü, ilimizin istihdamına önemli ölçüde katkı sağlayan sektörlerden biridir.

Usta-çırak ilişkisine dayalı olan geleneksel üretimden, teknoloji odaklı yöntemlerin kullanımına uzanan hikayesi ile Hatay ili erkek ayakkabı üretiminde; Kahramanmaraş ilimiz ise kadın ayakkabısı üretiminde ülkemizin önemli üretim merkezlerindendir.

Güdümlü Projeler ile Bölgemizde Ar-ge ve Yenilik Çalışmalarını  Destekliyoruz

Ajansımız başta güdümlü projeler olmak üzere, mevcut destek mekanizmaları ile bölgemizin ar-ge ve yenilikçilik kapasitesinin artırılmasına destek olmayı sürdürecektir.  Böylelikle bölgemizin teknoloji düzeyinin artırılmasını, yenilikçi ve katma değeri yüksek ürünlerin geliştirilmesini hedefliyoruz.

  • Doğu Akdeniz Bölgesi Türkiye’nin sanayi üretim merkezlerinden biridir. Orta-düşük teknolojili üretim yapan bölgede yenilikçi yatırımlar ile teknolojik altyapının geliştirilmesi bölge üretiminin katma değerini yükseltecektir.
  • Bu doğrultuda önemli derecede sektörel yoğunlaşmanın olduğu ve bölgenin istihdam ile dış ticaretinde de yer edinen metal mutfak eşya, ayakkabıcılık ve mobilyacılık sektörlerinde; ar-ge, ür-ge ve tasarım çalışmalarının yapılabileceği ortak tasarım merkezleri ve laboratuvarların oluşturulması bölge için önem taşımaktadır.
  • Bununla birlikte üretim yeteneğinin geliştirilmesi amacıyla ihtisaslaşmış organize sanayi bölgesi ve küçük sanayi sitesi oluşumlarının yaygınlaştırılması gerekmektedir.
  • TR63 Bölgesi’nde üretim kompozisyonunun endüstriyel simbiyoz uygulamaları ile genişletilmesi  ve kümelenme uygulamalarının başlatılması bölge üretimine katkı sağlayacaktır.

Hatay İpeğinin Ekonomik Değerini Moda ve Tasarım Merkezi ile  Artırıyoruz

Ajansımız tarafından desteklenen Hatay İpek Sürdürülebilir Tekstil ve Moda Tasarım Merkezi projesi ile Hatay ilinde ipekçilik sektöründe geleneksel yöntemlerle üretim yapan işletmelerin tasarım, pazarlama ve kalite standartları konusunda  kapasitelerini geliştiriyoruz. 

Hatay'da Mobilyacılık Sektörünün Teknolojik Altyapısını Geliştiriyoruz

Antakya Mobilyacılar İhtisas Sanayi Sitesine taşınan firmaların mevcut üretim yapısının yenilikçi yöntemlerle geliştirilmesini, bilgi ve teknoloji kullanım düzeylerinin yükseltilmesini destekliyoruz.

Metal Mutfak Eşyaları Sektörüne Test, Analiz ve Ar-ge Merkezi Kazandırıyoruz

Metal mutfak eşyası üretim süreçlerinde ihtiyaç duyulan test ve analizler büyük ölçüde il dışından karşılanmakta ve bu durum hem maliyet hem de zaman kaybına sebep olmaktadır. Bu doğrultuda sektörün katma değerini artırmak amacıyla Metal Mutfak Eşyası Test, Analiz ve Ar-ge Merkezi kuruyoruz.