KALKINMA AJANSLARI
Ulaştırma
Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Trabzon, Artvin, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize

Bölgemiz, geçmişten bu yana denizaşırı ticarette önemli bir üs konumundadır. Günümüzde, Asya ve Avrupa arasında karayolu transit taşımacılığında önemli bir geçiş güzergahı olarak bölgemizin imkânlarının kullanılması lojistiği bölgemizde kritik bir gelişim alanı haline getirmiştir. Bölgemizin kalkınması için lojistik altyapısının iyileştirilmesi ve lojistik hizmetlerin geliştirilmesine yönelik çok sayıda çalışma gerçekleştirdik. Ajans olarak lojistik altyapısı tamamlandıkça ve lojistik sektörü profesyonelleştikçe daha erişilebilir olan, değer yaratan, gelir sağlayan; bu bakımdan daha güçlü ve stratejik bir konuma yükselen bir Doğu Karadeniz Bölgesi hedefliyoruz.

Ulaştırma ve taşımacılık faaliyetleri,  bölgemiz için önemli bir geçim kaynağıdır. Bölgemizde özellikle Trabzon ili tarihi İpekyolu’nun denize açılan kapısı olarak İran ve Ortadoğu üzerinden gelen ticaret yükünü denizaşırı ülkelere taşıyan önemli bir liman kenti olmuştur. Sovyetler yıkıldıktan sonra Rusya, Kafkaslar ve Orta Asya Bölgesi ülkemiz için önemli ihracat pazarları haline gelmiştir. Bu bölgelere yapılan ihracat ve transit taşımacılık çoğunlukla bölgemizin limanları ve karayolları üzerinden gerçekleştirilmiştir. Bu da lojistiği bölgemiz için en önemli hizmet sektörlerinden biri haline getirmiştir. Sarp Sınır Kapısı, limanlar, havalimanları, uluslararası karayolu ağı, çok sayıdaki ulaştırma ve taşımacılık şirketleri, OSB’ler, Endüstri Yatırım Adası Projesi bölgemizdeki lojistiğin en önemli bileşenleridir.

TR90 bölgesinin içerisinde yer aldığı pek çok uluslararası karayolu ulaştırma ağı mevcuttur. Bunlardan biri Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkelerini Kafkasya ve Karadeniz üzerinden Avrupa’ya bağlamak amacıyla AB tarafından bir doğu-batı koridoru şeklinde oluşturulan TRACECA (Transport Corridor For Europe-Caucasus-Asia)’dır. Karadeniz sahil otoyolu ve Trabzon Limanı bu ağa dahildir. Projenin karayolu ayağında bölgemizde transit ticaretin daha da gelişme göstermesi beklenmektedir.

Bölgemizin dahil olduğu uluslararası ulaştırma ve taşımacılık projelerinden birisi de Karadeniz Ekonomik İşbirliği Karadeniz Ring Koridoru’dur. Bu proje ile Karadeniz çevresinde kara ulaşımı ve taşımacılığının geliştirilmesi hedeflenmiştir. Bunun dışında Trans Avrupa Kuzey-Güney Otoyolu (TEM), Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (ECO) Yolları, Uluslararası E Yolları ve  ESCAP Yol Ağı projeleri de bölgemizdeki sahil karayolundan geçmektedir.

Havayolu ulaşımında Trabzon Uluslararası Havalimanı bölgemizin en önemli ulaşım üssüdür. Bölgemizde özellikle turizm amaçlı ulaşımda varış noktası konumundadır. Ordu-Giresun Havalimanı’nın faaliyete geçmesi ile Ordu ve Giresun illerine ulaşımda mesafe ve süre azalmıştır. Bu sayede bölgemizin toplam havayolu yolcu sayısı da artmıştır. Artvin-Rize Havalimanı ve Gümüşhane-Bayburt Havalimanı’nın yakın gelecekte  faaliyete geçecek olmasının, bölge illerimizin tamamının erişilebilirliğine; dolayısıyla gelişimine çok önemli katkılar sunması beklenmektedir.

Bölgemiz lojistik açıdan başta deniz ulaştırması olmak üzere önemli avantajlara sahiptir. Bölgemizdeki karayolları ve limanları, Çin’den Avrupa’ya uzanan birçok uluslararası kara ve denizyolu ulaştırma ve taşımacılık projelerine dahil edilmektedir. Demiryolu ağı bağlandığında ise bölgemiz, çok modlu taşımacılık altyapısıyla hem üretimde hem de transit ticarette çok özel bir konuma erişecektir.

Bölgemiz lojistik açıdan başta deniz ulaştırması olmak üzere önemli avantajlara sahiptir. Bölgemizdeki karayolları ve limanları, Çin’den Avrupa’ya uzanan birçok uluslararası kara ve denizyolu ulaştırma ve taşımacılık projelerine dahil edilmektedir. Demiryolu ağı bağlandığında ise bölgemiz, çok modlu taşımacılık altyapısıyla hem üretimde hem de transit ticarette çok özel bir konuma erişecektir.

Bölgemizde Lojistik

  • Bölgemizde sektör olarak lojistik daha çok taşımacılık seviyesinde kalmakta ve işletmelerin entegre lojistik faaliyetleri yürütmesi için kurumsallaştırılması gerekmektedir.
  • 430 km’lik sahil şeridi bulunan bölgemiz, dünya ticaretine hakim olan denizyolu taşımacılığı açısından avantajlı konumdadır. Ticari taşımalar açısından tarihi önemdeki bölgemiz, yeniden canlandırılması düşünülen modern İpek Yolu’nun Karadeniz’e çıkış kapısı olarak bilinmektedir.
  • Bölgemizde imalat sektörü oldukça geri planda olup hizmet sektörü hem yarattığı katma değer hem de bölgemiz şartları bakımından çok daha ön plana çıkmaktadır. Hizmet sektörleri içerisinde turizm ve lojistik sektörleri başı çekmektedir.
  • Bölgemiz nüfus, üretim ve ticaret hacmi bakımından önemli bir büyüklüğe sahip değildir. Bu durum lojistik sektörünün bölgede gelişimini kısıtlamasına rağmen bölgenin sahip olduğu stratejik konumu sayesinde transit ticaret gelişmektedir. Bu da katma değerin bölgede kalmasını sağlamaktadır.
  • Bölgemizden ihraç edilen ürünlerin büyük bir kısmı bölgemizde üretilmemekte, başka bölgelerden transfer edilmektedir. Yüksek taşıma ve lojistik maliyetleri, bölgemizin ihracatı açısından önemli bir dezavantaj teşkil etmektedir. Bunun için maliyeti düşüren denizyolu ve demiryolu lojistik altyapısının geliştirilmesi bölgemizin ticaretinin sürdürülebilirliği açısından önemlidir.
  • Bölgemizin en önemli limanı Trabzon Limanı’dır. Rusya ve Karadeniz aşırı taşımacılıkta hala önemini korumaktadır. Bölgemizdeki limanlar arasında konteyner elleçlemesi yapılabilen tek limandır. Lojistik merkez tamamlandıktan sonra yük taşımacılığının Trabzon Limanı’ndan lojistik merkeze kayması beklenmektedir.

2010 yılında faaliyetlerine başlayan Ajansımızın üzerinde yoğunlaştığı ilk alanlardan birisi lojistik olmuştur. Hizmetler sektörünün ağırlıklı olduğu bölgemizde, lojistik hizmetlerin sağladığı katma değer öne çıkmaktadır. Lojistiği yalnızca bir sektör olarak değerlendirmeyip bölge kalkınması için erişilebilirliği artıracak kritik bir lokomotif ve bölgemizde ticareti geliştirecek stratejik bir araç olarak belirledik. Bu amaçla, bölgemizde lojistiğin durumunu ortaya koyan ilk çalışma niteliğindeki TR90 Bölgesi Lojistik Mevcut Durum Analizi ve Gelişme Stratejisi çalışmasını hazırladık. Söz konusu çalışma ile ilk kez bölgemize bir lojistik merkez kazandırılması gerektiğini önerdik. Bölgemizde kurulacak böylesi bir merkezin ülkemizin, Karadeniz üzerindeki uluslararası denizyolu taşımacılığında ve deniz ticaretinde transit üssü olarak sağlayacağı kazanımları belirledik.

Daha sonra Ajansımız tarafından hazırlatılan TR90 Bölgesi İlleri Lojistik Merkezi Potansiyelleri Raporu ile illerimizin altyapı imkanları ve sektör büyüklükleri bakımından lojistik merkez kurulmasının uygunluğunu ortaya koyduk. Bu süreçte yine Trabzon Lojistik Master Planı çalışmasını hazırlayarak Trabzon ilinin ve çevresinin lojistik gelişim senaryolarını çıkardık. Çalışmalarımıza başladığımızdan itibaren yoğun şekilde lobi faaliyetleri yürüttük. Ajansımız öncülüğünde, bölgemizde lojistik, lojistik altyapı projeleri ve lojistik merkez projesi kapsamında farkındalık oluşturmak için çalıştaylar, toplantılar, kongreler gerçekleştirdik ve yurtdışı işbirlikleri geliştirdik.

Çalışmalarımız neticesinde lojistik merkez, endüstri yatırım bölgesi ve kara ulaştırma projelerinin bölgemize kazandırılmasına katkı sağladık.

İyidere Lojistik Merkezi kurulumu için çalışmalar başlamıştır. Proje ile bölgemizin uluslararası deniz ve kara lojistiğinde önemli bir üs olması; aynı zamanda transit ticarette önemli bir merkez olması beklenmektedir.

Trabzon Endüstri Yatırım Adası, yenilikçi ve teknolojik açıdan sürdürülebilir yatırımlar ile katma değerli ürün ve hizmet üreten, Türkiye’nin uluslararası rekabetine katkı sağlayan bir merkez olacaktır. Aynı zamanda lojistik merkez için de önemli bir endüstri üssü olacaktır.

Bölgemizde, illerimizin ülkemiz batı bölgelerine uzaklığı nedeniyle havayolu ulaşımı rağbet görmektedir. Yakın gelecekte bölgemizde 2 yeni havalimanı daha faaliyete geçecektir. Bölgemizde özellikle turizmin gelişmesi için havalimanı ihtiyacını ve hava ulaşımı ağının geliştirilmesinin gerekli olduğunu çalışmalarla birlikte çok kez gündeme getirdik.

Bölgemizi güneydeki bölgelere  karayolu ile bağlamak için büyük çaplı otoyol ve tüneller yapılmıştır. Zigana, Ovit, Cankurtaran gibi tüneller ve otoyol bağlantıları bölgemizin  taşımacılık ve ticaret hinterlandını genişletmiştir.

Lojistikte amacımız; lojistik imkanlarımızı çeşitlendirerek bölgemizi, lojistik merkezi haline getirmektir.  Bu amaca yönelik stratejilerimiz şunlardır:

  • Bölgemizde faaliyet gösteren taşımacılık işletmelerinde hizmet kalitesini artırmak,
  • Bölgenin yük taşıma ağını geliştirmek,
  • Bölgemizde deniz lojistik merkezini kurmak
  • Lojistik ve kombine taşımacılık altyapısını güçlendirmek,
  • Denizyolu ulaşımında yolcu ve yük taşımacılığını artırmak,
  • Limanların atıl kapasitelerini değerlendirmek,
  • Havayolu ağını geliştirerek bölgemizin uluslararası erişilebilirliği artırmak,
  • Demiryolu ulaşımını bölgemize kazandırmak

Bölgemizin Lojistiğini Geleceğe Hazırlıyoruz

Bölgemiz, denizyolu taşımacılığı, karayolu altyapısı ve havayolu ulaştırması bakımından önemli altyapı imkanlarına sahiptir. Avrupa’nın en doğusu olarak Asya-Avrupa arası trans-Karadeniz ticaretinde önemli bir transit nokta olması, Kafkasya-Rusya-Ortadoğu’nun kavşak noktasında olması gibi stratejik avantajları bulunmaktadır. Bu imkan ve avantajları değerlendirerek bölgemizi bir lojistik üs yapmak mümkündür. Bu sayede bölgemizi daha erişilebilir, yaşanabilir, yatırım yapılabilir ve rekabet edebilir  seviyelere çıkarmak istiyoruz. Bu amaçla geçmişte olduğu gibi gelecekte de lojistik projeleri üretmeye devam edeceğiz.