KALKINMA AJANSLARI
Sosyal Girişimcilik
İstanbul Kalkınma Ajansı İstanbul

 

İstanbul’da uygulanabilir iş modelleri olan, gelir getirme potansiyeli yüksek ve ölçülebilir sosyal etkiye sahip sosyal girişimlerin yetiştiği güçlü ve sağlıklı bir sosyal girişimcilik ekosisteminin varlığını hedeflemekteyiz.

İşbirliği ağları tesis etmeye yönelik ulusal ve uluslararası projelerin artarak devam etmesi; danışmanlık, eğitim, topluluk geliştirme, mentörlük gibi farkındalık ve kapasite artırıcı faaliyetlerin artırılması ve özellikle sosyal girişimcilik odaklı tematik girişimcilik merkezlerinin hayata geçirilmesi İstanbul’un öncelikli stratejileri olmalıdır.

Ekonomik ve sosyal sorunların inovasyon tabanlı, sosyal faydayı odağına koyan sürdürülebilir iş modelleri ile çözülebileceğini öngören sosyal girişimcilik yaklaşımı her ne kadar yeni gelişmekte olan bir kavram olarak değerlendirilse de İstanbul özelikle son yıllarda sosyal girişimcilik uygulamalarının başarılı bir yükseliş grafiği sergilediği aktif bir ekosistemi bünyesinde barındırmaktadır. İstanbul’un dinamik, güçlü ve yaratıcı ekosistemi ile uluslararası anlamda bir girişimcilik merkezi olma potansiyeline sahip olduğu düşünüldüğünde; sosyal odaklı girişimciliğin de bu elverişli ekosistem içerisinde güçlenerek büyüme imkânı bulabilmesi tesadüfi değildir.

Türkiye’deki sosyal girişimlerin mevcut durumunu ortaya koyan, uluslararası bir kurum tarafından hazırlanan rapora göre; ülkemizdeki sosyal girişimlerin %45’i İstanbul’da bulunmaktadır. Ekosistemin güçlenmesine destek sağlayan kurum, inisiyatif ve organizasyon alt yapılarının en yoğun olduğu şehir de yine İstanbul’dur. Sosyal girişimlerin iş modeli geliştirmeleri, finansmana erişimlerinin artırılması, sosyal girişimcilik becerilerinin güçlendirilmesi, ağ yapılarının oluşturulması gibi farklı hedeflere yönelik çeşitli ölçeklerde faaliyet gösteren birçok aktör mevcuttur. Bu aktörler arasında vakıflar, uluslararası örgütler, devlet kuruluşları, üniversiteler, özel kurumlar, sosyal kuluçka merkezleri, sivil toplum örgütleri, medya, özel sektör destekçileri gibi ekosistemi doğrudan ya da dolaylı yollardan besleyen birçok farklı yapı ve organizasyon bulunmaktadır.