Sosyal Girişimcilik Programı
Dünyada gittikçe yaygınlaşan sosyal girişimcilik; ülkemizde de gelişme göstermektedir. Hem sosyal sorunlara köklü çözüm getiren hem de sürdürülebilir gelir modellerinin oluşmasını sağlayan sosyal girişimcilik, kalkınmaya büyük katkılar sunan bir potansiyele sahiptir. Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) olarak, sosyal girişimciliğin bu potansiyelinin TRB2 Bölgesi illerinde değerlendirilmesi amacıyla 2019 yılında Sosyal Girişimcilik Programı başlattık.
TRB2 Bölgesi, sahip olduğu genç nüfus potansiyeli ile Bölgemizin ve ülkemizin kalkınmasına büyük katkılar sunacak fırsatlar taşımaktadır. Bu potansiyelin etkin kullanımı doğrultusunda DAKA 2014-2023 Bölge Planı’nda yer verilen hedeflerden biri de “TRB2 Bölgesi’nde girişimciliğin özendirilmesi için farkındalık çalışmalarının yürütülmesi” olmuştur. Bu hedef doğrultusunda başlatılan Sosyal Girişimcilik Programı (DAKA SOGİP) kapsamında 14-29 yaş aralığındaki gençler sosyal girişimcilikle tanıştırılmıştır.
Dünyada sosyal girişimler daha çok gençler tarafından kurulmaktadır. Hayata geçirilen bu sosyal girişimler sayesinde gençler hem sosyal sorunları ortadan kaldırmakta hem de istihdam alanları oluşturabilmektedir. Ajansımız, TRB2 Bölgesi’nin sahip olduğu genç nüfus potansiyelini değerlendirmek için istihdam, kalkınma ve toplumsal fayda odaklı sosyal girişimlere alan açacak çalışmalar başlatmıştır.
Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı Sosyal Girişimcilik Programı, TRB2 Bölgesi illeri olan Bitlis, Hakkâri, Muş ve Van’da sosyal girişimcilik ile ilgili farkındalığı artırmak, bu illerde sosyal girişimcilik ekosistemini güçlendirmek ve toplumsal kalkınmaya katkı sunacak sosyal girişimciler yetiştirmek amacıyla hayata geçirilmiştir. 2019’da başlatılan programda gençlere yönelik Sosyal Girişimcilik Eğitim Atölyeleri, Liselerde Sosyal Girişimcilik Farkındalık Eğitimleri, Yarışmalar ve Mentorluk Destekleri yer almaktadır.
"İlk İşim Sosyal Girişim" sloganıyla verilen Sosyal Girişimcilik Eğitimleri ile TRB2 Bölgesi’ndeki gençlerin sosyal girişimciliği tüm yönleriyle kavrayıp kendi sosyal girişimlerini hayata geçirmeleri teşvik edilmektedir. Bitlis, Hakkâri, Muş ve Van illerinde 18-29 yaş aralığındaki gençlerin dahil edildiği 2 günlük eğitim atölyelerinde gençlere, sosyal girişimcilik, sosyal sorumluluk, girişimcilik ile sosyal girişimcilik arasındaki farklar, sosyal inovasyon, sosyal etki, sorun analizi, yerel sosyal sorunlar, sosyal iş planı oluşturma, sürdürülebilir gelir modeli geliştirme, sosyal finansman ve destek mekanizmaları konularında eğitimler verilmektedir.
Tüm eğitim süreçlerinde kendi sosyal girişim fikrini geliştiren 4-5 kişilik gruplara ve bireylere program kapsamında mentorluk desteği sunulmaktadır. Bu gruplar, sosyal iş modellerini oluşturmaları, kendilerine uygun desteklerden faydalanmaları ve çeşitli iş birlikleri geliştirmeleri için yönlendirilmektedir.
Liselerde Sosyal Girişimcilik Farkındalık Eğitimleri
Liselerde Sosyal Girişimcilik Farkındalık Eğitimleri kapsamında gençlerin erken yaşta sosyal girişimcilik alanı hakkında bilgi edinmeleri amaçlanmaktadır. Van ve ilçelerindeki Milli Eğitim Bakanlığına bağlı liselerde 2 saatlik eğitimlerle gençlerin sosyal girişimcilik kavramıyla tanışmaları sağlanarak ulusal ve uluslararası sosyal girişim örnekleri anlatılmaktadır. Eğitimlerde aynı zamanda sosyal sorumluluk, girişimcilik ile sosyal girişimcilik arasındaki farklar, sosyal inovasyon konuları da temel düzeyde gençlere aktarılmaktadır. Son olarak, liseli gençlere yönelik yerel ve ulusal yarışma, program, eğitim ve diğer fırsatlar tanıtılarak sosyal etki yaratabilecekleri çalışmalara yönelmeleri teşvik edilmektedir.
Sosyal Girişimcilik Vaka Yarışmaları
Pandemi sürecini evlerinde geçiren gençlerin sosyal girişimcilik alanıyla tanışmaları ve bu alana yönelik fikirler geliştirmeleri amacıyla Sosyal Girişimcilik Vaka Yarışmaları düzenledik. Ülkemizin dört bir yanından ve TRB2 Bölgesi’nden gençler “sürdürülebilir gelir modeli” fikir önerileriyle yarışmaya katıldı. Başvuran 35 gençten 20’sinin fikirleri başarılı bulunarak ödüllendirildi. Ayrıca gençlere çevrim içi mentorluk sunularak fikirlerini uygulamaya dönüştürmeleri teşvik edildi.
Sosyal Girişimcilik Eşleştirme Programı
Sosyal girişimciliğin ülkemizde gelişmesi için diğer kalkınma ajanslarıyla iş birlikleri geliştiriyoruz. Sosyal Girişimcilik Eşleştirme Programı kapsamında Çukurova Kalkınma Ajansı, Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı, Ankara Kalkınma Ajansı ve Ajansımız temsilcileri ile bir araya gelerek ülkemizdeki sosyal girişimcilik ekosisteminin geliştirilmesi için yapılan ve yapılabilecek ortak faaliyetleri ele aldık. Eşleştirme Programı kapsamında yeni faaliyetler planladık ve uygulamalarımıza devam ediyoruz.
Sosyal Girişimcilik Alanını Geliştirmeye Devam Edeceğiz
Ajans olarak Sosyal Girişimcilik Programı’yla Bitlis, Hakkâri, Muş ve Van’da sosyal girişimcilik ile ilgili farkındalığı artırmak, bu 4 ildeki sosyal girişimcilik ekosistemini güçlendirmek ve sosyal etkisi yüksek çalışmalar yapan sosyal girişimciler yetiştirmeyi hedefliyoruz. "Yüzen Otel Projesi" kapsamında Van Gölü üzerinde çalışan eski bir feribotu, gençlerin uygulama yapabildiği sosyal girişim modeli taşıyan bir otele dönüştürerek gençlere mesleki gelişim olanağı sunacak ve istihdam edilebilirliklerine katkıda bulunacağız. 2021 yılında düzenleyeceğimiz Sosyal Girişimcilik Kampları ve yarışmalar ile Bölgemizdeki genç nüfusun aktif, üretken, yenilikçi ve sosyal fayda güden bireyler olmasına katkı sunacağız.