Ajansımız, toplumsal sorunlara etkili, sürdürülebilir çözümler bulmayı ve toplumsal sorunların çözümünde yeni bir model olarak karşımıza çıkan sosyal girişimciliği yaygınlaştırmayı amaçlamaktadır. Bölgede Ajansımızın destekleriyle gelişmiş olan teknoloji girişimciliği tecrübelerinden de faydalanılarak Ankara’da sosyal girişimcilik ve sosyal inovasyon ekosistemi güçlendirilecektir.
Sosyal girişimciliğin desteklenmesiyle gençlerin toplum, çevre ve diğer sosyal alanlara ve sorunlara duyarlı çözümler geliştirmeleri ve bu çözümleri ile hem kendileri hem de dezavantajlı gruplar için alternatif istihdam alanları oluşturmaları sağlanacaktır.
Sosyal girişimcilik, Ankara’da sosyal ve ekonomik kalkınmanın desteklenerek toplumsal sorunlara etkili, sürdürülebilir çözümler bulunmasında önemli bir faaliyet alanıdır. Sosyal girişimler, sosyal amaçlarını gerçekleştirmek için gelir ve kâr elde edebilirler, ancak ticari girişimlerden farklı olarak kâr payı dağıtmazlar. Sosyal sorunları; yenilikçi hizmet, ürün veya model geliştirerek çözmeyi hedefleyen sosyal girişimler; bölgenin sahip olduğu beşeri sermaye, üniversite, sivil toplum kuruluşları, kamu kurum ve kuruluşları ve özel sektör potansiyeli ile toplumsal dönüşümde öne çıkmaktadır.
Bölgede genç işsizliği, yaşlı nüfustaki artış, engellilerin toplumsal uyumda yaşadıkları problemler, kadınların istihdam süreçlerinde yeterince yer alamaması ve artan yoksulluk, yeni çözümlerle desteklenmesi gereken alanlardır. Ajansımız tarafından sosyal girişimcilik alanında yürütülen çalışmalar ile söz konusu alanlarda ihtiyaç duyulan çözümlerde girişimcilik bakış açısı ile sürdürülebilir ve katılımcı yapılar desteklenmektedir.
Sosyal girişimciliğin geliştirilmesi ve bu sayede sosyal sorunların çözümünde yenilikçi çözümlerin geliştirilmesi için gerekli tüm araçlar Ankara’da bulunmaktadır.

Beşeri Sermayenin Gelişimi İçin:
- Gelişen istihdam alanlarına uygun nitelikli eğitimler ile gençlerin istihdam edilebilirliklerine katkı sağlanması,
- Yeni girişimlerin kurulmasının desteklenmesi,
- Eğitim veren kurumların 21. yy. yetkinliklerine uygun şekilde kapasitelerinin geliştirilmesi,
- Büyük sanayi kuruluşlarının iş gücü ihtiyaçları temelinde istihdam olanaklarının yaratılması,
- Çocuk ve gençlerde kentleşme ve dijitalleşmenin olumsuz etkilerinin giderilmesine yönelik yöntemler geliştirilmesi,
- Kırsal alanlarda beşeri sermayenin güçlendirilerek alternatif istihdam alanları oluşturulması önem taşımaktadır.
Ankara Kalkınma Ajansı, Ankara’da yaşayan, çalışan, eğitimini sürdüren tüm bireyleri birer değer olarak görmekte, vatandaşlarımızın kapasitelerini geliştirmenin, bölgenin kapasitesini geliştirmenin temel taşı olduğunun bilinciyle faaliyetler gerçekleştirmektedir.
Teknik destek projelerinin yanı sıra Ajansımız, aynı dönemde bölge için önemli gördüğü alanlarda gerek kendi personeli gerekse alanında yetkin olan uzmanlar eliyle 100’ün üzerinde eğitim gerçekleştirmiş, bu eğitimlerden 10.000’in üzerinde katılımcı faydalanmıştır.
Ajansımız, 2010 - 2020 yılları arasında bölgemizdeki kurum ve kuruluşlarda çalışan beşeri sermayenin kapasitesini artırmak amacıyla toplam 400’den fazla teknik destek projesini hayata geçirmiştir.
Ajansımız ayrıca, 2010 – 2020 yılları arasında okul öncesi, ilköğretim, ortaöğretim, yükseköğretim ve mesleki eğitim kurumlarına, bu alanlarda faaliyet gösteren kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarına 60’tan fazla proje ile insan kaynağı, teknik ziyaret, altyapı, ekipman ve malzeme desteği sağlamıştır.
Ajansımız, yalnızca kendi kaynaklarıyla değil, uluslararası fonlar ile de bölgesinin beşeri sermayesinin gelişimine katkı sağlamıştır. Erasmus+ Programı Yetişkin Eğitimi Stratejik Ortaklıklar Faaliyeti (KA2) programı kapsamında «Güçlü Eğiticiler Güçlü Kooperatifler Projesi», İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Programı (İKG-OP) kapsamında «Genç İstihdamının Artırılması için Ankara Girişimcilik Ekosisteminin Geliştirilmesi Projesi» ve Sivil Toplum Diyaloğu Programı kapsamında yürütülen Ankara’da İnovasyonu Kırsala Taşıyoruz Projesi bunlardan başlıcalarıdır.
Önümüzdeki dönemde de Ankara Kalkınma Ajansı olarak bölgemiz insanının beşeri gelişimi için proje ve faaliyetlerimize tüm hızıyla devam ediyoruz.
Ajans olarak bir yandan proje ve faaliyet desteklerimizle bu alandaki diğer aktörleri bir araya getirici, destekleyici ve harekete geçirici rol üstleniyor, diğer yandan Ankara için fırsat gördüğümüz alanlarda hızlıca eylemler başlatıyoruz.
İleri teknolojiden tarımsal ve sosyal girişimlere, mesleki eğitimden okul öncesi çocuklarımıza kadar Ankara’da beşeri sermayenin güçlendirilmesi için gereken tüm alanlarda paydaşlarımız ile birlikte gerekli tüm tedbirlerin alınmasına aracılık ediyoruz.Hızlandırıcı programla Ankara’daki şirketlerin pazarı tanıma, ticarileştirme imkanlarını öğrenme, bağlantı kurma, ürün ve pazar doğrulama amacıyla yurtdışındaki programlara yerleştirilmesi, TechAnkara Proje Pazarı kapsamında seçilen nitelikli projelerin yurt dışı fuarlara katılımını destekleyeceğiz.
Ankara’nın Dış Ticaret ve E-Ticaret Kapasitesini Geliştiriyoruz
Ankara’da üretilen ürün ve hizmetlerin ihracatının ekonomik kalkınma ve bölge insanının refahı için ne kadar önemli olduğunun farkındayız. Bu doğrultuda, halihazırda ihracat yapan ya da ihracat yapmak isteyip yeterli tecrübeye sahip olmayan işletmelerimizin ihracat kapasitelerini artırmak için dış ticaret eğitimleri düzenliyoruz.
Benzer şekilde, son yıllarda çok hızlı büyüyen e-ticaret ve e-ihracat alanlarında yer alıp işini büyütmek isteyen ya da bu alanlarda faaliyet göstermek isteyen girişimcilerimizi de alanında uzman eğitimcilerle buluşturup sektörde Ankara’nın payını artırmak için çalışıyoruz.
Blokzincir Teknolojilerine Yöneliyoruz
Blokzincir, Bitcoin ve Ethereum gibi kripto paraların son dönemdeki hızlı yükselişiyle adından sıkça söz ettiren yeni nesil bir teknolojidir. Blokzincir teknolojisi, sağladığı olanaklar ve çeşitlendirilebilir uygulamaları ile yalnızca kripto paralarla sınırlı olmayan, geniş kabiliyetlere sahiptir.
Ajansımız şirketler, öğrenciler ve girişimciler gibi farklı gruplara yönelik teorik ve pratik eğitimlerle bölgemizde bu teknolojilere yönelik farkındalığı artırıyor, özellikle savunma ve bilişim sektöründe ileri teknolojili ürün ihracatının artırılması için bölgede yol gösterici rol üstleniyor.
Girişimcilerimizin Finansal, Hukuksal ve Sosyal Okuryazarlığını Artırıyoruz
Yeni bir iş kuran veya kurmak isteyen girişimcilerimizin daha önce tecrübe etmedikleri alanlarda, sektörün tecrübeli isimlerinden faydalanmalarının önemli olduğunu düşünüyoruz. Şirket yönetimi, bütçe ve mali yönetim, sözleşme yönetimi, müşteri ilişkileri yönetimi, yatırımcılarla görüşme ve yatırım alma gibi kritik konularda verdiğimiz eğitimlerle girişimcilerimizin bu alanlarda yetkinliklerini artırıyor ve ticari hayatlarında karşılaşabilecekleri tüm durumlarda nasıl davranmaları gerektiğiyle ilgili tecrübe sahibi olmalarını sağlıyoruz.
Çocuklarımızı Toprak ve Doğayla Buluşturuyoruz
Günümüzde kentlerde yaşayan çocuklarımızın doğa ve tarımsal faaliyetlerden kopuk olarak büyümeleri hem çocukların gelişimsel bütünlükleri hem de güvenli gıda ve tarımın sürdürülebilirliği açısından tehlike arz ediyor.
Tarım ve Çocuk (TAG-ÇOCUK) Programımız ile bu tehlikenin önüne geçebilmek için, çocuklarımızın tarım ve girişimcilik konularında farkındalığını artırarak tarımsal girişimciliğin özendirilmesini hedefliyoruz. Sağlıklı nesiller ve sürdürülebilir yaşam amacıyla, çocuklarımızı eğitimler, atölyeler, saha ziyaretleri ve yarışmalarla buluşturup onların toprakla, tarımla, doğayla tanışmalarını sağlıyoruz.
Kendine Yeten Bir Ankara için TAG-KENT
Kentsel tarımın geliştirilmesine katkı sağlamak ve tarımsal üretimin devamlılığına çözüm üretmek için mahalle ve topluluk ölçeğinde tarımsal dayanışma ağları oluşturarak kentsel tarım uygulamalarını hayata geçiriyoruz.
Çiftçilerimizi Kırsal Girişimcilere Dönüştürüyoruz
Tarımda Girişimcilik ve Teknoloji Programımız (TAG-TECH) ile çiftçilerimizin geleneksel tarımdan sürdürülebilir tarıma geçişini destekliyor, onları birer kırsal girişimciye dönüştürüyoruz. Geleneksel yerel ürünleri modern yöntemlerle yeniden tasarlıyor, kırsal ekonomiye teknoloji transfer ediyoruz. Tarım ve gıda sektörünü üretimden pazarlamaya kadar güncel teknolojilerle destekleyerek rekabet gücünü artıyoruz.
TAG-TECH kapsamında çiftçilerimizi, gıda üreticisi işletmeleri, tarımsal teknoloji firmalarını birbirleriyle ve süreçlerinin her alanında uzman eğitimci ve mentorler ile buluşturuyor, yeni fikirler ve iş birlikleriyle bölgemizin tarımda rekabet edebilirliğini artırmayı hedefliyoruz.
Permakültürden yağmur hasadına, akıllı tarım uygulamalarından gıda tedarik zincirine kadar tüm eğitimler Kentsel Tarım (TAG-KENT) Programımızda Ankaralıların faydalanması için yer alıyor.
Tasarım Odaklı Düşünceyle Yeniliklere Yelken Açıyoruz
Bölgemizdeki girişimciler, tasarımcılar, kalite uzmanları, eğiticiler ile tasarıma ve düşünme yöntemlerine ilgi duyan herkesin yeni fikirler ve ürünler geliştirmesini destekliyoruz. Bu amaçla hayatı kolaylaştıran ve verimliliği artıran tasarım odaklı düşünme yöntemlerini öğrenebilecekleri eğitimler veriyoruz. Bu sayede bölgemizin yenilikçilik potansiyelini artırarak, yeni ürünler ve fikirler üretilmesine destek oluyor, ekonomik kalkınmaya katkı sağlıyoruz.
Ankara’yı Yapay Zeka ile Bir Adım Öne Çıkarıyoruz
Günümüz teknolojisinde oldukça önemli bir yere sahip olan yapay zeka ve makine öğrenmesi alanında bölgemizdeki farkındalığı artırmak, yapay zeka ve makine öğrenmesi alanına giriş yapmak isteyen veya mevcut iş modelinde kullanmak üzere gelişim göstermek isteyen girişimcilere yol gösterici olmak için yapay zeka ve makine öğrenmesi eğitimleri düzenliyoruz.
Yalnızca Oyun Oynayan Değil Oyun Üreten Gençler Yetiştiriyoruz
Son dönemde yerli oyun şirketlerimizin başarıları birbiri ardına gelerek bu alanda ülke ekonomisine önemli katkılar sağlamışlardır. Ajans olarak Ankara’da oyun ekosisteminin gelişmesi ve oyun girişimcisi sayısının artırılması için paydaşlarımızla birlikte eğitimler ve yarışmalar düzenliyor, gençlerimizin bu alana ilgi göstererek dünya çapında büyük başarılar elde edecek oyunların geliştiricileri olmaları için onlara ilham veriyoruz.
Yarışmalar sonucunda ortaya çıkan oyunların geliştiricilerine destek olmaya devam ediyoruz. Bu amaçla ilave eğitimler, mentorluklar ve yatırımcı bulma destekleri ile, küresel ölçekte boy gösterebilmeleri için gereken bütün olanakları hizmetlerine sunuyoruz.
Açık Kaynak ve Özgür Yazılımla Kaynaklarımız ve Verilerimizin Korunmasını Hedefliyoruz
Açık kaynaklı ve özgür yazılımlar topluluklar tarafından birlikte geliştirilen yazılımlardır. Kodları programcılar tarafından okunabilir, anlaşılabilir, yeni amaçlara uygun olarak değiştirilebilir ve kullanımı için herhangi bir lisans bedeli gerektirmez.
Ajans olarak bölgemizin ve ülkemizin yazılım alanında ithalat bağımlılığını azaltmak, lisans ve bakım maliyetlerini en aza indirmek, bilgi güvenliği ve siber istihbarat alanlarındaki zafiyetleri bertaraf etmek amacıyla açık kaynaklı özgür yazılımların kamu, özel sektör ve bireysel kullanımdaki payını artırmayı hedefliyoruz.
Bu amaçla Ankara’da yazılım sektöründe faaliyet gösteren çalışanlar, girişimciler ve bu alanda ilerlemek isteyen gençlerimize yönelik açık kaynaklı yazılım eğitimleri veriyoruz.
Kırsal Alanda Yaşayan Halkımızı Bir Araya Getirerek Üretime Yönelterek Elde Ettiği Geliri Artırmak Üzere Kooperatifçiliği Destekliyoruz
Ankara’daki kooperatiflerin yönetim ve üretim kapasitesinin geliştirilmesi, yeni pazarlara erişim sağlayabilmeleri, satışlarının artırılması amacıyla kooperatiflere yönelik eğitimler düzenliyoruz.
Kooperatifçiliğe ilişkin temel bilgiler ve ilkeler, kooperatif kurulumu, iş modelleri oluşturma, pazarlama ve iletişim, performans ve denetim alanlarında verilen eğitimlerin yanı sıra üreticilere danışmanlık ve mentorluk desteği sağlıyoruz.
Dünyaya Faydalı Üretimi ve Adil Ticareti Destekliyoruz
Yaşadığımız gezegenin sahip olduğu sınırlı kaynakların bir gün biteceğinin farkında olarak, şirketleri, işlerini, yatırımlarını, hedeflerini ve hayal güçlerini bu konuda bir şeyler yapmak amacıyla kullanması için teşvik ediyoruz ve bu alanda eğitimler veriyoruz.
Bölgemizde faaliyetlerini etik, toplumsal ve ekolojik sorumlulukla yürüten şirketlerin artmasına yönelik çalışmalar yürütüyoruz.
Gelişmekte olan ülkelerdeki küçük üreticilerin ve aile şirketlerinin ürünleri için adil ücret politikası uygulanması esasına dayanan gönüllülük esaslı bir hareket olan adil ticaret hareketini destekliyor, bu alanda bölgemizdeki kooperatifler, işletmeler ve kuruluşlara yönelik eğitimler düzenliyoruz.