KALKINMA AJANSLARI
Girişimcilik
İstanbul Kalkınma Ajansı İstanbul

 

İstanbul’un teknoloji odaklı ve yenilikçi girişimcilik alanında taşıdığı ulusal ve küresel potansiyel doğrultusunda Ajansımız bugüne kadar girişimcilik odaklı tüm çalışmalarını “İstanbul’un yerli ve yabancı girişimler için bölgesel ve uluslararası bir çekim merkezi olması” vizyonundan yola çıkarak kurgulamıştır.

Ajansımız önümüzdeki dönemde de, girişimciliğin tüm aktörleri ve bileşenleri ile ekosistem olarak ele alındığı bütüncül bir bakış açısı ile hareket ederek İstanbul’u küresel girişimcilik ekosisteminde rekabet gücü yüksek bir aktör haline getirecek stratejik düzenleme ve uygulamalara odaklanacaktır.

Bu sayede İstanbul girişimcilik alanında sahip olduğu yüksek kapasiteyi en iyi şekilde değerlendirerek küresel girişimcilik ekosisteminde hak ettiği güçlü ve rakipsiz konuma ulaşacaktır.

Son yıllarda tüm dünyada sosyal ve ekonomik kalkınmanın yükselen değeri olan girişimcilik yarattığı katma değer ile ülkelere olduğu kadar şehirlere de küresel rekabette avantaj sağlayan anahtar bir role sahiptir. Bu açıdan İstanbul stratejik konumu, gelişmiş sanayisi, eşsiz tarihi ve kültürel dokusu, çok yönlü uluslararası gelişmiş ağları, altyapı olanakları, dinamik ve genç nüfusu, global pazarlara yakınlığı ile teknoloji odaklı ve yenilikçi girişimciler için birçok imkân ve potansiyeli bünyesinde barındıran bölgesel ve küresel çapta bir çekim merkezi haline gelmeyi başarmıştır. Şehirlerin teknolojik girişimcilik niteliklerini karşılaştıran endeksler arasında yer alan Startup Genome’un 2020 raporuna göre İstanbul dünyanın en büyük ilk 100 ekosistemi arasında 16. Sırada yer almaktadır.

Yüksek katma değer üreten yenilikçi ve yaratıcı ekonomisiyle Türkiye’nin dünyaya açılan kapısı konumunda olan İstanbul, Türkiye’de bulunan pek çok uluslararası şirket tarafından bölgesel merkez olarak seçilmektedir. Finansal altyapı ve yatırım olanaklarına erişim açısından ülkemizde ulusal ve uluslararası sermayenin yoğunlaştığı stratejik merkezi olan İstanbul son 10 yılda Türkiye’deki yatırımların miktar olarak her sene ortalama %90’ını tek başına almaktadır. Yatırım adedi olarak ise Türkiye’deki her 10 yatırımın 8’i İstanbul’daki girişimlere yapılmaktadır. 2020 yılında ülkemize yapılan melek ve girişim sermayesi yatırımlarının %90’dan fazlası İstanbul’a yapılmıştır. Son 3 yılda Türkiye’de kurulan 25 girişim sermayesi fonunun tamamına yakını İstanbul merkezli fonlara aittir.

İstanbul giderek aktifleşen inovatif ve dinamik ekosistemiyle yerli ve yabancı girişimcilerinin ihtiyaçlarını karşılayabilecek birçok cazip fırsata ev sahipliği yapmaktadır. İstanbul girişimcilik ekosistemi, gerçekleştirdiği istikrarlı atılımlar ile özellikle son 10 yılda kayda değer bir olgunluk seviyesine erişmiştir. Artarak devam eden proje ve faaliyetler ile katma değer üreten, yenilikçi girişimlerin doğmasına ve gelişmesine elverişli bir iklim yaratan ekosistemimiz hem ulusal hem uluslararası rakiplerini geride bırakarak yükselen bir ivme yakalamıştır.

Ekosistemin kilit aktörleri arasında yer alan kuluçka merkezi, hızlandırma programı, teknopark, ortak kullanım alanı gibi ağ yapılarının sayısı gün geçtikçe artmış ve birçok tematik program hayata geçirilmiştir. İstanbul’da halihazırda aktif olarak 37 hızlandırma programı ve 27 kuluçka merkezi faaliyet göstermektedir. Özellikle hızlandırma programlarında birçok farklı alandan deneyimli uzmanların yer aldığı geniş bir mentor havuzu ve mentor yetiştirme amacıyla kurulmuş farklı eğitim platformları bulunmaktadır.

Bahse konu altyapı ve destek mekanizmalarının yanı sıra kamu kurumları, sivil toplum örgütleri, üniversiteler, medya iletişim ağları gibi yapı ve organizasyonlar da ekosistemin giderek güçlenmesinde aktif rol oynamaktadırlar. Girişimcilik ekosisteminin entelektüel altyapısını oluşturan güçlü araştırma altyapısı açısından İstanbul’un global ölçekte de üst düzey bir konumda olduğunu söylemek mümkündür. Bir bilgi ve teknoloji şehri olan İstanbul, bünyesinde bulunan 57 aktif üniversite ile rakamsal anlamda birçok ülkeyi geride bırakmaktadır. Girişimcilik ekosisteminin ihtiyaç duyduğu nitelikli ve genç yetenek havuzunu besleyen üniversitelerde geliştirilen farklı programlar ile özellikle bölgemizde öne çıkan oyun, finansal teknolojiler ve derin teknolojiler gibi ekosistemin katma değer yaratan alanlarına yönelik donanımlı insan kaynağı yetiştirilmektedir.