KALKINMA AJANSLARI
Girişimcilik
Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı Isparta, Antalya, Burdur

Ajansımız, istihdamın artırılması ve bölgesel kalkınmanın sağlanması açısından önemli bir enstrüman olan girişimciliğin  Bölgemizde geliştirilmesi, güçlü bir girişimcilik ekosisteminin oluşturması için çalışmalar yürütmektedir.

Girişimcilik kültürünün yeni nesillere erken yaşlardan itibaren kazandırılmasını, gerekli yönetişim ve destek mekanizmalarının kurulmasını, altyapının sağlanarak ekosistemin halkalarının tamamlanmasını, yeni girişimlere finansman sağlayacak yapıların oluşturulması ile Bölgemizde yüksek teknoloji ve katma değer içeren ürünler üretecek girişimlerin önünün açılmasını hedefliyoruz.

Yapılan araştırmalar, istihdamı artırmada köklü holdingler ve büyük şirketlerden çok yeni kurulan girişimlerin ön plana çıktıklarını göstermektedir. Aynı zamanda cari açığın azaltılması ve ekonomik büyümenin sağlanmasında önemli unsurlardan birisi olan girişimciliğin yaygınlaştırılması ve desteklenmesi dünya genelinde önem kazanmaktadır.

Antalya, Burdur ve Isparta illerini kapsayan Batı Akdeniz Bölgesi’nde kurulu 8 üniversitede yaklaşık 190 bin öğrenci öğrenim görmektedir. Üniversiteler ve akademisyenler özellikle inovasyon odaklı teknolojik girişimleri besleyen önemli kaynaklardır. Bölgedeki üniversitelerin, ticaret odalarının ve diğer kurumların bünyelerindeki kuluçka merkezleri ve prototip atölyeleri ile inovatif fikirlerin ürünlere dönüşmeleri desteklenmektedir. Ayrıca Bölgemizde kurulma aşamasında olanlarla birlikte 4 adet teknopark, 2 adet iş geliştirme merkezi ve 5 adet teknoloji transfer ofisi de yeni girişimleri desteklemektedir.

Akademik bilgi ve nitelikli insan kaynağı ile beslenen yeni girişimlerin finansa erişimini kolaylaştıracak bölgesel melek yatırım ağı ve girişim sermayesi fonu kurulması yönünde çalışmalarımız devam etmektedir. Ekosistemin güçlenmesi için gereken bir diğer yapı da yeni girişimlerin ulusal ve küresel piyasalara açılmasını kolaylaştıracak olan hızlandırıcı yapıların kurulması olacaktır.

 
 
 
 
 
 

Ajansımız kuruluşundan bu yana bölgede imalat sanayiinde yenilikçiliği geliştirmeye, firmaların rekabet edebilirliklerinin, kurumsallaşma ve verimliliklerinin artırılmasına yönelik programlar yürütmüştür, Bu kapsamda 149 projeyi hayata geçirmiştir. Ayrıca 2019 yılında Ajansımız tarafından ilk defa imalat sanayiindeki firmalara yönelik yönetim danışmanlığı programı düzenlenmiş ve 28 işletmeye yönetim danışmanlığı desteği sağlanmıştır.

 

 

Aksaray ve Kırşehir’de genç insan kaynağının mesleki becerilerini geliştirmeye ve ortak kullanım alanları yaratmaya yönelik iki proje uygulanmıştır. Bu projeler ile Aksaray’da otomotiv sektöründe, Kırşehir’de ise mobilyacılık sektöründe istihdam edilen/edilecek olan insan kaynağının yetiştirilmesine yönelik kurulan eğitim atölyelerinde bir yılda 700’den fazla kişi sertifikasyon sürecine katılacaktır. Proje kapsamında sağlanan makineler ile firmaların atıl kapasite oluşturacak şekilde harcama yapmasının önüne geçilmiştir. Böylece bölge dışına giden yıllık yaklaşık 4.000.000,00 TL harcamanın bölge içinde kalması beklenmektedir.

 

2018 yılında yürütülmeye başlanan Endüstriyel Simbiyoz Olanaklarının Araştırılması Projesi kapsamında gerçekleştirilen çalışmalar neticesinde Aksaray’da 86 adet endüstriyel simbiyoz (ortak yaşam) olanağı ortaya çıkarılmıştır. Çalışma sonrasında Ajansımız çalışmaları sayesinde 6 firma birbirleriyle atık alışverişi yapmaya başlamış ve daha verimli, sürdürülebilir ve çevre odaklı bir üretim modeline geçmiştir. Böylece yıllık 400 ton hurda metal, 8.000 ton şekerpancarı yaprağı ve 1.500 ton nişasta atık olmaktan çıkarak başka firmaların hammaddesi olmuştur.

Bir Bakışta Bölgemizde Girişimcilik

  • Antalya, Burdur ve Isparta illerini kapsayan Batı Akdeniz Bölgesi’nde girişimciliğin geliştirilmesi ile ilgili olarak uzun yıllardır çalışmalarını sürdüren kurum ve kuruluşlar mevcuttur.
  • Bölgemiz, 8 üniversitesindeki yaklaşık 190 bin üniversite  öğrencisi ve akademik kadrosu ile oldukça önemi bir nitelikli insan gücü potansiyeline sahiptir.
  • Bölgemizde girişimcilik kültürünün erken yaşlardan itibaren geliştirilmesi için çalışmalar devam etmektedir. Ayrıca inovatif fikirlerin girişimlere dönüşmesi için gerekli olan kuluçka merkezleri ve fikirlerin ürüne dönüşmeleri için gerekli olan prototip atölyeleri bölgemizde mevcuttur.
  • Bölgemiz, kümelenme potansiyeli olan sağlık turizmi, turizm yazılımları, tıbbi ve aromatik bitkiler, uçucu yağlar ve kozmetik sektörlerinde yeni girişimlere fırsatlar sunmaktadır.
  • Yeni girişimlerin ayakta kalabilmeleri, ulusal ve uluslararası ağlara dahil olarak pazarlarda kendilerine yer bulabilmeleri için bölgemizde hızlandırıcı programlara ihtiyaç duyulmaktadır.
Girişimlerin finansa erişimleri konusunda önemli rol oynayan bireysel katılım yatırımcılığının bölgemizde teşvik edilmesi  ve bölgesel bireysel katılım yatırım ağının kurulması gerekmektedir.
 

Ajansımız bölgemizde, küçük ve orta ölçekli işletmelerin kurumsallaşma süreçlerini hızlandırmak ve daha uzun ömürlü olmalarını sağlamak amacıyla, işletmelerde aile/şirket anayasalarının oluşturulmasına ve finansal risklerin bertaraf edilmesine yönelik bir dizi eğitim faaliyeti yürütmüştür. Yapılan çalışmalar neticesinde proje desteği alan firmaların %29’unun aile anayasası oluşturmaya başladıkları ve kurumsallaşmaya yönelik ilk adımlarını attıkları görülmektedir.

 

Ayrıca Ajansımız tarafından 2019 yılında uygulanmaya başlanan programlarla;

  • 20 firmaya satış ve pazarlama,
  • 12 firmaya yalın üretim,
  • 10 firmaya aile/şirket anayasası,
  • 9 firmaya kurumsal kaynak planlaması,
  • 7 firmaya stratejik yönetim,
  • 2 firmaya tedarik zinciri optimizasyonu,
  • 2 firmaya çevre ve atık yönetimi,

alanlarında firmalara yönetim danışmanlığı desteği sağlanmıştır.

İmalat Sanayiinde Kurumsallaşma ve Verimlilik Temalarına Sonuç Odaklı Program Modeli İle Yaklaşıyoruz

 

Ajansımız tarafından 2021-2023 yıllarında uygulanacak İmalat Sanayiinde Kurumsallaşmanın ve Verimliliğin Artırılması Sonuç Odaklı Programı ile imalat sanayiinin kurumsallaşma ve verimlilik temelli yapısal dönüşümüne katkı sağlamayı planlıyoruz.
Program kapsamında yürütülecek faaliyetler ile;
  • İmalat sanayiindeki firmaların kurumsallaşmasına, kaynak ve süreç verimliliğinin artırılmasına katkı sağlamayı,
  • Verimliliği destekleyici ortak kullanıma yönelik altyapı ve sistemlerin oluşturulmasına destek olmayı ve firmaların ortak iş yapma kapasitelerini güçlendirmeyi,
  • Mesleki ve teknik eğitimde eğitim - istihdam - üretim ilişkisinin güçlendirilmesi ve mesleki ve teknik eğitim olanaklarının geliştirilmesine katkı sağlamayı hedefliyoruz.
 

İlgili kurumlarla iş birliği halinde hazırladığımız Sonuç Odaklı Program modeli çerçevesinde tasarlanan çalışmalar, katılımcı ve bütüncül bir yaklaşım ile yürütülecektir. Şeffaflık ve Hesap Verebilirlik ilkeleri doğrultusunda program hedeflerine ilişkin ilerlemeler, belli aralıklarla raporlanacak ve bölgedeki ilgili kurum ve kuruluşlarla paylaşılacaktır.

Endüstriyel Atıklara Değer Kazandırıyoruz

Endüstriyel atıkların yan ürün olarak kullanılabilmesi hedefiyle Aksaray’da başlatmış olduğumuz Endüstriyel Simbiyoz Olanaklarının Araştırılması Projesini bölgenin diğer illerine yaygınlaştırıyoruz. Firmalarla birebir görüşmeler sağlıyor ve potansiyel endüstriyel simbiyoz olanakları uygulamalarına yönelik firmaların ulusal/uluslararası desteklerden ve ağlardan faydalanması için teknik destek sağlıyoruz.

Firmaların Verimlilik ve Kurumsallaşma Çalışmalarını Destekliyoruz

Firmaların kurumsallaşma dönüşümlerini başlatabilmelerine/tamamlayabilmelerine, kaynak ve süreç verimliliği uygulamalarını gerçekleştirebilmelerine katkı sağlıyoruz. Bölgedeki firmalarımız için yalın üretim eğitimleri düzenliyor, webinarlar gerçekleştiriyor, sosyal medya paylaşımları ve dijital reklamlar aracılığıyla firmaların farkındalıklarını artırarak verimlilik ve kurumsallaşma konularına dikkat çekmeye çalışıyoruz.

 

Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliğini Destekliyoruz

Bölgesel kalkınma hedeflerimizle uyumlu olarak, bölgemizdeki işletmelerde uygulanacak temiz üretim, yalın üretim, aile ve şirket anayasası, kaynak ve süreç verimliliği, endüstriyel simbiyoz, kurumsal kaynak planlaması gibi konularda yüksek lisans ve doktora tezlerine destek sağlıyoruz. Bu yolla kamu - üniversite - sanayi işbirliğinin geliştirilmesini ve sanayinin kullanabileceği bilgilerin üretilmesini hedefliyoruz.

 

Firmalara Danışmanlık Desteği Sağlıyoruz

Teknik Destek Programlarımız ile imalat sanayi sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin kurumsal ve yönetimsel becerilerinin geliştirilmesine, kaynak, hammadde ve işgücü verimliliklerinin artırılmasına yönelik danışmanlık desteği sağlıyoruz. Bu programlar ile firmalara danışmanlık alma kültürünü ve profesyonel yönetim anlayışını yerleştirmeyi hedefliyoruz.

Ortak Paylaşım Platformları Oluşturuyoruz

Firmaların mevcut makine parkının ve üretim kapasitesinin yakın çevrede ihtiyaç duyan diğer imalatçılar ile paylaşılması amacıyla bir online paylaşım platformu oluşturuyoruz.

Bu platform aracılığı ile mevcut makinelerin firmalar arasında paylaşılmasını, böylece gereksiz makine yatırımının ve atıl kapasitenin önüne geçmeyi amaçlıyoruz.

 

Bölgedeki Girişimcilik Kapasitesini Artırıyoruz

Bölgedeki meslek liseleri öğrencilerinin yaratıcılık, takım çalışması, iletişim, girişimcilik kapasitelerinin geliştirilmesine yönelik İnovasyon Kampları ve Girişimcilik Programları düzenliyoruz. Tüm bölge illerinde düzenlenecek bu programlar ile bölgedeki insan kaynağı niteliğinin artırılmasını hedefliyoruz.

 

Bölgede Yeni Yatırım Olanakları Ortaya Çıkarıyoruz

Verimlilik odaklı stratejik hedeflerimiz doğrultusunda, bölgenin potansiyelini açığa çıkaracak ve ekonomik kalkınmasına ivme kazandıracak yatırımlara yönelik fizibiliteler hazırlıyoruz. Kamu yatırımı, kamu-özel işbirliği, uluslararası fonlar ya da bizzat özel sektörün finanse ederek gerçekleştirebileceği nitelikteki projelerin hayata geçmesini hedefliyoruz.