Ajansımız, bölge insanının yaratıcı zekasının ve çalışkanlığının 21. yüzyıl iş ve ekonomi dünyasının değişen dinamiklerine uyum sağlayan yeni girişimlere dönüşmesini sağlamak için bölge girişim ekosistemini geliştirmeyi hedeflemektedir. Bölgemizde girişimcilik ekosistemi içinde yer alan paydaşlar arasında işbirliğinin artırılması ve paydaşların kurumsal altyapılarının geliştirilmesi yolu ile hızlı değişim gösteren işgücü piyasasına adapte olabilecek çocuk ve gençlerin yetiştirilmesi ve 21. yüzyıl yetkinlikleri ile donatılması sağlanacaktır.
Dünyadaki teknolojik gelişmelerin önümüzdeki 25 yılda mevcut mesleklerin %47’sini dönüştüreceğine ve birçok orta seviye işe artık ihtiyaç duyulmayarak farklı alanlarda nitelik gerektiren yeni iş alanlarının ortaya çıkacağına dair çeşitli araştırmalar yayınlanmaktadır. Bölgemizde sanayinin büyük çoğunluğunu düşük ve orta düşük teknolojili sektörler oluşturmaktadır. Bölgemizde, üniversitelerin girişimci üniversite modeline geçişinin hızlanması ve kamu-üniversite-sanayi işbirliğinin gelişmesi sonucunda girişimcilik kültürü gelişmeye başlamıştır. Son zamanlarda yaşanan bu gelişmeler ışığında girişimcilik çalışmaları, orta ve ileri teknoloji sektörlere geçiş yapmak ve gençlerimize 21. yüzyıl yetkinlikleri kazandırmak için önemli fırsatlar sunmaktadır.
Bölgemizin geleneksel girişimleri yanında yeni nesil teknolojik girişimlere de ihtiyacı bulunmaktadır. Kısıtlı araziyi en verimli şekilde kullanmaya olanak sunan teknolojik girişimler, bölgemizin ekonomisini güçlendirirken bölgenin düşük ve orta düşük teknolojili üretim tarzını dönüştürecek ve katma değeri yüksek bir yapıya büründürecektir.
Girişimcilik ekosisteminin en önemli iki unsuru girişimci ruha sahip bireyler ve onların yeteneklerini ortaya çıkaracak yapılardır. Girişimcilerin sahip olması gereken yetkinliklerin bölge insanımızın karakteristik özellikleri ile örtüştüğü görülmektedir. Bundan dolayı bölgemizden çok sayıda başarılı girişimci çıkmıştır. Başarı öyküleri ve rol modeller üzerinden girişimcilik kültürünün bölgemizde yaygınlaştırılması ve girişimci adayları ile rol modeller arasında iletişimin kurulması bölgemizden çıkacak yeni başarılı girişimcilerin sayısını artıracaktır.

Bölgemizde girişimcilerin hızlı ve başarılı bir şekilde iş dünyasına adım atmalarını sağlayacak olan kuluçka merkezi, teknopark, İŞGEM, hızlandırıcı, melek yatırım ağları gibi girişimcilere hizmet veren yapıların beşeri ve fiziki altyapılarını kuvvetlendirmek güçlü bir ekosistem için önemlidir. Bununla birlikte, gençlerin 21. yüzyılda başarılı olmalarını sağlayacak yetkinliklerle donatılması ve girişimciliği bir kariyer adımı olarak görmeleri neticesinde söz konusu yapılar girişimci gençler için ilk durak noktası olacaktır. Ayrıca girişimlerin bölgemizde filizlenmesi hem bölgedeki girişimcilik ekosisteminin gelişmesini hızlandıracak hem de ortaya çıkarılan değerin bölgemizde kalmasına katkıda bulunacaktır.
Doğu Karadeniz’de Girişimcilik
- Girişimcilere hizmet veren teknoloji transferi uygulama ve araştırma merkezleri, teknoparklar, kuluçka merkezleri, iş geliştirme merkezleri vb. yapılar bölgemizde yeni yeni yaygınlaşmaya başlamıştır.
- Girişimcilik ekosistemi içinde yer alan paydaşlar arasında iletişim ve işbirliğinin güçlendirilmesi gerekmektedir.
- Girişimci adaylarının ticari hayata geçişini hızlandırmak için bölgedeki profesyonel mentörlük altyapısının iyileştirilmesi üzerine çalışmalar yapılması gerekmektedir.
- İş fikirlerini hayata geçirmek ve girişimlerin özellikle ilk 3 yılda hayatta kalmalarına yardımcı olmak için bölgedeki girişim sermayesi, melek yatırımcı, hibe, kredi destekleri vb. finansmana erişim imkanlarının geliştirilmesi gerekmektedir.
- Özellikle genç yaşlardaki bireylerin girişimciliği bir kariyer seçeneği olarak değerlendirmeleri için ilk, orta ve yüksek öğretimde farkındalık kazanmaları

Ajansımız, geçmiş dönemde AB fonları ile desteklenen iki projeyi hayata geçirmiştir:
1.Girişimcilere ortak kullanım alanları sunan Gümüşhane İŞGEM
2.Kadınlara tekstil ve girişimcilik eğitimleri vererek kadın girişimcilerin çıkmasını sağlayan GATE for Women Projesi
Geleceğin genç girişimci adaylarının yetkinliklerini geliştirmek üzere hem öğrencilere hem de öğretmenlere yönelik çeşitli eğitim programları düzenledik.
Girişimci adayı gençlerimizle başarılı girişimcilerin deneyimlerini paylaşabilecekleri çeşitli söyleşiler düzenledik. Böylece programa katılan lise öğrencilerinin üniversite seçimlerinde yetkinlikleri ve girişim hayalleri doğrultusunda bölüm tercih etmelerine, üniversite öğrencilerinin de iş fikirlerini olgunlaştırarak girişimlerini bir adım öteye taşıyarak iş dünyasından yeni bağlantılar kurmalarına yardımcı olduk.
Bölge girişim ekosistemini güçlendirmek için bölgedeki tüm paydaşlarımızla düzenli toplantılar ve kurumsal kapasiteyi artırmaya yönelik eğitimler gerçekleştirdik. Böylece bölge ekosistem oyuncularının kendi aralarında bir iletişim ağı oluşturmalarına, girişimcilik konusunun paydaşların bağlı oldukları kurumlar nezdinde daha fazla ön plana çıkarılmasına, kurum personelinin beşeri kapasitelerini artırarak bölge girişimcilerinin daha iyi hizmet almalarına katkı sağladık.
Akıllı ihtisaslaşma, Ar-Ge yatırım harcamaları ve yenilik politikalarını, bilimsel ve teknolojik uzmanlığı, bölge ekonomisine katma değer yaratacak faaliyet alanı/alanlarını tespit edebilen ve bölgenin büyüme düzeyini nasıl etkileyeceğini saptayan bölgesel düzeydeki sanayi ve yenilik çerçevesidir (OECD, 2013). 2014-2023 Doğu Marmara Bölge Planı ile rekabet edebilirlik gelişme ekseni kapsamında akıllı ihtisaslaşmayı sağlamayı amaçlıyoruz. Doğu Marmara Bölgesi’nde halihazırda bölge ekonomisinde etkin olan imalat ana sektörlerinin tespitine yönelik olarak farklı kriter gruplarına göre gerçekleştirdiğimiz analiz çalışmaları sonucunda, bölgedeki sektörleri üç grupta sınıflandırdık. Bu kapsamda öne çıkan sektörlere odaklanarak, öncelikli alanlarda kümelenmeler ve iş birlikleri geliştirmeyi, hedef pazar odaklı dışa açılmayı hızlandırmayı, gelecek vadeden yeni üretim ve hizmet istihdam alanlarını belirlemeyi, istihdam olanaklarını artırmayı hedefliyoruz.
Ayrıca, akıllı ihtisaslaşma kapsamında yüksek katma değerli, yenilikçi ve teknoloji odaklı ürün ve hizmetlere geçilmesi ile Ar-Ge ve yenilikçilik faaliyetlerini artırmayı, tekno-girişimciliği geliştirmeyi, akademi-sanayi işbirliklerini teşvik etmeyi amaçlıyoruz. Bunların yanı sıra inovasyon yönetimi danışmanlığı sektöründe kurumsal kapasitesiyi geliştirmeyi, temiz üretime geçişi hızlandırarak bölgede yeşil büyümeyi sağlamayı öngörüyoruz. Bölgemizde sektörler arası etkileşimi artırmayı, yerel markalaşmayı desteklemeyi böylelikle fikri ve sınai eser sahipliğinin artmasını öngörüyoruz.
Bölgemizde akıllı ihtisaslaşmayı sağlayarak sürdürülebilir büyümeyi hedefliyoruz.

2014-2023 Doğu Marmara Bölge Planı’nda gelişme eksenlerinden biri olarak tanımladığımız rekabetçi bölge ekseninde akıllı ihtisaslaşmayı sağlamayı ve bölgede yüksek katma değerli, yenilikçi ve teknoloji odaklı ürün ve hizmetlere geçmeyi amaçlıyoruz.

Otonom Araç Geliştirme ve Test Platformu Kurulmasını Hedefliyoruz
MARKA olarak bölgemizde akıllı ihtisaslaşmanın sağlanması ve sürdürülebilir bir yenilikçilik sistemi içerisinde öncü sektörlerin geliştirilmesine yönelik uygun ortamların oluşturulması ve desteklerin sağlanması için “Akıllı İhtisaslaşma Temelinde Doğu Marmara Bölgesel Yenilik Stratejisi (2014-2018)”ni hazırladık. Akabinde 16 Aralık 2014 tarihinde uluslararası S3 Platformu’na (Akıllı İhtisaslaşma Platformu) Türkiye’den ilk, AB üyesi olmayan ülkelerden 2. bölge olarak üyelik başvurusunda bulunarak üyelik gerçekleştirdik.
Eklemeli İmalat kapsamında firmaların kapasitesini geliştirmeyi planlıyoruz
Doğrudan Dijital Üretim Platformu (DIMAP) ile fonksiyonel ürünlerin yüksek kalitede ve hızda eklemeli imalat yöntemi ile üretilmesi için sensörlerle entegre ve bu sensörlerden veri toplanarak, kendi kendine öğrenebilen yenilikçi dijital imalat hattının geliştirilmesini hedefliyoruz. Sabancı Üniversitesi Tümleştirilmiş Üretim Teknolojileri Araştırma ve Uygulama Merkezi (SU-TÜMER)’in yürütücü, Ajansımız ile birlikte Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BÜSİAD), Kocaeli Sanayi Odası (KOSANO), Kompozit Sanayiciler Derneği, Saha İstanbul ve Teknopark İstanbul’un ortak olarak yer aldığı proje ile bölgemiz firmalarının da yer aldığı KOBİ’lere eğitim verilmesine, eğitim alan 5 firmaya ürün geliştirme süreçlerinde destek olunmasına ve demonstrasyon desteği sağlanmasına, eklemeli imalat hakkında özel sektör kuruluşlarında farkındalığın artırılması ve eklemeli imalat alanında standartların oluşmasına katkı sunacağız.
İnovasyon yönetimi farkındalığının artırılmasını hedefliyoruz
MARKA, 2017 yılında bölgedeki işletmelerde inovasyon yönetimi farkındalığının artırılması, inovatif işletmelerin tespit ve teşvik edilmesi, bu işletmelerin inovasyon yönetimi becerilerinin geliştirilmesi amacıyla “Doğu Marmara KOBİ'lerinin Inovasyon Kapasitesinin Geliştirilmesi- InnoTEAM” yarışmasını düzenlemiştir. InnoTEAM’in firmalar açısından organizasyonlarını olgunlaştırmaları, yeni ürünler geliştirmeleri, hizmetlerde iyileştirme gibi çok sayıda olumlu sonuç ortaya çıkardığı görülmüştür. YEKGÜÇ projesi ile TR42 Bölgesi’nde yenilikçilik (inovasyon) yönetimi farkındalığının artırılmasını, yenilikçi KOBİ’lerin tespit ve teşvik edilmesini, yenilikçi KOBİ’lerin inovasyon yönetimi becerilerinin geliştirilmesini sağlayacağız.

Ar-Ge proje ortaklıkları geliştirilmesini amaçlıyoruz
İlgili kamu kurumları, üniversiteler, kamu araştırma merkezleri, özel sektör Ar-Ge merkezleri) iş birliğini geliştirmek ve Ar-Ge proje ortaklıkları geliştirilmesine ve sürecin sürekliliğini sağlayacak iş birliği platformları oluşturulmasına katkı sağlamak amacıyla Ar-Ge Profesyonel Buluşmaları Ar-ge Pro+ Projesi’ni yürütmeyi hedefliyoruz.

İmalat sanayinde dijital dönüşüme geçişi hızlandıracağız
İmalat sanayinde dijital dönüşüme yönelik ihtiyacı belirlemek üzere firmalara ihtiyaç analizi envanter çalışması gerçekleştireceğiz. Teşhis çalışmaları sonucunda belirlediğimiz imalat sanayi firmalarının dijital dönüşüm olgunluk seviyelerinin ölçümünü referans tanılama çalışmaları ışığında veya yeni geliştirilecek özgün modeller ile gerçekleştireceğiz.
