Girişimci, yeni ürün, süreç ya da pazarlar tanımlayarak ve bunlardan faydalanarak, bir ekonomik faaliyeti oluşturan ya da genişleten ve böylece bir değer üretmeye çalışan kişi olarak tanımlanmaktadır.
Günümüzde ekonomilerin teknolojiye dayalı geçirdiği dönüşüme, bilimin ve yeniliğin ışığında gelişen teknolojik fırsatları görebilen ve bunları ekonomiye kazandırabilen girişimciler yön vermektedir. Girişimcilik, işsizlik sorunun en önemli çözüm yollarından birisi, ekonomik kalkınma ve büyümenin lokomotifi, yenilik ve yaratıcılığın kaynağıdır. Bu nedenle, girişimciliğin desteklenmesi konusuna kamu politikalarında öncelik verilmektedir.
Türkiye, Küresel Girişimcilik endeksinde 137 ülke içinde 37. sıradadır. Endeks kapsamında ülke olarak güçlü olduğumuz unsurlar ürün yeniliği, yüksek büyüme oranı ve start-up becerileri iken; en zayıf unsurlar riski kabul etme, rekabet ve ilişki ağı (network) kurmadır.
Ülkemizde girişimciliğin desteklenmesine ilişkin olarak 2019-2023 yıllarını kapsayan 11. Kalkınma Planında;
- Girişimcilik kültürünün, teknoloji tabanlı ve yenilikçi girişimcilik kapasitesinin geliştirilmesi,
- Finansmana, bilgiye ve pazara erişim imkânlarını geliştiren girişimcilik ekosisteminin güçlendirilmesi,
- Firmaların ölçek büyütmelerinin sağlanması
temel amaçlar olarak belirlenmiştir.
Bölgesel gelişme politikaları bazında ise girişimcilik, bölgelerin kendi potansiyellerini, kaynak ve imkânlarını değerlendirmesi, bölgelerin beşeri, kurumsal ve sosyal sermayelerinin geliştirilmesi konusunda desteklenmesi gereken bir unsurdur. Bu kapsamda Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisinde girişimciliğin tüm bölgelere yayılması amaçlanmakta, bu doğrultuda girişimcilerin ve yenilikçi fikirlerin önünü açacak kapsayıcı kalkınma politikalarının uygulanması, kadın, genç ve dezavantajlı kesimlerin girişimcilik konusunda desteklenmesi ve girişimciliğe ilişkin destek sistemlerinin daha etkin hale getirilmesi temel öncelikler arasında bulunmaktadır.
Kalkınma Ajansları, kuruluşlarından bugüne kadar farklı programlar kapsamında girişimciliğe destek vermiştir. Bu kapsamda Ajanslar özellikle yenilikçi girişimciliği geliştirmeye yönelik faaliyetler yürütmektedir. Yaratıcı ve büyüme potansiyeli taşıyan bir iş fikrine sahip genç girişimcilerin; iş kurma ve mevcut işlerini büyütmelerini sağlamak üzere ihtiyaç duyacakları eğitim, yönlendirme ve danışmanlık hizmetlerini verebilecek ve onları yatırımcılarla buluşturmak üzere İŞGEM, Girişimci Geliştirme Merkezi ve İnovasyon Merkezleri gibi ortak kullanıma yönelik altyapılara destek sağlanmaktadır. Kuluçka merkezlerinin ve hızlandırıcıların kurulması, proje pazarı organizasyonları ve mentörlük programları ile erken aşama girişimciliği ve teknolojik girişimlerin uluslararasılaşmasını desteklenmekte, bu alandaki fırsatlara yönelik bilgilendirme ve yönlendirme çalışmaları yapılmaktadır. Diğer yandan, büyüme potansiyeli yüksek yeni girişimlerin finansmana erişiminin kolaylaştırılması amacıyla melek yatırımcılık, ve girişim sermayesi gibi sistemlerini yaygınlaştıracak çalışmalar da yürütülmektedir. Kalkınma ajanslarının bu destekleri ile girişimcilik ekosisteminin tamamının geliştirilmesi ve piyasada girişimci faaliyetleri kısıtlayıcı koşulların giderilmesi amaçlanmaktadır