KALKINMA AJANSLARI
Kentleşme - Kentsel Planlama

Kalkınma, hiçbir ülkede şehirlerin büyümesinden ayrı olarak düşünülmemektedir. Bu nedenle kentleşme, ekonomik faaliyetlerin belirli bir mekânda yoğunlaşması ile tarihte kalkınmanın en önemli göstergelerinden biri olmuştur. 

Kentlerin sahip olduğu nitelikli işgücü havuzu ve belirli ara malların üretiminde uzmanlaşmış üretici kesimin varlığı hem işveren, hem işçi hem de müşteriler açısından seçeneklerin artmasına neden olmakta; bu durum, yeni ve yenilikçi ürün/hizmet sunumunun artmasına, bilginin yayılmasına ve bir çok farklı alanda ölçek ekonomilerinin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bu süreçlerin karşılıklı olarak birbirini beslemesi neticesinde ülkeler zenginleşirken, kasabalar, şehirler ve metropoller giderek daha yoğun hale gelmektedir.

Diğer yandan, şehirleşmenin hızı ile ekonomik kalkınmanın dengelenmediği durumlarda kayıplar getirilerin önüne geçmekte ve şehirlerin büyümesi ekonomik kalkınmaya istenilen katkıyı sağlayamamaktadır. Bu durumda hızlı şehirleşmeden kaynaklanan sorunların yönetimi müdahale gerektiren ayrı bir sorun alanı olarak önümüze çıkmaktadır. Ülkemizde de son yıllarda kırdan ayrılan nüfusun kentlere yönelimi hızlanmakta olup, bu durum kentsel altyapı ve kentsel hizmetlere olan talebi artırmaktadır.

Ülkemizin Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisinde (2014-2023), kentlerde iş ve yaşam kalitesinin artırılması temel bir öncelik olarak benimsenmekte, kentlerde sınai gelişim, tarım ve turizm alanlardaki sürdürülebilir gelişim ile birlikte ele alınmaktadır. Diğer yandan, kentlerde kültürel ve sanatsal faaliyetlere yönelik altyapıların desteklenmesiyle kente özgü tarihi ve kültürel değerlerin geliştirilerek kentlerin markalaştırılması da hedeflenen bir diğer husustur. Bunun yanı sıra, kentlerde yaşayan tüm kesimlerin ekonomik ve sosyal hayata katılımında fırsat eşitliğinin sağlanması ve kentsel yoksulluğun ortadan kaldırılması hedefleri BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA) açısından da oldukça önem taşımaktadır.

Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisinde yer alan bu hedefler kapsamında, başta kent merkezleri ve iş alanları olmak üzere içme suyu, atıksu ve katı atık gibi alanlarda kentsel altyapı eksikliklerinin giderilmesi, kentlerde sınai kaynaklı çevresel kirliliği önleyecek şekilde sürdürülebilir sınai yapıların geliştirilmesi, kentlerde bilgi ve iletişim altyapılarının güçlendirilmesi, sinema, tiyatro, kütüphane gibi kentsel hizmet yapılarının desteklenerek kültürel hayatın geliştirilmesi, kentlerde düşük nitelikli yaşam alanlarında bulunan dezavantajlı kesimlerin sosyal ve ekonomik hayata entegrasyonlarını sağlamak üzere yoksulluğu azaltıcı tedbirlerin hayata geçirilmesi öngörülmektedir. Bununla birlikte, kentlerde sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda çevre dostu ulaştırma ve enerji altyapılarının tesisi de öngörülen tedbirler arasında bulunmaktadır. Önümüzdeki dönemde kalkınma ajanslarının kentleşme alanındaki faaliyetleri bu tedbirler çerçevesinde gerçekleştirilecektir.

Kalkınma ajanslarının kentsel gelişme alanındaki faaliyetleri hakkında daha fazla bilgi için ilgili ajans ismine tıklayınız.